konsekvenser av att vara vegetarian?

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=Mr_B=-:

Frigående boskap som är gårdsslaktad, torde vara svårslaget, om man håller sig till argument som "miljövänligt".

Du kan ju gissa vad det skulle kosta. Dagens köttproduktion kräver storskalighet, dvs allt annat än frigående boskap som gårdslaktas....

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon5930:

Blanda inte ihop vegeterian och vegan nu bara. Jag har själv varit vegeterian i strax över tio år och det fungerar fint. Bör inte bli mer problem med vegetarisk kost än vanlig kött kost, det är mest köttet som inte äts. Mejeriprodukter går ju fortfarande bra, även om man bör kolla vad exempelvis osten innehåller. Är man vegan så blir det mer att tänka på men även det går bra.

Jag vill även tipsa om denna bra tråd: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1475679-veganer-pa-swec...

Vad var det som fick dig att bli vegeterian?

Visa signatur

7800X3D//4090
MINT XFCE // W11 🤮

Permalänk
Skrivet av Gropenator:

Du kan ju gissa vad det skulle kosta. Dagens köttproduktion kräver storskalighet, dvs allt annat än frigående boskap som gårdslaktas....

Tex ett pensionärspar kan lätt ha hand om en besättning får och/eller kor och äta gott varje dag med rätt liten arbetsinsats och dessutom dela med sig/sälja till barn, barnbarn och vänner.

En gammal traktor är inte dyr. Och "omoderna" redskap till traktorn, som fortfarande fungerar precis lika bra som för 30 år sedan, är nästan gratis.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gropenator:

Du kan ju gissa vad det skulle kosta. Dagens köttproduktion kräver storskalighet, dvs allt annat än frigående boskap som gårdslaktas....

Fast vi har ju massor av just den här typen av boskapsuppfödning i det här landet. Bland annat just mjölkkor, där bönderna så långt det är möjligt låter korna gå ute, eftersom det både ger "bättre" mjölk, och lägre kostnader, än att stalla, och fodra dem. Och, mjölkkor går som bekant till slakt när de inte längre ger mjölk så de är lönsamma. (Normalt efter 5-6 år) Över hälften av nötköttet i handeln kommer från just mjölkkor... Resten är kalvarna som föds upp trots att de har fel kön, eller, för att man har ett överskott på mjölkkor, och alltså alltid varit avsedda för slakt. Återigen, för att mjölk kor ska ge mjölk, måste de betäckas, och kalva. Det moraliska dilemmat blir alltså, ska man slakta kalvarna så fort de föds, eller ska man föda upp dem under så bra förhållanden som möjligt, och slakta dem humant, när de är lönsamma. Det är alltså bara var de slaktas, och var de säljs, som "felar". Miljömässigt sämre, men ur boskapens synvinkel antagligen bättre. Boskap gillar inte lukten av blod, slaktar man deras bröder och systrar hemma blir de gärna lite nervösa.

De kommer födas, och ingen kommer ta pengar ur sin vinst, för att hålla tusentals nötdjur utan avkastning vid liv, tills de dör av ålder, eller sjukdom. Så alternativen ovan är de enda som finns. Omedelbar slakt, eller slakt efter att de haft en bra tillvaro. Kalvkött är kalvar som slaktas mellan 8 och 11 månader, resten av tjurarna slaktas som tjurar, eller stutar (kastrerad eller inte) vid mellan 18 och 30 månaders ålder. Personligen skulle jag önska att alla fick gå så länge som möjligt, men det är inte den världen vi lever i. Men mitt moraliska val, blir definitivt, att det är bättre att leva lite, än att inte leva alls.

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HickeHiskelig:

vi övriga i familjen tvingas göra två maträtter, t.ex. idag så att vi köttfärssås med spaghetti och då gjorde pappsen någonting som hon kunde ha till spaghettin. hon är 12 år så det kan bli svårt för henne att sköta kosten "rätt" osv...

I nästintill alla fall så behöver det inte ta mer än fem minuter för att göra ett vegetariskt alternativ till era kötträtter. Steker ni kött så steker ni en vegetarisk biff vid sidan om. Gör ni lasagne så tar ni fram en liten form och häller i soja/quorn istället. Gör ni sushi ger ni henne bara lite extra bitar med tofu och avokado.
Få skulle tycka att en tolvåring inte skulle ha rätt till t.ex. skjuts till fritidsaktiviteter, så varför verkar halva sweclockers ha något emot att föräldrarna spenderar lite extra tid vid matlagningen?

