Helgsnack: "Backup för hemmet?"

Permalänk
Medlem

Jag använder puresync som automatisk syncar filer i vissa utvalda mappar till externa diskar. Sen ligger arbeten, projekt osv i dropbox och alltså på flera datorer.

Visa signatur

Spel: Dell U2412M -:::- Intel i5 2500k, Corsair XMS3 16 GB 1600 MHz Ram, Samsung 830 256 GB, Asus P8P67-M B3, MSI GTX 660 Ti OC
Laptop: 2012 Macbook Air 13"

Permalänk
Medlem

Den lösningen jag kör tillsammans med rsync till off-site bör var den bästa, nu har jag dock inte det sistanämnda (rsync till off-site ännu).

Men en NAS byggd på FreeBSD/OpenSolaris/Openindiana eller nåt annat OS som kan köra ZFS filsystem native. Sen lira ZFS Raidz2, då har du checksums på varenda fil och ett filsystem som healar sig själv vid korruption. Och du kan losa upp till 2 diskar per Vdev utan att behöva oroa dig. Snart kommer raidz3 till zfs då kan man losa 3st diskar per vdev. Kör man sedan rsync på detta till off-site dator så är man så säker man kan vara med sin data.

Visa signatur

Gaming: Playstation 5 | Server: FreeBSD | Core i5-3570k | Fractal Design Define C | Corsair 16GB RAM | HTPC: RPi5 | LibreElec | Chromecast | Laptop: MacBook Air M1 2020 | Phone: iPhone 13 Mini | AP: Ubiquity Unifi | Router: Vanilla FreeBSD + Packet Filter FW

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ase:

Om du har gammal hårdvara över så kan du ju bygga en liten server Antingen köra WHS (windows home server) eller valfritt linux ,annars en nas ,extern hårddisk finns många alternativ

tyvärr drar det massa ström! men slå igång par gånger i månaden funkar ju!

Permalänk
Medlem

Backup (~1 GB) dagligen till servern m.h.a. Cobian Backup (http://www.educ.umu.se/~cobian/cobianbackup.htm). Om jag får inbrott eller lägenheten brinner upp så blir jag väl av med allt. Men egentligen har jag inga speciellt viktiga dokument eller bilder.

Ska skaffa en RAID5 NAS ~20-30 TB så jag slipper rippa mina DVD/BDs igen ifall någon HDD dör på servern.

Permalänk
Hedersmedlem

*Tråd rensad*
Marknadsföring är ej tillåtet i forumet.

Visa signatur

Nya Projektet!
Kontakta moderatorkåren via Kontaktformuläret om ni vill något.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Njetski:

tyvärr drar det massa ström! men slå igång par gånger i månaden funkar ju!

Bygger du en burk med modern hårdvara så kan du få en förbrukning i idle kring 10-15W vilket iaf jag inte tycker är så farligt att ha ståendes, särskillt med tanke på att man då kan få automatisk backup av övriga burkar i hemmet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av phrusher:

Bygger du en burk med modern hårdvara så kan du få en förbrukning i idle kring 10-15W vilket iaf jag inte tycker är så farligt att ha ståendes, särskillt med tanke på att man då kan få automatisk backup av övriga burkar i hemmet.

Okej visste inte att man kunde få ner det så lågt! funderar på en nas som tar 17 watt som alla burkar kan göra backup till! kostnad runt 1000 kr!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Njetski:

Okej visste inte att man kunde få ner det så lågt! funderar på en nas som tar 17 watt som alla burkar kan göra backup till! kostnad runt 1000 kr!

Såg nu att jag har minne som en guldfisk 10-15W var kanske lite väl optimistiskt (?) men under 20W ska man nog klara av med en Fusion-planka eller liknande.

