Vana dataspelare avtrubbade inför våld [Forskningsrapport]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gauz:

Tack för att du respekterar min åsikt, och inte direkt attackerar mig för jag ser det från en annan vinkel.

Det beror nog på vem man tittar på. Är det humor riktat mot andra delar av spelet förutom våldet, tänkte i synnerhet på t.ex. seananners där de mest kör PvP och leker i en öppen miljö? Eller är det en person som spelar in där han bara går omkring och slaktar människor med en kniv? Tror att jag håller med dig dock. Om man själv aktivt ställs inför valen att utföra en hemsk handling i ett spel eller inte har större påverkan mot om någon annan gör valen.

Däremot tror jag fortfarande att en 15-åring kan distansera sig från spel lika bra som en 18-åring, men det kan ju vara helt individuellt också. En 18-åring kan ju vara omognare än en 15-åring.

Ja det är klart Att titta på när Pewdiepie spelar skräck är nog mer roligt än läskigt haha men jag syftade på någon som sitter o gör på sig mer eller mindre, som bara gör det för att uppleva skräcken. Men sen beror det lite på hur duktigt gjort spelen är. Bioshock Infinite är kanske inte direkt läskigt, däremot var röstskådespeleriet, musiken och storyn så fruktansvärt bra gjort att det berör en, och jag kan säga att jag hade en klump i halsen efter att jag hade spelat klart spelet. Det var så bra gjort att karaktärerna kändes levande och jag brydde mig om de 2 personerna, dock inte det minsta om de man dödade. Ken Levine har sagt i nått klipp att så fort en karaktär upplevs som en robot, att den är stel och framförallt inte beter sig på ett mänskligt sätt så avskärmar vi oss från dem och vi bryr oss inte riktigt om vad som händer med de. Så idag är jag nog inte jätteorolig över om folk blir avtrubbade av våldet men frågan är om man idag kan göra spel där huvudkaraktärerna känns väldigt levande, kommer det dröja länge tills man kan få i stort sett alla karaktärer att framstå som levande? Jag tror att tex gamla arkadspel påverkade oss på samma sätt som spelen inom en rätt snar framtid kommer göra. Och ju mer verkliga spelen upplevs desto mer kanske vi borde bli lite striktare med åldersmärkningarna.

Visa signatur

Fractal Design R5, i5 6600k, MSI Z170A XPOWER GAMING TITANIUM EDITION, MSI GTX 980, 8GB Minne @ 2400MHz, BeQuiet Kraft 700W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Håller med. Att vara avtrubbad är långt ifrån samma sak som att vara våldsam.
Jag gillar våldsamma spel och splatterfilm, men att gå ut irl och göra något sådant är väldigt avlägset.

Däremot, som förälder inser jag att man måste vara försiktig med yngre barn.
Min dotter (knappt 4 år då) råkade se en scen i "Idle Hands" där de hugger av handen. Filmen är ju i stort sett en komedi men hon råkade komma upp just då och det satte sig, det har tagit mycket förklarande av att det bara är på låtsas.

Absolut, som förälder har man ju detta ansvaret till sina barn. Bara för att snorungen kan stå, gå, snacka sig ur massa skit(kanske till och med koka nuddlar) så är snorungen inte tillräckligt gammal att ta egna beslut om vad våld är och inte är. Våld är en väldigt komplicerat förlopp. Så inom neurologi kan man inte se "aha där är våld centret" eftersom det är en kombination och ett tiotal olika känslor; rädsla, styrka, ilska, glädje, adrenalin och mycket mer som man kan känna i samband med våld. Så forskningen ligger bara fel fokuserad, man tittar på fel ställen och ställer fel frågor. Frågan kanske borde ligga på "vad är våld, egentligen?"

Visa signatur
Permalänk

Man trubbas väl bara av vad gäller datorspel i så fall. Har väldigt svårt att tro att någon som spelar mycket våldsamma spel är avtrubbad inför (semi)verkliga händelser.

