Övriga: Sharp, Iffalcon med många fler

Det finns ett enormt utbud av modeller med gamla kända varumärken och även en hel del nytt och okänt. Det dyker upp nya namn varje år. Ingen har riktigt miljarderna det krävs att starta egna fabriker så man anlitar någon av de befintliga tillverkarna och anpassar dessa enligt OEM och ODM-principen, Original Equipment Manufacturer och Original Design Manufacturer där ODM är mer av "white label"-tillverkning.

Övriga_topp.jpg

Även de kända märkena, exempelvis Sony och Samsung vilka flitigt använder TCL:s hårdvara, "byggs av andra" även i toppklassen. Skillnaden är att nämnda Sony och Samsung fortfarande har egen utveckling och kunnande som de tillför sina bildkretsar och sina funktioner, vilket därmed präglar en egen karaktär på produkten. Detta är vad som skiljer de stora märkena från alla andra OEM- och ODM-produkter, där det är samma karaktär och samma funktioner fast med olika varumärken påklistrade.

Tillgång till kundtjänst, service och support kan avgöra

De stora och globala varumärkena har egna kontor och personal i Sverige med svensk supportorganisation. Det finns internationell erfarenhet om produkterna där du kan googla fram svar. Köper du något ODM-märke som enbart säljs i en enda butik eller butikskedja är du ofta bunden till butiken för support och ärenden. Där finns dessutom mycket mer sällan konkret information att leta fram om modellerna när man funderar över funktioner och användning.

Detta kan vara vägledande om du funderar på en TV i basklassen från känt varumärke eller från något som i grunden endast är varumärken stämplade på generiska OEM-konstruktioner. Teknisk prestanda må var ungefär samma där skillnaden är just tillgången till information och kundtjänst men också sådant som regelbundna uppdateringar av mjukvara. ODM-produkten kanske inte har något alls av detta. All support som finns kanske är en avlägsen webbutik du behöver bråka med när produkten inte beter sig som väntat.

Sony, Samsung, Philips, Panasonic och LG sätter alltså sin egen prägel på produkterna även delmängder eller hela utbudet kommer från annan tillverkning. Av de nämnda är det LG som till synes har mest av egen produktion fortfarande. Så förstås Hisense och TCL vilka både gör egna TV-modeller med sin prägel och gör OEM åt andra varumärken, vilka då får Hisenses respektive TCL:s prägel.

Övriga TV-tillverkare – ett litet ormbo i basklassen

För basklassen är väldigt mycket därute samma hårdvara och samma generiska TV-modell fast med olika varumärken stämplade på framsidan. Vilket inte är dumt. Du kan spara pengar och få något som ger alldeles adekvat kvalitet. Men också svårt att navigera hundratals modeller som alla är ungefär samma likadana. Det finns några knep om att få tag på bättre modeller bland den här soppan av OEM-modeller:

  • QLED eller Quantum Dot på tyder på att paneltillverkaren är antingen TCL eller Hisense och kvaliteten överlag är inte är den lägsta

  • Dolby Vision kan säkra konsekvent HDR även på enkla TV-apparater

  • Android som operativsystem tyder på något mer påkostad elektronik.

Notera att det inte är förekomsten av QLED, Dolby Vision eller Android som i sig självt gör TV:n bättre, utan att med de finesserna, som kostar extra $$$, har tillverkaren ansträngt sig mer för att få en bra produkt. Hur bra är däremot en öppen fråga.

På samma sätt är avsaknad av ovanstående finesser ett tecken på en enklare modeller och en mindre ansträngning att göra en så bra TV som möjligt. Hur mycket sämre är också det en öppen fråga. Detta är dilemmat med den allra enklaste basklassen att du aldrig kan avgöra exakt vilket som är okej och vilket som är det sämsta bottenskrapet.

Vestel bygger åt andra: Toshiba, Andersson etcetera.

Många kända varumärken vilka byggs av Vestel-byggen. Andersson, Finlux, Hitachi och Toshiba för att nämna några. Även Panasonic går via Vestel där flera modeller visar upp konstruktioner som är typiska för Vestel-byggen.

Nokia som varumärke för TV ägs av ett tyskt företag som anlitar Vestel. Den Nokia-modell jag testade år 2022 kom i en trälåda direkt från fabriken i Turkiet.

Grundig tillverkas däremot av turkiska Arçelik vilka förstås kan anlita andra för själva TV-konstruktionen. Det var nu flera år sedan jag mötte en Grundig-TV.

