AMD FX-special med Jonas och Emil

Permalänk
Medlem

Bottennapp och 10 självmål av AMD - finns ingen konkurrens längre - Intel regerar ensam och har ingen anledning att prisa till sig marknadsandelar - vi betalar.

AMD får gå hem med svansen mellan benen och göra om + göra rätt. Skamligt!

PS
Skulle vilja se grabbarna recensera/testa rakhyvlar nästa gång.
DS

Permalänk
Medlem

Jag beställde två Phenom II 1100T och tre Intel SB 2500K samt en 2600K igår så jag har på "lager" då jag bygger en del prestanda datorer åt vänner så kommer jag med lätthet kunna göra mig av med dom utan att gå back på dom.

Visa signatur

[Phanteks Enthoo Pro TG] [ASUS ROG Strix 850W Vit] [Delidad i7 7700K] [Corsair iCUE Hydro H150i ELITE CAPELLIX Vit] [Corsair Vengeance RGB PRO SL DDR4 16GB 3200MHz/CL16 Vit] [ASUS Z270-F] [Gigabyte RTX 2070 Super 8GB GAMING OC Vit] [C:WD Black SSD 256GB M.2, E:Seagate Firecuda 1TB, F:Samsung 860 EVO 1TB, G:Seagate IronWolf 4TB & H:Seagate Momentus XT 7200.1 500]

Permalänk

Vad kul att man blev omnämnd i videon. Det värmer verkligen.

Ska bli spännande att se om AMD kan komma tillbaka eller om de är förpassade till låg-mellan segmentet. Men en 32nm Thuban hade inte varit fel Emil!

Visa signatur

Bärbar Speldator: AMD Ryzen 5 5600H I Nvidia RTX 3050 Ti
Xiaomi Poco X3 Pro I Nvidia Shield TV V2 I PS4 I

Permalänk

Jaha, känner att det är dags att man som trogen AMD fanboy drar sitt strå till kommentatorstacken.

Att bulldozer är en enorm besvikelse går knappast att förneka. det har ju alltid varit AMDs nya k7, arketekturen som skulle jämna ut emellan amd och intel igen.

Sedan så börjar de första riktlinjerna om dess prestanda komma ut. självklart ställer man sig på AMDs sida och kallar varenda recension som kommer ut före lansering fejk, men när det gång på gång kommer ut negativa siffror från alla prestanda tester börjar man vackla i tron. Man försöker lita på uttalanden som gjorts på tex amd forum om att "ingen kommer bli besviken" och liknande. Sen kommer slutligen swecs och alla andra sidors domar och därmed besvaras ens värsta farhågor. Den presterar nästintill sämre än phenom II och har faktiskt lägre ipc än 45nm cpuer baserade på en tio år gammal arkitektur.

när man slutligen börjat komma över den första chocken börjar man då titta efter ljusglimtar, men precis som swecs redaktion så har jag svårt att hitta några, åtminstone vad gäller konsument marknaden. Vad gäller servermarknaden däremot, och de egentliga pengarna, så är det desto ljusare. Visserligen saknas det underlag och ordentligt med tester, men de aldra första visar på att amds interlagos har ganska god marginal till intels xeons.

jag tänkte citera en post som gjordes på techsweden av Pa1983

Skrivet av pa1983:

Jaha detta jävla superpi! Fattar inte varför "gurus" envisas med gammal skitförlegad dyngmjukvara. Det är som att köra windows 95 och förvänta sig stöd för flera processor kärnor.

superpi är stenålder och nyttjar x87 instruktionsettet. Det var relevant för 10 år sedan. Bulldozer är kass och kommer vara kass på x87 för IGEN bryr sig om det inte ens AMD då inga nya program i nån utsträkning nyttjar det.
x87 är "föråldrat" eller "deprecated" sedan SSE2 kom under Pentium 4 tiden sisådär och är dessutom standard för x86_64 instruktionsettet sedan amd introducerade det 2003 och kan inte exekveras i annat än userpace i 64bit windows etc etc. TOTALT USELS att testa GAMMAL skit!
Intel må ha råd att optimera för det men i slutändan så har nästan igen nytta av högprestanda x87, mmx och använder dom ett sånt gammalt program lär det flyta på mer än väl då det troligen inte kräver mer än en Pentium 3 som rekomenderat krav.

