Permalänk
Medlem

Mitt första hemmabygge, ~15000kr

Jag ska köpa en ny dator, så tänkte jag att jag vill bygga ihop den själv. Eftersom jag aldrig gjort det innan är jag osäker på om delarna "passar ihop" som jag fått för mig är krångligt. Min budget ligger på ca 15000 men det gör inget om det drar över (så länge som jag kan motivera det). De delar jag har så här långt är (jag har mer eller mindre kopierat namet, men utifall det inte är all information som är intressant är namnet även en länk till varan på Dustins hemsida där jag för tillfället har plockat ihop den):

Jag ska ha datorn till bland annat spel, spel-programmering, 3D-modellering. Utöver det har jag ofta många program öppna samtidigt (vilket är anledningen till mängden minne - i dagsläget har jag stora problem med den biten). Målet med datorn är att den ska vara bra, hållbar och i bästa fall att den också kommer vara "bra" så länge som möjligt.

Det jag redan har kontrollerat är att processorn har rätt socket, att minneskortet är kompatibelt (fick det från en lista på tillverkarens hemsida). Grafikkortets rekommenderade nätaggregatseffekt är 550W och jag har lagt in 750W. Allting jag kan behöva tänka på är uppskattat, men de frågor jag i specifikt undrar över är:

  1. Funkar delarna ihop med varandra (de jag inte kollat redan)?

  2. Får alla delarna plats i chassit tror ni?

  3. Är det en vettig setup?

  4. Kan jag få bättre valuta för pengarna med någon annan del?

  5. Vad ska jag tänka på när jag sätter ihop den? (Kommer även att kolla guiderna här)

Som sagt - är det något jag glömt att tänka på får ni gärna säga till. Jag uppskattar all hjälp jag kan få - eftersom det är första gången jag ska bygga dator är jag lite osäker, speciellt som det handlar om en del pengar. Det är första gången jag skriver här på forumet, men har fått höra att ni har väldigt bra koll på saker och ting, så tänkte att jag gör ett försök Tusen tack för hjälpen till er som svarar!!

Permalänk
Medlem

Skulle rekommendera att du köpte ett GTX 770 istället, Inet har kampanjpris på det kortet nu. Det har samma kärna som 680 men med många uppdaterade funktioner,såsom gpuboost 2.0.
https://www.inet.se/produkt/5409855/msi-geforce-gtx-770-2gb-l...

Ifall du har pengarna till att köpa ett GTX 780 så skulle det vara ännu bättre, de kortet presterar läskigt likt Titan men är mycket billigare.
https://www.inet.se/produkt/5409854/msi-geforce-gtx-780-3gb-m...

Permalänk
Medlem

Tack så mycket för svar! Jag fick rådet att skaffa 4GB grafikminne. Det fanns inte för det grafikkortet på inet. På Dustin fanns det, och var inte mycket dyrare än det jag hade valt. Har svårt att se vad skillnaden är dock. 780 blir nog lite väl, det gick upp många tusenlappar i pris.
Har kollat här för skillnaden mellan 770 och 680:
http://www.geforce.com/whats-new/articles/introducing-the-gef...
men jag måste erkänna att jag inte har så mycket aning om vad alla specifikationer betyder...

Permalänk
Medlem

Bumpar tråden och hoppas få lite svar - fick höra att det här fanns många väldigt duktiga personer som kunde hjälpa en när man inte kan så mycket.

Permalänk
Medlem

har skickat ett PM till dig angående tråden

Permalänk
Hjälpsam

Ta Z87 o Haswell istället, nyare o samma pris för att få det senaste

2x8Gb istället för 4x4Gb . .samma pris, snabbare , lättre att uppgradera senare

Ta "Pro" varianten av Samsung SSDn, bättre controller mm

Sen skulle jag med den budgeten ta en "gold" specificerad PSU. . .runt 600W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sealcub:

har skickat ett PM till dig angående tråden

Tack så mycket för hjälpen!

Skrivet av thli72:

Ta Z87 o Haswell istället, nyare o samma pris för att få det senaste

2x8Gb istället för 4x4Gb . .samma pris, snabbare , lättre att uppgradera senare

Ta "Pro" varianten av Samsung SSDn, bättre controller mm

Sen skulle jag med den budgeten ta en "gold" specificerad PSU. . .runt 600W

Jag är rätt sugen på mina 32gb RAM, men antar att jag kan uppgradera den till 4x8 också?
Vad är det för kontroller som är bättre till Pro-varianten?
Ja, jag såg de olika certifieringarna på nätaggregatet, men jag har ingen aning om vad de innebär? Är det inte bättre att ha 750W som jag tagit nu?

Permalänk

Det här är mitt förslag http://www.inet.se/kundvagn/visa/3486669/2013-06-18 lite overkill men man kan ju dra ner på moderkortet och processorn och om man vill grafikkortet. MEn grafikkortet har 3GB och det e ju bra.
Här är vad jag själv tror jag kommer köpa http://www.inet.se/kundvagn/visa/3481370/2013-06-17.

Permalänk
Hjälpsam

Om skillnaden mellan "Basic" o "Pro Basic" kan du läsa lite här http://www.sweclockers.com/recension/16138-ssd-lagring-corsai...

Om PSU certifieringar : http://www.hardwaresecrets.com/article/742

Enkelt sagt, hur effektiv PSUn är under last. . .behöver datorn 300W så drar en GOLD PSU mindre ström från uttaget än en BRONS gör...

Du behöver inte 750W till det systemet, men visst vill du ha massa marginal så