Förr i tiden var det en betydligt vanligare lösning, men än idag händer det att det enda vettiga sättet att åtgärda fel i Windows är att installera om systemet. Även om det i teorin går att leta upp och fixa fel i registret eller gå igenom alla installerade program och paket och reparera kan det vara snabbare att bara köra in en fräsch kopia av systemet, utan att ta bort ens egna filer.

Men att utföra en ominstallation har ändå krävt en del jobb, och för mindre kunniga användare krävs uppmärksamhet för att inte råka välja fel alternativ och till exempel behöva installera om alla program som inte hör till Windows. Nu ska Microsoft göra ominstallation enklare, tryggare och snabbare – åtminstone för de vars Windows inte krånglar så mycket att systemet inte startar.

I den senaste testversionen av Windows 11 i Insider-programmets Canary-kanal finns en ny avdelning i Inställningar -> System kallad Återställning (Recovery), skriver Tom's Hardware.

Den nya funktionen använder Windows Update-systemet för att ladda ner och installera om Windows ovanpå den nuvarande versionen, vilket tar bort alla manuella steg och gör att det enda användaren behöver göra är vänta tills den är klar och, som vanligt vid stora systemuppdateringar, har startat om ett par gånger. Dessutom går det betydligt fortare än via den gamla tekniken med installationsmedia på ett USB-minne.

Funktionen kommer förmodligen ingå för allmänheten i Windows 11:s ”Moment 5”-uppdatering som Microsoft planerar att släppa i februari.