Med det sagt så är det dock förstås bara bra om barnet får vara med vid matlagningen, men det gäller alla oavsett sin diet.

Skrivet av Spiffman:

Blir det inte tufft att vara vegetarian och inte äta sallad? Tänker hon bara äta spannmål så kommer hon nog inte må så himla bra efter ett tag...

Jag har alltid trott att folk skämtar när de tror vegetarianer knaprar sallad 24/7 men det verkar nästan som att folk verkligen tror det. Men men, sallad tillför väldigt lite utav de näringsämnen vi behöver, oavsett vilken kost man har.

Skrivet av Ninjaflipp:

är personligen inte vegetarian men har övervägt tanken då det för mig åtminstone känns etiskt korrekt att inte äta levande varelser. Men kött är så sjukt gott jämfört mot alternativen, har testat en del vegetariska alternativ men ingenting slår en schysst köttbit eller en riktigt bra burgare.

Jag tänkte likadant, älskade verkligen kött. Jag kunde verkligen se fram emot att få åka till morföräldrarna på lördagen då det alltid serverades oxfilé med pommes. Jag testade dock att vara vegetarian en månad och märkte efter någon vecka eller tre att det gick förvånansvärt lätt. Nu har det gått ca. 10 år och har inga planer på att gå tillbaka till att äta kött.
Äter dock löpe ibland, så jag är väl lite utav en hycklare...

Skrivet av Anaii:

Vad är det för daltande med barn nu för tiden. När jag var 12 så var det att äta det som bjöds eller gå hungrig.

Mm... och när dina föräldrar/morföräldrar var så agade man barn, ännu längre bak i tiden så kunde de även användas i vad som närmast kan liknas vid slavarbete. Tänka sig att utvecklingen går framåt.

Skrivet av lord_vasagos:

Är hon 12 år så måste hon förstå vad hon ska äta så att hon får i sig allt hon behöver och verkligen lära sig det men skulle säga det är rätt korkat att vara vegetarian/vegan i en ålder då man växer som mest och kroppen utvecklas väldigt mycket i en tid då dom flesta är väldigt aktiv och har väldigt hög förbränning som är svårt att hålla uppe med om man har en sådan kost

Nej. Det är varken korkat eller svårt att klara sig på en vegetarisk kost. Är du van med google så räcker det nog med en timme eller två för att få ett bra hum om vad som krävs.

Skrivet av lord_vasagos:

Hade det varit jag så hade jag inte anpassat mig för att någon fått för sig att bli vegetarian/vegan för det är inget jag har valt att bli inblandad i och vill man vara det så fine men är inget jag varken skulle engagera mig i varken ekonomiskt eller mätmässigt men har man egen ekonomi så kan man göra som man vill men ser inget behov av att gynna det själv

Om din 12-åriga dotter hade fått cancer hade du då sagt "det här har inte jag bett om, hon får klara sig själv."? en väldigt fånig jämförelse men jag vill bara belysa att ibland så får man faktiskt ställa upp för sina nära och kära, oavsett om man själv håller med om det eller inte. Jag kan sätta en hundring på att dina nära bekanta fått justera sig efter dig när det kommer till vissa saker, det är så relationer fungerar.

Skrivet av lord_vasagos:

men i mitt hem äter man det som serveras eller får gå hungrig och skulle möjligen kunna gå med på någon dag där personen i fråga lagar maten efter sitt eget behag där det blir en vegetarisk maträtt men för en 12 åring låter det mer som en fas dom går igenom som bara behöver arbetas ut och komma över

Om det nu bara är en fas så är det väl inte så farligt att låta den ha sin gång? Måste väl ändå vara bättre att ha en fas som vegetarian än andra dumheter barn kan hitta på.

Skrivet av zeleni:

Är vegetarianer mer moraliska än oss andra?
Hur många var vegetarianer för 50 år sedan, när vi inte hade samma mängd med alternativ i butiker?
Jag gillar enkla praktiska lösningar. Jag har respekt för vegetarianer, men om du tar steget, gör det på eget ansvar.

Well... Idag finns det ingen tvekan om att djur har känslor, ingen med en halv hjärna kan påstå något annat. Så man får helt enkelt ställa frågan om det är moraliskt försvarsbart att föda upp djur enbart för föda samtidigt som det i många (de allra flesta) orsakar lidande för dessa. För hundra år sedan var det nog försvarsbart men idag är det så jävla enkelt att hitta alternativ att det är löjligt.

