The Pirate Bay fälls av Svea hovrätt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Knashatt:

Om du har en liten stuga på din mark där du ser att en knarklangare lägger knark där och att dom har din stuga som knarkförråd. Ja då är du skyldig att anmäla detta till polisen...

Fast det fanns ju inget knark i stugan. Det finns bara en lapp som säger "Det finns knark i en helt annan stuga".

Permalänk

Bara jag som tänker på vem som får betala det här?
Jag har för mig att svenska folket får betala böter när dem skyldiga inte kan betala själva?
Ifall jag har rätt så är det inte rätt alls och då blir jag arg

Visa signatur

3600X@4.2GHz, RTX 3070 Ti, 16GB DDR4@3.6GHz, NH-D15, Fractal Design Define Mini C

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av abki:

Håller med om att det mesta som laddas ner från TPB inte skulle ha köpts (hur man kan beräkna skadestånd utifrån det(förlorad intäkt) är mest domare som inte förstår verkligheten).

Det argumentet håller inte. Hur många av snattarna hade köpt varan om de inte kunnat snatta?

Sedan är det naturligtvis frågan om vad ett rimligt skadestånd är. Vi hade nyligen två fall där privatpersoner åtalades, ett i Tyskland och ett i USA, och där skadeståndet minst sagt skiljde sig åt (tror tysken blev skyldig att betala 40€ medan USA-medborgaren i vanlig ordning blev skyldig något miljonbelopp).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Knashatt:

Jo, TPB har en torrentfil FYSISKT på sina servrar. Det är inte en länk om du tror det. Du laddar ner en torrentfil. Denna fil talar om hur trackern ska ladda ner filen.

Om posten får in ett brev där dom vet att det ligger en lapp där. På den lappen vet posten att det står vart en kvinna kommer bli mördad och när.
Anser du då att posten inte gör något fel när dom medvetet låter detta brev med denna lapp i åka till mördaren?

Exakt samma är det med TPB. Dom har en torrentfil (brev) med information (lappen) om hur man kan tanka hem upphovsrättsskyddat material. Det är uppenbart att torrenten används till olaglig nedladdning.
Anser du då inte att det är TPB skyldighet att anmäla detta till polisen? Eller åtminstone radera ut denna torrent?
Om det varit torrentfiler med grov barnpornografiskt material då? Tycker du det är lika rätt att TPB låter massa pedofiler få dela en massa filmer med barn på 4 år som blir våldtagna och misshandlade?
Eller om TPB även hade torrentfiler som innehåller en massa textfiler som berättar vart, när och hur dessa pedofiler ska göra dessa våldtäkter och spela in dom med film???

Det är en mycket svår fråga var gränserna ska dras.
Själva torrenten som talar om var filerna finns är inget som är upphovsrättsskyddat (eller?), så just att lagra dessa borde inte bryta mot upphovsrätten. Dock är frågan, som du skriver, om man genom att lagra sådana filer kan anses vara skyldig till medhjälp till upphovsrättsbrott (som de dömdes för).

För att komma till standardjämförelsen med google, internetleverantörer, posten etc, så ser jag dock faktiskt inte den stora skillnaden här. Informationen som torrenten består av lagras ju inte direkt på TPB's servrar utan att ha varit någon annanstans först. Den måste ta sig dit genom nätet. Skulle inte informationen kunna ta sig genom detta viktiga mellanled skulle torrenten i slutändan aldrig kunna dyka up på TPB's servrar. Just detta mellansteg i form av övriga internet är det som möjliggjort det hela i mycket större utsträckning än TPB's servrar.
Man kan lika gärna säga att internetleverantörerna har begått medhjälp till upphovsrättsbrott genom att inte aktivt ta bort olämplig information som går genom deras nät.

Skulle domarna dock börja försöka stänga ner internet skulle det bli mer uppenbart vad de egentligen ägnar sig åt och alltför tydligt associeras till ett tvivelaktigt sällskap där länder som Kina ingår.

Att prata om att en fil fysiskt ligger någonstans känns också rätt fel i mina öron. En fil är ju överhuvudtaget inte ett fysiskt objekt, utan endast information i form av ettor och nollor. Dessa "ligger", som sagt, isåfall lika fysiskt i det internet som levererar dem till TPB's servrar.
Om de ettor och nollor som utgör informationen för torrenten låg helt omkastade på TPB's servrar, skulle det då vara ok ? Fast där användarna hade ett sätt att dekryptera informationen tillbaka till en fungerande torrent på sin dator ?
Hur kan man isåfall avgöra hur ettorna och nollorna på någons server får fördelas för att det ska vara ok ?

Sedan angående den moraliska aspekten, som du tar upp i jämförelsen med barnövergrepp etc.
Ja, torrentfiler som beskriver diverse "nyttig" info för pedofiler underlättar för dem och skulle vara högst beklagligt. Dock har vi samma problem här : Internet i sig och alla övriga program för att kommunicera med över nätet (speciellt google som med lätthet förmedlar användbar information till dem) är det som verkligen hjälpt dem. Om man ska prata om moraliskt ansvar för hela situationen så är det främst skaparna av google och internet som gjort det hela möjligt.

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av dricksprit:

Citat från The Pirate Bay - The world's most resilient bittorrent site "Användaren har ansvaret för att inte sprida felaktigt, skadligt, falskt eller olagligt material när han använder trackern...."

Så den skapades för det säger du?

The Pirate Bay är avsett för det ja.