Blir så iriterad. x87 är första instruktionsettet för flytal för x86 och är 32 år gammalt (1980) och MMX är också förlegat då SSE2 har instruktioner med motsvarande funktionalitet med bättre prestanda och mer funktionalitet där till så kompilatorer använder det i dag som standard och har gjort länge istället för x87 och mmx. MMX är och var igen hit det heller.
Intel ar sedan SSE2 kom avråt från x87 och MMX då SSE2 är en ersettare med bättre prestanda och nya funktioner där till som passar modärna datorer.

Bulldozer är i teorin prestandamäsigt identiskt på alla flytals och simd instruktioner Phenom 2 stödjer så man får igen prestanda ökning förens vid SSE4 och AVX då Phenom 2 inte stödjer dessa. Så en bulldozer modul har samma x87,mmx, SSE,SSE2 och SSE3 prestanda som en Phenom 2 kärna då en modul delar en flytalsenhet. Inte förens SSE4 och AVX etc som Bulldozer skulle kunna utperstera phenom 2 med 4 kärnor och samma frekvens.

Därför bulldozer är slöare än Phenom X6 då en Phenom X6 har 50% mer flysaltprestanda på alla instruktionsett från SS3 och neråt.
Bulldozers moduler är mer än kärna än två då den delar decoder, fetch och igentligen bara har separata pipelines för den extra alu:n och precis som intel sepparata register för varje tråd den ska kunna hantera i detta fallet 2st per modul.

Bulldozer lär inte bli konkuranakraftig förens AMD släpper "12" kärniga varianter som dom kallar det.
Sedan desktop variant skulle ha mycket mindre cache det är en Server CPU. Det jag läst på anandtech tex så anser dom att den skulle klara sig utan L3 cachet helt för desktop användning då 2Mb L2 cache per modul räcker för desktop applikationer så som spel etc.

16Mb cache makes sens för servrar då dom ofta får extrema prestanda problem om dom blir beroende av ram så man vill undvika det med alla möjliga medel om det så drar ner processorns maximala prestanda på mindre cache beroende laster typ vanligt desktop bruk.

Sedan är Bulldozers ALU's smalare än Phenom 2. Phenom 2 var 3 bred och Bulldozers är 2 bred per "kärna" eller totalt då 4 bred för en modul så teoretiskt 2 heltalsoprationer per kärna eller 4 per modul. Men enligt AMD gick den 3:e nästan utnyttjad på Phenom 2. Men hur det är med det kan man väl bara spekulera men heltals prestandan kan ju vara begränsad pga det.

Annat problem med bulldozer då den delar FETCH är att en kärna har i teorin en IPC på 4 då pratar vi AMDäs sätt att räkna. EN modul därimot den har också en IPC på 4. Så maximalt antal instruktioner ökar inte. Därimot ökar ju antalet av en given typ av instruktion om båda "kärnorna" används så som heltal eftersom allla ALU's kan användas då.

Men som sagt en modul i bulldozer har i teorin inte direkt högre IPC än tex SB då båda i teorin ligger på 4 instruktioner per kärna för SB och per modul eller kärna för BD.
AMD resonerade därimot så decodern som avkodar instruktionen ofta är långsammare och därmed tar flera cyklar på sig för att avkoda instruktioner så kommer fetch enheten i en traditonel CPU att få vänta på decodern vilket gör att den inte kan fetcha maximalt antal instruktioner varge cykel i genomsnitt. Därför valde AMD att bara ha en FETCH enhet för båda kärnorna som dom kallar det och vad jag förstår breda decordern så att fetch enheten nyttjas till fullo för att höja processorn pracktiska IPC.

Teoretisk IPC och praktiskt skiljer sig ju alltid och i praktiken når man aldrig maximal IPC kontinuerligt.
Men som sagt kanske var för snålt tilltaget i BD ändå.