Jag bryr mig inte om ifall du äter kött eller inte, det är ditt liv. Men kom fan inte och säg att djuren inte far illa, tror man verkligen på det så har man nblundat väldigt hårt de senaste åren.

Skrivet av Gropenator:

Är man vegetarian så äter man inte biprodukter, äter man ägg så läggs 'ovo' till när man beskriver vilken typ av vegetarian man är, äter man mjölkprodukter så lägger man till 'lakto', så en vegetarian som äter mjölkprodukter och ägg är en "lakto-ovo vegetarian". Skillnaden mellan en vegan och en strikt vegetarian är att vegan inte använder sig av animaliska produkter alls, som då tex läderskor.

Veganer äter inte heller honung, vilket är då är en riktig biprodukt...

En vegetarian som äter löpe eller gelatin har inte riktigt förstått vad de är gjorda av...

Du har i sak helt rätt, men... i folkmun är det underförstått att en vegetarian äter ägg och mejeriprodukter medan en vegan enbart äter vegetabiliskt. Man kan diskutera huruvida det är rätt eller ej men så är det idag.

Skrivet av Ceogar:

Jag älskar att alla tror vegan är något som är narturligt när det är OMÖJLIGT att överleva på en narturligt odlad vegankost i Sverige.

Varifrån kommer idén att det är "narturligt" ?

Veg/Veganfolk överlag är väl inte de mest logiska dock...

Vilka är dessa "alla"? Jag har känt många veganer under mina år och jag tror inte en enda skulle påstå att en vegans kost är mer naturlig än en med kött.

Du får gärna utveckla varför vegetarianer/veganer inte är logiska.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trunk:

Jag bryr mig inte om ifall du äter kött eller inte, det är ditt liv. Men kom fan inte och säg att djuren inte far illa, tror man verkligen på det så har man nblundat väldigt hårt de senaste åren.

Det där är som vanligt frågan om att rösta med plånboken. Välj att handla kött du tror, eller vet, har fötts upp, och slaktats på ett ansvarsfullt sätt, eller, köp det billigaste du hittar, och skit i hur det djuret levt. Samvetsfråga, som man själv får ta ansvar för. Helt klart är att det finns massor med mat-boskap, som mår bra, och har ett bra liv, om än kort. Och så länge man argumenterar för att mejeriprodukter, ägg och fisk är ok, har man ingen rätt att yttra sig om kött överhuvudtaget. Nötköttet är en biprodukt från mejeriprodukterna, ägg kommer från en av de generellt sett värsta branscherna när det kommer till djurhållning, och fisk... fy fan säger jag bara. Haven är så överfiskade att det om något borde vara något man är restriktiv med, och odlad fisk, typ den norska laxen, borde klassas som miljöbrott.
Så, bara de som till 100% enbart äter grönfoder som har en small chans att bli tagna seriöst när de yttrar sig, och då är det första JAG gör, letar läder/skin i deras omgivning...

Självklart finns det djur som far illa. I stället för att neka dem en chans till ett liv överhuvudtaget, kan jag ju tycka att det är vår skyldighet att arbeta för att de ska ha det bra. Men det är ju bara jag.

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Trunk:

I nästintill alla fall så behöver det inte ta mer än fem minuter för att göra ett vegetariskt alternativ till era kötträtter. Steker ni kött så steker ni en vegetarisk biff vid sidan om. Gör ni lasagne så tar ni fram en liten form och häller i soja/quorn istället. Gör ni sushi ger ni henne bara lite extra bitar med tofu och avokado.
Få skulle tycka att en tolvåring inte skulle ha rätt till t.ex. skjuts till fritidsaktiviteter, så varför verkar halva sweclockers ha något emot att föräldrarna spenderar lite extra tid vid matlagningen?

Med det sagt så är det dock förstås bara bra om barnet får vara med vid matlagningen, men det gäller alla oavsett sin diet.

Jag har alltid trott att folk skämtar när de tror vegetarianer knaprar sallad 24/7 men det verkar nästan som att folk verkligen tror det. Men men, sallad tillför väldigt lite utav de näringsämnen vi behöver, oavsett vilken kost man har.

Jag tänkte likadant, älskade verkligen kött. Jag kunde verkligen se fram emot att få åka till morföräldrarna på lördagen då det alltid serverades oxfilé med pommes. Jag testade dock att vara vegetarian en månad och märkte efter någon vecka eller tre att det gick förvånansvärt lätt. Nu har det gått ca. 10 år och har inga planer på att gå tillbaka till att äta kött.
Äter dock löpe ibland, så jag är väl lite utav en hycklare...

