När jag var tonåring fick jag lära mig om att "monopol" inte bara syftar på brädspelet och att "kartell" inte bara var det som Pablo Escobar sysslade med på 80-talet. Jag förstod tidigt hur det inte var önskvärda ekonomiska förhållanden i varje fall.

edin mini.jpg

Edin Jusovic är nyhetsredaktör på SweClockers och beskriver sig som en ung nörd som är ny i branschen. Han gillar att lära sig nya saker och berätta historier. Samt försöka övertala så många som möjligt att spela Brawlhalla eller Half-Life Deathmatch.

Det bästa som vi kan hoppas på är en kompromiss.

Jag tror fortfarande på att konkurrens kan leda till de bästa lösningarna, medan monopol kan bara leda till kreativ stagnation. Därför glädjer det mig när jag ser EU-kommissionen här i Europa och justitiedepartementet i USA ta de viktiga kliven mot att ställa riktiga krav på hur teknikbolagen hanterar vår data och hur de behandlar konkurrerande tjänster.

Jag tänker inte lägga in mina personliga åsikter om dessa politiska organ, men jag välkomnar deras vilja att ta fajten mot de stora teknikbolagen. Varför ska jag behöva betala för att slippa bli spårad av Facebook och vad i hela friden vill de med mina telefonkontakter?

Samtidigt är allt fler delar av vår vardag beroende av teknikjättarnas produkter och tjänster. Vi använder Google både i privat- och arbetslivet, Facebook för att hitta gemenskap i olika grupper och samtliga sociala medieappar för att skicka memes till våra vänner. Jag tror dessutom att det är ytterst få som inte har en smarttelefon idag.

Vi kan inte leva utan teknikbolagens tjänster och produkter och de kan inte leva utan skärmtiden vi ger dem. Det bästa som vi kan hoppas på är en kompromiss, även om den kompromissen måste tas fram i lagens namn.

Nothing-Chats-Dektop.webp

Edin ingår i generationen som växte upp med sociala medier. Kanske därför som han är lite märklig.

Rättsakten om digitala marknader, som nyligen infördes i EU, är ett intressant förslag på lösningar och det återstår att se hur effektivt det blir, men i alla fall är det värt att försöka. Valfrihet, även om det handlar om progressiva webbappar, är bland det finaste vi har. Och det betyder att grindvakterna får installera bredare portar.

Jag längtar efter att fler lagar införs och hårdare krav sätts på hur teknikföretagen vill använda vår data och hur de behandlar konkurrenter. Och jag har inget emot att våra lagstiftare, vare sig man gillar eller avskyr dem, kan enas här.

Inte den första gången – eller den sista

Jag tror inte att Google, Meta och Apple har helt plötsligt fått en medmänsklighet och vill göra något gott gentemot användarna. De vill ha vår skärmtid, vår data och framför allt våra pengar och de tänker inte gå miste om miljontals användare på grund av några lagändringar, hur mycket de än vrålar emot. Särskilt när det i sin tur kan öppna upp för det vakuum som potentiella konkurrenter kan fylla.

En gång i tiden lobbade stora biltillverkare mot krav på säkerhetsbälten i sina bilar. Sedan lobbade de emot krav på luftkuddar. I båda fallen förlorade storföretagen och nu är det otänkbart att köpa en bil med varken eller.

Stora teknikföretag har länge lobbat mot lagstiftning som är tänkt att göra deras verksamheter mer transparenta och i linje med sund konkurrens. Men precis som med biltillverkarna börjar teknikföretagen förlora denna kamp och jag längtar efter fler prövningar.