Har du sett någon pirattracker UTAN en sådan text?

Alla trackers har den texten i någon form för att försöka frånsäga sig ansvaret och lägga det på medlemmarna.

Visa signatur

Intel Core i7 3770K@3.5, ASUS P8Z77V-DELUXE, 16GB RAM, GeForce GTX 660 Ti, ASUS XONAR ESSENCE STX, SAMSUNG 830 256GB SSD, 5x Samsung HD204UI, 4x WD40EFRX, 1x Western Digital Caviar Green WD20EARX, 1x Samsung HD103UJ, Windows 8.1 Pro

Permalänk
Skrivet av KimTjik:

Likheten är kanske att Internet, alltså världens samlade information, till ca 95% är skräp medan TPB till ca 95% består av upphovsrättsskyddat material. Om huvudsyftet definieras av övervägande innehåll finns det en stor skillnad. Om TPBs syfte är att värna om yttrandefrihet är det lika bra att vi gemensamt bankar våra huvuden mot väggen i desperation inför vad den yttrandefriheten används till. Ifall vi vill värna om spridning av viktigt material för allmänheten är vi sannerligen inte beroende av TPB. Att sätta moraliska floskelklistermärken på förpackningen förändrar inte innehållet.

Där har du en poäng. Men totala mängden olagligt material som finns på båda är väl direkt jämförbar även om jag tror att Google vinner den ronden ett par tusen gånger om. Testa bara att söka på medicin på Google eller klockmärken eller, ja du fattar. Men absolut, det är en skillnad men ändå inte den stora distinktion många vill få det till.

Visa signatur

ASUS P6T | Intel i7@4ghz | MSI 680GTX | 3x4gb+3x2gb DDR3 BCLK 195 |Intel X25M 160GB G2 x2 | WD Raptor X Gamer 150gb | SpinPoint F1 1TB | WD Green 1TB |

Permalänk
Sötast
Skrivet av dricksprit:

Citat från The Pirate Bay - The world's most resilient bittorrent site "Användaren har ansvaret för att inte sprida felaktigt, skadligt, falskt eller olagligt material när han använder trackern...."

Så den skapades för det säger du?

JA!!??!!?

Eller, du menar väl inte att du bara låtsas, och gör så att du ska se dum ut för att det är roligt?

Hmm.... jag undrar om namnet har något med riktiga pirater att göra..... sådana som fanns på haven förr i tiden? nähä..... kanske inte.

Inlägget redigerat av Aser: §1

Permalänk
Skrivet av Allexz:

JA!!??!!?

JA!!??!!?

Eller, du menar väl inte att du bara låtsas, och gör så att du ska se dum ut för att det är roligt?

Hmm.... jag undrar om namnet har något med riktiga pirater att göra..... sådana som fanns på haven förr i tiden? nähä..... kanske inte.

Inlägget redigerat av Aser: §1

Det är väll lika befängt som att kräva skadestånd för något som inte finns, eller? Film och skivindustrin har gapat sig hesa i snart 30 - 50 år (beroende på vilken av dem man syftar till) över hur mycket pengar de missar att få in för att folk kopierar. Hur kan de vara så säkra på att de skulle få de pengarna de gapar över?

Har någon ett svagt eller ringa intresse köper man inte en DvD, CD, BD eller VoD för 50 till 300 sek. Jag har svårt att tänka mig att allt som laddats ner skulle generera pengar till gamarna som inte har vett nog att följa de simplaste lagarna när det gäller marknadsekonomi. Väldigt få är beredda att betala de hutlösa priserna som kapitalisterna kräver för produkterna så vida man inte är väldigt intresserad av produkten. Och skulle så inte vara fallet så lär man ju gå och köpa den. Inga pengar förlorade med andra ord.

Själ köper jag film för i snitt 8.000 - 10.000 / år men är långt ifrån intresserad av att betala tokpriserna som de kräver för nya filmer.

Och för den delen var har vi utbytesprogrammet för oss som köpte filmen ( Y ) på VHS, sen på DvD och slutligen för att de till sist lyckas komma nära originalet måste punga ut mer pengar för utgåvan på BD? Hur mycket ska vi betala för att de tar mer än 30 år på sig att leverera en produkt som är värdig orginal filmen t.ex?

Nej jag tror att studenter, arbetslösa, ensamstående föräldrar men även storkonsumenterna först är beredda att betala den dagen de tycker produkten har ett rimligt pris. Vad tror du?

Alla ser vi olika på saker och för mig är det ganska simpel matematik att folk först betalar när de tycker att produkten har ett rimligt pris. Svea hovrätt har dock satt ett pris, ett pris på något som inte finns.

Ha en bra dag.....

Inlägget redigerat av Aser: citat redigerad

Visa signatur

| PC : i5 4690K 3,5 GHz @ 4,4 GHz/Argon AR01, MSI Z97 GAMING 5, ADATA 8GB (2x4GB) CL9 1600MHz XPG, MSI GTX 970 Gaming 4G, 1TB Toshiba 7200rpm, SSD EVO 850 120GB, NZXT H440W Silent | Mac Pro, 2.66 GHz Quad | Xbox live : DoktorKrall | Bitter gammal gubbjävel på vintern |
Vilken var din första? - Fyndtråden - Inet Fraktfritt

Permalänk
Skrivet av GaMeR2K5:

The Pirate Bay är avsett för det ja.

Har du sett någon pirattracker UTAN en sådan text?

