Permalänk
Medlem

Högljutt XFX HD4870

Hej.

Brorsan var ute och blåste rent datorn med tryckluft, han var aldrig speciellt nära och han höll i alla fläktar så att de inte skulle börja snurra.
När han startade upp datorn lät grafikkortet väldigt högt och det låg på ca 70 grader i idle och såg ut att stiga sakta men säkert. Det brukar ligga på runt 50-60 grader idle i vanliga fall.
Vet inte riktigt hur jag ska förklara hur det låter. Men ungefär som att det är mycket motstånd, som att något ligger emot.
Det gör det dock inte utan det går lätt att snurra på den när vi hade ut kortet.

Han tror sig komma ihåg att detta har hänt en gång tidigare men efter en omstart så var det som vanligt. Men så var inte fallet den här gången.

Vad kan detta bero på tror ni?

Permalänk

Det finns väl ingen som håller i fläktarna när man blåser rent? Det roligaste är ju att se hur fort man kan få dem att gå.
Kanske ett blad som gått sönder så den snurrar ojämt? Det skulle ju inte påverka när man försöker snurra den manuellt.
Vad är det för fläkt/grafikkort?
Mycket motstånd? Menar du ungefär som när man sätter fingret emot eller ett skrapande ljud?

Permalänk
Medlem

Läste det här någonstans att det är just det som inte är bra, att låta de gå för jävla fort. Det går lätt snabbare än vad de klarar av med tryckluft, eller något sådant.
Kan till och med ha varit så att om de snurrar på snabbt som satan när du blåser med truckluft så kan den bli strömförande och på så sätt skada kortet.
Kommer inte ihåg exakt, men läste det i alla fall i någon tråd..

Alla blad ser ut att vara hela och fina.

Det är ett "XFX Radeon HD4870 1GB XXX". Jo men lite sådär skrapande ljud skulle man väl kunna säga. Men som sagt, inget ser ut att ligga emot och allt ser helt ut.

Man kanske skulle skruva upp det och kolla runt lite..

Edit: Okej, öppnade upp det och blåste rent ytterligare och nu verkar det fungera bra.

Vill gärna höra om man ska hålla fast fläktar medan man kör med tryckluft.

Edit 2: Nej nu låter det igen, dock ligger det på vanliga idle-temperaturen, runt 60.

Fläkten är nu på 56% i idle och låter som att den varvar upp och ner hela tiden. Kollar man i HWMonitor så hoppar RPM upp och ner med ett tiotal varje sekund.