Permalänk
Medlem

Det var någon som skrev tidigare i tråden att raid inte är någon backup utan att om du får fel på fil 14 i disk 1 så har du samma problem med filen i disk 2. Är detta fallet? Om jag sen samtidigt har den här filen på en extern hårddisk så har jag väl åtminstone kommit runt problemet? Det är nämligen så att jag tittar på en backup lösning nu när jag ska köpa en ny dator och jag har dessutom en kamera som används väldigt flitigt så nu vill jag gärna ha kritik på vad jag har kommit fram till för att kunna spara mina bilder (och lite annat) säkert:

1. Köra 2st 1tb diskar i RAID-1 på den stationära datorn.
2. Använda min 2tb externa hdd till att föra över filer/musik/bilder till så ofta jag kan. Var bör jag förvara den här? Kommer inte bry mig om systembackups eller liknande då man alltid kan installera om program och dylikt.
3. Bränna bilderna på cd/dvd och förvara i ett litet kassaskåp i t.ex. garderoben.

Är det här tillräckligt tror ni? Eller skulle ni rekommendera något annat? Jag tycker NAS känns lite överkurs, det kostar väl säkert en del pengar att införskaffa och drar lite ström också. Om ni vet något billigt kassaskåp tar jag tacksamt emot tips via pm.

Permalänk
Medlem

Jag har förmånen att kunna lagra det lilla som är vikitigt i jobbets lösning.
Annars är ju problemet att man vill ha flera backupkopior och det springer snabbt iväg i utrymme, framförallt om det är bilder och liknande som inte kan komprimeras speciellt mycket.
Dessutom är konsumentdisk såpass billigt att man utan problem kan ha flera TB hemma, jfr LTO-5 som kom förra året, klarar 1.5 TB med en prislapp som drar iväg rätt ordentligt.
Rsync/rdiff kan man ju använda men är ju inte så smidigt för windows.
Jag skulle nog sätta upp ett externt kabinett med "billig" sata disk i raid5 att backupkopiera användardata till, helst med någon form av komprimering så lite fler versioner får plats.

Permalänk
Entusiast

Som det ser ut nu har jag en automatisk backup av alla viktga filer till en NAS (med RAID5) en gång i veckan. Allt viktigt ligger dessutom på en RAID1 på datorn. Tyvärr står NAS och dator på samma skrivbord och båda är alltid inkopplade i elnätet så lite nu och då tar jag även en manuell backup till USB-diskar. En med enbart foton och en med hela My Documents. Dessa diskar ligger alltid urkopplade i ett skåp. Som sista steg har jag dessutom en tredje disk med bilder som snart ska bli hela My Documents som ligger i ett bankfack. Kanske lite överkurs men det var smidigt. Det ska alltså mycket till innan jag tappar mina viktiga filer. Innan jag började fotografera brydde jag mig inte alls men nu har jag blivit mer och mer paranoid. Jag har dock ingen backup på filmer och musik för det är för jobbigt och känns inte som om det är hela världen om de försvinner.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk

Hej alihop! Jag har skapat en tråd angående detta innan, men jag blev inte helt nöjd med svaret så jag tänkte se om nån har något bra förslag på mitt problem.

I min dator sitter två fysiska hdd:er (2 x 1TB) där den ena kör OSX 10.6 och den andra kör Windows 7. För att göra backup på datorn så har jag en 2 TB disk i externt chassi som jag backupar mot. Jag har partitionerat den i två lika stora delar. I OS X har jag hittat ett litet program (kommer inte ihåg namn) för att göra en bootbar kloning av disken in i ena partitionen på hdd:en.

Jag vill göra samma sak med min Windows 7 hårddisk, men utan att riskera att sabba min backupade OSX partitionen. Är det nån som har något förslag till val av program för detta? Vill alltså bara koppla in backupdisken i datorn typ en gång i månaden.

I övrigt använder jag Dropbox som backup för mina viktigaste prylar.a

P.S. Jag är inte så ignorant att jag inte läst igenom tråden först.

Visa signatur

Ny burk: 7600x, X670E-plus, RTX3080, 32GB DDR5, 2 TB NVMe, 8TB 3.5"
Pensionerad burk: x5650@3.5 GHz, GTX 670, 12 GB DDR3

Permalänk
Medlem

Jag använder rdiff-backup. Har ett script som automatiskt sköter saken, enkelt och smidigt!

NAS <--- dator ---> extern hd

Visa signatur

Ryzen 1700 | ASRock X370 Gaming K4 | 16 GB G.Skill Flare X | Corsair AX 750W | Noctua NH-D15 | Samsung EVO 960 | Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Kör ingen backup nu, vilket är jävligt dumt egentligen. Just nu har jag ingen plats riktigt, men när jag flyttat hemifrån blir det att ställa en filserver i garderoben med raid + nån extern disk för extra backup.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av MMystery:

Det var någon som skrev tidigare i tråden att raid inte är någon backup utan att om du får fel på fil 14 i disk 1 så har du samma problem med filen i disk 2. Är detta fallet?

Ja så kan det hända.

Har du hört talas om ECC RAM? Vad använder man det till? Jo, bittar kan flippas i RAM helt slumpmässigt, pga strömspikar, kosmisk strålning, etc. Detta gör servern instabil så den kan krascha till slut. Därför använder man ECC RAM, som hittar och korrigerar dessa bitfilppar, med beräkning av checksummor. Tex Microsoft har undersökt varför Windows kraschar och analyserat alla felrapporter som folk skickar in, det visade sig att biitflippar i RAM ligger bakom en stor andel varför Windowsdatorer kraschar. Därför ville MS att alla måste köra ECC ram, men alla blev arga så MS lade ned det projektet.

Men gissa vad? Även på hårddiskar kan bitar flippas helt slumpmässigt så dina data förvanskas sakta. Detta är ett stort otyg och kallas Silent Corruption.

Bit röta är bara en av skälen till att bitar kan flippas helt slumpmässigt, andra anledniingar är strömspikar, etc - allt detta kallas silent corruption. Läs här om Bit röta;
http://en.wikipedia.org/wiki/Bit_rot

Var du med på Amiga tiden? När man kopierade disketter av varandra, och för varje kopia så blev det nåt fel, till slut kunde man inte kopiera disketterna längre, de hade så mycket fel. Det är exakt samma problem det. Dina data är osäkra, eftersom inga checksummeberäkningar görs. De kan förvanskas sakta.

Hårdvaruraid gör inga beräkningar av checksummor. Mao, kan dina data förvanskas på diskarna utan att du märker det. Om en disk kraschar, så kan raidet reparera med en ny disk. Men raid kontrollerar inte om datat sakta ruttnar bort, inga checksummeberäkningar görs! hw raid gör paritetsdata beräkningar för att återställa en kraschad disk, men det är inte samma sak som att kontrollera datat om det förvanskats.

Inte heller gör Windows NTFS några checksumme beräkningar. Inte heller gör Linux några checksummeberäkningar. Varken ext3, reiserfs, xfs, jfs etc gör checksummeberäkningar. Ingen kontrollerar om filerna ändrats sakta, inga checksummeberäkningar görs. Om några år så kanske du inte kan öppna din rar fil, pga bittar ändrats på disken. Silent corruption är ett problem som ingen backup lösning tänker på. Så om disken kraschar kan man reparera med raid kort, men om datat sakta förstörs utan att datorn märker det? Datat kan sakta ruttna bort. Precis som metall rostar, efter ett tag är bron genomrutten men allt ser bra ut, på ytan.

Så finns det någon lösning som kontrollerar datat och skyddar mot bitröta och gör checksummor hela tiden? Ja, det heter ZFS och är ett filsystem. Man behöver inga raid kort eller nåt, ZFS gör hela tiden checksummor och skyddar dina data. ZFS gör samma sak som ECC RAM gör. ZFS är gratis och finns i FreeBSD och OpenSolaris och i FreeNAS. Man behöver bara ett gäng diskar så är man redo. ZFS används idag i stora lagringsservrar. Tex Spotify lagrar all musik på stora ZFS servrar. Här finns forskningsartiklar om bitröta och silent corruption, och att linux inte skyddar mot sånt, inte heller windows eller hårdvaruraid:
http://en.wikipedia.org/wiki/ZFS#Data_Integrity

Permalänk
Medlem

Jag tror att denna tråden har fått många att sätta igång med backups på allvar, många fina tips och smarta lösningar att ta efter.

