Brandsläckarpulver, farligt för datorn ?

Permalänk
Medlem

Brandsläckarpulver, farligt för datorn ?

Hejsan, lång story short, min balkong brann nyss upp och jag släckte elden med en pulver-brandsläckare och det har kommit in en del pulver i lägenheten. Jag känner att allt pulver har lagt sig lite överallt, typ om jag tar på mitt vardagsrumsbord med fingrarna så blir dem vita. Min fråga nu är, kan detta vara skadligt för datorn ? ska jag kanske plocka med mig datorn hem till någon annan så länge medans pulvret försvinner?

MVH//Kraft

Permalänk
Medlem

Är väl inte jätte bra fall det letar sig in i chassit. Men annars är det väl bara plocka isär och göra rent och hoppas på det bästa.

Visa signatur

www.kategorib.se - Allsvenskan Tifo.

Permalänk

Ptja, om inte annat lär väl fläktarna suga in det, och det kommer att fastna i diverse kylflänsar, och täcka kretskort. Det gör ju att det blir varmare...

Permalänk
Medlem

A jo, kanske borde blåsa rent den med en kompressor och ställa den hos nån annan en dag, fan om datorn dör, köpte precis ny. Balkongen skiter jag fullständigt i.

Permalänk
Medlem

Drar fan på en gång och blåser rent den för att vara på säkra sidan.

Permalänk
Medlem

Pulvret är väldigt korrosivt (i kombination med fukt) så det vill du inte ha i datorn. Eller någon annanstans heller. Är det mycket pulver, kontakta ditt försäkringsbolag för sanering av din lägenhet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frysern:

Pulvret är väldigt korrosivt (i kombination med fukt) så det vill du inte ha i datorn. Eller någon annanstans heller. Är det mycket pulver, kontakta ditt försäkringsbolag för sanering av din lägenhet.

Nej, de är inte så mycket pulver, som sagt balkongen brann ju så jag kuta ut med brandsläckarn och släckte skiten, sen slängde jag allt skräp som blev kvar, sen efter jag kom hem från tippen kände jag att min mus var lite pulvrig och kände sedan på bordet, mina fingrar blev inte jätte vita, men vita blev dem. Nu har jag iaf tagit hem datorn till farsan och dammat av den så de borde inte vara några problem med datorn.

Permalänk
Hedersmedlem

http://sv.wikipedia.org/wiki/Brandsl%C3%A4ckare

Klass ABC eller klass BC. Pulver är det mest effektiva släckmedlet räknat per vikt. Det kyler branden genom tillförsel av något slags salt av en positiv natrium-, kalium- eller kalciumjon tillsammans med en negativ klorid-, (väte)fosfat-, (väte)karbonat- eller sulfatjon, Ett av de mer effektiva är exempelvis ammoniumfosfat. Pulver är lämpligt för kemiska och elektriska bränder som annars kan förvärras av vatten. Nackdelen är att saneringsbehovet kan bli stort; pulversläckare smutsar ner och är tillsammans med fukt korrosivt, speciellt för elektronik. Däremot finns det inga kända miljöaspekter mer än att pH-värdet ändras.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

All annan elektronik då?
Tv,stereo,boxrar,router,etc,etc hur ser dom ut?
Som sagt kan det vara en ide att skyffla ut allt i bilen o åka till farsan o blåsa ur sen kanske ta en stor städning innan du tar tillbaks nånting.
Då pulver som sagts ett par gånger kan vara väldigt korrisivt vilket KOMMER att leda till bekymmer framöver om det finns nåt kvar.

Kan kanske till och med vara värt o ta sanering på hemförsäkringen om inte för att det blir mindre jobb (kanske mer pengar kanske mindre) för dig just NU.
Så kan det vara bra att försäkringsbolaget har tagit hand om saneringen om det leder till framtida problem med nån elektronik som visar sig ha blivit skadat av pulvret.
Dom kan ju vägra framöver med anledning att du inte gjorde en anmälan vid händelsen.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!