Helgsnack: "Backup för hemmet?"

Permalänk
Medlem

Hade för bara några månader sen varken backup eller ens en raid... Fixade dock en server i garderoben nu med ZFS raid. Det funkar ju om diskar skulle pajja, men blir servern snodd eller brinner upp så är ju allt kört ändå.

Kanske borde fixa nåt slags diskutbyte med farsan. Litar inte på moln :S

Visa signatur
Permalänk

I hemmet så har jag inte så mycket data som jag anser är värt att lägga ut flera tusen plus arbete på att bakuptera, så jag gör enbart manuellt bakup på den information som jag anser är mest kritisk.

Dock på företaget som jag jobbar hos så har jag några TB data som uppdateras och regelbundet skulle bakuperas på ett smartare sätt, dock handlar det här också om ekonomi. Idag gör jag enbart bakup i gång i veckan manuellt (som självklart inte lagras i samma byggnad), vilket är lite arbetskrävande.
Men samtidigt gör man en bakup manuellt så vet man att det fungerar, jag vet inte hur ofta jag har ställt in någon automatisk process att göra något för att sedan upptäcka att den inte alls gjorde det som det blev tillbedd att göra. Likaså den dagen då jag lämnar företaget så vill jag att de andra ska kunna fortsätta göra bakup.
Så jag kör med en enkel manuell variant där jag vet att det fungerar och "alla" kan hantera den, även om det nu kostar lite extra arbetstid.

Jag har testat olika programvaror som enbart ska uppdatera filer som har ändras, (sparar några TB data att uppdatera där), men jag har inte fått någon att fungera för vårt system. ( Filerna ligger på en dator som delar ut hårdiskar (partioner) där flera användare är inne och ändrar)
Så vi manuellt bestämmer vilka kataloger som ska uppdateras. Ett problem är ju om en fil bortages från vårt system, så ska ju den också bortagas ifrån bakupen. Men samtidigt så kanske filen tog borts felaktigt.. (ja det är klurigt i hur en bakup ska fungera) Likaså kan filer av användaren byta plats och hamna i andra kataloger, hur ska bakupen då göra?
-Ett riktigt versionshanteringssystem vore det bästa, som när man kodar.

Nå jag läser vidare i tråden det är intressant, för min del är det inte aktuellt med att belasta uppkopplingen med all information som behövs bakuperas.

*edit*
Jag är fullt medveten om att mitt system suger och jag är gärna intresserad av förbättringar, dock har jag inte mycket pengar att röra mig med på företaget. Bakupen måste självklart också vara i en annan byggnad av flera orsaken. (Extremt viktigt i detta fall)

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Jag har en "server" med windows7 installerat, fixar backup och synk med hjälp av programmet GoodSync, det bästa programmet jag hittat för detta ändamål. Kör av duplication på en annan disk med hjälp av programmet.

Visa signatur

[Intel i7 4770K] [ GTX 1070] [Asus ROG VI Gene] [Corsair AX860] [Corsair 16GB Vengeance LP] [120GBIntel 520] [Bitfenix Phenom M]

Citera för svar

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av usilusken:

Hade för bara några månader sen varken backup eller ens en raid... Fixade dock en server i garderoben nu med ZFS raid. Det funkar ju om diskar skulle pajja, men blir servern snodd eller brinner upp så är ju allt kört ändå.

Kanske borde fixa nåt slags diskutbyte med farsan. Litar inte på moln :S

Menar du att du lagrar backups på en server med RAID, eller att du har RAID som backup?
Precis som det påpekades tidigare i tråden: RAID is not a backup solution.
TL;DR: RAID ger exakt noll skydd mot användarmisstag ("oj, jag tog bort fel fil"), buggar i program/OS/filsystem, virus osv. Det skyddar enbart mot fysiska diskfel.
Därtill så är det i princip bara ZFS i dagsläget som skyddar "helt" mot diskfel: data kan bli korrupt t ex under Linux, med alla(?) filsystem förutom BtrFS, trots RAID, och utan att det ens märks av.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Hedersmedlem

Själv kör jag med en WESTERN DIGITAL MYBOOK STUDIO II med två hårddiskskar i RAID 1 för jag vill kunna gömma undan backupen och samtidigt ha lite skydd mot stötar och haveri. Sedan har den stöd för USB, eSATA och Firewire så man kan ansluta den till allt. Den är förformaterad för Mac men det är lätt att gör om för Windows och det finns mjukvara att ladda ner.