Jag fick spela vad jag ville när jag växte upp och har provat det mesta i gore-blod-slakt-spel, men det hjälpte inte mig att inte må illa när jag tittade på klipp där folk avrättades eller sprängdes i bitar på "riktigt" (alltså filmklipp utav verkliga händelser).

Det enda jag oroar mig för att att mina ungar kanske kommer glo på klipp som jag nämnde ovan. Blir spärr på alla sådana sidor när dagen kommer.

Visa signatur

Du har redan tackat ja!

Permalänk
Medlem
Skrivet av henkiii:

Är verkligen Animaniacs jämförbart med Manhunt?

Skrivet av snajk:

Håller med helt. Denna undersökning säger väldigt lite om våldets påverkan och desto mer om stressmoments påverkan. Animaniacs är inte i närheten av så stressigt som Manhunt.

Det var väl precis det jag misstänkte. Att du är doktorand i psykologi betyder ju inte att du har en aning om hur olika spel fungerar eller om ett spel är väldigt likt ett annat, eller inte.

Permalänk
Medlem

Känns som vi i rätt så hög grad upprepar varandras tankar.

Visst är det så att datorspel har en högre grad av "immersion" än film, men det är så oerhört många som utsätts för våld från iaf ett av dessa medier att det rent empiriskt borde vara bevisat att det inte leder till våldsyttringar irl. Undantaget är såklart de som redan mår dåligt och har en diagnos (eller borde ha en diagnos). Att hjälpa de personerna (och att skydda oss själva från dem) borde rimligtvis ske på ett annat sätt än att förbjuda datorspelande eller filmtittande som innehåller våldssekvenser.

Undantaget är självklart barn, som bekant har svårare att skilja på fantasi och verklighet. Var man bör lägga åldersgränserna där är ju oerhört individuellt och det är kanske bäst om föräldrarna själva får sätta gränserna.

Permalänk
Medlem

Vet inte om det här behandlar ämnet direkt men, jag har ganska svårt för grafiskt, rått våld, men min tröskel är mycket lägre när det gäller film jämfört med spel. Alltså ju närmare verkligheten och/eller "blodigare", desto värre. I GTA3 har jag för mig man kunde skjuta huvudet och diverse lemmar av folk, och det hade jag inget ont av, för det såg inget vidare realistiskt ut. Skulle aldrig klara att se detsamma på film. De allra värsta, grafiska spelen (och särskilt nu som grafiken blir bättre och bättre) har jag lite svårt för, men de flesta spelen ligger på en för mig rimlig nivå, och jag spelar i regel inte spel med typiskt äckliga "aliens" eller zombies. Åtminstone inte FPS. Spelar diverse rollspel där zombies naturligtvis är oundvikliga.

Någon kommenterade att det är synd att spel är så våldsamma, och visst, vissa spel är absolut särskilt våldsamma, men för de allra flesta spelen tycker jag det är synd att se det på det viset. Man nämner Battlefield (vilket jag spelar/spelat en del) och CoD som exempel. Som jag ser det är våldet i dessa spel (åtminstone BF då, vet inte hur CoD är nuförtiden) en ickefaktor. Jag försöker naturligtvis inte säga att det är ett helt fredligt spel eller att krig är ok, men kanske att man inte spelar BF för dess våld. Om man definierar våld som "blodighetsfaktor" (vilket man visserligen kanske inte gör), så tycker jag inte ens det är särskilt våldsamt. Sen är det förstås alltid våldsamt att döda varandra i krig. Det jag försöker komma fram till är att anledningen till att man spelar BF, och vilket annat spel som helst är för att det är roligt (eller "underhållande", om man ogärna använder "roligt" i krigssammanhang ), och i många fall en tävling. Våld har inte nödvändigtvis alls med saken att göra.