Visa signatur

Pc 1--> [AsRock DualSata2][AMD4600+X2][7800GT] [Intel SSD X-25 80GB G2][1TB F3][750GB IDE][4GB XMSCorsiar]Pc 2--> [Asus Crosshair] [AMD 4800+X2] [2st 8800GT i SLI] [RAID 0 2x250GB] [6GB XMSCorsair] [Corsair HX750]Pc 3-->[HP Microserver 12TB]Pc 4--> AsRock P67 Extreme 4,i7 2600K @ 4.0 GHz,830 256GB,16GB 1600MHz, R9 290X Foto [Nikon D7000][70-300/35 1,8/18-55 [Skärmar=24",24",24" Eyefinity]

Permalänk
Medlem
Skrivet av saddam:

Ja så kan det hända.

Har du hört talas om ECC RAM? Vad använder man det till? Jo, bittar kan flippas i RAM helt slumpmässigt, pga strömspikar, kosmisk strålning, etc. Detta gör servern instabil så den kan krascha till slut. Därför använder man ECC RAM, som hittar och korrigerar dessa bitfilppar, med beräkning av checksummor. Tex Microsoft har undersökt varför Windows kraschar och analyserat alla felrapporter som folk skickar in, det visade sig att biitflippar i RAM ligger bakom en stor andel varför Windowsdatorer kraschar. Därför ville MS att alla måste köra ECC ram, men alla blev arga så MS lade ned det projektet.

Men gissa vad? Även på hårddiskar kan bitar flippas helt slumpmässigt så dina data förvanskas sakta. Detta är ett stort otyg och kallas Silent Corruption.

Bit röta är bara en av skälen till att bitar kan flippas helt slumpmässigt, andra anledniingar är strömspikar, etc - allt detta kallas silent corruption. Läs här om Bit röta;
http://en.wikipedia.org/wiki/Bit_rot

Var du med på Amiga tiden? När man kopierade disketter av varandra, och för varje kopia så blev det nåt fel, till slut kunde man inte kopiera disketterna längre, de hade så mycket fel. Det är exakt samma problem det. Dina data är osäkra, eftersom inga checksummeberäkningar görs. De kan förvanskas sakta.

Hårdvaruraid gör inga beräkningar av checksummor. Mao, kan dina data förvanskas på diskarna utan att du märker det. Om en disk kraschar, så kan raidet reparera med en ny disk. Men raid kontrollerar inte om datat sakta ruttnar bort, inga checksummeberäkningar görs! hw raid gör paritetsdata beräkningar för att återställa en kraschad disk, men det är inte samma sak som att kontrollera datat om det förvanskats.

Inte heller gör Windows NTFS några checksumme beräkningar. Inte heller gör Linux några checksummeberäkningar. Varken ext3, reiserfs, xfs, jfs etc gör checksummeberäkningar. Ingen kontrollerar om filerna ändrats sakta, inga checksummeberäkningar görs. Om några år så kanske du inte kan öppna din rar fil, pga bittar ändrats på disken. Silent corruption är ett problem som ingen backup lösning tänker på. Så om disken kraschar kan man reparera med raid kort, men om datat sakta förstörs utan att datorn märker det? Datat kan sakta ruttna bort. Precis som metall rostar, efter ett tag är bron genomrutten men allt ser bra ut, på ytan.

Så finns det någon lösning som kontrollerar datat och skyddar mot bitröta och gör checksummor hela tiden? Ja, det heter ZFS och är ett filsystem. Man behöver inga raid kort eller nåt, ZFS gör hela tiden checksummor och skyddar dina data. ZFS gör samma sak som ECC RAM gör. ZFS är gratis och finns i FreeBSD och OpenSolaris och i FreeNAS. Man behöver bara ett gäng diskar så är man redo. ZFS används idag i stora lagringsservrar. Tex Spotify lagrar all musik på stora ZFS servrar. Här finns forskningsartiklar om bitröta och silent corruption, och att linux inte skyddar mot sånt, inte heller windows eller hårdvaruraid:
http://en.wikipedia.org/wiki/ZFS#Data_Integrity

Det här var riktigt intressant! väl skrivet!
Känns som att jag får ta tummen ur och skapa mig en riktig backupserver någon dag!