Generellt för Vestel-byggda varumärken är att själva produktkvaliteten kan vara god i fråga om finish och konstruktion. Enkla reflexfilter som reflekterar mycket är dock något av en nackdel. Att det inte är exakta färger en annan men det är mindre viktigt nackdel ifall man främst är ute efter en enkel skval-TV.

Guide_reflexfilter.jpg

Exempel på skillnader i reflexfilter där Nokia-TV:n nere till höger är nyggd av Vestel.

Så känner du igen en generisk Vestel-modell

vestel_telltale.jpg

Det finns kännetecken på baksidan som direkt skvallrar om Vestel-byggen. Flera av kontakterna är riktade bakåt, se extra bild. Det finns horisontell strukturförstärkning i varierande form och design på den övre tredjedelen. Mitten ovanför stativet har stansningar som beroende på modell har vad jag gissar är basporten till en subwoofer eller luftuttag för en fläkt. Just denna bild är från en Hitachi och du kan se likadana baksidor hos Toshiba, Andersson, Nokia och även några av de nya Panasonic-modellerna.

vestel_Nokia_5800D_kontakter.jpg

Generellt håller Vestels generiska modeller basklassnivå men kan förstå närma sig enklare mellanklass med mer påkostad finish och sådant som QLED-paneler. Problemet är att få information om hur väl de faktiskt fungerar.

Nu varierar detta enormt från modell till modell, men som en god tumregel är Vestel-byggen jämförbart med basklass när TV:n använder Android som operativsystem. QLED-modellerna kan liknas vid enklare mellanklass, men som skrivet: det är brist på information och djupare tester. De modeller som kör andra operativsystem är ofta väldigt enkla och ibland också riktigt märkliga bottenskrap till TV-apparater. Särskilt i skiktet med mindre storlekar, 32 tum och mindre.

Sharp på väg uppåt 2024?

Sharp var en riktig tillverkare, alltså riktigt på så sätt att de skapade sin egna produkter. De kastade dock in handduken för cirka tio år sedan efter några riktigt bra och intressanta produkter som för sin tid höll hög kvalitet. Numera ägs varumärket av Foxconn. De senaste åren har Sharps TV-apparater varit mer blandade upplevelser. Bättre modeller har varit särpräglade i konstruktion medan det tekniskt inte varit något särskilt över basklassnivå. Andra modeller har varit enklare och verkligen framstått som OEM och i en del fall även rena bottenskrap.

övriga_sharp.png

För 2024 vill Sharp återkomma som eget, mer fristående varumärke och de visade upp modeller på IFA-mässan i September. Spontant såg det ut som Hisense-baserade produkter med bättre specifikationer – likt Mini LED och 4K/120 – än vad deras tidigare modeller haft. Fast då med Sharps eget kunnande och idéer i vad som blir funktioner och bildbehandling. Även om det nu endast blir Hisense-kloner med Sharps varumärke även i Europa kan det ses som en förbättring.

TCL-byggda märken

TCL är en global byggare av rang visa CSOT-fabrikerna (se separat avsnitt om TCL) och fyller på med hundratals varumärken världen över. Majoriteten är för Sverige okända namn där det handlar om att fylla på med lokala nationella varumärken i olika länder. Europa har många länder där var och en har sin uppsättning inarbetade varumärken vilka i grunden är samma TCL-konstruktioner. TCL fyller till exempel på ganska ordentligt med modeller till östra Europa.

Indiska Iffalcon (skrivs av dem själva som iFFALCON) säljs via Elgiganten i form av modellen U62 i 43, 50, 55 och 65 tum. Det räcker med att se bilderna på modellen baksida för att se att detta är TCL:s P-modeller. Det är även samma påhittade buzzwords, likt "IPQ 2.0 Engine" och Iffalcons hemsida skriver på flera modeller exakt att det TCL som tillverkar TV:n. Flera av produktbilderna länkar även direkt till TCL:s servrar.

Xiaomi är också det i första hand TCL-byggda modeller och jämförbar med TCL P-serien vilket också syns på design och hur apparaterna fungerar.

iffalcon_TCL_sama_same.jpg

Iffalcon döljer inte att de använder TCL som tillverkare vilket är befriande fritt från hymlande. Det är knappast en nackdel om det nu innebär lägre priser för dig som konsument.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi kalibrering, installation och bortforsling av din gamla TV. Välkommen!

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.