Helgsnack: "Varför fanboy?"

Permalänk
Medlem
Permalänk

Ofta känns det märket/företaget man har hört talas om först lite bättre. Tex har många fler hört talas om Intel och Nvidia än AMD eftersom de har en helt annan marknadsföring.

Jag känner folk som är ganska noobiga när det gäller datorer, men som iallafall vet vad grafikkort och processor är. De hittar på en massa konstigt, som att AMD är svårare att klocka (sandy bridge är med råge det svåraste jag har hört talas om när det gäller att klocka (undantaget k-modeller)), att AMD-saker kan överhettas och göra så att datorn börjar brinna (hallå, GTX590 ringde och ville ha tillbaka sin negativa PR) och att Intel är absolut bäst på absolut allt, i alla prisklasser, alltid. Allt det påhittat utan någon som helst grund.

Skrivet av dlq84:

Själv brukar jag fundera kring dessa punkter innan jag handlar. Och det påverkar såklart också min fanatism. Därför köper jag aldrig något från Apple och Sony t.ex.

  • Miljö

  • Utnyttjar företaget barnarbetare eller/och får arbetarna OK lön?

  • Företagsetik

Får man fråga vad du har emot Sony?

Visa signatur

The cake is a pie.

Permalänk
Medlem

Jag är rätt openminded till det mesta, ibland lite för mycket och köper dåliga saker. Man lär sig med erfarenheten om vilka produkter/märken man bör sålla bort, and sticks with the one that works!

Sen om jag har bra erfarenheter utav vissa produkter så är det såklart att jag rekommenderar dom, men däremot så klankar jag inte ner på saker som jag inte ens testat, som vissa tenderar att göra, och det är då det börjar bli löjligt.

Permalänk
Medlem

Oftast så köper jag helt enkelt det som är mest prisvärt, vilket märke det än är, i den prisklass jag letar.
Tex. Min förra dator jag inköpte 2007 bestod då av Intel CPU E6600 och Nvidia 8800GTS.

Dock nu på senaste tiden så gillar jag inte Intel och Nvidia som företag, av div. anledningar, och nästa nyköp av dator blir nu i höst, och då blir det en 100% AMD burk, också för att jag alltid gillat "det röda laget"

F.ö så bojkottar jag helt Apple, överprisade produkter, äcklig strategi, sämre prestanda...visst är dom snygga, och lätt att använda..men Nej.

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk

Ibland är där personer som man bli lite förbannade på tex när någon viss person säger att dom hatar tex Ati för att dom hade problems med drivrutiner till sitt kort tex år 2004 och nu bara föredrar Nvidia istället. Och dessa personer tror fort att Ati eller något annat företag har samma problem för något som hände för typ 6 år sen.

Visa signatur

fractal 804 | Intel 4790k | Corsair 8GB | MSI Z97m Gaming | Samsung 830| Gigabyte 970 SLI | NZTX Hale90 650 | Asus PB278Q

Permalänk
Medlem

fanboy är väl o ta i om man förespråkar något som är bättre än något annat så är man väl smart?

Permalänk
Medlem
Skrivet av aejt:

Nu vet jag inte vart du har fått dessa siffror, men att jämföra vinstmarginaler på mjukvara och hårdvara är fel.

Kolla på bokslut och kvartals rapporterna

Samsung (2Q) - 19.6% Det är ifs en minskning jämfört med samma period förra året.

Philips - 10.6%

Nvidia - 14.91%

Intel - 22.67%

AMD - 3.88%

Permalänk
Medlem
Skrivet av emerlu:

Du jämför äpplen och päron.

Google, Microsoft och Oracle är mer renodlade mjukvaruföretag och Apple är mjukvaru/hårdvaruföretag.

Kolla andra hårdvaruföretag ska du se. Nu ger inte det en rättvis bild heller men den är inte rättvisare än denna jämförelse.

Det är ju t o m enklare att ha högre marginaler på mjukvara om vi nu ska vara som såna....

Permalänk

Man hejjar juh oftast på the underdog. AMD i detta fall (Ignorera min 2 år gamla cpu)

Permalänk

lite fanboy är man väl, AMD ja tack ASUS ja Apple nejnej

Visa signatur

CPU:AM3 955BE@3.6+True black, MB:MSI 790FX-GD70, RAM:8GB Corsair, GPU:HD5870, SSD:Intel 80G g2(Win7) + 120G corsair(spel), PSU:Zalman 850w Chassi: Fractal design define XL

Permalänk
Medlem
Skrivet av dlq84:

Själv brukar jag fundera kring dessa punkter innan jag handlar. Och det påverkar såklart också min fanatism. Därför köper jag aldrig något från Apple och Sony t.ex.