Alla trackers har den texten i någon form för att försöka frånsäga sig ansvaret och lägga det på medlemmarna.

Så du menar att om tillräckligt många skriver samma sak så slutar den gälla?

Så om alla e-handelssajter har samma utdrag ur KKL så slutar den gälla eller?

Visa signatur

ASUS P6T | Intel i7@4ghz | MSI 680GTX | 3x4gb+3x2gb DDR3 BCLK 195 |Intel X25M 160GB G2 x2 | WD Raptor X Gamer 150gb | SpinPoint F1 1TB | WD Green 1TB |

Permalänk
Skrivet av kobb3:

Saken är ju den att The Piratebay vägrar att ta bort olagligt material. Något som tex youtube gör direkt dom får reda vad som är olagligt.

Helst innerst inne vet alla att domen helt rätt! Ska ju inte vara okej att tillhandahålla en tjänst som enbart används för underlättande av piratkompering.

Men snacka för dig själv. Och till Nisse som gör volvo/posten liknelsen... Ni fattar väl att det är mer som står på spel? Det här är ingen jävla "smakfråga" det här handlar om svensk lagstiftning och sveriges stake kontra utländska filmbolag. Vi lever i en tid då sånt här måste ifrågasättas och lösas. Lagar och människor måste anpassa sig efter kulturen som växer fram. Om alla i sverige som har tankat olagligt räcker upp en hand så skulle gubbarna i styret fatta vad detta handlar om. Så kom inte med struntprat, domen är helt emot svensk lag.

Permalänk
Medlem

När filmbolagen hittar ett sätt att hyra film på internet med ett stort sortiment, och då kan vi räkna bort voddler redan nu, då kan jag tänka mig att ändra min åsikt..

Visa signatur

Asus p6t deluxe V2 | Intel core I7 920 | Ocz 6gb | Asus GTX 285 | Ocz vertex 2 120gb | Wd 500gb | Fractal design R2

Permalänk
Sötast
Skrivet av Doktor_Krall:

Det är väll lika befängt som att kräva skadestånd för något som inte finns, eller? Film och skivindustrin har gapat sig hesa i snart 30 - 50 år (beroende på vilken av dem man syftar till) över hur mycket pengar de missar att få in för att folk kopierar. Hur kan de vara så säkra på att de skulle få de pengarna de gapar över?

Har någon ett svagt eller ringa intresse köper man inte en DvD, CD, BD eller VoD för 50 till 300 sek. Jag har svårt att tänka mig att allt som laddats ner skulle generera pengar till gamarna som inte har vett nog att följa de simplaste lagarna när det gäller marknadsekonomi. Väldigt få är beredda att betala de hutlösa priserna som kapitalisterna kräver för produkterna så vida man inte är väldigt intresserad av produkten. Och skulle så inte vara fallet så lär man ju gå och köpa den. Inga pengar förlorade med andra ord.

Själ köper jag film för i snitt 8.000 - 10.000 / år men är långt ifrån intresserad av att betala tokpriserna som de kräver för nya filmer.

Och för den delen var har vi utbytesprogrammet för oss som köpte filmen ( Y ) på VHS, sen på DvD och slutligen för att de till sist lyckas komma nära originalet måste punga ut mer pengar för utgåvan på BD? Hur mycket ska vi betala för att de tar mer än 30 år på sig att leverera en produkt som är värdig orginal filmen t.ex?

Nej jag tror att studenter, arbetslösa, ensamstående föräldrar men även storkonsumenterna först är beredda att betala den dagen de tycker produkten har ett rimligt pris. Vad tror du?

Alla ser vi olika på saker och för mig är det ganska simpel matematik att folk först betalar när de tycker att produkten har ett rimligt pris. Svea hovrätt har dock satt ett pris, ett pris på något som inte finns.

Ha en bra dag.....

Har du citerat fel person?

Permalänk
Medlem

Jag hade inte en aning om att äga en sökmotor va olagligt..
Satan vad google kommer åka på böter och fängelse!

Visa signatur

Corsair 7000D Airflow > 2x Alphacool NexXxus 420mm Rads > EK Quantum Kinetic TBE 300 >
AMD 5900X > Aorus X570 Master > G.Skill 32gb @ 3733mhz CL14 > 6900XT Liquid Devil Ultimate
Skärmar: > Acer 31,5" 2160p@144hz > 27" 1440p@60hz
Garaget.org > Ford Focus ST mk3 Stage 2

Permalänk

Som moderator hade jag stängt den här tråden.
Det enda som kommer från denna tråden är svordomar, hat, och patetiskt grälande från höger och vänster.

Visa signatur

CPU i9-9900K GPU ASUS RTX 2080 TI Strix OC MB ASUS STRIX Z390-E RAM Corsair VENGEANCE RGB 32GB DDR4 3200MHz Case Fractal Design Define C PSU EVGA G3 850W Cooling Noctua D15
Monitor MSI Optix MAG342CQR SSD Samsung 970 EVO 500GB 860 EVO 500GB 860 QVO 2TB + QVO 4TB PLEX Server 2x HC560 20TB+WD RED 2x10TB+12TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av SweSparky:

Jag hade inte en aning om att äga en sökmotor va olagligt..
Satan vad google kommer åka på böter och fängelse!

Inte bara det. det är olagligt att starta en sökmotor som sen blir olaglig!

Visa signatur

Be wiser than other people if you can; but do not tell them so.