Visa signatur

| i7 920 C0 @ 3,63| GTX 580 + EK CU| CM 690 | EK HF Acetal |Samsung 830 120+TG 120 | AX850 | Asus Rampage 3 Formula|12GB Corsair |
FoldingRig1: i5 2320, 8GB ram, Win7
FoldingRig2: i7 920, 12GB ram, Win7
http://folding.extremeoverclocking.com/user_summary.php?s=&u=530039

Permalänk
Medlem

Just nu bara manuell backup på två olika diskar + smugmug för bilder och en server för de filmer jag själv gjort. Dessa finns självklart även på de båda backupdiskarna hemma.

Mitt mål är att någon gång få till en nas eller liknande med raid5 (vet att raid inte är backup men skadar ju inte) eller liknande.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Har en DDS4-bandare i servern med band som jag byter med jämna mellanrum. Till bandaren backar jag det viktgaste, dvs bilder och mina pågående projekt. Min pappa skickar även data från sin maskin till min ftp-server och det backas också till band. Band läggs i kassaskåp på annan plats i händelse av brand och/eller inbrott.
Funderar lite på en molnbaserad lösning för ytterligare säkerhet.

Visa signatur

WS: R7 2700x | RTX 2070S | Corsair AX860W | Lian Li PC-O11 Dynamic
Unraid: R7-2700X | GTX1050 | 3U chassi med 20 diskplatser
Servrar: 3x NUC 10 i5 ESX-kluster

Permalänk
Medlem

Jag kör en WHS (Windows Home Server) sedan dryga tre år och jag har under den tiden gjort en total restore av några datorer ett antal gången...nästan samtliga gånger så är det dottern som ställt till det :).

I med en CD-skiva och gör restore till valfri backup...20-30 minuter senare är burken igång...helt klockrent.
Backup:erna tas automatiskt varje dag på varje ansluten burk...och man kan när som helst även plocka upp en valfri fil från valfri backup om det är något som man råkat delete:a.

Vidare ligger all musik, foto och film på servern accessbart från alla datorer och mediaspelare.
Valfria kataloger är speglade såsom fotokatalogen.

Visa signatur

Chassi: NZXT H2 | MB: ASUS Sabertooth P67 REV B3 | CPU: Intel Core i7 2600K @ 3,4 GHz | Internminnen: Corsair 8GB DDR3 XMS3 1600MHz | CPU-kylare: Noctua NH-C14 | GPU: Gigabyte Geforce 9600GT 1GB Silent | SSD: Samsung 840 EVO 120GB | HDD: Western Digital 1TB SATA-6 | Skärm: HP 2710m | PSU: Corsair HX-650W modulär

Permalänk
Medlem

ChrashPlan

Testade under dagen CrashPlan som nämndes här på forumet.
Verkar bra, men dessa molnlösningar har ett problem.
Efter att ha backat upp hela dagen har jag nu bara 5,7 månader kvar innan allt är klart
Behöver en mycket fetare lina en min nuvarande 2 Mbit från Telia.

Permalänk
Medlem

Har haft tur än så länge. Det jobbiga med backup är att du behöver det dubbla utrymmet mot vad du egentligen behöver dvs dubbelt så dyrt. Skolarbeten osv har jag dock sparade på 2st olika hårddiskar samt genom Dropbox.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av JohnL:

Testade under dagen CrashPlan som nämndes här på forumet.
Verkar bra, men dessa molnlösningar har ett problem.
Efter att ha backat upp hela dagen har jag nu bara 5,7 månader kvar innan allt är klart
Behöver en mycket fetare lina en min nuvarande 2 Mbit från Telia.