Mm... och när dina föräldrar/morföräldrar var så agade man barn, ännu längre bak i tiden så kunde de även användas i vad som närmast kan liknas vid slavarbete. Tänka sig att utvecklingen går framåt.

Nej. Det är varken korkat eller svårt att klara sig på en vegetarisk kost. Är du van med google så räcker det nog med en timme eller två för att få ett bra hum om vad som krävs.

Om din 12-åriga dotter hade fått cancer hade du då sagt "det här har inte jag bett om, hon får klara sig själv."? en väldigt fånig jämförelse men jag vill bara belysa att ibland så får man faktiskt ställa upp för sina nära och kära, oavsett om man själv håller med om det eller inte. Jag kan sätta en hundring på att dina nära bekanta fått justera sig efter dig när det kommer till vissa saker, det är så relationer fungerar.

Om det nu bara är en fas så är det väl inte så farligt att låta den ha sin gång? Måste väl ändå vara bättre att ha en fas som vegetarian än andra dumheter barn kan hitta på.

Well... Idag finns det ingen tvekan om att djur har känslor, ingen med en halv hjärna kan påstå något annat. Så man får helt enkelt ställa frågan om det är moraliskt försvarsbart att föda upp djur enbart för föda samtidigt som det i många (de allra flesta) orsakar lidande för dessa. För hundra år sedan var det nog försvarsbart men idag är det så jävla enkelt att hitta alternativ att det är löjligt.

Jag bryr mig inte om ifall du äter kött eller inte, det är ditt liv. Men kom fan inte och säg att djuren inte far illa, tror man verkligen på det så har man nblundat väldigt hårt de senaste åren.

Du har i sak helt rätt, men... i folkmun är det underförstått att en vegetarian äter ägg och mejeriprodukter medan en vegan enbart äter vegetabiliskt. Man kan diskutera huruvida det är rätt eller ej men så är det idag.

Vilka är dessa "alla"? Jag har känt många veganer under mina år och jag tror inte en enda skulle påstå att en vegans kost är mer naturlig än en med kött.

Du får gärna utveckla varför vegetarianer/veganer inte är logiska.

Jo det är korkat för en 12 åring har i bästa fall har en minimal förståelse för näringslära och kommer ha svårt att tillgodo se sig med det dom den behöver som t.e.x b12 som man får mest från animaliska produkter och samma sak med D vitamin zink och även järn som är väldigt viktigt för en tjej i den åldern sen protein kan vara problematiskt beroende på hur man lägger upp sin kost

Sen jämförelse med cancer och vegetarianism är jävligt off då när ena är är en sjukdom man inte kan välja bort och den andra är ett "tvångsmässigt" beteende och självvalt och min utgångs punkt är att individen får anpassa sig efter gruppen "familjen i det här fallet" inte gruppen efter individen för man kan inte tillgodose alla personers behov men om det handlar om svår sjukdom lär man såklart kunna vara flexibel men vegetarianism hör inte till den kategorin

Absolut kan man låta barn leva ut sina faser och jag gick igenom flera själv men den här fasen är något jag tycker en 12 åring inte kan hantera på ett bra sätt själv och är svårt att kontrollera för den kräver en förståelse vad man stoppar i sig och även disciplinen att göra det kontinuerligt och en 12 åring har varken varken insikten eller disciplinen att göra det i dom flesta fall

Är man 18 år eller har flyttat hemifrån så fine gör som du vill men även där tycker jag det finns tillfällen en riktigt balanserad vegetarisk/vegan kost är dålig och animaliska produkter är korkat att undvika som vid graviditet/amning t.e.x och samma en vegetarisk kost för barn är möjligt men även där skulle jag sätta mig på tvären då det är för lätt att få flertalet brister

Sen att det finns djur som far illa är en jävligt dålig sak och där kan jag hålla med att dom ska skötas om så dom mår bra och leva under bra förhållanden men skulle samtidigt inte ha något problem att sjuta dom i huvudet och sprätta upp halspulsådern och tömma dom på blod för blodpudding och göra mat av dom även om jag skulle behöva göra det själv så skulle jag fortsätta äta kött men tills dess ska dom leva bra

och ja jag gillar djur även när jag inte äter dom och gillar även natur

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Medlem

Det viktigaste är att en 12 åringen får den näring som behövs. Om föräldrarna vill lära sig och tycker det är ok att servera vegetarisk kost så ser jag inget fel i det. Men det är ingen skyldighet att servera en specifik kost, vilken det än må vara, när ett barn får en sån idé.

