Häromdagen läckte uppgifter från om grafikkretsen i Playstation 5 Pro, i ett dokument företaget ska ha delat med spelstudior. Kort därefter läckte ytterligare tekniska detaljer om den uppgraderade spelkonsolen, publicerade av Insider Gaming.

CPU-kärnorna i den uppgraderade systemkretsen är enligt tidigare uppgifter Zen 2 precis som tidigare, men den nya läckan påstår att de får ett nytt ”högfrekvensläge” med klockfrekvensen 3,85 GHz, 10 procent högre än nuvarande Playstation 5. När det läget aktiveras klockas GPU:n ned runt 1,5 procent, så alla spel lär inte utnyttja det.

Playstation 5 Pro har lika mycket kombinerat primär- och grafikminne som tidigare, men hastigheten har ökat från 448 till 576 GB/s, eller från 14 till 18 GT/s. Det är 28 procent högre och kan göra nytta i många moderna spel. Ljudkretsen är också uppgraderad och 35 procent snabbare, vilket innebär att den kan behandla mer avancerade ljudeffekter.

Insider Gaming avslöjar dessutom ytterligare en nyhet i grafikkretsen. Playstation 5 Pro är nämligen utrustad med 30 WGP:er (”workgroup processor”, den grundläggande enheten i AMD:s RDNA-grafikkretsar) speciellt framtagna att utföra så kallade bounding volume hierarchy-beräkningar som används för ray tracing. Vanliga Playstation 5 har 18 sådana WGP:er.

Den uppgraderade konsolen ska ha lika stor intern lagring och stöd för optisk skivläsare precis som tidigare. Enligt Insider Gamings källa ska Playstation 5 Pro lanseras under hösten.