Sedan kan inte BD simultant under en cykel dra in instruktioner från två trådar enligt anantech därimot kan den byta tråd på en klock cykel (tror SUNS neagara T1 till T3 gör så också).
Därimot intels HT kan dra in instruktioner från 2st trådar under samma cykel. Det har säkert positiv påverkan på antalet instruktioner som fetch enheten kan hämta i fall en tråd får några cache missar tex så en tråd inte kan maximera fetch enhetens kapacitet.

Sedan har vi ju problemet med att BD's HT är olik intels aprotch och en HT shedular för en CPU som intel är ju inte lämplig.
Sedan verkar det vara frågan om ett prestanda problem.

Vad jag läst om en linux patch från AMD.
http://investorshub.advfn.com/boards/read_msg.aspx?message_id...
Enligt länken ovan i linux i alla fall så uppstår så kallade "cache cross-invalidates".
Jag har läst om det lite innan när det gäller SMP och programmering.
En förklaring på det finns här.
http://publib.boulder.ibm.com/infocenter/pseries/v5r3/topic/c...

Så BD verkar i linux i alla fall kunna få sig en skjuts om 3% med en eventuell fix. Dock verkar inte Linus speciellt imponerad av patchen och kallade det ett hack jobb vad jag kunnat utläsa.

Jag har spenderat kvällen med att läsa på om detta men det är minst sagt komplicerat men man kan undra om det är någon design miss som gör att BD kanske lider av överflödigt mycket "cache cross-invalidates" som skulle vara ett problem på ett dåligt designat SMP system så som en flerkärning CPU och som då skulle kosta dyrbara cyklar pga cache missar som skulle uppstå.

som han påpekar så är bulldozer verkligen bara en 4 kärnig i de flesta aplikationer. och när allt kommer omkring, så bör det snarare jämföras som en 4 kärnig prolle, som har enorm kapacitet i olika serverapplikationer. det gör den knappast bättre som desktop när den bsodar med steam, men om vi inte sätter vår tillit till mirakel lösningar som helt plötsligt dubblar dess prestanda så är detta den enda egentliga ljusglimt som finns. att AMD egentligen inte skulle ligga så långt efter, de skulle bara ha lanserat en serverprocessor till desktop marknaden.

Permalänk
Medlem

Sjukt intressant special panel! fortsätt så!

kommer sitta på min 1055t ett långt tag framöver nu!

Visa signatur

Chassi: Fractal Design 7 Compact TG Moderkort: ROG STRIX B550-E GAMING Processor: Ryzen 9 5900X Processorkylare: Dark Rock Pro 4 Grafikkort: Reference Radeon RX 6800XT Minnen:G.Skill Trident Z RGB 2x16 3200/14.14.14.34 SSD: WD Blue SN550 1TB Lagringsenhet: Seagate Barracuda Q1 960GB Nätagg: EVGA Supernova G2 850W Ljudkort Sound BlasterX AE-5 Tangentbord: Logitech G413 Headset: DT 990 Pro + ModMic-V4 Mus: Logitech G PRO Wireless

Permalänk
Medlem

Hade hoppats på bättre resultat än såhär. Strömförbrukningen är ju nånting i hästväg den också. Läste någonstans att den är designad för serverbruk och inte för desktops, och det är väl ett bra val av AMD eftersom det är där pengarna ligger skulle jag tro. Och eftersom de flesta konsumenter inte har nytta av 8 kärnor med låg IPC, utan har mera nytta av 4 kärnor med högre IPC (i dagens läge åtminstone, och antagligen en bra stund in i framtiden också) så ser jag INGEN vits med att välja BD över SB. På tal om låg IPC:

1,03 poäng/kärna vid 3,6 GHz. Eller funkar turbon här? Hursomhelst så gjorde jag nyss ett test med systemet i sign. Resultatet:

Observera att 4,28 GHz som CB säger stämmer inte utan 3,8 är den korrekta. Som sagt, nu vet jag inte om turbon funkade eller inte på BD, men även om det inte gjorde det så är det ändå 3,6 vs 3,8 vilket inte är stor skillnad (5,5%) och då vinner jag med 2,9%. Och min CPU är 5 år gammal. Hoppas Piledriver ökar IPC:n ordentligt, och på tal om den så när ska den lanseras? BD är inte nåt för mig i alla fall, så då blir det kanske Ivy Bridge istället, alternativt Piledriver beroende på när den lanseras.