@Trunk:

Wow, snacka om att gå 0-100.

Att sätta gränser är en viktig del av barnuppfostran. Något som många föräldrar idag är väldigt dåliga på. Vilka gränser som sätts och inom vilka områden är upp till föräldrarna och det kan tex gälla att det inte går att beställa vilken mat man ska ha serverad till middag. Det är ju verkligen jämförbart med barnaga... ett väldigt bra exempel på en straw man fallacy.

I ett svar på ett annat inlägg jämför du vegetarisk mat med cancer... du måste verkligen hata vegetarianism...
Skämt åsido så är det som du skriver en löjlig jämförelse. Sjukdom och kostvanor är helt olika saker (false analogy fallacy).

Visa signatur

He who hasn't hacked assembly language as a youth has no heart. He who does so as an adult has no brain.
~John Moore

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gropenator:

Du kan ju gissa vad det skulle kosta. Dagens köttproduktion kräver storskalighet, dvs allt annat än frigående boskap som gårdslaktas....

Kostar inte jättemycket mer än kött i affären. Vi köper ekologiskt kött från en gård några mil härifrån. Blandat oxfilé, färs, grytbitar osv för 99kr/kg. Betydligt högre kvalitet på köttet också.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Medlem

Jag förstår inte varför det skulle vara så himla drygt för er i familjen som inte vill äta vegetariskt.
Jag har själv ätit annan kost än resten av familjen (lchf i mitt fall) och har en bror som äter vegetariskt (och helst då raw food) och det går ofta att anpassa så att man få mat som alla kan äta utan jättemycket extra jobb (just raw food är lite trixigare iofs).
Ser man bara till att undvika använda massa halvfabrikat utan lagar mer från grunden och själv kan styra vad som är i så går det ofta ganska smärtfritt att byta ut proteinkällan eller ta undan lite innan man tillsätter köttet.

Sen ser jag inte heller varför det skulle vara så så himla farligt att äta lite vegetarisk kost. Varför inte helt enkelt bestämma att man äter vegetariskt en eller två dagar i veckan (är det någon som prompt MÅSTE ha kött får man väl fräsa till en korv eller något), det lär ni andra inte dö av. Utöver det anpassar man så gott det går och hon är ju gott och väl tillräckligt gammal för att själv kunna hjälpa till med matlagningen så det borde inte vara så krångligt att komma fram till en fungerande lösning.

Själv skulle jag tycka det vore ganska bra om något av mina barn ville börja äta vegetariskt för då skulle jag sannolikt komma över tröskeln, som jag så länge tänkt att jag ska ta mig över, för att äta mer vegetariskt. Som det är nu äter jag eg alldeles onödigt mycket kött, mest av slentrian och lathet. Jag skulle sannolikt inte sluta HELT med kött dock.

Hur som helst så löper hon inte någon risk att åka på några men så länge hon har en balanserad och varierad kost. Här tycker jag dock att era föräldrar ska ställa som motkrav att hon faktiskt får läsa på lite (kanske helst med lite hjälp från dem) vad man behöver och vad man behöver äta istället för att få i sig de saker man annars får från animaliska levsmedel.

Sedan måste jag säga att att jag blir mörkrädd när jag ser vilka vanföreställningar folk har om vad vegetarisk kost innebär. Man kan äta rätt mycket mer än isbergsallat...

Permalänk
Medlem

Om man inte får äta djur, varför är dom då gjorda av mat?

Permalänk
Medlem

Fascinerande hur okunniga och förnekande många i tråden är.
Jo, kött (framförallt nöt) är en mycket stor miljöbov
se t.ex. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kottet-ar-varsta-klimatbov...
(Jag är själv inte vegitarian. Dock är min dotter det och hon mår utmärkt)

Permalänk
Medlem
Skrivet av MoNkeY-05:

Bra där! Se till att slå ner såna dära uttryck av moral och etik redan i tidigt skede så hon inte barnen får för sig att bli bättre människor än nuvarande generationer!

Rent spontant känns det inte som en 12 åring år 2017 av etik och moral väljer att bli vegetarian.
Mer något i stil med att hennes favorit "Youtuber" (usch) gjort en ny video.

Visa signatur

Stationär: MSI Z87-G43 Intel Z87 | Intel Core I5-4670K |Asus GTX 770 DirectCU II OC | Asus Xonar DG | NZXT H440W | Samsung 840 Evo 120GB | Corsair H60

Bärbar: Asus S301LA, Ubuntu 14.04

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av HickeHiskelig:

nu är det så att min syster har kommit på iden om att bli vegetarian vilket är sjukt drygt för resten av familjen som inte är det. men vad kan konsekvenserna bli för henne? hon äter inte sallad, morot eller dricker mjölk heller.

