Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Ifixit plockar isär Xbox One

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Yoshman:

Om du, som i fallet med XBO, sätter ditt fläkt att blåsa ut luften så måste ny lyft ersätta den du skickar ut. Då det inte finns någon fläkt som trycker in luft så kommer den nya luften att ta sig in i öppningar och glipor, något som kommer dra in damm i större utsträckning än om du tar in luften genom ett filter.

Det jag menade här är att XBO har en väldigt stor fläkt (vilket är väldigt bra för övrigt, högt flöde vid lite ljud) som inte sitter direkt vid chassigränsen. Det flöde som skapas av denna fläkt kommer bara delvis ge ett flöde ut ur enheten medan den andra delen bara åker runt och bidrar väldigt lite till att kyla något, i.e. man utnyttjar inte hela kapacitet till att faktiskt transportera bort värme från systemet.

Har man en fläkt som blåser in luft så måste ju samma mängd luft åka ut, den kommer också gå via öppningar och glipor men har då "rätt" riktning. Och vad det gäller kylningen så är den ju linjärt beroende på hur mycket luft som passerar ut ur chassit samt linjärt beroende på temperaturskillnaden på luften in mot luften ut. Så "svala" komponenter får man med hög genomströmning.

Och visst, PS4 kanske inte är bättre ur dammsynpunkt. Tog isär min release-day-PS3 förra året, var ingen vacker syn
Men har läst många som säger att PS4 verkar ha ett bättre flöde genom systemet, möjligen är det fel. Enda PS4 jag sett stod inne i monter så man fick inte så mycket känsla för kyleffekten.

Som sagt, kolla igenom alla bilder på ifixit igen. Där ser man att all luft fläkten blåser upp kommer lämna chassit för att det sitter en stor plöt precis ovanför den som täcker hela moderkortet. Den luft som inte går ut genom gallret i toppen skulle möjligtvis hamna mellan täckplåten och plastkåpan men det lär inte vara mycket.

Titta noga på följande tre bilder och förklara sedan hur det skulle vara ett stort problem att luft rörs runt inne i chassit:

Där har du plåten som täcker hela moderkortet. Notera att gallret över fläkten är upphöjt och notera även plastringen i locket på konsolen som sluter runt denna upphöjning. Ingen eller lite luft kommer alltså läcka ut över den plåten.

Notera att fläkten ligger kloss ann upphöjningen i plåten. Fläkten ligger alltså direkt mot fläktgallret där så luften kommer blåsas direkt ut genom gallret.

Här har vi sista bilden som visar hur det ser ut under plåten. Var skulle luft från fläkten bara vispas runt i chassit? Det verkar som om väldigt många bara tittat på bilden när chassit är helt öppet och sedan gissat lite vilt om hur kylningen fungerar.

Tillbaks till dammet. Ja båda kommer dra in massa damm precis som all elektronik med fläkt. Konceptet med fläktfilter är tyvärr begränsat till entusiastdatorer även om det hade behövts på väldigt många ställen. Min NAS från QNAP som bekant gör väldigt bra utrustning saknar även den fläktfilter. Jag har aldrig sett en OEM-dator med fläktfilter.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem

med en 5400rpm hårddisk lär det ta en halvtimme att ladda en bana i BF4?

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedishg33k95:

Ja just det, ursäkta!

Det är dock inget större problem då iallafall mina konsoler oftare är i standby än idle.

Permalänk
Medlem

Men varför en uråldrig urseg 5400 disk... en hybriddisk vore ju det enda sätta för fasiken... usch för sega HD's

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

I videon ser man modellnamnet på hårddisken: ST500LM012
Den är märkt både Samsung och Momentus.
Googlade fram produktbladet: http://samsunghdd.seagate.com/includes/spinpoint-m8-ds.pdf
Mycket riktigt en samsunghårddisk från Seagate.

Verkar som att den också säljs under namnet Seagate:
Seagate Momentus ST500LM012 8MB 500GB på Prisjakt

Hm hur skall jag kunna välja märke?

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 390!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!

Permalänk
Medlem
Skrivet av leafbranch:

Xbox One är inte särskilt stor vid egen person, ser större ut på video! Den är ungefär lika stor som gamla 360 fast betydligt snyggare och renare.

PS4 är väldigt kompakt och snygg, men utifrån vad MS tänkte på med storleken handlar det nog om god kylning, livslängd och ljudnivå.
PS4 klarar säkert samma sak utmärkt, men MS har kanske större marginaler.
Xbox One har som sagt flera komplicerade komponenter än en enkel-dator konfiguration vilket gör att det inte går att säga att exakt hur den presterar på bara GPU och vanliga Ramminnet.

Nej men större än PS4 och externt nätagg (hatar tegelstenar f.ö).
One ska i många spel köras i lägre upplösning (och fps?) vilket inte heller förvånade mig.
Nej tack till Xbone

Permalänk

Om man inte bryr sig om garantin så går det ju redan nu att köra SSD-diskar i XB1, gav en del förbättringar i laddningstid också, men jag väntar nog med att sprätta upp min tills garantin gått ut, är lite feg :/