Riksdagen röstar igenom förslag om att ersätta TV-avgiften med skatt

Permalänk
Medlem

trevligt, då får man börja betala för något man ej har / nyttjar eller ens stödjer.

tycker bara de gör skräp, kostar på tok för mycket och jag tittar aldrig på tv ( äger ingen tv )

suck

Visa signatur

5800x3d | 4080 | 4x8 3600 | Strix X570-F

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ejziponken:

Gillar utförandet men inte priset. Känns som de ligger superhögt. Danmark har väl typ skitlåg public service? Vad är det som kostar så mycket egentligen?

Jag bor i Danmark just nu och upplever generellt ett större intresse och positivitet kring DR (dansk radio). Träffade en tidigare chef på SVT som nu arbetar på DR och hon påpekade att DRs budget är rejält lägre än SVTs. Jag tänker mig att kostnaderna kommer från flera lokalavdelningar, eftersom Sverige är så mycket större.

Tycker personligen att SVT har väldigt dåligt utbud, jämfört med DR, men att det ändå är public service. Jag vill hellre ha public service än tv3 nyheter i framtiden.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Lenovo Legion 5 pro
5800H
RTX 3060
16bg

Permalänk
Medlem

Hål i huvudet!
Men det är bara min högst personliga åsikt med <10h tittande på tv under senaste året.
Jag kan köpa ett solidariskt betalningsansvar för tillgång till "opartisk" rapportering. Men tycker att nyttjandegraden borde kunna avgöra kostnaden.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Asus Sabertooth X58 - Xeon X5680 - 12GB DDR3 - ASUS GTX1080 8GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lithos:

I jämförelse så kostade Infinity war strax under 3 *10^9 sek att göra. Så 8-9 miljarder sek för ett helt lands public service/år torde vara rimliga pengar.
Om man anser att ett land bör ha statsfinansierad underhållning och nyheter är en åsiktsfråga och tenderar att färga denna diskussion något, milt uttryckt.

Skickades från m.sweclockers.com

hade gärna hellre fått en gratis visning på nån ny stor film, än all svensk public service vi har idag

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Baxtex:

Ja och hade du ingen tv alls, som jag t ex, så kostar det hela 0Kr. Så nu får jag betala 2600kr för ingenting. Riktigt kul!

Men du..tänk allt Trumphat du kan få se! Och hur klimatförändringarna kommer om natten och tar dig om du inte köper de där ekologiska-solcell tomaterna för 599:- kilot!

Visa signatur

-Stäng av snabbstart i ditt Windows.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laggzor:

trevligt, då får man börja betala för något man ej har / nyttjar eller ens stödjer.

Har du internet så har du tillgång till SVT material.

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p

Permalänk
Inaktiv

Det kan komma något positivt ur detta ändå. Radiotjänst, tvlicens har varit en helig ko som ej har fått röras. Nu är det mer öppet för diskussion, där politiker kan ställa krav.
Alltså kostnaden i sig själv behöver ej vara fel, om de tar bort all nöjesprogram och istället sänder dubbelt så mycket reportage som Uppdrag granskning, vetenskapen värld etc.
Även lägger pengar på att bygga ut svt som ett historisk arkiv på gamla svenska filmer och serier som aldrig kommer gå att få tag på annars. Det sista kan man argumentera emot, men det finns ett historisk värde att bevara svensk filmhistoria.
Att producera nya serier, filmer etc är bara att glömma, såvida de ej är dokumentärer.

Permalänk
Medlem

Typiskt Sverige, BETALA!!!!!
Speciellt när SVT osv som ska vara opartiska är allt annat än just detta, betala för få tillgång till rent skräp av utbud, yey.

Antar jag får köpa en TV efter typ 5+ år utan då, så kanske det känns bättre lol.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HoboCop:

Genialiskt på ett ondskefullt sätt. Med två vuxna i vårt hushåll, och en TV, så får dom dubbla ersättningen mot förut då TV'n stod på min fru hos rånartjänst.

Skrivet av Defender:

2300 kostade det innan vs 2600 med två vuxna nu väl ?

Det går från 2400 kr/år per hushåll 2018 till 1307 kr/år per heltidsarbetande familjemedlem 2019. Med två vuxna (om de tidigare haft TV) kan inte kostnaden öka med mer än 214 kr om året. Pensionärer utan stora inkomster kommer inte betala full avgift exempelvis. Utan denna ändring hade de behövt höja avgiften hur som helst bara för att få in samma mängd pengar som tidigare. Är nog inte direkt mer ondskefullt än att ha kvar Radiotjänst och TV-avgiften.

Permalänk
Medlem

@anon159643: Du har nog missuppfattat vad public service är för något. Det är inte meningen att Riksdag eller Regering ska gå in och styra programinnehåll på det sättet.

Permalänk
Medlem

All skatt går till saker man kanske inte använder. Ni som kommenterar att ni inte ser på SVT eller inte har TV, borde ni även få avdrag för att ni inte går till biblioteket och läser böcker? Gick inte på högskola , gick inte dagis... och allt man kan lista där man personligen inte använder något som är skattefinansierat, skillnaden är bara att man tidigare hade ett sätt att undvika denna avgift.