Hon får laga sin egen mat eller äta det som serveras. Problemet löst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trunk:

Vilka är dessa "alla"? Jag har känt många veganer under mina år och jag tror inte en enda skulle påstå att en vegans kost är mer naturlig än en med kött.

Du får gärna utveckla varför vegetarianer/veganer inte är logiska.

Jag känner flera vegiterianer/veganer som alltid pratar om hur viktigt EKO är och hur de inte äter något annat. Jag menar de personer som stirrar sig blinda på dyra certifierings-processer som inte behöver innebära att de är mer "eko" än något annat. De brukar oftare vara vegiterianer och veganer än inte. Det är vad som sitter på paketet som avgör om något är eko, inte logik och fakta. matvaruhandeln älskar ju det, folk älskar att spendera pengar om de tror de får det bästa, samt gör nytta. Kolla bara på Tesla.

Kanske bara är jag som har stött på dessa hyper-eko människor. Enligt mina erfarenheter är det 90% veganvänner som delar någon konstig artikel om hur dåligt och hemskt gmo är. Forskningsresultat saknas alltid, gärna via Greenpeace eller någon annan vinstdrivande organisation som utnyttjar folks vilja att göra "rätt".

De personerna menar jag, du kanske inte har stött på sådana?

Hade gärna sluppit så tips mottages tacksamt

Visa signatur

What evah! i'll do what i want! | Det stavas väl inte väll...såvida du inte ska skriva välling.
"Det var väl bra"

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Gropenator:

Du kan ju gissa vad det skulle kosta. Dagens köttproduktion kräver storskalighet, dvs allt annat än frigående boskap som gårdslaktas....

Inte sant, det börjar komma fler och fler gårdsbutiker som säljer sitt eget kött numera, en utveckling som ökar eftersom våra bönder svältbetalas av alla inköpare. Även fler och fler kötthallar öppnar lokalt. Priserna är faktiskt inte värre än mamma scan's äckel som finns på Ica. Köpte lokalt producerad högrev idag till middag, för 149:-/KG. Känner bonden, kan se hur djuren lever.

(En intressant läsning är om hur COOP och ICA lyckades ta kål på lokalproducerat för att kunna centrera samt skala upp produktionen i Sverige. Det hemskaste du kunde köpa ett tag var ju slaktarns köttfärs. Hemskt, fullt av bakterier! Sen dog de lokala slaktarna ut. Efter det har vi ju sett efter det hur väl det sköttes i butikerna.. )

Det som är fascinerande för mig är när man köper en kyckling file, och läser innehållet, oftast 80% kyckling. Nej tack, köper hellre en av bondens kycklingar, som för övrigt kanske väger 3 kg, smakar som en annan fågel jämfört med fabriksfåglar, och som haft ett drägligt liv. Den tar man ju även bättre tillvara på, allt används, benen kokar man buljong på osv.

Om du vill äta kött, skippa iaf köttet som rest runt halva planeten, strunta i ICA/Willy's/COOP, hitta din gårdsbutik som du kan handla utav, ett steg på vägen iaf.

Då hoppar du även över det värsta steget i modern köttproduktion, transporterna till slaktplatserna, där nästan inga lagar alls råder. Slaktdjur som kommer fram med brytna ben osv gör ju inget, de ska ju ändå till slakt.

Permalänk
Avstängd

Jag tycker att det är både drygt och elakt av någon att få för sig en fix ide som går ut över alla i hushållet. (jag har själv syskon så jag vet...)

Alla ungar här vet ockå att här inte kommer att lagas dubbla måltider, inte heller inköpas råvaror till dubbla måltider, oavsett, inte heller för att någon tex inte tycker om osv. Jädra oskick.

Annars är det inga särskilda problem så länge man sammansätter kosten rätt, jag äter själv vegetariskt i perioder för att det är vad som går att odla här utan import och gifter, jag följer farfars idéer, men inte lika strikt som han gjorde. "mens sana in corpore sano" endast vegetarisk kost, daglig träning, osv var hans filosofi. (kan för övrigt säga att han gick bort i cancer innan han fyllt 70... mormor som i stort sett enbart levde av kaffe, bullar och stekt kött och aldrig tränade blev över 90...) Tränar man behöver man dock vara mer noga med hur man komponerar maten.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av firstofmay:

Vad var det som fick dig att bli vegeterian?

