Permalänk

Allrounddator, 7-9k

Är sugen på att sätta ihop en ny dator och behöver bolla med någon om vad som kan vara värt att välja.

Målet med bygget är att det ska vara prisvärt och fungera till gamla som nya spel. Jag vill att bygget ska vara hållbart/långsiktigt och vill undvika att någon komponent flaskhalsar eller blir orsak till en uppgradering jag i framtiden är tvungen att göra. Då köper jag hellre en helt ny burk istället och byter ut rubbet.

Jag vill samtidigt att spel ska flyta på i upp till 1440p.

Har valt ut nedan komponenter som en "testlista" på vad som skulle kunna vara en bra deal:

Värt att notera är att jag sitter på en gammal burk med ett Corsair TX-650W-agg. Nätdelen har dock 8 år på nacken och då undrar jag om det vore ett smart drag att återanvända det eller ej? Känns lite risky med ett så gammalt agg när garantin gått ut.

Jag har undersökt skillnaden mellan 3 GB GTX 1060 och 6 GB. Skillnaden kändes försumbar i förhållandet till priset för spelande i 1080p-1440p.

Jag spelar allt färre och färre spel men när vissa titlar dyker upp som känns spännande vill jag ju inte missa dem pga gammal burk.

Det är helt okej att kritisera/ifrågasätta mina tankegångar. Det är mycket lättare att resonera nära tankegångar och funderingar tillkommer.

Stort tack!

Permalänk
Jubileumsmästare

@Celeritax: Ser bra ut men använd dig inte av prisjakt när du gör en kundvagn för den visar väl de billigaste priserna på delarna och det är ju inte säkert att du vill handla från affären som är billigast samt att det kan bli från en massa olika affärer och alla olika frakt kostnader är inte inkluderat i priset vi ser antar jag.

Nätagget bör du inte behålla då garantin har gått ut som du själv säger

Den extra mängden VRAM kan va bra att ha även idag i 1080p i vissa spel med feta texturer och om inte annat så för framtiden särskilt i 1440p. När du kollar benchmarks mellan 3 GB och 6 GB så kan det vara så att de får väldigt lik FPS men det som inte nämns eller som du kanske har missat att läsa är att 3 GB versionen har maxat sitt minne så att stuttering börjat uppstå och det är inte kul alls.

Här är mitt förslag Vet att det bara är en 240 GB SSD samt 8 GB RAM fast det är ju lätt att uppgradera när det behövs mer och du behöver väl ändå inte uppgradera hela datorn om du behöver mer utrymme eller minne? Om prestandan tillåter och inget går sönder så bör denna datorn hålla 3 år som din då båda våra nätaggs garanti går ut efter 3 år och bör bytas ut då. Fast om du skiter i det som du gjort med din nuvarande dator så kan båda våra datorer hålla längre

Permalänk

@HolyDuFF: Tusen tack för ditt svar!

Jo, vet att prisjakt inte ger en rättvis bild över vad komponenterna kostar eftersom det ofta är så att man inte nödvändigtvis köper dem där de är billigast. Dock räknar jag med att köpa komponenterna från 2-3 olika butiker och använder gärna prisjakts funktion för att välja ut hur många butiker jag kan tänka mig och göra en beräkning på om det blir billigare. Vi får helt enkelt se hur många butiker jag kommer att köpa komponenterna från.

Nätagget kasserar jag. Känns som det rätta nu när någon annan definitivt bekräftat saken, haha.

Jag ska läsa på mer om VRAM, antagligen blir det som du säger, 6 GB istället. Låter förjävligt att behöva stå ut med stuttering när man lagt en hygglig summa på nya grejer ändå :S

8 GB RAM har jag bestämt mig för. Jag kommer att köpa en 8 GB-sticka och uppgradera vid behov. SSD:n har jag inte bestämt mig gällande ännu.

Stort tack för alla tips och goda råd! Förvisso lite mer jag måste klura ut men det är alltid uppskattat med mer kunskap kring hur man bör tänka. (y)

Permalänk
Jubileumsmästare

@Celeritax: Haha lugnt Köp 2x4 GB (8 GB) isf då du vill ha minst 2 stickor för att utnyttja dual-channel memory. Sen köp ytterligare 2x4 GB (8 GB) i framtiden så det blir 16 GB då man inte vill ha 3 stickor heller. 2 eller 4 stickor är the way to go alltså.