Visa signatur

FT02B • HX620W • P5E Deluxe @ PL11 • Yorkfield Q9450 C1 lappad @ 440x7,5 = 3,3GHz @ 1,380V w/ NH-D14 • 2x2 + 2x1 GB DDR2 @ 880MHz 5-5-5-18 • Palit 55nm GTX260 Sonic • Xonar DX • 36GB Raptor • 3TB Caviar Green • U2713HM • W7 x64 • Ikari Laser • Sidewinder X6

Permalänk

Fyfan vad tråkigt jag tycker att detta är... Som Jonas och Emil sa, Intel kan leka runt hur mycket dom vill nu när dom är helt ensamma i lekparken. Vilket är väldigt negativt för alla :/

Permalänk
Medlem
Skrivet av jookeer:

Bottennapp och 10 självmål av AMD - finns ingen konkurrens längre - Intel regerar ensam och har ingen anledning att prisa till sig marknadsandelar - vi betalar.

AMD får gå hem med svansen mellan benen och göra om + göra rätt. Skamligt!

PS
Skulle vilja se grabbarna recensera/testa rakhyvlar nästa gång.
DS

Grinig eller?
Skägg är lika med karaktär. AMD behöver inte skämas utan skärpa sig, tänka om och komma igen med nästa version av bulldozer!

Visa signatur

p4 3.4ghz 1290 (3 st ddr) radeon 9800 pro 128mb

Permalänk
Medlem

Alltid proffisgt och bra gjort när ni gör videos, tack!

Permalänk
Medlem
Skrivet av AMD_PERA:

de som inte orkar eller förstår köper ändå en SB istället för BD

Hur menar du nu? Finns det någon anledning till att köpa bulldozer som jag har missat? Om man redan väntat på bulldozer så tror jag inte att alla orkar vänta på att amd droppar priserna så lågt, vilket troligtvis kommer ta ett litet tag.

Jag tror nog, tyvärr, att dom som förstår läget och faktiskt har läst tester och recensioner kommer att köpa just SB, förslagsvis i5 2500k som kostar ca 1800kr. Jag hade förväntningar på bulldozer efter den här hypen, framförallt från amd, så att jag äntligen kunde byta plattform. Men just nu så har jag svårt för att rekomendera BD då det inte finns några anledningar till att köpa den, oavsett prisklass.

Så snälla, tänk innan du skriver.

Visa signatur

R7 5800X - RTX 3080

Permalänk
Medlem

ajajajajajaj aj, vilken miss
förvänta mig bättre prestanda överlag (Runt 2600K) o givetvis lägre strömförbrukning

Det känns nästan som en upprepning vid varje lansering, AMD kommer *** aldrig ikapp, tack godegud för deras gpuer..

Hade verkligen sett fram imot en BD uppgradering ifrån mitt 1156 system, men pga samma prestanda som (i5 760@4000mhz) så skiter ja i det

Gör om gör rätt för *******!!!

Permalänk
Permalänk
Medlem
Skrivet av alibababert:

Jaha, känner att det är dags att man som trogen AMD fanboy drar sitt strå till kommentatorstacken.

Att bulldozer är en enorm besvikelse går knappast att förneka. det har ju alltid varit AMDs nya k7, arketekturen som skulle jämna ut emellan amd och intel igen.

Sedan så börjar de första riktlinjerna om dess prestanda komma ut. självklart ställer man sig på AMDs sida och kallar varenda recension som kommer ut före lansering fejk, men när det gång på gång kommer ut negativa siffror från alla prestanda tester börjar man vackla i tron. Man försöker lita på uttalanden som gjorts på tex amd forum om att "ingen kommer bli besviken" och liknande. Sen kommer slutligen swecs och alla andra sidors domar och därmed besvaras ens värsta farhågor. Den presterar nästintill sämre än phenom II och har faktiskt lägre ipc än 45nm cpuer baserade på en tio år gammal arkitektur.

