Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

AMD Zen får 40 procent högre prestanda än Excavator vid samma klockfrekvens

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tumnus:

Saltet haglar.

Är inte 8350 Piledriver alltså generationen före excavator? Eller är jag helt ute och cyklar?

Bulldozer > Piledriver > Steamroller > Excavator.

Skrivet av Nautilus011:

Lugn nu AMD, lugn. Gör nu inte en bulldozer, bygg inte upp en Hype som blir omöjlig att hålla. Jag hoppas verkligen att AMD kan komma igen och ge konkurrens till Intel.

Hype? Detta är riktat till investerare, inte konsumenter.

Hahaham den filmen var rolig!

Skrivet av Yoshman:

Hög totalt prestanda över många trådar fast relativ låg prestanda per tråd är en konfiguration som är optimal får extremt få verkliga användarfall. Inte på serversidan har man hittat speciellt mycket användning för detta. Man får definitivt klart bättre total-perf/W med många "whimpy" cores vilket drog igång idén kring mikroservers. I praktiken har det visat sig att t.ex. 4-kärnors low-voltage Xeon E3 nästan alltid är ungefär lika energieffektiv, fast presterar bättre på de flesta användarfall. Att vara bra på enkeltrådat och värdelöst på multitrådade program som faktiskt har nytta av många kärnor (finns en rad program som är multitrådade men ändå är mer effektiv på få snabba CPU-kärnor) är att vara helt rätt optimerad för mer än 9 av 10 program man kör på skrivbordet.

Vissa peka på att de kör flera program samtidigt och därför kan dra nytta av många kärnor. Bit-tech har just ett sådant test och trots att man kör fyra program samtidigt så är en i3-4130 (3.4GHz) snabbare än FX-8350 (4.0GHz). Det borde ge en känsla för hur extrem smal nisch en CPU, som bara presterar bra när 8 CPU-trådar får sträcka på benen rejält, är.

Det verkar även som Android-tillverkarna börjar nyktra till och fatta hur mycket bättre Apples design med två starka kärnor är, bl.a. LG släpper ju sitt flagskepp med "endast" två "big-cores" (Snapdragon 808) i stället för den throttlande handgrillen Snapdragon 810 med 4 "big-cores". Även fast Qualcomm pratat en hel del om octa-core är jag rätt säker på att deras kommande "Kryo" kommer vara en design som siktar på hög IPC och relativt få kärnor.

Ser tyvärr inte bättre ut än att väldigt många som designar CPUer har väldigt dålig koll på vad som är begränsningar för de som utvecklar programvara, många bara konstaterade att många enkla CPU-kärnor är i teorin mer energieffektivt och "man lurar säkert ut hur man ska använda många kärnor med tiden". Program som används interaktivt kommer inte inom överskådlig tid skala väl över mer än några enstaka CPU-trådar.

Förbannade Cell och Jaguar-skräp i konsolerna :E

Det där sista har man sagt i över ett decennium nu och mycket har hänt i datorvärlden, men just det har ännu inte inträffat! Så jag tror inte att det någonsin kommer ske i någon större omfattning.

Skrivet av Yxan:

Alla kostnader när man producerar processorer kan inte räknas per wafer men resonemanget är ändå sunt ur ett affärsmässigt perspektiv. AMD gjorde helt enkelt ett totalt vansinnigt självmål av prestigeskäl eller på grund av gammaldags hederlig inkompetens i ledningen. De borde ha avbrutit projektet så fort de kommit så långt att de kunde beräkna produktionskostnaderna jämfört med en krympt Phenom II.

Skrivet av Mooter:

Tycker inte vi ska vara allt för hårda mot Bulldozer/Pildriver i dess nuvarande skrud ändå. Precis efter lanseringen klev ju den nya VD:n in och mer eller mindre stoppade all utveckling. Många saker på bulldozers roadmap försvann då. t.ex. krympningen till 28nm, 10-kärnors varianten, 1090FX chippet och diverse annat. Allt vi fick var en urvattnad FX-8350 som vi fått leva med allt för länge. Förmodligen rätt beslut men det blir lite fel då att säga att deras nuvarande produkter är "det bästa de kan"

Skulle därför inte förvåna mig om de tar ett ganska stort kliv framåt nu med zen.

Det var ju Dirk Meyers baby.

Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian