GTX 590 - efter omstart är skärmarna svarta? [långt inlägg]

Permalänk
Medlem

GTX 590 - efter omstart är skärmarna svarta? [långt inlägg]

Efter flertalet år så står jag inför ett problem jag tyvärr inte lyckas lösa själv eller genom Google.

Vi tar det från början.

Igår hämtade jag ut mina nya fläktar, Scythe Gentle Typhoon 1850 RPM och min Antec Kühler H2O 620. Jag kände mig som ett barn på julafton och ville såklart byta ut fläktarna som redan satt i chassit och framför allt Intels värdelösa stock-kylare. Jag stressade dock inte, utan jag tog min tid och stängde av datorn ordentligt innan jag började koppla ur alla sladdar. Sedan kånkade jag ut datorn i köket där ljuset är betydligt mycket bättre och började i lugn och ro koppla ur fläktar och dylikt.

När jag var klar med allt så var det dags att bära in datorn i vardagsrummet återigen och allt var som vanligt efter en uppgradering eller rengöring av dammfilterna. Jag kopplade in skärmarna och startade upp datorn. Men till min fasa så möttes jag av en upplösning på 800x600 och jag gick då då in i inställningarna i Windows och såg med blandade känslor att jag kunde ändra upplösningen till 1920x1200.

Jag gick in i nVidias kontrollpanel och kollade runt lite. Bara en av mina skärmar var listade så jag stängde av datorn och gick genom tidigare nämnda procedur. Väl ute i köket så öppnade jag upp chassit och kollade så allt satt där det skulle. Jag kunde inte hitta något fel någonstans. Jag beslöt mig för att det förmodligen är relaterat till mjukvara och kånkade därmed in datorn i vardagsrummet återigen.

Jag började med att bara koppla in en skärm och startade upp datorn. Inga problem. Då kopplade jag in min andra skärm och den upptäcktes direkt. Jag kopplade sedan in min tredje skärm och liksom skärm #2 så upptäcktes den utan problem. Jag ställde då in Surround i nVidias kontrollpanel och allt flöt på precis som det skulle.

Jag gjorde lite små, kortare tester för att se vad CPUn gick upp i för tempraturer med den nya kylningen och jämfört med stock-kylningen var det en rejäl förbättring. Men mitt tidigare problem gnagde fortfarande på mig och jag beslutade mig då för att starta om datorn.

Till ännu större fasa än tidigare så var skärm #1 helt inaktiverad (som om den vore avstängd) och #2 samt #3 var svarta, dock upplysta och jag såg muspekaren på båda. När jag rörde musen så flyttade sig muspekaren på båda skärmarna. Då jag hörde det vanliga Win7 uppstart-ljudet när jag startade upp datorn så testade jag att skriva in mitt lösenord och hörde då login-ljudet men på skärmarna hände inget. Efter cirka 15 sekunder övergick muspekaren till den snurrande cirkeln, som exempelvis visar sig när ett program inte svarar och man håller muspekaren över det.

Jag var lite förvirrad, försökte komma på vad problemet kunde vara men kom inte fram till något och stängde då av datorn genom att hålla inne power-knappen. Jag gav det ett till försök men blev bemött av samma sak, skärm #1 inaktiv och #2 samt #3 svarta.

Jag gick då genom samma sak som tidigare, började med en skärm, startade upp datorn och kopplade sedan in mina två andra. Jag kollade sedan efter uppdateringar till mjukvaran och det visade sig att det fanns nya drivrutiner ute. Så jag laddade ner dem och installerade. Jag ställde sedan in mina gamla inställningar i vanlig ordning och startade om datorn.

Då upprepade sig samma sak återigen. "Dags att ropa in kavalleriet" tänkte jag och sitter här nu med endast en skärm inkopplad, stoltheten svald för länge sedan och är på väg att posta denna tråden.

Jag är inte fullt säker att det är ett problem med just grafikkortet eller någon mjukvara, men det känns som att det lutar åt det, därför jag postar tråden här. Det skall dessutom nämnas att innan jag bytte fläktarna samt installerade CPU-kylningen så har jag inte haft något som helst problem sedan jag köpte detta systemet i början på November förra året.

Vad kan problemet vara?

Övrig information, varav en del som eventuellt är helt orelaterat till problemet:

Operativsystem: Win7 Home Premium x64
Processor: i7 2600k (stock)
Grafikkort: Gigabyte GTX 590 (stock)
Moderkort: Asus P8Z68 Deluxe
Minne: Corsair Vengeance 8gb (2x4)
Nätagg: Corsair HX 850W 80+ Silver
Diskar: Intel 510 120gb (systemdisk) + WD Black 1.5tb
Skärmar: 3x Dell U2412M IPS 24"

Visa signatur

Greyform har talat.

Permalänk
Medlem

Haft liknande problem med surround, har dock två grafikkort med olika fabriksklockningar och den med högst klock ville sitta på den andra platsen. Bytte PCI-plats och sedan inga problem.

Annars testa att ändra på inställningarna inne i "SLI o Physx" till alternativ1: "inaktivera SLI" eller alternativ2: "aktivera alla bildskärmar, starta om datorn sedan in igen till windows, aktivera. Om det inte fungerar fortsätt med det andra alternativet.

Antar att skärmarna sitter i rätt uttag på grafikkortet så det kan ju inte vara någe probs..

Testa massa olika drivrutiner. Alla är tyvärr inte tvärstabila för alla olika surround-system.

Glöm inte att inaktivera surround om något verkar krångla då du kopplar in det för första gången.. Blir sådana problem då jag kör in projektorn utan att först ha inaktiverat surroundet.

Borde vara grafikkortet / drivisar som är problemet. Om du är osäker kan du ju testa byta plats på minnesstickorna för att vara helt säker

Lycka till

Permalänk
Medlem

Så efter en del trixande så är inte problemet längre kvar. Jag är självklart glad över det, men jag är ändå nyfiken över vad orsaken kan ha varit.

Jag testade alla drivrutinerna, från versionen som var på skivan jag fick med grafikkortet, upp till senaste versionen, utan någon framgång. Så jag plockade isär hela datorn, då jag ändå behövde snygga upp kabeldragningen lite och plockade sedan ihop den igen. Då fungerade allt som det skulle.

Det känns som att jag måste ha kommit mot någon kabel eller sladd vid installationen av de nya fläktarna samt CPU-kylningen, men när jag plockade isär datorn så satt alla sladdar och kablar där de skulle. Jag kan såklart ha missat något, och det verkar underligt att allt helt plötsligt fungerar efter det jag beskrivit i första inlägget.

Men men.

Visa signatur

Greyform har talat.