när man slutligen börjat komma över den första chocken börjar man då titta efter ljusglimtar, men precis som swecs redaktion så har jag svårt att hitta några, åtminstone vad gäller konsument marknaden. Vad gäller servermarknaden däremot, och de egentliga pengarna, så är det desto ljusare. Visserligen saknas det underlag och ordentligt med tester, men de aldra första visar på att amds interlagos har ganska god marginal till intels xeons.

jag tänkte citera en post som gjordes på techsweden av Pa1983

som han påpekar så är bulldozer verkligen bara en 4 kärnig i de flesta aplikationer. och när allt kommer omkring, så bör det snarare jämföras som en 4 kärnig prolle, som har enorm kapacitet i olika serverapplikationer. det gör den knappast bättre som desktop när den bsodar med steam, men om vi inte sätter vår tillit till mirakel lösningar som helt plötsligt dubblar dess prestanda så är detta den enda egentliga ljusglimt som finns. att AMD egentligen inte skulle ligga så långt efter, de skulle bara ha lanserat en serverprocessor till desktop marknaden.

pa1983 prickar in mina egna funderingar kring varför det gick som det gick.
Kortfattat:
De skulle ha finslipat desktopversionen ytterliggare då den är alltför lik serverversionen idag.
Är det detta som kommer att förändras med Piledriver eller ej? Ja det återstår att se...

Ännu så länge (tills AMD finslipat BD för desktops ytterligare och programerarna kommer ikapp (de ligger redan för långt efter med dels 64 bitarskod och flertrådat för normalt användande, NEJ jag räknar INTE tunga arbetsstationer med rendering av olika slag för normala desktops) ) så fick det blir en X6 1090 i väntan på W8, Piledriver och vad de närmaste åren har att erbjuda i programeringsväg....

Permalänk
Skrivet av Oldvikingschool:

det var ju i alla fall nära 50%

Visa signatur

http://ninite.com/
Riktigt nice sida efter man installerat om datorn tex.
Finns de flesta program man behöver för att komma igång :)

Permalänk
Medlem
Skrivet av NoH:

Vad var det där om att lura recensenter? Låter intressant, någon som kan utveckla? Trodde det bara var nvidia som skickade med pengar i bruna kuvert

+1

Det är hejdlöst surt att det ska vara såhär, men... destå sämmre man hamnar, destä bättre kan det bli frammöver. Hoppas att AMD är längst ner i skiten nu så det bara kan bli bättre

Pluspoäng på att det nu är en hel del ärlighet och personliga åsikter. Att göra en 3d-game-man-review då man skickar med en femhundring och får "kick ass" award på allt, känns väldigt udda och givetvis blir man hatisk mot allt som är tydligt "köpt" i review-avdelningen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wasidop:

Hur menar du nu? Finns det någon anledning till att köpa bulldozer som jag har missat? Om man redan väntat på bulldozer så tror jag inte att alla orkar vänta på att amd droppar priserna så lågt, vilket troligtvis kommer ta ett litet tag.

Jag tror nog, tyvärr, att dom som förstår läget och faktiskt har läst tester och recensioner kommer att köpa just SB, förslagsvis i5 2500k som kostar ca 1800kr. Jag hade förväntningar på bulldozer efter den här hypen, framförallt från amd, så att jag äntligen kunde byta plattform. Men just nu så har jag svårt för att rekomendera BD då det inte finns några anledningar till att köpa den, oavsett prisklass.

Så snälla, tänk innan du skriver.

Den som inte förstår, köper ändå en SB
Tänk lite innan du svarar.
Det finns de som inte har som alternativ att köpa en intel, samma som det finns folk som inte köper mac och iphone/ipad osv.

Visa signatur

AMD_PERAs Dator Galleri
Jag har försöker att hitta bra delar billigt: AMD, ASUS, MSI, Fractal Design, Corsair, Zalman, Noctua, Kingston, Seasonic, WesternDigital, Sapphire mfl.
Skitbra -sa Bill, Brakskit -sa Bull...
Det blir nog bra när det blir färdigt...Nu slipper jag intel, när RYZEN har kommit...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Atlas Tasume:

Ja fast... Den är ju färdig. Det är ju det som är det knepiga.

Jag "gillar" AMD precis som du, men du har har sagt precis så ("Det blir nog bra när det blir färdigt") under hela utvecklingsstadiet av BD, och på varenda nyhet på SweC som visade dåliga testresultat på BD.

Nja, med dessa prestanda så tycker jag inte att den är färdig än.
Den som lever får se.
Man ska inte måla fan på väggen...än

Visa signatur

AMD_PERAs Dator Galleri
Jag har försöker att hitta bra delar billigt: AMD, ASUS, MSI, Fractal Design, Corsair, Zalman, Noctua, Kingston, Seasonic, WesternDigital, Sapphire mfl.
Skitbra -sa Bill, Brakskit -sa Bull...
Det blir nog bra när det blir färdigt...Nu slipper jag intel, när RYZEN har kommit...

Permalänk
Medlem

Vem fick T-shirten och Bältspännet ? Emil eller Jonas ? Ni slogs väl rejält om de klenoderna

Visa signatur

Gaming: CM storm sniper, FSP Aurum 750W, Asrock X370 Taichi, Ryzen 5 1600, 2x8GB Crucial Tactical 3000Mhz, ASUS Radeon RX Vega 56 ROG Strix, Soundblaster ZBrandvägg: SUGO SG13B-Q, Corsair SF450 450Watt, Noctua NH-L9x65, Xeon e3-1220L 1,1Ghz, 2xSAMSUNG 4GB DDR3L ECC RAM, 2.5 HDD WD AV-25 320GBLab Server:Yeong Yang yy-0221, antec signature 650W, TYAN S2469, 2xOpteron 2600 Noctua NH-U9DO, 8x1GB ECC REGHTPC: Silverstone GD09, AsRock Killer x370, Ryzen 2400g, 2x8GB Crucial Tactical 3000Mhz

Permalänk

Hm räcker en i5 2500k ens till för spelet Supreme ruler, kan tänka mig att det flyter på bra i början men att det ändå går ganska trögt när man spelat ett tag. Civ 5 kan väl ändå inte va det mest processorkrävande PC spelet. Det här fick mig att bli ganska nyfiken, vilket är det mest processorkrävande PC spelen. Kan ni inte ge mig er top 5 lista? = )

Visa signatur

Erfarenhet är mognadens grogrund.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AMD_PERA:

Den som inte förstår, köper ändå en SB
Tänk lite innan du svarar.
Det finns de som inte har som alternativ att köpa en intel, samma som det finns folk som inte köper mac och iphone/ipad osv.

Förklara gärna hur du tänker för nu hänger jag inte riktigt med längre. Vad är det jag inte förstår, som hade köpt SB före BD?

Visa signatur

R7 5800X - RTX 3080

Permalänk

HEY! FX-8150 har sjunkit till 2100:- på prisjakt. Och det utan att en enda har leverats. Tidigast skall vara 18 oktober någon kan levera. Förhoppningsvis så är den nere på 1500:- om 1 månad. Och då blir den intressant.

Visa signatur

Varje svensk medborgare borde ha minst 3 PC/pers där hemma !

Permalänk
Medlem
Skrivet av AMD_PERA:

Den som inte förstår, köper ändå en SB
Tänk lite innan du svarar.
Det finns de som inte har som alternativ att köpa en intel, samma som det finns folk som inte köper mac och iphone/ipad osv.

Vadå inte förstår köper en SB, vad menar du? vad är det man ska förstå?

Vi förstår att du gillar AMD men SB är ju tyvärr ett bättre alternativ.
Enda anledningen varför man inte skulle köpa SB istället för BD är att man är fanboy av AMD o inte vill använda intel, annars ser jag ingen logik i det hela..
Det finns ju fastbitna amd/intel,Nvidia osv fans av någon anledning, men det leder ingenvart, man ska försöka o få det bästa man kan för pengarna oavsett från vem..

Permalänk
Medlem

Uppskattar ärligheten i videon. Keep up the good work.

Alla förlorar på detta nu, inte kul. Tur att jag inhandlade i5 nyligen

Permalänk
Medlem
Skrivet av the squonk:

Angående den där h.264-encodingen så verkar de flesta glömma att nämna Intels "Quick Sync" som ju kör encoding på grafikdelen i processorn i Sandy Bridge med H- eller Z-chipset(och med Lucid Virtu om man har ett separat grafikkort). Quick Sync i Media Espresso krossar ju tydligen allt, inte ens encoding på de biffigaste ATI/Nvidia-grafikkorten är i närheten.