Att den är mycket tyst och billig är en bonus också.
http://www.dustinhome.se/pd_5010140087.aspx

Visa signatur

Rocking hard !!!

Kontakt: malo@sweclockers.com eller skicka ett PM

Permalänk
Skrivet av Polomononen:

Kör på ungefär samma system. Har en nas/htpc som jag då och då kör backup ifrån, till interna hårddiskar via en hdd-dockning. Backupen är aldrig inkopplad längre än nödvändigt p.g.a. risk för oförutsedda spänningsfel. Sedan lägger jag backupen på en annan plats. Har alltid gjort skitarbetet med överföring manuellt och har länge funderat på att skaffa ett program. Ska testa SyncToy som du nämnde. Verkar ju bra på pappret iaf

Hittade SyncToy lite av en slump när jag letade efter ett bra program. Är inte intresserad av versionshantering eller liknande utan vill bara ha en kopia på alla filer och till det tycker jag SyncToy funkar utmärkt. Ska gå att åstadkomma synkningen med bat-filer och Robocopy komandot också om jag förstått det rätt, men det är trevligt med ett smidigt gränsnitt för att välja vilka mappar som ska synkas och vilka som inte ska synkas etc.

Permalänk
Medlem

Alla bilder och viktiga filer lägger jag på CD-R och DVD-R. Har även två usb-minnen på 4GB och en extern 2,5" hårddisk på 160GB. Ska sätta in en 1TB hårddisk i den stationära och dra över allt från min 500GB till den.

Permalänk
Medlem

ZFS som gäller

Om man vill ha "skottsäker" metod så tycker jag att ZFS är lösningen. ZFS är ett filsystem tillsammans med en logisk volymhanterare och ger många fördelar som RAID-Z, automatisk integritetskontroll med checksums och självreparerande filer(!). Och ZFS filsystemet kan hantera som max 2^58 zettabyte(ZB) vilket är, ja många nollor ^^

För bra för att vara sant? Det tyckte jag också när jag fick nys på det, det är egentligen ett anpassat för riktiga bamse lagringsservrarna om man uttrycker sig så men eftersom det är öppen källkod så har det letats sig ut till oss vanliga "döda"

Men det kan vara en nackdel för om man inte ha grundläggande i FreeBSD/Linux för ZFS finns bara till FreeBSD och Solaris (vad jag vet i dagsläget för det håller på och portas här och var). Om man är osäker så kan man testa ZFS först innan man tar ett beslut.

Jag själv har satt upp en virtuell maskin med VirtualBox för att testa diverse olika distributioner, som det kallas, som har ZFS men som även har ett lätthanterligt web gränssnitt så man kan ha kontroll över sin filserver var man än är.

Jag har inte testat jättemycket och faktiskt så är ZFS för oss vanliga "döda" fortfarande i experiment stadiet än så länge. Men det som finns ute är väldigt lovande för en bra och säker filserver som man inte behöver ha örnkoll på hela tiden(bl.a. för att det finns funktioner som e-mail rapportering där man då får ett mail om t.ex. en hårddisk i sin mirror har havererat).
Och utvecklingen av ZFS(det finns i väldigt många versioner) går väldigt snabbt, så det dröjer nog inte länge förens ZFS är en stabil lösning! Jag själv funderar på att bygga en NAS med detta i sommar!

Om Larssan är nyfiken på detta så kan jag rekommendera att googla på ZFS och kolla in följande länkar:
ZFS, Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/ZFS
RAID-Z http://blogs.sun.com/bonwick/entry/raid_z
ZFS, kopior och data skydd http://blogs.sun.com/relling/entry/zfs_copies_and_data_protection
ZFSGuru, ZFS+FreeBSD+web gränssnitt men är en så länge i experiment stadie, finns väldigt matnyttig info om ZFS där bl.a. i forumet http://zfsguru.com/
FreeNAS http://freenas.org/doku.php, den klassiska lösningen för en egen NAS. ZFS finns med i både version 7 och 8 men i olika versioner. Version 7 har en "äldre" version av ZFS närmare bestämt version 13 med avsaknaden av diverse nya funktioner som trippel paritets RAID-Z. Version 8 har en nyare version, version 15, men det är många buggar(som jag tyvärr inte kommer ihåg vilka det är) som gör att man kan inte ha en säker filserver med den versionen.

Permalänk
Medlem

För upp till 2 TB så kör en Raid1 NAS i en mindre traffikerad del av bostaden. För extra skydd bör där kopplas in en liten (men kvalité) UPS som håller strömförsörjningen stabil och säker samt att kroppen i NAS'et får gärna vara av typen som är god för passiv värmeavledning.

Innan man lägger över filerna kan man också dubbelkolla med lite testfiler att man när som helst bara kan rycka en av diskarna och läsa ut innehållet utan att behöva "återskapa" någon array. Fördelen med Raid 1.

Det innebär att inget måste återskapas. Man kan i nödläge komma åt alla sina filer genom att koppla in en av diskarna i vilken dator som helst.

Det enda som denna lösning inte skyddar mot är brand men kombinera med ett litet safe så borde det vara nästan perfekt.

Notera att det går inte att jämföra detta med en USB-hårddisk som man lägger på hyllan och tar fram då och då. Mekaniska diskar ska av säkerhetsskäl aldrig röra på sig och helt ska dem inte utsättas för varierande temperatur vilket gör ett stationärt NAS som alltid är på överlägset.

/s

Visa signatur

2500k H2O, HD6950@6970

Permalänk
Medlem

Jag har trixat mycket med olika backup lösningar utan att ha riktigt gillat någon.
Nu har jag en Windows Home Server låda med 4 diskar. Felredundant och med hortswapstöd. Alla filer lagras på 2 av diskarna. Går någon disk sönder så byter jag ut disken och filerna kopieras automatiskt tillbaka. Jag har också ett antal extradiskar i "min" dator där Jag lagrar en del av serverns filer såsom foton och viktiga dokument. (ja jag vet, lite överdrivet)
Denna lösning klarar att hålla familjen datorer och filer uppbackade till vardags.
Jag klarar dock inte brand, stöld och åska.

Därför har jag provat en del "moln" lösningar. Man jag har inte varit nöjd med någon av dessa. Just nu har jag ett abonemang på OnLineStorage, http://www.onlinestoragesolution.com/.
Jag har 2 stora frågetecken, inte bara med ovanstående utan även med alla andra moln lösningar.
1. Uppladdningshastigheten, Första uppladdningen tar c:a 1 vecka 24h x 7.
2. Kontroll över att filerna verkligen laddats upp ordentligt och att de inte är korrupta på något sätt.

Den sista är den verkliga rysaren. När jag kontrollerat genom att ladda hem filerna igen har jag konstaterat att alla inte laddats upp från början samt att en del filar varit korrupta. Jag har provat flera programlösningar för att verifiera de uppladdade filerna med det är ett enorm tidsödande arbete.

Jag kommer att med stort intresse följa denna diskussion speciellt gällande 2 frågor.
1. Fungerande molnlösningar för 50GB. Pris stabilitet, säkerhet,
2. Bra back uppprogram.