Jag hade varit nyfiken på vegetarisk kost i ett flertal år och efter att ha träffat dåvarande flickvännen ätit en del vegetariskt tänkt gå över till att minska ner på köttet och köra vegetariska dagar men slutade med att det enbart blev vegetariskt. Drygt 10 år senare är vi i mitten av 2017.

Permalänk
Medlem

Jag tror att om föräldrarna tycker att det är svårt att tillhandahålla en bra kost för en vegetarian i familjen så kanske de inte har en särskilt allsidig kost till att börja med.
Jag blev vegetarian i 14-årsåldern följt av min lillasyster några år senare och det var mest min far som hade svårt med det, för han brukade mest äta kött, potatis och sås och nästan inga grönsaker alls. (Farsan tappade tänderna i 50-årsåldern och gick bort i 60-årsåldern, f.öv ...)
De flesta mål borde gå att komponera så att man bara lägger till en liten grej för vegetarianen.
Jag tycker också att föräldrarna skulle kunna se detta som en möjlighet att få barnet mer engagerad i matlagning. Det finns också mängder av olika vegetariska rätter att hämta från andra kulturer som man skulle kunna ta till sig bara för att pröva något nytt. Det skulle nog inte skada resten av familjen om de åt vegetariskt ett par dagar i veckan heller.

Sen är frågan om att få i sig tillräckligt med protein lite överdriven, generellt. För barn som växer spelar det roll, visst, och för aktiva idrottare, men inte för de flesta vuxna.
Kött innehåller mindre protein än många tror medans protein finns rikligt i många födoämnen som man annars inte tänker på som proteinrika, som t.ex. ärtor, majs och vete.

Jag var aktiv inom klimatrörelsen ett litet tag för några år sedan och kollade då just på kött. Faktum är att medelsvensons köttkonsumtion idag är högre än vad den någonsin har varit tidigare - och vad människan var skapad för.
Det kött som är värst ur klimatperspektiv är de från idisslande djur: kor och får, just för att idisslandet avger metan. (mest från framsidan, inte så mycket från baksidan som många tror).
"Ekologiskt kött" är däremot överlag inte bättre för just klimatet men kanske bättre för det lokala landskapet på andra sätt. Det spelar större roll hur bönderna sköter sin gödsel, jord och så klart transporter.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Medlem

Om du vill prova på vegetarisk mat testa indiska restauranger. Smakexplosion utan kött. Det är i en helt annan kategori än spagetti med sojafärs eller bönbiffar eller quornsnusk.

Finns kinesiska och thairestauranger som serverar bra mat men akta så dom inte använder kryddan glutamat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Leoms:

Om du vill prova på vegetarisk mat testa indiska restauranger. Smakexplosion utan kött. Det är i en helt annan kategori än spagetti med sojafärs eller bönbiffar eller quornsnusk.

Finns kinesiska och thairestauranger som serverar bra mat men akta så dom inte använder kryddan glutamat.

Att glutamat skulle vara negativt för hälsan är inget man lyckats bevisa på vetenskaplig väg, trots att många studier har utförts. Test med fler än 100 personer som hävdade att de var känsliga mot glutamat visade att de inte kunde skilja på detta ämne och ett placebo när det kom till de "symptom" de utgav sig för att uppleva.

Visa signatur

i7 8700k – Scythe Mugen 5 Rev.B-kylare // Galax RTX 3080 SG // 16GB G.Skill DDR4 3200 // Corsair RM750i // Phanteks Eclipse P400 TG

Permalänk

Får väldigt svårt att lida av övervikt.
Får svårare att behöva rena kroppen från tillsatser.
Får svårt att behålla "gubbfettet" på platser där man inte kan träna bort.
Får svårt att ta reda på faktiska omständigheter kring en specifik tillverkningsprocess typ Estrellas grillchips som var känt för många som ok att käka, när det kom fram att animaliska fetter användes i samma maskin eller hur det nog var men ja, man får köpa vad folk säger. Är det en vegansk glass så är det haha.

Permalänk
Avstängd

Förtydligande:

Vegetarian = inga kött eller mejeriprodukter eller liknande över huvud taget i kosten.

Underkategorier, till exempel:
Laktovegeterian = Vegetarisk kost, men inkluderande mejeriporukter.
osv...
Dvs ett prefix eller tillägg för den kategori man inkluderar i kosten.

