Öjvinds kommentar

Att bygga en budgetdator är ingen enkel uppgift. Det är lätt att priset trappas upp när det ofta bara handlar om några extra hundralappar till den ”snabbare modellen”. Att låta det individuella behovet styra är nyckeln till framgång. Fyratusen kronor får dock ses som en högst överkomlig prislapp för ett datorsystem av denna kaliber.

En sak man bör ha i åtanke är att AMD nyligen lanserat styrkretsen 790GX. Denna är bättre på i stort sett allt, och har framför allt en kraftigare grafikdel. Än så länge är dock moderkorten svåra att få tag på. Dessutom handlar det med största sannolikhet om en högre prislapp så 780G är valet för dagen.

Gigabytes moderkort gör det även möjligt att höja processorfrekvensen, även om det naturligtvis finns bättre (och dyrare) moderkort för överklockning. Med processorn i paketet är det möjligt att komma upp till 2,8–3,0 GHz. En bra kylare är förstås en viktig förutsättning för att nå höga frekvenser.

Att det är möjligt att överklocka med ett Micro-ATX-moderkort för AMD-processorer är dock inte speciellt märkvärdigt. Ser man till liknande modeller för Intel-processorer är det i regel betydligt sämre möjligheter i det blå lägret.

Ifall man är ute efter bättre 3D-prestanda är det den nya Radeon HD 4800-serien som gäller. Modellen 4850 är särskilt prisvärd, trots att det handlar om cirka 1 400 kronor extra för bättre prestanda i spel. Om det är värt pengarna är upp till var och en att avgöra.

Det går att banta Andreas datorsystem ytterligare. Framför allt finns det utrymme för extra besparingar om datorlådan byts ut. Det går att tänka sig en billigare Micro-ATX-modell med svagare nätaggregat. En datorlåda av Antec Sonata III:s kaliber är dock aldrig fel.

En annan sak som går att spara in på är minnena. Två gigabyte istället för fyra sänker priset någon enstaka hundralapp, men det är också ett val man troligtvis kommer att ångra lite senare. Som alltid handlar det om vad datorsystemet ska användas till och vad man har för krav.