►Jag förbehåller mig rätten att ha helt upp åt väggarna fel◄

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kogster:

Inte bara det. det är olagligt att starta en sökmotor som sen blir olaglig!

Men dom har ju inte gjort något olagligt.. de är ju andra folk som laddar upp olagliga filer på deras sida!?

Visa signatur

Corsair 7000D Airflow > 2x Alphacool NexXxus 420mm Rads > EK Quantum Kinetic TBE 300 >
AMD 5900X > Aorus X570 Master > G.Skill 32gb @ 3733mhz CL14 > 6900XT Liquid Devil Ultimate
Skärmar: > Acer 31,5" 2160p@144hz > 27" 1440p@60hz
Garaget.org > Ford Focus ST mk3 Stage 2

Permalänk
Medlem
Skrivet av SweSparky:

Men dom har ju inte gjort något olagligt.. de är ju andra folk som laddar upp olagliga filer på deras sida!?

OKej det är olagligt att starta en sökmotor som eventuelt senare används till gråzon saker av andra!

Känns som den här tråden är rätt klar

Visa signatur

Be wiser than other people if you can; but do not tell them so.

►Jag förbehåller mig rätten att ha helt upp åt väggarna fel◄

Permalänk
Skrivet av SweSparky:

Men dom har ju inte gjort något olagligt.. de är ju andra folk som laddar upp olagliga filer på deras sida!?

The Piratebay har dock inte gjort någonting för att förhindra att dessa olagliga filer sprids. Det är därför brottet ses som medhjälp. Det finns flera torrent-sidor som direkt tar bort material som bolagen ber dom tar bort, Piratebay är inte en av dom.

Permalänk
Skrivet av abki:

När det gäller vapentillverkning så har vi
"Avsiktsuppsåt: Är en kontroversiell form av uppsåt som används i ett fåtal rättsfall och ibland anses vara en nödvändig utfyllnad. Avsiktsuppsåtet innebär att man med direkt uppsåt begår en viss gärning men med en annan avsikt."
Ändå är det tillåtet att tillverka och sälja vapen. Vart vill du komme med uppsåtet ?

Det här med uppsåt verkar fortfarande svårt att greppa för vissa, speciellt när man gör hårresande jämförelser.

Posten skickar paket över landet åt sina kunder (vilket är lagligt).
Kriminella utnyttjar tjänsten för att sända knark, vilket inte bara är olagligt, utan även otillåtet enligt posten. Posten kan inte veta om paket innehåller knark, men samarbetar med Polis. Knarkhundar finns det ganska gott om på postterminaler t.ex.

Är det rimligt att anse att posten har uppsåt och bör därmed dömas för medhjälp till narkotikabrott? NEJ !

Thepiratebay upprätthåller en tjänst för att underlätta fildelning av lagligt och olagligt material. Det sistnämnda är olagligt.
Kriminella nyttjar tjänsten för att dela piratmaterial, vilket inte bara är olagligt, utan tillåtet enligt TPB. TPB vet att materialet finns, KAN göra något åt det, men gör det INTE. Trots begäran ifrån myndigheter och företag m.m. Dessutom tar man tydligen ställning FÖR fildelning av upphovsrättsskyddat material, detta understryker man genom att göra reklam för stora releaser, typ GTA4 m.m.

Är det rimligt att anse att TPB har uppsåt och bör därmed dömas för medhjälp till upphovsrättsbrott ? JA !!!

Ogilla gärna lagen och försök ändra den, tills dess, sluta ta efter Falconwing, tpb och andra rättshaverister som anser att just dem kan stå över samhället regler och lagar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kaoskadosk:

The Piratebay har dock inte gjort någonting för att förhindra att dessa olagliga filer sprids. Det är därför brottet ses som medhjälp. Det finns flera torrent-sidor som direkt tar bort material som bolagen ber dom tar bort, Piratebay är inte en av dom.

Fast det där argumentet är väll minst sagt skitsnack?
Jag gör inte heller något aktivt för att förhindra brott, och det ska jag inte heller. Vi har en myndighet som sysslar med att utreda brott, och jag skulle inte tro att det skulle bli särskillt bra om det istället lades på allmänheten, än mindre TPB.

Det är också rent skitsnack att dömma någon på upsåt till brott, utan att man egentligen har begått något brott (alla har blivit förbannade och haft uppsåt till att slå någon på käften t.ex. och det är inte försvarbart att dömma någon för att vilja slå någon på käften).

Visa signatur

En anonym kommentar hos Kent Persson (M):

"Nu skall han [Christian Engström] tydligen gå och göra precis det han sade innan valet, förstår att det känns främmande för en moderat."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kaoskadosk:

The Piratebay har dock inte gjort någonting för att förhindra att dessa olagliga filer sprids. Det är därför brottet ses som medhjälp. Det finns flera torrent-sidor som direkt tar bort material som bolagen ber dom tar bort, Piratebay är inte en av dom.

SÅ med hjälp till brott = 46mille skadestånd?
Jag förstår inte riktigt.. hur kan dom ta så mycket skadestånd för endast medhjälp till brott!?

Visa signatur

Corsair 7000D Airflow > 2x Alphacool NexXxus 420mm Rads > EK Quantum Kinetic TBE 300 >
AMD 5900X > Aorus X570 Master > G.Skill 32gb @ 3733mhz CL14 > 6900XT Liquid Devil Ultimate
Skärmar: > Acer 31,5" 2160p@144hz > 27" 1440p@60hz
Garaget.org > Ford Focus ST mk3 Stage 2

Permalänk
Medlem
Skrivet av SweSparky:

Men dom har ju inte gjort något olagligt.. de är ju andra folk som laddar upp olagliga filer på deras sida!?