Jag är för att det blev en skatt, för innan var den inte rättvis för medborgarna. Jag i ensamhushåll skulle betala lika mycket som ett gift par, eller eller kollektiv med 10 pers?

Med det sagt kan man verkligen ifrågasätta exakt vad SVT, SR och UR ska pyssla med, mycket kan och borde renodlas i min mening, men det gäller nästan allt som stat, kommun och landsting håller på med

Visa signatur

| Intel i2500k | 16g Ram | ASUS ROG STRIX RX460 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nivity:

Typiskt Sverige, BETALA!!!!!
Speciellt när SVT osv som ska vara opartiska är allt annat än just detta, betala för få tillgång till rent skräp av utbud, yey.

Antar jag får köpa en TV efter typ 5+ år utan då, så kanske det känns bättre lol.

... var väl runt 5 år sen dom kom fram till att internet == TV mottagare, så vad skiljer det från att inte ha TV? Kan du posta här bevisar du att du ska betala TV avgiften lol.

Hur som helst så är det på tiden att det blir skatt, men avgiften är löjlig. Borde vara en bråkdel. Dom kommer ju kunna skrota typ 80% av organisationen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

@Johan86c: Du har nog missuppfattat vad public service är för något. Det är inte meningen att Riksdag eller Regering ska gå in och styra programinnehåll på det sättet.

Jag tror att det är en vanlig missuppfattning! Tyvärr.

Som "The Boss" på public service själv sa: Jag bryr mig inte om vad politikerna vill höra, jag bestämmer det, sen pratar jag med mina medarbetare.

Visa signatur

Pc 1--> [AsRock DualSata2][AMD4600+X2][7800GT] [Intel SSD X-25 80GB G2][1TB F3][750GB IDE][4GB XMSCorsiar]Pc 2--> [Asus Crosshair] [AMD 4800+X2] [2st 8800GT i SLI] [RAID 0 2x250GB] [6GB XMSCorsair] [Corsair HX750]Pc 3-->[HP Microserver 12TB]Pc 4--> AsRock P67 Extreme 4,i7 2600K @ 4.0 GHz,830 256GB,16GB 1600MHz, R9 290X Foto [Nikon D7000][70-300/35 1,8/18-55 [Skärmar=24",24",24" Eyefinity]

Permalänk
Medlem
Skrivet av spirit_ande:

Vad är detta för dåligt skämt? Känner knappt nån som har tv längre, och ännu färre som hör på radio.
Tragikomiskt, så glad att jag inte bor i landet längre.

Finns flertalet program som får halva Sverige att glo på dumburken, ett utav dom är t.ex Melodifestivalen. (Har för mig att det snittar upp emot 4 - 5 miljoner tittare under sändningstid). Så uppenbarligen fyller det en roll.
Kan vara svårt för många att kolla utanför sin umgängesbubbla där man kanske inte kollar på TV ifrån Public Service, men faktumet är att väldigt många människor gör det, speciellt den äldre generationen som fortfarande är en väldigt stor del utav vår befolkning.

Tycker det själv egentligen bara är komiskt att folk jämför detta med f.d CCCP stater, som att SVT med sina sömnpillers dokumentärer och så ska det låta skulle vara ett lika grovt hot mot demokratin som diktatorskapet i Kuba eller den korrupta regeringen i t.ex Bulgarien.

Visa signatur

Dator: R5 3600 + RX6800XT
OS: Arch + i3
Telefon: OnePlus 5T
OS: LineageOS 20

Permalänk
Medlem

Kan de inte skrota alla dokusåpor och inköpta program och göra det rent public service och information?
Ska man se på Game of Thrones så ha en betalkanal, antingen en egenbetald svt extrakanal eller någon annan kan hålla det så att vi som inte ska vara tvungen att betala för att hjälpa till att finansiera det inköpet och alla andra.
För mig innebär det att jag måste skaffa eurosport för att titta på WRC vilket är det enda jag använder SVT till men det är det jag får ta men då behöver jag inte finansiera allt annat skrot.

Visa signatur

Speldator: Ryzen 5800x3d | Asus B550m TUF Gaming Wi-Fi | G.Skill TridentZ Neo 2x16GB 3600MHz CL16 (hynix djr) | In Win 301 | Scythe Fuma 2 I Asus RTX 3070 Dual OC | Seasonic GX750 | Lots of unicorn vomit Laptop: Thinkpad E14 G2 4700U Kringutrustning: Cooler master Quickfire TK MX-Brown | Sennheiser HD598cs | Sony WH1000XM3 | Logitech G900 | ASUS PB278QR | Rift CV1 | Audio Pro Addon T14

Permalänk
Avstängd
Skrivet av fantomsmurfen:

Förstår inte varför en del hänger upp sig på att det är TV-sändningar. SVT finns ju även att tillgå på nätet. Sen betalar ju alla mycket mer skatt för sjukvård trots att de själva är friska och kanske aldrig blir inlagda på sjukhus i hela sitt liv eller inte gillar hur sjukvården sköts i landet.

