Mina resa med ny iMac 21.5 tum 2011 + Lion

Permalänk
Medlem

Mina resa med ny iMac 21.5 tum 2011 + Lion

Hej! Eftersom jag inte bloggar, så tänkte jag åtminstonde dela med mig av mina erfarenheter här på sweclockers, i passande avdelning här på forumet!
Jag har kört en MBP 13 (sandy bridge) med SL (10.6) ett tag nu, men kände inte att jag behöver en bärbar, samt att jag får kröka nacken för mycket när jag använder den, plus att jag vill lire lite spel givetvis. Tanken var först att jag skulle koppla in en extern skärm, samt köpa in en extra PC för att (endast) köra BFBC2 och BF3 på.
Efter mycket om och men, verkade det som att 6750m kortet i 21.5 tums imac'en faktiskt kommer kunna köra BF3, även om man förmodligen inte kommer att kräma på för mycket med inställningarna. Så, jag sparar en hel del pengar på en sån setup, till skillnad till MBP+SKÄRM+PC. Att jag blir kabelfri ser jag som en enorm fördel!

Sagt och gjort! Beställde på dustinhome, fick grejerna 2 dagar senare (det är snabba puckar när man bor i norrland, hehe). Döm om min förvåning när datorn kom leverad med Lion förinstallerat. Det stod SL på dustinhome. Jag vart rätt besviken, pga att jag testat Lion, och inte varit särskilt imponerad.

Det första jag gjorde var att krympa Lion partitionen. Detta resulterade tyvärr i att min recovery partition försvann HELT! Utan medskickat installationsmedium satt jag helt i skiten. Kom ihåg, utan recoverypartitionen kan man heller inte installera om OSX (eller ladda hem skivbilden, som är kopplad till din mac). Hade jag köpt Lion på App Store, hade jag kunnat ladda ned den därifrån igen, men det går ju inte när datorn kom förinstallerad med Lion! :/
Lösningen är att hitta någon som kör Lion på sin dator, montera recoverypartitionen på deras mac (eller montera den från basesystem.dmg filen som ligger gömd i roten på deras installationskiva, det är samma sak), och föra över "install lion.app" (detta är en bantad version, bara några meg stor, och har som huvuduppgift att tanka hem *din* specifika version av Lion från internet) från denna till ett USB minne som du kör på din dator. Det kommer att ladda hem en version av OSX (din, specifika, lagliga version) som är knuten till din specifika hårdvara (bundet via apple-id). Samma som skulle ha hänt om du gjorde det via din försvunna recovery partition.

Så, nu till Lion. Måste erkänna att 10.7.2 funkar rätt bra, trots att jag fortfarande hade varit mer bekväm med SL. Jag skulle föredra att spara manuellt, men det funkar bättre med autosave nu, än med 10.7.2 betan jag testade för ett tag sedan. Alla applikationer blir inte återställda *exakt* som jag lämnade dom när jag stängde ner (eller startade om), men det kanske kommer med 10.7.3? Jag förmodar att iCloud låg som fokus för 10.7.2. Hur som helst, så kan jag absolut leva med Lion.

Hårdvaran då? Skärmen, som ALLA iMac'ar jag någonsin testat, har en varmare färgtemperatur på undersidan av skärmen än på översidan. Det är dock så subtilt att man inte stör sig på det om man inte har OCD. Vilket jag har, men jag får kämpa lite i motvind helt enkelt Det är nog bra för mig. Jag har läst att det är rätt vanligt på IPS skärmar, som ofta inte använder högkvalitativa polariseringsfilter som typ svindyra EIZO skärmar kör med. Det kan man se när man vinklar skärmen upp, vilket resulterar nedre delen av skärmen plötsligt ser ut lite mer som den igentligen ska.
I övrigt är den helt perfekt, denna iMac. Min förra 27 tum (QC, HD4850) surrade rätt mycket. Alltså, vad jag menar med det är att det var något (mest troligt hårddisken) som skapade vibrationer som fortplantade sig ner i datorbordet, och som kunde höras i resten av min lägenhet. Denna maskin är helt knäpptyst. Jag hörde inte ens fläktarna när jag överklockade den stackars GPU'n och stressade den med BF BC2!
Det skall tilläggas att när man ser en 21.5 tums imac bredvid en 27 tums, kanske på elgiganten eller så, ser den ut som en liten dvärg. Jag oroade mig initialt att den skulle vara för liten. Så här i efterhand har jag dock konstaterat att 1980x1080 på 21.5 tum, är helt perfekt! Det är så sjukt lagom när man väl sitter där.

När det gäller grafikprestande, kan jag meddela att den förmodligen knäcker min gamla 27 tums imac med HD4850.
Jag läste på lite innan jag köpte den, och tydligen går 6750m GPUn att överklocka rätt friskt. Iaf i klass med, och även en bit över 6770m i iMac'en för 2500 kr till. Så, sagt och gjort. Installerade catalyst "11.10 BF3 preview 2". Först ska man tydligen ta bort den catalyst som boot camp installerar. I mitt fall, öppnade jag XML filen som ligger bredvid setup filen i boot camp katalogen, och tog bort alla referenser till ATI, innan jag installerade boot camp 4.
Läste "6750m extreme over clocking guide" tråden på macrumors, som beskrev hur dom gjorde med sina MBPs med 6750m. Iom att jag har en iMac kände jag att jag kunde gå lite högre än så, och kör 850/1000 (core/mem) istället för standard 600/800. 6770m, som referens, kör 725/800 (core/mem).
Har tyvärr inte haft tillfälle att testa BF3 än, för betan är inte tillgänglig längre, men jag har kört lite BF BC2. Jag valde att köra på 1440x900 i upplösning, pga mitt låga grafikminne (512mb). Jag har läst runt lite, och koncensus verkar vara att 2560x1440 kräver 1GB grafikminne (förmodligen inte en helt exakt vetenskap), och då resonerar jag som så att 1440x900 (eller kanske 1680x1050) bör vara max med 512mb.

Hursomhelst, på en stor utomhusbana som t.ex. "Heavy Metal", med allt på "High" och 2x AA, så har jag runt 50FPS ganska stabilt. Känns helt OK. Hade inte förväntat mig något mer än så. Nu vet jag inte hur drivutiner som är beta, och skrivna specifikt för BF3 påverkar detta testet, men det lär väl visa sig framöver.

Hoppas någon känner att denna lilla (hrmpf) "recension" kan vara till användning! Jag är iaf sjukt nöjd med min nya leksak.

Addendum: Till alla "varför gejmar du på en mac?" människor kan jag svara redan nu att jag spelar typ 10% av min tid, och skiter i om det inte är över 60FPS konstant, så börja inte tugga nu är ni snälla! Jag tror vi kan vara överens att det finns nog med sådana trådar här på forumet.

Permalänk
Avstängd

Intressant och bra recension.:):)^^

Jag hoppas folk respekterar din önskan!:)<3 (Addendum).

Visa signatur

Here at Sweclockers we are all colleagues with each other! Those of us who just love Apple, we go beyond the: "We are all colleagues with each other"-talk! We ARE The iFamily!(F) Because we iTalk Apple! Simple as that! I am a proud member of The iFamily!<3
R.I.P. Steve Jobs!<3 See you in the iCloud!(F) I feel iSad...:'(
iFamily Sweden!

Permalänk
Medlem

Intressant, det blir nog en liten iMac till päronen nästa gång det vankas ny dator, om jag så ska betala den själv.