Så var den fördelen borta också.

x264 är CPU-drivet och en mjukvarulösning som inte kommer använda sig av QuickSync. Det är hur som helst ingen fördel att egentligen dra upp. Bra många fler lösningar än Media Espresso använder sig dock av QuickSync.

Hur som helst har datormarknaden förändrats på senare år som jag brukar säga ibland, och det har på tre år inte hänt särskilt mycket för tre år sedan hade vi Core i7-920/940 och HD4870 eller Nvidia GTX280 så när som på en månad och de räcker tydligen alldeles utmärkt för spel och andra hyfsat krävande applikationer och ramminnen var redan princip gratis redan då. Gå tillbaka tio år och de skiljer massor på en ~3 år gammal maskin. Det är en del av utveckling att allt inte rör sig så snabbt längre och har varit naturligt i många år nu. (För fyra år sedan hade du HD3870 och quad-cores som kan jämföras med mainstreamprestanda idag. Kan jämföras med HD5670/HD6670 på desktopsidan, om vi bortser från Flash Player.) Det är helt enkelt andra saker än spelprestanda, minnesteknik eller generell mjukvara som utvecklats. DX9.0c som konsoller är av "klass" på kom för den delen redan ut 2004. 7 år sedan. Jämför 2002 med 1998 och det är större skillnader och stora skillnader på både mjukvara och hårdvara. Folk har redan datorer som klarar de normala lasterna och det måste man såklart räkna in när det gäller nya saker eller för den delen nyförsäljning och på laptopsidan som ändå är den dator-formfaktor som säljer mest har det hänt en hel del de senaste 5 åren. En speldator är inte längre vad det var, det är inte Nvidia TNT från 98 vs ATI 9700Pro från 2002 eller något i den klassen längre när det gäller äldre burkar. Visst kan man ha en burk som är mer än ett par år och spela på också. Emil sa väl att han hade ett bloomfieldsystem t ex. Det gäller att träffa rätt om man vill sälja några desktopsystem, varför man ens lanserar en sådan plattform och inte skjuter AM3+ med en hagelbössa är dock en bra fråga.

Permalänk

Folk verkar inte tänka på att intel måste konkurrera med Sandy Bridge när de släpper en ny serie. Det kommer inte att sälja bra om det är en 10% prestandaökning till en fördubbling av priset. Pris/prestanda måste sjunka (eller så måste prestanda skjuta upp i taket) annars är de ur en marknadssynpunkt inte attraktiva.

Ja, detta med Bulldozer var lite av en tragedi, och ja, priserna på Sandy Bridge-E och Ivy Bridge kommer nog åka upp en hundring eller två, men det kommer nog inte bli en prisfördubbling eller något liknande.

Permalänk
Medlem

Fysatan va Jonas började snacka fort på 35.48 xD
Bra inlägg helt klart, blev också besviken på AMD

Visa signatur

AMD FX 9590 Kyls med vatten || ASUS Formula Z || Corsair 32 GB 2400MHz Vengence Pro || Samsung 840 pro || 2xIntel x25-M G2 SSD raid 0 || AMD Asus 290 || Fractal Design Newton R2 1000W || Corsair 540 air ||

Permalänk
Skrivet av Lonefox:

pa1983 prickar in mina egna funderingar kring varför det gick som det gick.
Kortfattat:
De skulle ha finslipat desktopversionen ytterliggare då den är alltför lik serverversionen idag.
Är det detta som kommer att förändras med Piledriver eller ej? Ja det återstår att se...

Ännu så länge (tills AMD finslipat BD för desktops ytterligare och programerarna kommer ikapp (de ligger redan för långt efter med dels 64 bitarskod och flertrådat för normalt användande, NEJ jag räknar INTE tunga arbetsstationer med rendering av olika slag för normala desktops) ) så fick det blir en X6 1090 i väntan på W8, Piledriver och vad de närmaste åren har att erbjuda i programeringsväg....

låter vettigt, om vi får se några drastiska prissänkningar i kombination med en fix av bsodandet kan förhoppningsvis bd bli intresant. den som lever får se

Permalänk
Medlem

Mycket trevlig videorecension.