  • Miljö

  • Utnyttjar företaget barnarbetare eller/och får arbetarna OK lön?

  • Företagsetik

Den där får du förklara ordentligt... Jag känner inte till mycket om Sony som sådant. Men miljö är ju en Apple`s starkare sidor, likaså undrar jag var du får barnarbete ifrån?

Permalänk
Hedersmedlem

Samma anledning som folk vanligen väljer ett parti/ideologi och sedan svär vid den. Konceptet nämndes i en annan Wikipedialänk tidigare i tråden, men http://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_bias är mer generellt om fenomenet.

Har en människa väl valt en ståndpunkt så kommer man omedvetet tolka saker i dess fördel. Det kan betyda att man nedvärderar dåliga saker man hör om ståndpunkten, eller än vanligare: vänder den till något som egentligen är positivt. Samtidigt kommer man värdera positiva saker man hör om sin ståndpunkt väldigt högt. Hör man något negativt om konkurrerande idéer så nedvärderar man det, osv.

Det borde vara obligatorisk undervisning i detta ämne i skolan då det styr mer eller mindre allas liv, utan att man inser det (vilket är det stora problemet - man övertygar sig själv om att det man uppfattar och processar är "sant" och att de som tolkar det annorlunda har "fel").

SweClockers fungerar förhoppningsvis som en social skola för de som hänger här. I bästa fall är folk fanboys, och kommer till slut till insikten att det tar alldeles för mycket tid och är en alldeles för oresonlig synpunkt. I sämsta fall så lärs aldrig den läxan, utan man fortsätter ha samma övertygelse gällande processor/grafikkortstillverkare, operativsystem, vilka spel som är bäst, vilket fotbolls/hockeylag man hejar på, vilket parti man röstar på, vilken religion man tillhör (eller avsaknaden av tillhörighet), vilken ideologi man svär vid, osv.

Läxan är inte att "inte ha en åsikt", läxan är att aktivt jobba med att värdera fakta som inte nödvändigtvis förstärker vad man redan "vet" på ett korrekt sätt.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Medlem

Jag måste erkänna att jag är lite av en intel/nvidia fanboy för det är det som har funkat bäst för mig,
Hade ett gammalt AGP graffe med AMD och det crashade helatiden, så när jag bytte till nvidia så har allt rullat på som det ska.
Man vafan, vem bryr sig?
Amd/intel/nvidia,
Det som är bäst/billigast blir ju mest värt att köpa!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Intel Core i5 2.8 Ghz @3.4Ghz|Corsair H70|Asus Maximus III Formula P55|Corsair 8GB 1600MHz XMS3 DHX+| ZOTAC GTX 470 1280MB|650D,
B-log; Riverst0ne

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon40704:

Det är väl precis som allt Apple folk, dom vägrar inse att andra produkter kan/är bättre.

På samma sätt väljer folk sitt favorit märke över prestandan som de andra kan erbjuda, dock ej helt säker på varför men jobbigt är det.

Det är väldigt många Android-användare som vägrar acceptera att Apple faktiskt är bättre på vissa saker. Det är nästan så att nu för tiden så ska man bojkotta Apple för att inte vara som alla andra.

Sen ska man inte stirra sig blankt på vilken produkt som har värst hårdvara och bäst prestanda, det är helt och hållet upp till hur dina behov ser ut som är viktigast, och samtliga funktioner är individuella. Jag ser inga funktioner som Android har som skulle gynna mig, däremot så gillar jag att ha tillgång till den största App Storen samt även inofficiella App Stores som Cydia som erbjuder dig allt från att kunna köra homebrews till att lägga in Android OS på din Iphone.

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem
Skrivet av m0rk:

Det är ju t o m enklare att ha högre marginaler på mjukvara om vi nu ska vara som såna....

Det är dock svårt att jämföra, då vinstmarginalerna på mjukvara beror på hur mycket produkterna säljer, medan hårdvara i stort sett är per produkt.

Permalänk

Man ser ju även tydligt fanboy-tendenser när det gäller val av tjänsteleverantörer inom tex mobiltelefoni och bredband.

Visa signatur

|Asus P8Z68-V Pro moderkort|Asus GTX 570 grafik|Corsair Vengeance DDR3 PC12800/1600MHz CL9 4x4GB minnen|Intel Core i5 2500K 3,3GHz CPU|Samsung 850 Pro Series 256GB SSD|Bahnhof 500/500 Mbps fiber|Windows 10 Pro|

Permalänk

Personligen har jag alltid kört Intel/Nvidia komponenter i samtliga datorer jag ägt/byggt. När det gäller processorer har jag främst gått efter testresultat (överklockningspotential, benchs etc.), sedan plånbok. När det gäller grafikkort å andra sidan, har jag fått en dålig uppfattning om ATI:s mjukvara. Dock har jag själv inte testat köra ATI kort i någon dator, utan bara skådat problem som uppstått hos bekanta som kört ATI kort. Min uppfattning om vad jag personligen tycker brukar jag inte dela med mig så ofta, då jag inte kan riktigt ge konkreta bevis

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kabelkillen:

Man ser ju även tydligt fanboy-tendenser när det gäller val av tjänsteleverantörer inom tex mobiltelefoni och bredband.

Den tendensen tycker jag dock har minskat genom åren om jag ska vara ärlig... Tex så ju inte bredbandsbolaget lika "heligt" om man säger så. Fler leverantörer med större utbud av tjänster har gjort denna marknaden mycket bättre.

Permalänk
Medlem

Folk har kallat mig fanboy, såhär ser jag på mina "val".

Hade ett GeForce 3 Ti200 i en Dell dator.

Köpte ett Radeon 9800SE 128MB AIW för 2800kr med 4st Pipelines, köpte det för att jag skulle låsa upp till 8st, vilket självklart inte fungerade så kastade över 1000kr i sjön.

Köpte ett GeForce 7800GT 256MB för 3500kr

Köpte ett X1900XTX 512MB för 2000kr beg, gick sönder efter en vecka.

Köpte ett 8800GTX 768MB för 5000kr

Köpte ett HD4870X2 för 5000kr

Köpte ett HD5850 1GB OC för 1800kr (Triple Monitor)

Köpte 2st GTX580 för 9000kr

Erfarenhet med korten
GeForce 3 Ti200 = Klarade 3DMark2001 fint
9800SE 128MB = Klarade BF2
7800GT 256MB = Klarade BF2 väldigt bra
X1900XTX 512MB = Klarade Arma väldigt bra, gick sönder efter en vecka.
8800GTX 768MB = Klarade ALLT, aldrig köpt något så brutalt som när det var nytt. Krossade allt i sitt motstånd. Rå prestanda så det skrek om det.
HD4870X2 1GB = Klarade allt utom Crysis, jobbigt med dubbla GPU's, då vissa spel inte använde dom eller tex i Windowed, och varmt så överklockades inte och lät rätt mycket.
HD5850 1GB OC = Kändes mycket bättre än HD4870X2 pga Single-GPU, knäpptyst också.
2st GTX580 = Kändes som när jag först köpte 8800GTX, intrycket var som en muskel bil, massiv rå kraft.

ATI kommer tidigt med Eyefinity och avancerad CrossfireX teknologi, men lägre prestanda.
NVIDIA kommer sent med 3D Surround Vision och inte lika avancerad SLI teknologi, men högre prestanda.
AMD tidigare och billigare med 6-8 kärnor, lägre prestanda.
Intel senare och dyrare med 6-8 kärnor, högre prestanda.

Prestanda > Features

Jag föredrar Intel och Nvidia över AMD/ATI vilken dag som helst, av erfarenhet och behov.

AMD/ATI = Billigare, lägre prestanda.

Intel/Nvidia = Dyrare, högre prestanda.

Självklart val för en RIKTIG gamer. Jag är inte här för att Leka.. Jag är här för att Vinna!

Visa signatur

Projektlogg: Vector Qlimax

X APEX, 8700K @ 5200MHz, Trident Z 16GB @ 4133MHz CL16, RTX 2080 Ti, 970 M.2 SSD, RM1000x, EK A240

Permalänk

Varför man ska heja på ett visst företag ?! De är ju samma som att säga Varför heja på ROMA när man kan heja på FCB?

Permalänk
Avstängd

Jag köper endast AMD produkter och det är inte för att jag på något sätt anser att AMD är bättre än Intel.

Båda har fördelar, intel har något bättre prestanda inom vissa områden medans AMD ofta har billigare produkter.

Den egentliga anledningen till att jag köper AMD är för att dom slår ur underläge och har sämre ekonomi än Intel. Problemet är att om AMD skulle gå i konkurs så skulle Intel få monopol på processormarknaden, något jag anser är dåligt då det skulle försämra prisbilden för oss konsumenter samt även hämma utveckligen då det isåfall inte skulle finnas någon morot att kämpa hårt med nästa generation processorer.

Jag är ingen spågumma men jag tror inte att vi hade haft såpass avancerade processorer om inte Intel hade haft AMD att konkurrera med.

