Apple, Google, Microsoft och Mozilla har tillsammans lanserat Speedometer 3.0, ett uppdaterat prestandatest för moderna webbläsare på den moderna webben. Det är enligt Browserbench.org första gången något av de stora webbläsartesterna har tagits fram via ett samarbete mellan samtliga stora webbläsarmotorer: Googles Blink/V8, Mozillas Gecko/Spidermonkey och Apples Webkit/Javascriptcore.

Speedometer 2.0 lanserades 2018 och mycket har hänt på webben sedan dess, så det nya testet har så klart också ändrats. Koden bakom testet ligger sedan 2022 på Github under Apples öppna källkodprojekt för Webkit, och utvecklingen har skett öppet och med bidrag även från andra utvecklare än de fyra företagen bakom Browserbench.org.

Det nya testet innehåller många fler deltester och testar en bredare grupp webbapplikationer. Utvecklarna pekar särskilt på rendering av SVG-baserade diagram, kodredigering, WYSIWYG-redigering (som på Wordpress till exempel) och läsa nyheter. Flera ingående tester har också gjorts om för att bättre simulera verkliga webbplatser.

Utvecklarna har även gjort optimeringar av hur testet mäter prestanda. En ny teknik gör det möjligt att fånga även en del arbete webbläsaren utförde som tidigare inte gick att mäta.

Undertecknads gamla i9-9900K pallar inte mer än 8,70±0,44 i Firefox och 11,7±0,34 i Chrome. Hur ser dina resultat ut? (Högre är bättre.)