Ej retoriska frågor; jämför robot wars, eller paintball, eller laser tag. Robot wars är "riktigt" "våld", men inte med människor inblandade. Paintball och laser tag är inte riktigt våld (paintball iofs tveksamt), men med riktiga människor. Spel är simulerat riktigt våld med människor inblandade (eller robotar kanske man skulle kunna säga, särskilt om det är AI), men inte i verkligheten. (ursäkta förvirrningen med "simulerat", "riktigt" och "verklighet") Nu vet jag iofs inte vad den allmänna uppfattningen är om dessa övriga aktiviteter, men är spel såpass annorlunda i jämförelse att de är "skadliga"? Varför/varför inte?

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X | 32 GB Corsair Vengeance 3200 MHz | ASUS TUF Geforce RTX 3080

Permalänk
Inaktiv

Känns lite som den intelligenta kopplingen mellan musik och våld som funnits i många herrans år. Ni som är 30 - 40 har säkert något minne utav att era föräldrar trodde att ni lyssnade på djävulsmusik som skulle få er att utföra obeskrivliga handlingar. Blev någon sugen på att göra sådant utav att lyssna på metallica?

Personligen ser jag detta som ett skämt då jag själv har bättre statistik i huvet.
Utav mina vänner så har alla män som inte tycker om att spela varit i minst 1 slagsmål, många tycker även om detta.
De som spelar oerhört mycket och dessutom väldigt våldsamma spel så som mig själv, har aldrig ens tilltalat andra aggressivt.
Det finns självklart utstickare med ADHD eller liknande där denna informationen inte riktigt gäller men då beror det fortfarande inte på spel utan snarare något helt annat.
De som inte spelar mycket har det ofta sämre hemma, t ex lite pengar eller frånvarande föräldrar.
Spel har inte så stor påverkan om man kan förstå att det är skillnad på verklighet och spel.

Studien är väl mest komisk, liksom studier om att man mår bra utav att träna så är detta självklart. Alla som provat att träna under en längre period vet att man både får en bättre bild utav sig själv samt att kroppen mår bättre, de som spelat/kollat mycket film vet att man tillslut blir immun mot si och så.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Arazand:

Absolut, som förälder har man ju detta ansvaret till sina barn. Bara för att snorungen kan stå, gå, snacka sig ur massa skit(kanske till och med koka nuddlar) så är snorungen inte tillräckligt gammal att ta egna beslut om vad våld är och inte är. Våld är en väldigt komplicerat förlopp. Så inom neurologi kan man inte se "aha där är våld centret" eftersom det är en kombination och ett tiotal olika känslor; rädsla, styrka, ilska, glädje, adrenalin och mycket mer som man kan känna i samband med våld. Så forskningen ligger bara fel fokuserad, man tittar på fel ställen och ställer fel frågor. Frågan kanske borde ligga på "vad är våld, egentligen?"

Kanske ska tillägga att det inte var så att hon började försöka hugga kroppsdelar av folk utan fick mardrömmar och var rädd.

Att vara våldsam är nog snarare genetiskt och psykologiskt om man haft en trasig uppväxt än att man råkat se våld på en skärm någon gång ibland.
Folk blir aggressiva när de är fulla är ju ofta på tal, personligen blir jag snäll och möjligen somnar (om det går så långt).
Alkohol har iaf aldrig fått mig att bli aggressiv.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

jag tänker mig att avtrubbning sker med det mesta vi utsätter oss själva med.
Musik: du tröttnar snabbt på samma låt, vill ha nytt, med tiden förändras också smaken, du hittar andra musikgenrer som du tänder på mer, blir musikaliskt kulinaristisk och ogillar evenemang som Eurovision. Här finns dock en nostalgisk aspekt som påminner oss om hur det var och vi kan senare i livet njuta av låtar som vi tyckte om tidigare i livet.
Humor: På internet ser man två läger, de som på tex facebook länkar humorbilder som för många med lite längre internetvana är fåniga. Skämten är onyanserade, man har blivit avtrubbad av all annan material som man hunnit se.
Smaker: Vem vill äta köttbullar och vaniljglass med kolasås till efterrätt hela livet? Lite senare i livet är man ute efter nya smakupplevelser så som oliver, fetaost, sushi.