Nvidia och AMD är ungefär lika bra på grafikkortsfronten, köper dock AMD för att det känns logiskt att ha ett AMD grafikkort i ett AMD system.

Tiv

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Skillnad på fanboy och att gilla ett märke tror jag. Fanboys måste övertyga alla om att det de köpt är det ända och bästa alternativet. De kan inte resonera vettigt och man kan absolut inte argumentera mot de då det alltid slutar med argumentet 'bara för att du inte har råd'. Troligtvis folk med taskig självkänsla och med stort behov av att höras, synas och är bekräftelsekåta. Plus att de inte kan inse att de har fel samt att de hänger på tusen forum och försvarar sitt märke så fort någon skriver nått negativt.

Tycker det är ett rätt nytt fenomen och klyschigt men sant så födde nog apple trenden.

Själv köper jag bara Samsung telefoner, Dell laptops etc. Men jag drar inte ut i krig för att försvara de utan blir jag överbevisad så vist.

Visa signatur

"Du vet väl att fildelning är förbjudet! Köp en till frugan också"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av flaxehytt:

*puts on flame suit*

Ha ha...lite smårolig.:)

Skrivet av Tigerhamster:

Det har nog mycket med att man fastnar för den första produkt man har som fungerar bra. Man färgas nog ganska mycket av egna tidiga erfarenheter.

Sen handlar det också mycket om att rättfärdiga och försvara sitt köp/val. Det spelar stort in.

Skrivet av chainzaw:

Man köper väll vidare på de märket som man vet är bra och fungerar bra. Då rekommenderar man ju det till andra med.

Jag tror detta är den största anledningen till att man väljer en produkt. Man färgas av tidiga erfarenheter och köper den produkt som man tycker uppfyller ens förväntningar. I tråden andas det lite försiktigt om Apple: det jag kan säga om detta är att innan jag knappt hade hört talas om Apple så hade jag en vanlig hemma PC.

Jag minns när jag fick syn på Apples produkter i en vit katalog (där varje dator kostade mellan 20 0000 - 50 000 kr:P) och jag drömde tidigt om en sådan dator men omvärlden "tillät" mig inte köpa en sådan dator samt att jag föll för allas argument att "Apple fungerar inte med några andra produkter än deras egna". Så jag höll fast vid PC:n ett tag till. Skaffade mig sedan en bärbar dator (ja jag trodde de bärbara var bättre än PC av någon anledning) och efter det en annan PC en så kallad "framtidssäker" dator.:P

Fick massor med virus och annat skit på den så då kom det in ytterligare en PC in i MacEnkronans liv.:P Problem även med denna...:P Jag tröttnade och bestämde mig helt enkelt för att skaffa en MacBook Pro.

Precis som kollegan säger ovanför mig så handlar det om att jag har *ypperligt goda erfarenheter* av i detta fallet Apple familjen och har ingen önskan att gå tillbaka till PC om jag inte måste. (Ibland händer det att man sitter vid en dator i det offentliga och det är då man inser att man gjorde rätt val som gick över till Mac:)). Jag har helt enkelt stannat vid min MacBook Pro just för att den fungerar bra och jag är *<3jättenöjd<3* med den.:)

Skrivet av zxter:

Amd när man har en tight budget , intel när man har en större budget, sen så är de smak och tycke också.

AMD är väl något som den oinitierade datorköparen köper?:P Eller jag får känslan av det i alla fall. Svensson knallar omkring på FelGiganten och ser alla datorer med AMD-klisterlappar på datorerna och tänker "Denna måste nog vara bra" och han tänker så för att det "ser bra ut" så att säga. Själv fick jag intel i min första dator just för att det var en dataintresserad kille som hjälpte mig med valet.:)

Skrivet av WDac:

Erfarenheter, det är anledningen/orsaken till det hela. inget konstigt.

Jo så är det nog oftast tror jag.:)^^ Det var och är anledningen till att jag gjort dom val jag har gjort i livet.:)

Visa signatur

Here at Sweclockers we are all colleagues with each other! Those of us who just love Apple, we go beyond the: "We are all colleagues with each other"-talk! We ARE The iFamily!(F) Because we iTalk Apple! Simple as that! I am a proud member of The iFamily!<3
R.I.P. Steve Jobs!<3 See you in the iCloud!(F) I feel iSad...:'(
iFamily Sweden!

Permalänk
Medlem

Det finns flera psykologiska faktorer inblandade men framförallt tror jag att det handlar om två.

För det första är det hela gruppmentaliteten som är samma sak om varför folk hejar på någonting öht, vare sig det är AMD, Djurgården eller Moderaterna.
Visst kan det finnas specifika punkter som gör att man tycker just det är bäst men när det kommer till mer än bara det så är det gruppmentaliteten som väger in otroligt starkt.