Jag hade för några år sedan en Netgear SC101. Körde 2 st diskar i spegel. En total mardröm!!
Seg (det kan man leva med) men jag fick efter några månader en krasch i enheten och tänkte glatt att "fine det är ju bara att återställa" Det fungerade inte och då insåg jag att diskarna var formaterade i en speciellt filsystem som inte Windows eller linux kunde läsa. Jag blev iskall!! Alla familjefoton på barnen när dom var små etc!! Sökning på nätet visade att jag inte var ensam om mitt problem. Och att det inte var lätt att åtgärda. Efter månader av rop på hjälp via Netgears support fick jag tag på en specialist som via att editera filhuvudet i en hexeditor lyckades på den hela disken läsbar igen.
HuuuuH.......

Sedan dess är jag rabiat på att lagra viktiga foton och filer på olika typ av media.

Permalänk
Medlem

Om du har gammal hårdvara över så kan du ju bygga en liten server Antingen köra WHS (windows home server) eller valfritt linux ,annars en nas ,extern hårddisk finns många alternativ

Visa signatur

Arne Berg

Permalänk
Skrivet av shaglord:

För upp till 2 TB så kör en Raid1 NAS i en mindre traffikerad del av bostaden. För extra skydd bör där kopplas in en liten (men kvalité) UPS som håller strömförsörjningen stabil och säker samt att kroppen i NAS'et får gärna vara av typen som är god för passiv värmeavledning.

Innan man lägger över filerna kan man också dubbelkolla med lite testfiler att man när som helst bara kan rycka en av diskarna och läsa ut innehållet utan att behöva "återskapa" någon array. Fördelen med Raid 1.

Det innebär att inget måste återskapas. Man kan i nödläge komma åt alla sina filer genom att koppla in en av diskarna i vilken dator som helst.

Det enda som denna lösning inte skyddar mot är brand men kombinera med ett litet safe så borde det vara nästan perfekt.

Notera att det går inte att jämföra detta med en USB-hårddisk som man lägger på hyllan och tar fram då och då. Mekaniska diskar ska av säkerhetsskäl aldrig röra på sig och helt ska dem inte utsättas för varierande temperatur vilket gör ett stationärt NAS som alltid är på överlägset.

/s

Inte bara brand utan även inbrott(stöld).

Orsaken till varför jag inte kör raid på företaget som jag jobbar för är att det vanligaste problemet med förlorad data vi har är att en användare har råkat tagit bort information som denna(eller en annan användare) senare vill återskapa. Genom att köra raid1 så får man förlita sig på att hårddisken inte redan har skrivet över informationen.
Genom att ha en extern hårddisk som man flyttar, så får man en fördröjning som i detta fall är bra. Dessutom om man ej raderar hårddisken kan alla filer bli lagrade , vilket har sina för och nackdelar. (dock sparas ej gamla versioner av filer)

Att man sedan inte ska flytta hårddiskar är jag fullt medveten om och har förstört några så på den tiden då jag inte visste det. (90talet) Så jag bär försiktigt.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Avstängd

Jag har en extern 2,5" USB disk som jag gör backup till relativt ofta och en vanlig som jag hotswapar och förvarar ofsite. Mina backup diskar är även krypterade.
Jag försöker hålla nere det som ska backas upp, bättre att ha koll på vad man har än att inte ha en aning av vad man förlorar.

Permalänk
Inaktiv

Riktiga män kör utan backup =). Har ingen strukturerad form av backup överhuvudtaget. jag har exjobbet lagrat nånstans och lite bilder lagrade på olika former av media.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bud_bundy:

Inte bara brand utan även stöld.

Orsaken till varför jag inte kör raid på företaget är att det vanligaste problemet med förlorad data vi har är att en användare har råkat tagit bort information som denna senare vill återskapa. Genom att köra raid1 så får man förlita sig på att hårddisken inte redan har skrivet över informationen.
Genom att ha en extern hårddisk som man flyttar, så får man en fördröjning som i detta fall är bra. Dessutom om man ej raderar hårddisken kan alla filer bli lagrade , vilket har sina för och nackdelar. (dock sparas ej gamla versioner av filer)

Att man sedan inte ska flytta hårddiskar är jag fullt medveten om och har förstört några så på den tiden då jag inte visste det. (90talet) Så jag bär försiktigt.