Livet har en härdande effekt.

Visa signatur

thank you, come again

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Kanske ska tillägga att det inte var så att hon började försöka hugga kroppsdelar av folk utan fick mardrömmar och var rädd.

Att vara våldsam är nog snarare genetiskt och psykologiskt om man haft en trasig uppväxt än att man råkat se våld på en skärm någon gång ibland.
Folk blir aggressiva när de är fulla är ju ofta på tal, personligen blir jag snäll och möjligen somnar (om det går så långt).
Alkohol har iaf aldrig fått mig att bli aggressiv.

Nja, jag antog givetvis att resultatet av händelsen var just mardrömmar etc. Det är väl den mest naturliga reaktionen för små barn och saker som skrämmer de.

Alkohol-relaterat våld är en hel debatt för sig, men till grunden igen. Teorin är felformulerad för dessa forskare som kollar på detta fenomenet. Vi vet för lite om grund principerna och orsakerna till själva begreppet våld för att kunna veta vad som kan påverka oss att begå våldshandligar, där bland virtuellt våld. Är testosteron ett hormon som orsakar våld? Eller är det stresshormoner som orsakar våld? Vi vet inte konkret vad kemin i hjärnan är när våldshandlingar inträffar. Så att peka på externa orsaker svårt och resulterar antagligen bara i helt felaktiga svar.

Visa signatur
Permalänk

Vet inte hur det är där ni bor, men sk "gamers" är det bästa folket här där jag bor.

Resten tar droger och/eller är ute på stan och slåss med mera hela nätterna.

So I call bullshit

Visa signatur

APB: Reloaded <3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Arazand:

Nja, jag antog givetvis att resultatet av händelsen var just mardrömmar etc. Det är väl den mest naturliga reaktionen för små barn och saker som skrämmer de.

Alkohol-relaterat våld är en hel debatt för sig, men till grunden igen. Teorin är felformulerad för dessa forskare som kollar på detta fenomenet. Vi vet för lite om grund principerna och orsakerna till själva begreppet våld för att kunna veta vad som kan påverka oss att begå våldshandligar, där bland virtuellt våld. Är testosteron ett hormon som orsakar våld? Eller är det stresshormoner som orsakar våld? Vi vet inte konkret vad kemin i hjärnan är när våldshandlingar inträffar. Så att peka på externa orsaker svårt och resulterar antagligen bara i helt felaktiga svar.

Så sant.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Arazand:

Nja, jag antog givetvis att resultatet av händelsen var just mardrömmar etc. Det är väl den mest naturliga reaktionen för små barn och saker som skrämmer de.

Alkohol-relaterat våld är en hel debatt för sig, men till grunden igen. Teorin är felformulerad för dessa forskare som kollar på detta fenomenet. Vi vet för lite om grund principerna och orsakerna till själva begreppet våld för att kunna veta vad som kan påverka oss att begå våldshandligar, där bland virtuellt våld. Är testosteron ett hormon som orsakar våld? Eller är det stresshormoner som orsakar våld? Vi vet inte konkret vad kemin i hjärnan är när våldshandlingar inträffar. Så att peka på externa orsaker svårt och resulterar antagligen bara i helt felaktiga svar.

Fast den här rapporten tar väl inte upp våldsamt beteende i förhållande till datorspelande. Det nämns på mer än ett ställe att det verkar finnas en koppling mellan aggression och datorspelande men det är inte vad som undersöks. Alltså varken koppling mellan våldsamt agerande eller aggressivt beteende undersöks.
Det som undersöks var faktiskt en lite annan sak. Närmare bestämt om våldsspel påverkar sömnbeteende jämfört med spel som inte har så våldsamma inslag samt om våldsamma spel hade en avtrubbande effekt av fiktivt våld.