Och för det andra så finns det ett psykologiskt fenomen där man vill rättfärdiga ett beslut man tagit.
Det kom ut en studie kring detta för några år sedan i samband med folk som köpte olika påkostade varor och sedan i efterhand liksom var tvungna att övertyga sig själva om att det var ett bra köp.
Om man köper en Intel så vill man inte gärna erkänna att en AMD hade varit bättre eftersom man då säger att man gjort ett dåligt köp.
De psykologiska faktorerna kring hur det fungerar spelar också in i vad som skapar en fanboy.

Permalänk
Medlem

Den största anledningen att för fanboyism är att flamewars i forum är roliga. Med det sagt, Apple gör bäst produkter, de är snyggast, har bäst användargränssnitt och är för sin kvalitet värda att betala mer för.

Visa signatur

Tänker inte skryta om alla mina prylar, så det får bli att framföra faktan att jag lagar godare köttbullar än dig.

Permalänk
Medlem

Om man tycker att alla kan lyckas och misslyckas med produkter så blir det ju kaos i hjärnan.. Piratkopia = Original. Fast nu är det ju inte så.

Visa signatur

Ingen part kan vinna eller förlora en diskussion, då en diskussion är för gruppens gemensamma utveckling kring ett ämne.
►Jag förbehåller mig rätten att ha helt upp åt väggarna fel◄

Permalänk
Medlem
Skrivet av m0rk:

Det är såna uttalande som är problemet...

Vinst marginaler:

Google - 27.75%
Apple - 25.58%
RIM - 14.16%
Microsoft - 33.33%
Oracle - 29.78%

Marginal på vad? De flesta av Googles tjänster är gratis och de tjänar pengar på reklam som jag är helt okej med. Att en iPad kostar dubbelt av vad den kostar att tillverka blir jag däremot väldigt trött på.

Tänkte slänga in en källa på det; http://www.sweclockers.com/nyhet/10550-apple-tar-ut-marginale...

Ändrade även från 3 gånger till dubbelt.. :>

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Dahlman333:

Varför man ska heja på ett visst företag ?! De är ju samma som att säga Varför heja på ROMA när man kan heja på FCB?

Ja, det är väl inte logiskt att göra varken det ena eller det andra egentligen. Vad säger att Roma är bättre än Barcelona? Vad säger motsatsen? Frågar du en Romafan och en Barcafan så kommer de båda ha svar och tycka den andra parten är "dum i huvudet".

Att heja på ett lag kan man ju få göra, men man måste ju inse att det är allt annat än logiskt, och hur negativt det vore om alla agerade på samma sätt i andra situationer i livet. Låt fanboybeteendet stanna i sporten om det nu tvunget måste existera, och använd logiken på andra plan.

Det sjukaste är när man ser personer som bokstavligen talat blir ovänner för att den ena hejar på United och den andra på Chelsea. Drar man parallellen vidare så är det ju exakt samma situation gällande vem som hejar på Jesus och vem som hejar på Allah. Är det någon som anser att detta som dragits så långt som till krig i vissa fall är ett beteende som ska uppmuntras?

AMD vs Intel är uppenbarligen i klart mindre skala, men det är samma mekanismer som leder fram till beteendet. Om någon känner att blodet börjar koka så smått vid diskussioner i ämnet så passa på att tänka efter vad saken egentligen gäller.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zwete:

Den största anledningen att för fanboyism är att flamewars i forum är roliga. Med det sagt, Apple gör bäst produkter, de är snyggast, har bäst användargränssnitt och är för sin kvalitet värda att betala mer för.

Men om man som jag använder datorn mestadels till att spela på så är mac mer eller mindre uteslutet. (och jag tycker de tar lite väl mycket betalt för den prestanda man får)

Förstår dock att man köper en mac om man ska göra filmer och liknande då de har väldigt bra mjukvara för just det endamålet.

Permalänk
Rekordmedlem

Jag brukar välja för att stärka konkurensen på marknaden om jag inte absolut måste ha nått speciellt, idag blir det amd cpuer och och amd grafik, men jag har haft de andra också, det finns däremot några företag jag försöker undvika till varje pris som en protest mot deras beteende, eller andra anledningar som inte har med produkterna att göra, tex sony och apple (speciellt itunes är ett jädra spektakel) går bort eftersom de är enorma "skurkföretag" som inte ska gynnas i onödan. google har jag på varningslistan, de är inte farliga idag men de samlar på sig för mycket info om användarna och kan ställa till en del om datan kommer i fel händer.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.