Visa signatur

Jag gillar hårdvara.
Jag gillar spel.
Jag gillar teknik.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AMD_PERA:

Den som inte förstår, köper ändå en SB
Tänk lite innan du svarar.
Det finns de som inte har som alternativ att köpa en intel, samma som det finns folk som inte köper mac och iphone/ipad osv.

Förklara gärna, jag förstår inte vad du försöker få fram.

Permalänk

Som en trogen AMD-are (ok, jag erkänner att jag har en HTPC med en i3 530 och en laptop med en Penryn men i övrigt allt AMD) så skär det i hjärtat att efter så lång väntan se ett så besvikande resultat, verkligen! Inser att det med största sannolikhet blir en Intel IB eller SB-E om inte något extremt händer från AMDs sida (knappast troligt). Visst, prissänkningar kan åtminstone få AMD att ta sig igenom vad som ser ut att bli en svår period i det segment som Bulldozer var ämnad för.

Tycker att det är synd av flera anledningar att AMD misslyckats (ja för det har de).
För det första behövs konkurrensen för att Intel inte ska kunna sakta ner och höja priserna. Största farhågan ligger här helt klart. Lösning i dagsläget? Sänka priserna på Bulldozer rejält och istället satsa på att sälja ökade volymer för AMD. Sänkningarna måste dessutom sättas in snabbt innan Ivy Bridge.

För det andra: AMD behöver kapital för att kunna ha en chans att komma ikapp Intel på något plan och det är därför synd att detta kommer att skjutas ännu längre på framtiden innan detta sker pga floppen med BD.

För det tredje: SÅ Hög strömförbrukning på en 32nm CPU är inte OK, så är det bara, inga ursäkter där. Här måste man övertyga konsumenter med ett lågt inköpspris för att det efter ett år av användning forfarande ska vara en helt ok affär. Och BSODs är inte ok!

Tycker synd om utvecklarna och ingenjörerna på AMD. Jag är 100% övertygad om att de inte är okompetenta om man säger så utan att det är från andra håll som begränsningarna kommer på vad de "får" göra. AMD behöver tänka tillbaka till tiden när de slog Intel på fingrarna och börja tänka i samma banor nu.

Sist men inte minst: Håller helt klart med om att AMDs bästa drag nu vore att uppgradera Thuban x6 till 32nm. Köra på en större cache kanske, några nya instruktionsuppsättningar och några andra optimeringar och sedan släppa den på nytt till ett mycket bra pris. Kanske lyckas de till och med klämma in 8 kärnor när de krymper till 32nm? Klockrent skulle det ju ha varit, skulle köpt direkt! Någon borde kanske skriva detta till AMD? Seriöst, anser jag att det inte vorde något fel med det givet den sits de befinner sig i nu. Eller varför inte gå ner till 28nm direkt som med grafikkortstillverkningen (Southern Islands). Jo jag vet att TSMC står för tillverkningen och att deras yields inte är något att hurra över men man skulle kunna släppa två olika versioner av Thuban, 32 och 28nm men några mindre skillnader i pris/funktioner/prestanda?

Skulle vilja veta lite prestandasiffor på när man tex foldar proteiner eller annat (är med i WorldCommunityGrid). Hjälper de 8 "kärnorna" då trots deras dåliga IPC eller är en Intel 2600K/2500K/Thuban 1100T fortfarande bättre trots den höga graden av flertrådning?

Tack för en underbar video SWEC! Önskar att det vore fredagspanel varje fredag! Och en måndagspanel, och en tisdagspanel och en ons.....

Visa signatur

WCG-dator: |AMD 2990WX @ 3.3GHz All Core| |ASRock Taichi X399| |Samsung 970 EVO M.2 500GB| |Quad Channel 64GB Corsair 2933Mhz @ 14-13-13-28-1T| |SilverArrow TR4| |PNY GTX 1080 8GB @ +185/+625MHz| |Corsair AX1200i 1200W| |Thermaltake Level 10 GT Snow Edition|