Hade säkert varit annorlunda om PB hade aktivt blockerat olagligt material. Detta kan ju inte hjälpa heller.

Permalänk
Medlem

Tråden har hamnat på mer än ett sidospår.

Själv tycker jag det är för djävligt.
De bolag som gör anspråk på skadestånden får ju in pengar för var enda lagringsmedia som säljs i sverige.
ALLA som har en dator, har betalat en avgift till musik och film bolagen i form av kassettavgift på hårddisken. (Även USB-stickor, CDR/W, DVDR/W, minneskort.)
Jag som fotograferar, har åtskilliga minneskort till kameran, där går också avgift till bolagen.
Avgiften motiveras med att "det går" att lagra olagliga kopior av film/musik på dem.

När nu folk tar sig rätten att fylla sagda medium med film ock musik, då lipar de och går till domstol.
De både äter kakan och har den kvar..?
Jag tänker på den jävla avgiften var enda gång jag handlar tomma skivor, eller nytt minneskort till kameran.

Man kan tycka vad man vill om piratkopiering. Men en sak är säker. Om den inte fanns så skulle filmer och musik kosta många gånger mera att köpa. Piratkopieringen behövs som ett medel att hålla nere priserna.

Själv har jag handlat minst lika mycket som jag laddat ner. Men när jag gick över till BlueRay så sket det sig.
Då jag kör ett nätverk hemma, med endast en BR-läsare i datorn, så sprang jag på halt i form av kopierings skydd. Det går inte att kolla en BlueRay film på över nätverket. Inte utan att först rippa den till en disk, och det är enligt lag "olagligt".
Om jag inte vill införskaffa en BlueRay spelare till, att kopla till projektorn, så kan jag inte titta på full HD. Inte lagligt!
Skall jag ändå ägna ca 3 timmar till olaglig ripning efter jag köpt en BlueRay skiva? Då kan jag lika gärna ladda ner den färdigrippad från TPB. Tar mindre tid, och är definitivt mindre arbete!
snacka om att bolagen skjuter sig själva i foten!

Andra jag känner, som har en BR spelare vid TVn, har haft problem med att de inte kan titta på sina köpta skivor pga kopierings skydd.
Fredagens film kväll förvandlas till att sitta framför datorn och jaga ny firmware till spelaren så man kan titta på filmen man köpte för 299 spänn..?
Polarn är lack, hans familj är lack.
Laddar man ner den gratis från TPB, så är det bara att starta den och ta fram chipspåsen och ölen. Kvällen är räddad..!

Vad tror ni?
Kan man sätta dit "en sådan där bolagsdirektör" för en förstörd helg?
Knappast! Som konsument är man chanslös!

Nu skall jag använda denna datorn lagligt en stund, jag skall betala räkningarna, sedan är dett nattiTime.

/Cheers!

Visa signatur

Gått i träda. Åter om något år!

Permalänk

Då kan dom ju lika gärna stämma google för det är också en sökmotor som man kan hitta torrenter på. Så, gör det och förstör ännu mer. Förbannade översittare. Öppna ögonen och inse fördelarna med nedladdning och/eller häng med i utvecklingen som spotify och voddler ex har gjort.

Skrivet av Turbonisse:

Tråden har hamnat på mer än ett sidospår.

Själv tycker jag det är för djävligt.
De bolag som gör anspråk på skadestånden får ju in pengar för var enda lagringsmedia som säljs i sverige.
ALLA som har en dator, har betalat en avgift till musik och film bolagen i form av kassettavgift på hårddisken. (Även USB-stickor, CDR/W, DVDR/W, minneskort.)
Jag som fotograferar, har åtskilliga minneskort till kameran, där går också avgift till bolagen.
Avgiften motiveras med att "det går" att lagra olagliga kopior av film/musik på dem.

När nu folk tar sig rätten att fylla sagda medium med film ock musik, då lipar de och går till domstol.
De både äter kakan och har den kvar..?
Jag tänker på den jävla avgiften var enda gång jag handlar tomma skivor, eller nytt minneskort till kameran.

Man kan tycka vad man vill om piratkopiering. Men en sak är säker. Om den inte fanns så skulle filmer och musik kosta många gånger mera att köpa. Piratkopieringen behövs som ett medel att hålla nere priserna.

Apropå kassetskatten Mitt gammla inlägg i tråden http://www.sweclockers.com/forum/6-lagring/463580-dvd-skivor-...

"Jag kom på en liknelse vilket förlöjligar detta förslag:

McDonalds kräver Sveriges invånare på pengar för att vi istället för att komma till McDonalds och köpa hamburgare, grillar egna hemma. McDonalds blir då givetvis sura eftersom dom då går miste om intäckter som de skulle ha fått då dessa tyranner till hemmagrillare förstör deras branch!
Därför kräver McDonalds att alla Svenskar ska få betala en straffskatt för uteblivande intäckter utav hamburgeförsäljning.
Skulle McDonalds istället 1. Göra godare hamburgare hade tyrrannerna (dig och mig) besökt McD istället för att "bränna hemma". 2. Skulle McD sänkt priset kraftigt hade det varit värt för dig och mig att besöka McD istället.