Man kan väl ifrågasätta om det är lämpligt att ta upp aggressionsbeteenden med datorspelande när detta sedan inte undersöks, men teorin i denna rapport kontra vad som faktiskt undersöktes ser jag inte några problem med i sin helhet.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Fast den här rapporten tar väl inte upp våldsamt beteende i förhållande till datorspelande. Det nämns på mer än ett ställe att det verkar finnas en koppling mellan aggression och datorspelande men det är inte vad som undersöks. Alltså varken koppling mellan våldsamt agerande eller aggressivt beteende undersöks.
Det som undersöks var faktiskt en lite annan sak. Närmare bestämt om våldsspel påverkar sömnbeteende jämfört med spel som inte har så våldsamma inslag samt om våldsamma spel hade en avtrubbande effekt av fiktivt våld.

Man kan väl ifrågasätta om det är lämpligt att ta upp aggressionsbeteenden med datorspelande när detta sedan inte undersöks, men teorin i denna rapport kontra vad som faktiskt undersöktes ser jag inte några problem med i sin helhet.

Fast det som var kritiken mot studien var om man verkligen kan säga att dessa blir avtrubbade mot våld genom den här studien. Det som bevisas är att genom att spela våldsamma spel så blir de avtrubbade mot fiktivt våld, på skärmen, inte mot riktigt våld.

Dessutom drar väl folk slutsatsen att om de försöker bevisa att folk blir avtrubbade mot våld innebär detta sen att dessa även är avtrubbade IRL, och därför kan hantera riktigt våld på en annan nivå gentemot en "normal" person som inte blivit avtrubbad. En generell tanke kan då också vara att om man är avtrubbad gentemot våld är det kanske mer ok att delta i det då också. Inte vet jag, men jag tycker inte de är befogade att komma till de slutsatser som de gör baserade på att studien i sig inte kan bevisa det som de vill att den ska bevisa, imo iaf.

Som någon annan nämnde tidigare blir man avtrubbad mot allt man gör. En doktor lär sig att se blod varje dag och hantera det, en som tränar kampsport blir avtrubbad mot våld då de tränar sig till att kontrollera situationen istället för att vara rädda för det, etc etc etc. Om man spenderar tid med nånting, självklart blir man avtrubbad mot vad det än är man håller på med. Men bara för att en läkare är avtrubbad från att se blod innebär inte att en läkare är avtrubbad mot våld. Vilket är lite idén bakom den här studien. Det går inte att koppla det som studeras med deras slutsats på grund av begränsningarna i studien.

Permalänk
Medlem

Visst blev jag avtrubbad i tidig ålder men det var nog snarare pga TV än datorspel.

Visa signatur

Guide för felsökning av Bluescreen! (tack till m4goo2 som gjort denna)
Chassi: Antec Twelve Hundred | Moderkort: Asus z170-A | CPU: I7 6700K @ 4.7GHz | Corsair H80 | RAM-minnen: Corsair Vengeance LPX 16GB@2666MHz | GPU: MSI NVIDIA GTX 1070 Gaming G8 | Nätagg: EVGA SuperNova G2 750w | HDD: Samsung 850 EVO 500GB, OCZ Vertex3 120GB, 4x Seagate Barracuda Green 2TB, 1x Western Digital My Book 3TB, Western Digital My Book 4TB.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Skonky:

Fast det som var kritiken mot studien var om man verkligen kan säga att dessa blir avtrubbade mot våld genom den här studien.

Ja och det är väl rimlig kritik. Men om du tittar på texten jag citerade så ser inte kritiken ut så i det inlägget. Där kritiseras artikeln i kontrast till hur människors reella våldsbeteende kan se ut och te sig. Men det tar ju inte forskarrapporten upp.

Skrivet av Skonky:

Det som bevisas är att genom att spela våldsamma spel så blir de avtrubbade mot fiktivt våld, på skärmen, inte mot riktigt våld.

Yes. Som sagt rimlig kritik. Det borde ha gjorts en avgränsning. I högsta grad. Men det var inte detta jag hade invändningar mot.

