Permalänk
Medlem

Dator tagen av åska

Hej!
För några år sedan blev min dator tagen av åskan och ville inte starta.
Och nu för 1 vecka sedan blev jag nyfiken på om man skulle kunna få den att starta igen.
Så det första jag gjorde var att byta nätaggregatet och samtidigt hittade jag ett bättre grafikkort som bara låg och skräpade.
Så resultatet blev att jag bytte båda två.
Sagt och gjort så startade ändå inte datan.
Så efter ett par timmar satte jag mig vid det igen och tog loss alla kablar och satte dit igen och då startade datan, har lyckats starta datorn en gång till efter det.
Men endast för att jag stängde av den i "start menyn".
Efter andra gången tryckte jag på "off=0" knappen på nätaggregatet och sen dess inte kunnat starta den, så nu har jag inte fått igång den på 3 dagar.
Nu när jag ska försöka starta datorn så står "ON" knappen och blinkar som att den är i viloläge.
Är egentligen inte jätteviktigt att jag behåller datorn då den är 14-15år gammal.
Men finns väldigt mycket på datorn som jag hade viljat komma åt.
Då datorn detta gäller är en HP T3000/3440
Exakt vilken av modellerna vet jag ej.
Jätte tacksam för tips och råd

Permalänk
Rekordmedlem

Du kan nog plocka ut hårddisken och läsa ut datan via en annan dator eller ett usbinterface om det är datan du vill åt, förutsatt att disken är oskadd. Själv så har jag ett par olika adaptrar av liknade typ som denna >
https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/datorkompone... som jag använder för att tillfälligt kunna ansluta diskar för att ladda ur datan, det finns lite olika versioner på dem men ett som har både stor och liten idekontakt, sataport och en extern nätdel och nån adapter så man har både molex och sataström så kan man koppla in alla typer av diskar man stöter på. Tänk också på att många idediskar ska byglas master för att fungera via denna typ av interface.
Du kan ju även ansluta disken internt i en annan dator och prova att läsa ut datan men använd helst nån dator du inte normalt använder i så fall utifall disken är trasig och påverkar datorn så att du inte tillfälligt dödar datorn.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.