Genom att se kassettskatten på detta sätt för man en ännu bättre förståelse varför detta är så extrem löjligt och att det inte är vi vanliga människors fel att Skivbolaget säljer dåligt, att artister inte får nån miljon extra, att stim inte får sina pengar. Utan att det är ovanstående parter som behöver 1. Producera bättre musik eftersom då skulle man verkligen vilja ha albumet för att kunna lyssna i bilen, i stereon, idatorn så ofta man kan! 2. Om priserna skulle bli human och faktiskt mer realistiskta. Speciellt med tanke på att ett album bara innehåller ca 10-12 låtar numera istället för fullproppade som många album faktiskt var förut. Först då skulle man köpa dessa mer prisvärda album att ev. avnjutas."

Visa signatur

~Mental åt min signatur :( (Sedan 2002)
Uppdaterad signatur 9 år senare:
|Asus P8P67 Pro| Intel I7 2600K@4,6 Ghz | 16GB Corsair Vengeance 1600Mhz 8-8-8-24 | Corsair H70 | OCZ 1250W 80+ Gold | 2x VTX3D Radeon HD7950 3Gb @930, VRM @1250 | Corsair Force 120GB + x antal satadiskar |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Babianen:

Hade säkert varit annorlunda om PB hade aktivt blockerat olagligt material. Detta kan ju inte hjälpa heller.

Joo de förstår jag.. och jag vet att TPB gjort fel.. däremot tycker jag skadeståndet är löjligt högt..
Men va fan.. dom har nog råd och betala de.. Reklam intäkterna lär ju vara ganska bra på en sådan site!

Och med tanke på hur rättegångerna går till då de gäller detta ämne är de förjävligt!
Hoppas att HD sänker straffet rejält! eller iaf skadeståndet!

Visa signatur

Corsair 7000D Airflow > 2x Alphacool NexXxus 420mm Rads > EK Quantum Kinetic TBE 300 >
AMD 5900X > Aorus X570 Master > G.Skill 32gb @ 3733mhz CL14 > 6900XT Liquid Devil Ultimate
Skärmar: > Acer 31,5" 2160p@144hz > 27" 1440p@60hz
Garaget.org > Ford Focus ST mk3 Stage 2

Permalänk
Medlem

Alltså... vissa argument i denna tråden... ni försöker inte ens.

Är inte särskilt förvånad över domen även om jag inte håller med om den, men det är så många omständigheter kring TPB-målen som gör att jag känner ett enormt obehag, att underminera förtroendet för svenska rättsväsendet som vilka det än är som har hand det hela har gjort är bara skadligt för Sverige och våran image mot omvärlden, detta bara för att kunna fälla personer som inte ens driver sidan längre, för att sedan kunna ha något att peka på i eventuella framtida mål.

Sen att dem fälls på så lösa grunder förstärker ju bara obehaget. Jag vet inte vad jag ska tycka, jag är nog mest arg.

Permalänk
Medlem
Skrivet av KalleKulspruta:

Genom att se kassettskatten på detta sätt för man en ännu bättre förståelse varför detta är så extrem löjligt och att det inte är vi vanliga människors fel att Skivbolaget säljer dåligt, att artister inte får nån miljon extra, att stim inte får sina pengar. Utan att det är ovanstående parter som behöver 1. Producera bättre musik eftersom då skulle man verkligen vilja ha albumet för att kunna lyssna i bilen, i stereon, idatorn så ofta man kan! 2. Om priserna skulle bli human och faktiskt mer realistiskta. Speciellt med tanke på att ett album bara innehåller ca 10-12 låtar numera istället för fullproppade som många album faktiskt var förut. Först då skulle man köpa dessa mer prisvärda album att ev. avnjutas."

(texten är avkortat)
Mycket fint inlägg.
Finns inte en enda seriös studie jag vet som visar att artisterna tjänar midre (med undantag för de gammla superjättarna) eftersom en konsert biljett kostar mycke mer än en skiva och alla extra fans går på konserter

alla band jag varit på har jag fått reda på genom nerladdning.

sen att de anfaller tpb beror just på deras attityd. rättegången känns mer som ett personligt vandetta mot grundarna.

den enda industri som inte gått kraftigt plus under hela tiden de "förlorat miljoner och blött ut" är skivindustrin som i mina ögon är överflödig. jag köper inte skivor mest för artisten ändå knappt får nått (medel 1.6% har jag för mig) jag går på konserter.

Visa signatur

Be wiser than other people if you can; but do not tell them so.

►Jag förbehåller mig rätten att ha helt upp åt väggarna fel◄

Permalänk
Medlem
Skrivet av Urre:

Fast det fanns ju inget knark i stugan. Det finns bara en lapp som säger "Det finns knark i en helt annan stuga".

Om du vet att det står detta på lappen och att din stuga används till att just lägga upp lappar systematisk för att tala om vart det finns knark. Ja då är du även DÅ skyldig att tippsa detta till polisen.

Som jag tagit upp förut, om det står på denna lapp vart, när och hur en mördare ska döda människor och det sker hela tiden. Anser du då inte att du då är medskyldig till att dessa människor dör då du uppenbart skiter i att tipsa polisen!!!
Det sker ju fortfarande ett brott även om lappen i din stuga inte är ett brott i sig själv.

Brå - Brottsförebyggande rådet - Är man skyldig att polisanmäla brott?

Du är som sagt skyldig till att anmäla brott i Sverige. Även om det inte finns knark i din stuga utan enbart en lapp som möjliggör att brottet kan ske så måste du anmäla.