Jag tänkte skriva ett tillägg angående just stöld men jag tvekade. Ser ut som jag får göra det nu.

Det finns två typer av stöld. Antingen vill man skydda sig mot att 1. förlora filerna, eller 2. att någon ska ta en kopia på filerna.

I fall 1 så är backup på nätet ett alternativ för dem som inte har problem att betala varje månad. I fall två skulle jag föreslå att man antingen har två NAS på två olika platser och synkroniserar. Eller har en som man verkligen gör svåråtkomlig. Bor man i ett hus man kan kanske mura in ett safe i en vägg i källaren och sedan ha den där inuti. Bor man i en lägenhet så är det svårare. Har man tillgång till något trångt utrymme kan man nog fortfarande bygga en mera kompakt lösning att ha där eller att man bygger in NAS'et i någon del av bostaden. Man behöver inte slå en en vägg för att lyckas utan man kan konstruera något inuti bostaden som är väl förankrat mot väggar samt golv eller tak som man sedan monterar ett safe i. T ex ett fundament till en garderobvägg eller fundament som köksmöblerna installeras ovanpå.

I alla fall så har man sina saker i fred och inte skickar ut dem på nätet om nu punkt nummer två skulle vara kritiskt.

/s

Visa signatur

2500k H2O, HD6950@6970

Permalänk
Medlem

Även jag använder CrashPlan+. Har allt jag vill backa upp på min HTPC som regelbundet backar upp till min gaming-PC och till deras moln.

Och, nej jag har inte behövt återställa än så jag vet faktiskt inte om det fungerar än.

Permalänk
Medlem
Skrivet av shaglord:

I fall två skulle jag föreslå att man antingen har två NAS på två olika platser och synkroniserar. Eller har en som man verkligen gör svåråtkomlig. Bor man i ett hus man kan kanske mura in ett safe i en vägg i källaren och sedan ha den där inuti. Bor man i en lägenhet så är det svårare. Har man tillgång till något trångt utrymme kan man nog fortfarande bygga en mera kompakt lösning att ha där eller att man bygger in NAS'et i någon del av bostaden. Man behöver inte slå en en vägg för att lyckas utan man kan konstruera något inuti bostaden som är väl förankrat mot väggar samt golv eller tak som man sedan monterar ett safe i. T ex ett fundament till en garderobvägg eller fundament som köksmöblerna installeras ovanpå.

Är det inte enklare att bara köra TrueCrypt eller liknande?

Permalänk
Medlem

Jag kör ingen backup alls, då jag inte har något av värde på datorn

Visa signatur

#framtiden

Permalänk
Medlem

Själv har jag inga viktiga saker, nästan alla filer jag har går att få tag på igen och är alltså inte värt att dra en backup på. Det enda jag kör "backup" på är min skoldokument som jag lägger i min dropbox - men det gör jag mest för att kunna komma åt filerna vart jag än är.

Farsan har däremot en usb-hårddisk liggandes i bankfacket med alla våra bilder som vi samlat på oss igenom åren. Alla bilder ligger dessutom på en backup-disk på hans dator, så han har dem på två ställen.

Visa signatur

Windows: [ NCASE M1 | i7 6700K 4C/8T | 16GB DDR4 | 1080Ti | 1.5TB SSD ]
macOS: [ Mac mini | i5 8500B 6C/6T | 16GB DDR4 | 256GB SSD ],
                        [ MBP 13" | i5 1038NG7 4C/8T | 16GB LPDDR4X | 512GB SSD ]
ESXi: [ Intel NUC | i7 10710U 6C/12T | 32GB DDR4 | 500GB SSD ]

Permalänk

Har haft en NAS NV+ i drygt ett år nu. Kör med 2*2TB WD20EARS speglat. Lägger manuellt över viktiga dokument(mest bilder jag är rädd om) + windows backup körs en gång i veckan. För extra säkerhet har jag en 2TB USB disk också som jag uppdaterar ibland. Förvarar den oftast på jobbet i ett 120DIS värdeskåp, så det känns hyfsat safe. Kan rekommendera NV+, den har tuggat på felfritt. Har två hdd-bays till att fylla också ifall man vill köra raid5 eller utrymmet börjar tryta. Plus med inbyggd bittorrent klient.