Vegan = En tveksam ideologisk ståndpunkt som inkluderar förespråkandet av en vegetarisk kosthållning och ibland en våldsbejakande eller generellt nedvärderande attityd gentemot personer utanför den egna gruppen.

Stör mig rejält på när folk blandar ihop begreppen.

Så, just nu är jag vegetarian, men definitivt inte vegan!

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Avstängd
Skrivet av WIRN:

Fascinerande hur okunniga och förnekande många i tråden är.
Jo, kött (framförallt nöt) är en mycket stor miljöbov
se t.ex. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kottet-ar-varsta-klimatbov...
(Jag är själv inte vegitarian. Dock är min dotter det och hon mår utmärkt)

Fin propagandaartikel du länkar till

Permalänk
Medlem

Fascinerande att folk fortfarande tror att vegetarianer per automatik drabbas av näringsbrist efter två dagar. Som för alla andra människor är det en varierad kost som gäller och proteinkällor finns det gott om i mängder av livsmedel. Det man får brist på är ett överskott av Omega-6 och kolesterol - vilket enbart är positivt. Det kan vara bra att fylla på med lite B12, men det gäller även köttätare som är dåliga på att variera kosten.

Logistiken kring det är en annan femma, men man lär sig med tiden vad som är smidigt och personen som inte äter kött får givetvis anpassa sig så bra som möjligt om majoriteten i sällskapet är allätare. Kanske ta med sig ett eget alternativ till köttet för att underlätta för värden.

Är inte själv vegetarian men sambon är det sedan fem år tillbaka. Var en utmaning i början, men idag är det inga som helst problem. Ömsesidig respekt för varandras livsval är det som gäller.

TS: lycka till!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

ASUS ROG Strix G15 G513QM | Pixel 7

Permalänk
Skrivet av FattarNiInte:

Jag har slaktat fler djur än jag kan räkna. Kor, grisar, får, kaniner, höns osv. Alla har haft ett fint och tryggt liv med säker tillgång till foder. De djuren som det är mest synd om är egentligen de som lever i naturen.

Djuren klarar sig utmärkt i naturen helt utan våran hjälp precis som det var tänkt. Sen kan genmanipulerat etc. ha påverka detta men ändå.

Handlar inte direkt om ett "fint och tryggt liv" som du beskriver det. Djuren är inte i sin naturliga miljö och lever väldigt sällan "fint". Känns det bra för dig om jag skulle sätta dig i en lägenhet på 50 kvadratmeter som du ska dela med 4 andra personer? Klart det gör! Ni kommer få fin mat dag in och dag ut, tv och allt vad lyx heter så länge ni inte går utanför lägenheten (notera att djuren sällan har lyx). Sen om några år blir det slakt.

Ja, jag överdriver. Men det är mer principen av det. Jag är inte vegetarian/vegan men jag förstår till fullo varför folk är det. Hur man än vänder och vrider på det så är kött- och mejeriindustrin i 99% av fallen inhuman, omoralisk, sämre för miljön osv.

Permalänk

@biorrith: Kannibalism låter helt plötsligt lite lockande..

Permalänk

@Pellemanify:
Nej det är precis vad dom inte gör, klarar sig utmärkt i naturen alltså. De överlever naturen. Naturen skiter fullständigt i alla former av lidanden.
Sjukdom, tillgång på föda och rovdjur reglerar mängden djur i bestånden. Blir det mer sork så blir det mer räv, blir det för mycket räv blir det mer skabb(typ maskar som kryper gräver gångar under huden, usch). I ladugården finns varken rovdjur eller svält. Lite sjukdom kan ibland förstås förekomma, men vi människor har mediciner.

Permalänk

@FattarNiInte: Fullt medveten om det du säger men jo de klarar sig precis som de ska, det är naturen, naturligt. Om det skulle bli hemskt så är det troligtvis pga att vi människor förstört det. Hur tror du det funkat alla tidigare tusentals år? Det är inte som att människan har hjälpt naturen precis.

Permalänk
Medlem

Å andra sidan är det ett jätteproblem för övriga familjen att äta vegetarisk köttfärssås?

Visa signatur

Phanteks Evolv mITX, i7 8700K, ASUS GeForce RTX 4070 12GB DUAL, Corsair DDR4 3200mhz 16GB, M.2 Samsung 970 EVO 500GB, Samsung EVO 860 SSD, OCZ ARC 100 SSD, WD Black 1TB, Gigabyte Aorus Pro WiFi Z390 mIXT. Audient ID14, Dynaudio LYD48. LG45GR95QE