Skrivet av JesperT:

Det är en mycket svår fråga var gränserna ska dras.
Själva torrenten som talar om var filerna finns är inget som är upphovsrättsskyddat (eller?), så just att lagra dessa borde inte bryta mot upphovsrätten. Dock är frågan, som du skriver, om man genom att lagra sådana filer kan anses vara skyldig till medhjälp till upphovsrättsbrott (som de dömdes för).

För att komma till standardjämförelsen med google, internetleverantörer, posten etc, så ser jag dock faktiskt inte den stora skillnaden här. Informationen som torrenten består av lagras ju inte direkt på TPB's servrar utan att ha varit någon annanstans först. Den måste ta sig dit genom nätet. Skulle inte informationen kunna ta sig genom detta viktiga mellanled skulle torrenten i slutändan aldrig kunna dyka up på TPB's servrar. Just detta mellansteg i form av övriga internet är det som möjliggjort det hela i mycket större utsträckning än TPB's servrar.
Man kan lika gärna säga att internetleverantörerna har begått medhjälp till upphovsrättsbrott genom att inte aktivt ta bort olämplig information som går genom deras nät.

Skulle domarna dock börja försöka stänga ner internet skulle det bli mer uppenbart vad de egentligen ägnar sig åt och alltför tydligt associeras till ett tvivelaktigt sällskap där länder som Kina ingår.

Att prata om att en fil fysiskt ligger någonstans känns också rätt fel i mina öron. En fil är ju överhuvudtaget inte ett fysiskt objekt, utan endast information i form av ettor och nollor. Dessa "ligger", som sagt, isåfall lika fysiskt i det internet som levererar dem till TPB's servrar.
Om de ettor och nollor som utgör informationen för torrenten låg helt omkastade på TPB's servrar, skulle det då vara ok ? Fast där användarna hade ett sätt att dekryptera informationen tillbaka till en fungerande torrent på sin dator ?
Hur kan man isåfall avgöra hur ettorna och nollorna på någons server får fördelas för att det ska vara ok ?

Sedan angående den moraliska aspekten, som du tar upp i jämförelsen med barnövergrepp etc.
Ja, torrentfiler som beskriver diverse "nyttig" info för pedofiler underlättar för dem och skulle vara högst beklagligt. Dock har vi samma problem här : Internet i sig och alla övriga program för att kommunicera med över nätet (speciellt google som med lätthet förmedlar användbar information till dem) är det som verkligen hjälpt dem. Om man ska prata om moraliskt ansvar för hela situationen så är det främst skaparna av google och internet som gjort det hela möjligt.

Intressant vinkling på det hela.

Men åter får man se lite vad dom olika teknikerna i första hand är tänkt att användas till, eller hur?
Det är inte olagligt att ha torrentfiler, det är inte olagligt att använda torrentfiler. Det är inte olagligt att ladda ner genom torrentfiler.
Och det är ingen dom som förbjuder torrent-tekniken, eller hur?

Det som är olagligt är att själv ladda ner och sprida upphovsrättsskyddat material genom torrentfiler (eller annan typ av teknik. Men du diskuterar vi TPB just nu...).
Och eftersom TPB inte på något sätt aktivt raderat bort inlägg, användare som lägger upp torrenfiler och torrentfiler som uppenbart pekar på spridning av upphovsrättsskyddat material anser jag att TPB varit methjälpliga för att spridningen sker.

Jag tycker diskussionen är allt för fokuserad på hur tekniken fungerar, att torrentfilen i sig själv inte är olaglig och att torrentfilen enbart är "länkar" på hur torrentklienten ska ladda ner det från andra datorer.
Som sagt, domen har inte straffat torrent-tekniken. Tror det är detta många missar.

Det som domen straffar är människor som uppenbart har gjort fildelning av upphovsrättsskyddat material möjlig i sådan stor skala som sker på TPB. Det finns väl ingen här som inte tror att skaparna av TPB inte på något sätt vetat vad som skett på deras sida??? Och det finns väl ingen här som inte förstår att dom per automatik också stödjer, uppmuntrar och är själv medskyldiga till spridningen av upphovsrättsskyddat material då dom inte på något sätt aktivt tar bort torrentfiler som gör spridningen av upphovsrättsskyddat material möjlig. Inte ens när upphovsrättsmännen/kvinnorna ber om det...

Strunta i tekniken, det är ju inte det dom döms för. Det är deras medverkan till att det överhuvudtaget går att ladda ner upphovsrättsskyddat material genom TPB och att dom inte gör något för att stoppa det.

Visa signatur

Dator 1: Core i7 10700K | Asus Prime Z490-P | 16 Gbyte DDR4 3600 MHz | Asus GeForce RTX2060 6 GB OC EVO |
Dator 2: Core i7 4770K | MSI Z87-S02 | 16 Gbyte DDR3 1600 MHz | GeForce GTX 650 TI |
Dator 3: Lenovo IdeaPad 5 Pro | Ryzen 7 5800H | 16 Gbyte DDR4 3200 MHz |
Kamera: Canon EOS 6d | EF 17-40mm f/4L USM | EF 35mm f/2 IS USM | EF 100-200mm f/4.5 | Speedlite 430EX II |

Permalänk
Medlem
Skrivet av KalleKulspruta:

"Jag kom på en liknelse vilket förlöjligar detta förslag:

McDonalds kräver Sveriges invånare på pengar för att vi istället för att komma till McDonalds och köpa hamburgare, grillar egna hemma. McDonalds blir då givetvis sura eftersom dom då går miste om intäckter som de skulle ha fått då dessa tyranner till hemmagrillare förstör deras branch!
Därför kräver McDonalds att alla Svenskar ska få betala en straffskatt för uteblivande intäckter utav hamburgeförsäljning.
Skulle McDonalds istället 1. Göra godare hamburgare hade tyrrannerna (dig och mig) besökt McD istället för att "bränna hemma". 2. Skulle McD sänkt priset kraftigt hade det varit värt för dig och mig att besöka McD istället.

