Bästa förvaringssättet för stora mängder av mekaniska hdd?

Permalänk
Avstängd

Bästa förvaringssättet för stora mängder av mekaniska hdd?

Jag tillhör dom där som samlar på mig mängder av hdd och mitt största problem är att förvara dom på bästa sätt och mest praktiska sätt. Hitintills har jag bara staplat på höjd i ett skåp utan antistatpåsar vilket naturligtvis är ett stort no... no... no... för den serösa lagraren (samlaren). Har säkerligen blivit bortåt ett 50-tal 3,5" diskar hitintills under åren.

Hittade denna aluminiumväska från ORICO som iof sig bara rymmer 10 stycken 3,5" diskar men priset var klart godkänt. $47.- inkl frakt från Kina. Men problemet som väl de flesta känner till sedan några månader tillbaka är Postnords straffbeskattning av oss som "privatimporterar" från Asien. Har sökt men inte funnit en enda säljare här i Europa av denna excellenta box som bara fått lysande lovord på bl a Amazon.

Har tom funderat på att bygga min egna hårddiskhylla med fack för hdd i spånplatta klädd med anstatplast men har naturligtvis slö som jag är ännu inte kommit till skott.

Så min fråga och diskussionsämne blir... hur förvarar du dina stora mängder av hårddiskar? För mig som bor på landet och enbart har en 1 Mbps ADSL uppströms anslutning är molnlagring helt utesluten.

Ska kanske tillägga att "lagringsboxen" i mitt fall enbart är till för lagring av hdd. Inte till för att transportera runt hdd i. Påpekar detta med tanke på att några på Amazon påpekade att inte boxen var vattentät.

Länk till Ebay

Länk till större bild

Bilden nedan har jag lagt ihop själv.

Permalänk
Medlem

Ser inga direkta problem med att förvara saker utan antistat påse.
Det är ju bara när du hanterar elektronik som du kan skada den.
Du vill däremot vill är att förvara dom svalt och mörkt, och även skydda dom mot damm.

Köp ett gäng:
https://www.aliexpress.com/item/ORICO-PHP-5S-GY-Simple-HDD-Pr...
Och lägg i en låda

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Svensktiger:

Ser inga direkta problem med att förvara saker utan antistat påse.
Det är ju bara när du hanterar elektronik som du kan skada den.
Du vill däremot vill är att förvara dom svalt och mörkt, och även skydda dom mot damm.

Köp ett gäng:
https://www.aliexpress.com/item/ORICO-PHP-5S-GY-Simple-HDD-Pr...
Och lägg i en låda

Största faran för mina diskar som ligger framme är väl mina katter. De har ju en förmåga att överföra statisk elektricitet. Men ännu så länge har inget hänt.

Mörkt förvarar jag dom. Eller snarare kommer inget solsken åt dom. Största faran är väl i så fall värmen sommartid. Är det 30 grader utomhus i skuggan så är det ju knappast svalare inomhus. Är för "snål" (sparsam) för att köra ACn sommartid.

Köpte ett dussin av dessa för ett par år sedan. Funkar bra för förvaring men skulle vara smidigare med en större box som rymmer fler (enl bilden ovan).

Permalänk
Medlem

Plast lådor i all ära. Men jag tycker det är viktigare att förvara TORT!
När diskarna är i drift, värms de upp regelbundet och fukt blir aldrig ett problem.
Lagrade långa perioder, utan drift, kan det bli ett problem. Moderna hög kvalitativa diskar har mej veterligen ett membran av typen "gore-tex" för tryckutjämning. Som inte släpper in vattenmolekyler. Men äldre diskar, vem vet?
Jag skulle i alla fall prioriterat att var man än lagrar, slänga in några zeolit påsar. (Ni vet sådanna små "kuddar" som alltid brukar ligga i förpackningen, när man köper elektronik.) Zeolit påsar kan återaktiveras genom att baka dem i ugnen en stund. fukten avdunstar ju vid temps över 100c

All oersättlig info (Foton) har jag förutom på multipla diskar, dessutom lagrad i molnet. "Just in case!"

Visa signatur

Gått i träda. Åter om något år!

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Själv har jag ett par av dessa: https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/datortillbeh... fast för 3.5" såklart.
Mest för transport av tre backupdiskar mellan jobb/hem samt förvaring i mitt skåp i omklädningsrummet. Inte det mest torra rum men änsålänge går det..

Permalänk
Medlem

Vad tror du om att fräsa ut fack i två parallella spånskivor som sedan monteras i en aluminiumväska med stöd för disken upp och nere? Sedan några distanser på 10-12 centimeter. Trä är ju dessutom inte statiskt ledande. Du kan ju till och med leja ut CNC-jobbet till en firma. Eller snarare, du bör leja ut jobbet till en firma så det blir exakt gjort.

Permalänk
Medlem

Obehandlad trä, MDF, plywood, kartong, cellulosabaserade (ren bomull, lin) tyger är utmärkta 'antistatiska' material att bygga med - noga dock att ingen annan plast är uppblandat med dessa, samma sak med val av olika färger och lacker om man nu måste måla.

Hålla lägre luftfuktigheten är viktigare än sval temperatur (som ofta också innebär högre luftfuktighet) - bör helst inte vara mycket högre än 50 - 60% Rh, 70% börja definitivt vara problematiskt då det är nivå för att trä kan börja angripas av av svamp och mögel.

kort sagt diskarna mår bäst där du själv är, i något skåp eller hyllsystem i trä.

---

Tänk på att anstitatpåsar/skum etc. modell rosa/röd är färskvara med hållbarhet på antal månader (dock försvinner inte färgen när de är värdelösa)

skall man ha skumgummi som stötdämpare så skall det vara av kolfylld skum (dvs helsvart) av antistatklass. Annars får man titta på andra 'mjuka' lösningar typ blöjor, träull, pappersull, vikta tidningar (cellulosa) med bomullstyg-överdrag (också cellulosa).

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

Annars får man titta på andra 'mjuka' lösningar typ blöjor, träull, pappersull, vikta tidningar (cellulosa) med bomullstyg-överdrag (också cellulosa).

Perfekt för alla nyblivna föräldrar att lagra sina HDDs med bilder på barnet då?

Permalänk
Medlem

Frågan är om man använder klassik blöja med papper som förr och inte en modern sådan helt i plast och massor av rochagel (= akrylat) som suger upp de våta delarna och sväller...

som sagt plast är obra eftersom det triboelektriskt laddar upp saker lätt, speciellt i torr luft (RH under 40%)