Problemet med åtminstone just Crashplan är att du inte får ut SÅ mycket mer oavsett uppkoppling.
https://crashplan.zendesk.com/entries/53531-crashplan-central...
TL;DR: räkna inte med >10Mbit oavsett vad du har för uppkoppling; kanske om du bor granne med dem (i Atlanta).

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem
Skrivet av JohnL:

Testade under dagen CrashPlan som nämndes här på forumet.
Verkar bra, men dessa molnlösningar har ett problem.
Efter att ha backat upp hela dagen har jag nu bara 5,7 månader kvar innan allt är klart
Behöver en mycket fetare lina en min nuvarande 2 Mbit från Telia.

En grej som är bra med Crashplan är att man kan gå ihop flera kompisar och lagra hos varandra. Man kan också ta sin lokala backup på 200 GB på en extern hårdisk till sin kompis och på så sätt slipper man problemet med slöa linor. Så kör jag och jag tycker det funkar bra.

// Indurain

Permalänk
Medlem

Har visa viktigare filer sparade på båda datorerna och semester bilder och farsan dokument på en större extern hårdisk.

Visa signatur

2X BenQ 24'' G2420HDBL | Sennheiser pc game 350 | Steelseries Sensei Raw | Steelseries QcK XXL | Microsoft Sidewinder X4

Permalänk
Medlem
Skrivet av hermaniii:

Någon har väl nämnt det innan men det är viktigt att testa återställa backupen så man vet att det funkar.
Även försöka kontrollera "manuellt" att den gör det man sagt åt den att göra över tid (typ varje halvår/år). För kan väl vara olika orsaker att det inte backupas som man tror att den gör.

Håller helt med. Tråden har många bra förslag på hur man kan göra för att ta backup av data och förvara den. Men man ska inte glömma att även prova att återställa från backupen, både att göra en full återställning samt att plocka ut enstaka filer. Det är även viktigt att övervaka backupen så att den verkligen tas med det förväntade intervallet, en lösning som sätts upp för att göra allting automatiskt och sen glöms bort är det osäkert ifall den fortfarande fungerar om några månader.

En annan fråga som kanske inte är så aktuellt i sammanhang för hemmabruk utan kanske mer inriktat på företag är säkerheten. Ifall man har en lösning där backupen är automatiskt är det vanligt att lösenordet för att skriva på backupen sparas på datorn där backupen tas ifrån. En hackare som tar sig in kan då även radera backupen. Detta kan förhindras t ex genom att man enbart tillåter datorn att skriva nya filer hos backupservern, inte ändra eller radera existerande. Alternativt gör man det omvänt, backupservern får läsrättigheter på hela klienten, men inga skrivrättigheter.

Permalänk
Medlem

min interna hdd där jag samlar alla filer (ej OS eller programinställningar) syncar jag med nas'en så fort en ändring sker. på nas'en samlar vi även alla familjens foton (borde dock fixa en till lösning, då det är 13 år av bilder vi snackar om...)

Permalänk
Medlem

Jag blev nyss färdig med mitt bygge som faller gott in under beskrivningen "skottsäkra backupplösningar" som nämns i artikeln. Hårdvaran huserar i ett brandsäkert dokumentskåp, titta gärna in i mitt galleri.

Permalänk
Inaktiv

Själv kör jag med live mesh (gratis från MS) för att synca i nära på realtid mellan 4 burkar (borde utesluta problem med döda diskar) och sedan carbonite för online backup (2 konton så det bör vara relativt riskfritt då den också sparar äldre versioner av filer också).

Permalänk
Medlem
Skrivet av cheddar_bob5:

Alla som har sin hemförsäkring hos Folksam får 2 gb gratis lagring via den. Ring deras internetktj så berättar dom mer.

Antar att du menar 2 GB? 2 GB är ju ingenting, jag producerar ca 1,5 GB foton i månaden, sedan tillkommer ca 10-20 GB hemvideo + dokument med mera.