Genom att se kassettskatten på detta sätt för man en ännu bättre förståelse varför detta är så extrem löjligt och att det inte är vi vanliga människors fel att Skivbolaget säljer dåligt, att artister inte får nån miljon extra, att stim inte får sina pengar. Utan att det är ovanstående parter som behöver 1. Producera bättre musik eftersom då skulle man verkligen vilja ha albumet för att kunna lyssna i bilen, i stereon, idatorn så ofta man kan! 2. Om priserna skulle bli human och faktiskt mer realistiskta. Speciellt med tanke på att ett album bara innehåller ca 10-12 låtar numera istället för fullproppade som många album faktiskt var förut. Först då skulle man köpa dessa mer prisvärda album att ev. avnjutas."

En otroligt dålig jämförelse med hamburgare.

När du gör dina egna hamburgare så gör du just dina egna hamburgare. Du får INTE McDolnads hamburgare... Du får en "cover" på McDolnads hamburgare (om du nu försöker efterlikna dom).
När du inte köper en skiva utan kopierar den får du just originalmusiken... Inte en cover...

För du ska göra jämförelsen riktigt med kassetskatten så skulle du istället sätta ihop ditt egna band, spela upp dom låtarna som du inte vill köpa och spela in dina egna låtar på kasset...
Kassetskatten är inte till för att folk gör egentillverkade covers på redan existerande musik som du felaktigt tror i.o.m. din jämförelse med egentillverkade hamburgare.

Att McDolnads skulle ha en skatt för att folk inte gillar deras hamburgare är också ett bevis på hur du jämför totalt fel. Om du inte gillar en låt, varför ska du då kopiera den???
Kassetskatten är till för att du FÅR kopiera en skiva från din kompis... Det är ett sätt att möjliggöra den rättigheten!!!

Har du inte råd att köpa en skiva du vill ha och ingen kompis till dig har den. Ja då får du helt enkelt inte lyssna på den i din stereo där hemma, eller i bilen... Sånt är livet.
Om jag inte har råd att köpa en hamburgare på McDolnads, ja då får jag göra mina egna mycket billigare.
Du kan ju alltid som sagt göra en egen låt på den musik du inte har råd till...

Otroligt vad jämförelserna i den här debatten gång på gång är totalt felaktiga.

Visa signatur

Dator 1: Core i7 10700K | Asus Prime Z490-P | 16 Gbyte DDR4 3600 MHz | Asus GeForce RTX2060 6 GB OC EVO |
Dator 2: Core i7 4770K | MSI Z87-S02 | 16 Gbyte DDR3 1600 MHz | GeForce GTX 650 TI |
Dator 3: Lenovo IdeaPad 5 Pro | Ryzen 7 5800H | 16 Gbyte DDR4 3200 MHz |
Kamera: Canon EOS 6d | EF 17-40mm f/4L USM | EF 35mm f/2 IS USM | EF 100-200mm f/4.5 | Speedlite 430EX II |

Permalänk
Skrivet av Knashatt:

Kassetskatten är till för att du FÅR kopiera en skiva från din kompis... Det är ett sätt att möjliggöra den rättigheten!!!

Då kommer ju nästa fråga, vad räknas till kompisskaran? Är ett slutet trackersällskap att räkna som kompisar? Är det bara personer man träffat irl? Hur är det med kompisar man spelat med i fem år online men inte träffat men som man ändå känner bättre än vissa bekantskaper irl som man kan räkna till kompisar?

Jag vill inte ha sagt att alla tpb's användare skulle räknas som kompisar men det är svajigt att argumentera med obestämbara variabler. Om man inte har definierat vad som räknas till "kompis" i det här fallet är det svårt att fortsätta diskussionen med det som argument. Även om jag tror att alla här håller med om att fallet tpb inte faller under kompiskategorin så måste begreppet definieras och skall jag våga mig på en gissning så tror jag inte att det begreppet är särskilt uppdaterat och därmed inte stämmer överens med folks verklighet där du kan känna någon bättre online än personer som räknas till "kompisar".

Jag tycker att det är helt obegripligt att man både kan ta ut en avgift för att man kan använda media till olagligheter OCH sedan fälla någon för de olagligheter som man redan har betalat en avgift för.

Sen tycker jag att det har varit väldigt tyst om vad det innebär att de får sänkt fängelsestraff. Om jag inte missminner mig så innebär mindre än ett års fängelse att brottet inte rättfärdigar husrannsakan och därmed blir tämligen svårbevisat i framtiden. Rätta mig om jag har fel. Har inte följt med i debatten säskilt aktiv på senare tid.

Visa signatur

FT02 | Asrock Extreme4 | 2500K @ 4.6 GHz | NH-D14 | 16Gb G.Skill RipjawsX F3-12800CL7D-8GBXH | GTX 780 Ti | Intel 520/510 | Corsair AX850 | 2x Dell u2410