Permalänk
Medlem

själv har jag funderat på o skaffa backup i 10år iallafall, men sist jag råkade formatera fel vid installation av win7 så använde jag getdataback och allt var räddat även fast det var väldigt rörigt på disken....

ni borde ha någon backup skola? för jag har då haft tur tom med min seagate med firmware buggen så klarade jag mig tack vare att allt fanns på dom gamla diskarna

Permalänk
Medlem

Använder ingen backup, sparar viktiga skolprojekt i mobilen ifall datorn krashar

Visa signatur

Intel core duo Q8200 Quad | 9800gt | 8gb DDR2 ram | MSI-7360 | Ace 500W | Samsung 750GB |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hoyld:

Använder ingen backup, sparar viktiga skolprojekt i mobilen ifall datorn krashar

Ja det är ju den ultimata lösningen

Visa signatur

Pc 1--> [AsRock DualSata2][AMD4600+X2][7800GT] [Intel SSD X-25 80GB G2][1TB F3][750GB IDE][4GB XMSCorsiar]Pc 2--> [Asus Crosshair] [AMD 4800+X2] [2st 8800GT i SLI] [RAID 0 2x250GB] [6GB XMSCorsair] [Corsair HX750]Pc 3-->[HP Microserver 12TB]Pc 4--> AsRock P67 Extreme 4,i7 2600K @ 4.0 GHz,830 256GB,16GB 1600MHz, R9 290X Foto [Nikon D7000][70-300/35 1,8/18-55 [Skärmar=24",24",24" Eyefinity]

Permalänk
Medlem

Har en server med 2x1TB i RAID1 för bilder/dokument och annat gammalt krafs av sedimentalt värde. Har dock ingen offsite-backup att tala om, endast lite på dropbox. Blir nog att införskaffa ett bankfack snart

Visa signatur

WS: AMD Ryzen 3700X | 16GB Corsair LPX 3733 | MSI RX 6800 | Samsung PM981a 1TB | Louqe Ghost S1
Laptop: ASUS UX32LN | i7-4510U | 12GB DDR3 | 13.3" FHD | 256GB SSD
Server: Intel Xeon E5-2660 | 32GB DDR3 | UnRaid

Permalänk
Skrivet av skog1s:

Ja det är ju den ultimata lösningen

Skrivet av Hoyld:

Använder ingen backup, sparar viktiga skolprojekt i mobilen ifall datorn krashar

Lol

Kör Crashplan, är den bästa molntjänsten IMO. Hade Mozy tidigare men sedan de chockhöjde priserna och la på begränsningar på datamängd gick jag över till Crashplan. Är faktiskt mer nöjd med det hittills.

Permalänk
Medlem

eSATA + Karen's Relicator + USB Safely remove

Jag har ett per externa diskar (eSATA-anslutning. Jag har så dåliga erfarenheter av USB i form av krashade filsystem) + programmet Karen's Replicator. (freeware) Tycker att det funkar kanonbra. Man kan sätta upp väldigt precisa regler för hur och vad som skall kopieras och logfiler som redovisar så mycket man vill.

Tänk på att om du kryssar för att temporärfiler skall exkluderas i Global settings så kommer alla mappar som heter "temp" att exkluderas, så skapa en egen regel istället.

Ett program som underlättar hantering av externa enheter på ett bra sätt är USB Safely Remove. (30 dagars prövotid. Inte freeware, men billigt - en licens gäller för ägarens samtliga datorer).

Mvh / Erik W

Permalänk
Medlem

Ett tips är att strukturera upp vad som ligger på hårdiskarna, att ha ordning alltså.
För mängder med filer krävs det inte att man gör backup stup i kvarten, en hel del andra kräver egentligen inte backup alls, filer som inte bara du sitter på, utan även de du känner, eller filer som du kan ladda ner igen. Då kan det vara viktigare att hela tiden göra en uppdaterad lista över dessa filer som man då backupar. Sen kan man göra en manuell backup av dessa till en extern hårddisk ibland om man så vill.
För de allra flesta räcker det med ett större usbminne för att göra backup på de allra viktigaste filerna.

Permalänk
Medlem

Jobbar lite på det, men planen är att köra rsync från alla datorer till min server som sedan tar snapshots med jämna mellanrum så att man därmed sätt kan gå tillbaks till en tidigare version av backupen. Om man vill och har råd kan man även köra RAID1 eller RAID5 på servern för att vara extra säker, men tills vidare tror jag att jag lever med risken att serverns hårddisk kraschar exakt samtidigt som övriga.
Saknar en bra offsite-lösning dock, eventuellt lutar det åt att lagra det på någon bekants server.

Har även all versionshantering för kod hos Assembla, så även om lägenheten brinner upp har jag i alla fall all viktig kod kvar.

Visa signatur

Workstation: AMD Phenom II X4 955 BE @3.40 GHz, M4A785TD-V EVO/U3S6, Corsair Force SSD 60 GB, 8 GB Corsair XMS3 DDR3 PC12800
Server: Intel Core 2 Duo E6300 @1.86GHz, GA-EP45T-UD3LR, 4 GB PC10600 RAM, Ubuntu Server 10.10

Permalänk
Inaktiv

Själv har jag en enkel lösning.

1. Bränn DVD med kamerabilder och spara hos föräldrarna, uppdatera då och då. Har ingen systemkamera med 30gb bilder så det går fint.
2. USB minne i datorn och automatisk backup av förvalda kataloger, använder inget externt program utan kör med det som medföljer Win7.
3. Imagebackup av c:\ som sparas på nätverket, denna körs via HP windows home server.

Inser själv faran med att inte ha någon extern backup via ftp eller liknande, för skulle det brinna har jag bara en gammal dvd med bilder kvar.

En enkel grej själv vore väl att hyra in sig på något billigt webhotell där det ingår ett par gig och därefter tanka upp via ftp? Kan inte kosta många hundralappar om året?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon4992:

Själv har jag en enkel lösning.

1. Bränn DVD med kamerabilder och spara hos föräldrarna, uppdatera då och då. Har ingen systemkamera med 30gb bilder så det går fint.
2. USB minne i datorn och automatisk backup av förvalda kataloger, använder inget externt program utan kör med det som medföljer Win7.
3. Imagebackup av c:\ som sparas på nätverket, denna körs via HP windows home server.

Inser själv faran med att inte ha någon extern backup via ftp eller liknande, för skulle det brinna har jag bara en gammal dvd med bilder kvar.

En enkel grej själv vore väl att hyra in sig på något billigt webhotell där det ingår ett par gig och därefter tanka upp via ftp? Kan inte kosta många hundralappar om året?

Måste hålla med om att denna lösning är ganska smidig ändå i sin enkelhet. Det finns ett program där ute som heter "NTI Backup Now" som har den genialiska lösningen att den förbereder en obegränsad mängd data som man sedan kan bränna på x antal cd/dvd/blu-ray. Man kan alltså för väldigt lite pengar då och då ta en backup och gömma den. Spelar ingen roll om filerna är 10gb styck eller om det är totalt 50gb eller 5gb. Allt kommer med. Smärtgränsen börjar dock nås om man vill göra detta mer än 1 gång per kvartal eller om man har mer än 50gb och inte vill gå över till blu-ray.

/s

Visa signatur

2500k H2O, HD6950@6970