I början av månaden släppte Intel på journalisternas tyglar. Sedan dess har mängder av recensioner kommit fram till samma sak: Core i7 är en riktig arbetshäst.

Nu får också vanliga konsumenter ta del av nyheterna. Från och med idag kan den som väntat på en toppmodern uppgradering köpa all hårdvara som krävs för ett komplett Core i7-system.

Intel Core i7

Core i7 är den första processorn som baseras på arkitekturen Nehalem, som tar vid där den två år gamla Core 2 slutar. Nyheterna är flera, där alla på något sätt påverkar processorns prestanda.

Till att börja med har Intel renoverat hanteringen av RAM-minne. Minneskontrollern har flyttats från moderkortets nordbrygga till processorn, vilket ger lägre svarstider och bättre prestanda. Minneskontrollern stödjer inte bara två utan tre kanaler DDR3-minne, vilket ger upp till tre gånger bättre bandbredd än för Core 2.

Nehalem stödjer även Hyperthreading, vilket är Intels teknik som får varje kärna att fungera som två. Hyperthreading kan öka prestanda i flertrådade applikationer, som exempelvis 3D-modellering. I vissa fall kan prestandaökningen vara så hög som 20 procent.

De kraftfullaste processorerna baserade på Nehalem, Core i7 inkluderat, stödjer även Intels nya kommunikationsbuss Quickpath Interconnect (QPI). QPI kan ge flera gånger snabbare dataöverföring mellan processor och nordbrygga.

Core i7 har även ett "turboläge" som överklockar automatiskt. Kärnor som inte används avaktiveras, och den mindre värmenutvecklingen gör att resterande kärnor kan köras i högre klockfrekvens.

Tre processorer i den nya Core i7-familjen lanseras. Samtliga modeller har fyra kärnor, inbyggd minneskontroller med stöd för tre kanaler DDR3 samt Hyperthreading och QPI-buss.

GHz

Busshastighet

L3

TDP

Core i7 965 Extreme

3,2 GHz

6,4 GT/s (3,2 GHz)

8 MB

130 W

Core i7 940

2,93 GHz

4,8 GT/s (2,13 GHz)

8 MB

130 W

Core i7 920

2,66 GHz

4,8 GT/s (2,13 GHz)

8 MB

130 W

Intel X58 Express

Intes styrkrets till Core i7 heter X58 Express. Kretsens främsta uppgift är att hantera PCI Express, och stödjer totalt 36 stycken linor. Detta gör det möjligt att utrusta moderkort med tre PCI Express i fullängd. Styrkretsen stödjer CrossfireX och i flera fall trippel-SLI.

Priser och tillgänglighet

Den billigaste Core i7 kostar i dagsläget ungefär 3 000 kronor, och moderkort finns från cirka 2 400 kronor. I dollar räknat är hårdvaran inte mycket dyrare än ett Core 2 Quad-system i den högre skolan. De senaste veckornas valutaförändringar sätter dock spår i de svenska priserna.

CPU

Lägsta pris

Intel Core i7 920 2,66 GHz Box

Intel Core i7 940 2,93 GHz Box

Intel Core i7 Extreme 965 3,2 GHz Box

Moderkort

Lägsta pris

Asus P6T Deluxe OC Palm Edition

Asus P6T Deluxe

Asus Rampage II Extreme

EVGA X58 SLI

Gigabyte GA-EX58-DS4

Gigabyte GA-EX58-Extreme

Gigabyte GA-EX58-UD5

MSI X58 Eclipse

MSI X58 Eclipse SLI

MSI X58 Platinum

Intel DX58SO

Vilse i moderkortsdjungeln? SweClockers publicerar inom kort ett stort test av X58-baserade moderkort. Håll ut tills dess.