Skrivet av Skonky:

Dessutom drar väl folk slutsatsen att om de försöker bevisa att folk blir avtrubbade mot våld innebär detta sen att dessa även är avtrubbade IRL, och därför kan hantera riktigt våld på en annan nivå gentemot en "normal" person som inte blivit avtrubbad. En generell tanke kan då också vara att om man är avtrubbad gentemot våld är det kanske mer ok att delta i det då också. Inte vet jag, men jag tycker inte de är befogade att komma till de slutsatser som de gör baserade på att studien i sig inte kan bevisa det som de vill att den ska bevisa, imo iaf.

Men de slutsatserna dras ju inte i forskarrapporten. Det handlar som du säger om vad folk drar för slutsatser när de läser. I detta fallet verkar det som att du exempelvis har dragit fler slutsatser än artikelförfattaren och då blir det ju lite tokigt. Den där "generella tanken" som du nämner är ju ingen slutsats i rapporten utan just en egen tanke hos dig som läsare.

Skrivet av Skonky:

Som någon annan nämnde tidigare blir man avtrubbad mot allt man gör. En doktor lär sig att se blod varje dag och hantera det, en som tränar kampsport blir avtrubbad mot våld då de tränar sig till att kontrollera situationen istället för att vara rädda för det, etc etc etc. Om man spenderar tid med nånting, självklart blir man avtrubbad mot vad det än är man håller på med. Men bara för att en läkare är avtrubbad från att se blod innebär inte att en läkare är avtrubbad mot våld. Vilket är lite idén bakom den här studien. Det går inte att koppla det som studeras med deras slutsats på grund av begränsningarna i studien.

Yepp. Agreed. Utöver att rapporten faktiskt inte påstår att om man är avtrubbad mot fiktivt våld så är man även det mot riktigt våld. Det påståendet stämmer inte riktigt.
Men jag håller med om att resultatet inte är tillämpbart på våld i reella situationer utan endast inom sin egen "realm" och detta förtydligas inte i studien.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Skrivet av xtQ:

Debatten har som sagt funnits ett tag

Japp, lixom forskningen. Man vet idag att fiktivt våld avtrubbar konsumenten... mot fiktivt våld.
Ju fler våldsamma filmer du ser, desto mindre stör de dig -- men det har ingen effekt mot verkligt våld.
Hur mycket Battlefield du än spelar blir du ändå lika rädd/stressad om du hamnar i ett riktigt bråk.

Just den här studien visar bara att ovana spelare blir mer stressade av stressande spel än vana spelare, och så funkar det ju med allt. Den som nån gång tagit körkortet kanske minns hur stressande det var att övningsköra bil, Gullmarsplansrondellen var för mig mycket mer skrämmande än nån film jag nånsin sett, och Slussen... det var rena Mordor.

(OK, Slussen ÄR Mordor, men ändå.)

Visa signatur

~: När du vill skriva "dem", skriv "de" eller "dom" istället :~

Permalänk

hahaha det blir tydligen aldrig gammalt

En faktor som inte verkar vara medtagen är ju den att "fantasi" och "verklighet" är två vitt skilda saker.

Vi människor är medvetna, medvetna om "självet" vi känner att när vi ser en film/läser en bok/ spelar ett dataspel att vi inte faktiskt vittnar eller utför gärningen på en annan människa.

Det är den enklaste förklaringen till varför dessa domedags forskare "pull it out of their ass"

Det forskare däremot har kommit fram till (kommer ej ihåg källor) att dataspelande kan öka frustration hos människor då dom stöter på element i spelet som är över deras nuvarande förmåga.

[EDIT]

Efter att ha läst igenom flera av svaren ni har skrivit blir jag lite glad, fan vad kunniga ni är, blir glad av se så många gamers ha så mycket kunskap, ni vet till skillnad om hur media och andra "skräck injagande" rapporteringar försöker målla upp oss som