Folk förlorar sina liv för vi inte klarar av att ha en fungerande sjukvård och du vet aldrig när du själv behöver sjukvård eller någon i din närhet.

Du anser att det går att jämföra sjukvård med statliga TV/Radio sändningar eller hur menar du?

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Intressant - då vet vi också på ett ungefär hur mycket Public Service kostar i Sverige:
1 300kr x6,5 miljoner skattebetalare = 8 450 000 000kr

8,45 miljarder kronor per år. Är det rimligt? Inte i mina ögon.

Rimligt om man tar med guldgruvan poddar från P1 i beräkningen.

Visa signatur

[AMD Ryzen 9 3900X] [ASUS GeForce RTX 2080 Ti] [LG OLED 55 C9 som skärm] [Samsung HW-Q96R till ljudet]

Permalänk
Medlem
Skrivet av murklor:

... var väl runt 5 år sen dom kom fram till att internet == TV mottagare, så vad skiljer det från att inte ha TV? Kan du posta här bevisar du att du ska betala TV avgiften lol.

Hur som helst så är det på tiden att det blir skatt, men avgiften är löjlig. Borde vara en bråkdel. Dom kommer ju kunna skrota typ 80% av organisationen.

Rätten slog ner på den omtolkningen de försökte med.

Skär du ner 80 % kan du inte ha nyhetsbevakning i hela landet t.ex. Det är bara public service som har lokalredaktioner ute i landet och kan producera lokalnyheter för radio och tv i dagsläget, ska du inte ens ha det så behöver du väl inte public service.

Permalänk
Medlem

Som andra skrivit. Jag har inget emot att det läggs på skatten trots att jag inte bettalar just nu. Men separera då för i helvete bort underhållningen och lägg den bakom en egen betalvägg som är valbar.

Visa signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Petterk:

@Johan86c: Du har nog missuppfattat vad public service är för något. Det är inte meningen att Riksdag eller Regering ska gå in och styra programinnehåll på det sättet.

Eller att skiten ska läggas på skatten. Men allt går att ändra.
Ser man historisk så var politikerna väldigt mycket emot piratradio (Radio Nord) som på 1950 talet sände riktig rå gangster musik som The Beatles, Elvis Presley och allt vad de hette. Folk blev som galningar av musiken. Endast sund musik skulle få sändas på sveriges radio.

Att ändra till att skattemedel endast får användas till samhällsnyttiga program är dessutom inget stort steg. Samma regler bör gälla alla som får skattemedel, går det för mycket till ren nöje så dra in på pengarna.

Permalänk
Medlem

Bra att det går på skatten, atr vi får betala 200kr mer är väl överkomligt. Föredrar svt och annan pulblic service framför reklamfinanserad eller privatägd skit-media

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Dator: AMD Ryzen 5800X | Arctic Freezer II 280 | Arous X570S Pro AX | 2x16GB Hyper X Fury DDR4 3600MHz | 980 PRO 1TB | EVGA 3080 FTW Ultra | Fractal Design Torrent | Enermax Revolution 1050W | Win 10 PRO | Asus PG279Q
Server: HP Microserver Gen8 | Intel Xeon E3-1260L | 16GB DDR3 ECC | 240GB SSD | 2x8TB WD White Label | TrueNAS

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av spirit_ande:

Vad är detta för dåligt skämt? Känner knappt nån som har tv längre, och ännu färre som hör på radio.
Tragikomiskt, så glad att jag inte bor i landet längre.

Ooo. Jo men du det har hänt en hel del sedan millenieskiftet surru. Fulla utbudet från både SR och SVT finns numer bara på nätet. En hel del sänds fortfarande via radiosignaler men definitivt inte allt.
Tiden när public service definierades av radiosändningar och märksänd TV är sedan länge över ;).
SVT nyheter finns som app. SVT play likaså. Flertalet av radiokanalerna från SR sänds bara på nätet. Givetvis har de också en app. UR då? Klart de finns på nätet nu för tiden också.
Times are changing. Har man en mobil eller dator så har man också tillgång till det som erbjuds i dagsläget.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av THB:

Vidrigt.

Har inte kollat på en enda tv-kanal sedan 2007 och absolut inte göra det i framtiden heller med tanke på den vinkling som SVT och SR håller på med.

Hur har du tillägnat dig denna kunskap?

Visa signatur

“There will be people that are burdened by only having the capacity to see what has always been instead of what can be.
But don’t you let that burden you.”

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Mjae som nån skrev ovan så var budgeten för 2017 8,2 miljarder så det är väl inte orimligt i sig att från 2019 kan det bli något mer. Visst finns det utrymme för en differens men snittlönen i riket är 26 000kr eller något sådant och det finns 2,2 miljoner pensionärer med ett snitt på 17 400kr. Så det är väl något fler än 6,5 miljoner då men fortfarande. Mycket pengar för något som allt fler ifrågasätter.

I mina ögon är det otroligt löjligt att ifrågasätta 8 miljarder för public service som de facto är en otroligt viktig del i samhället och för en fungerande demokrati, när vi vet att det försvinner minst 130 miljarder årligen i skattesmitning, oftast av de allra rikaste och av storföretagen. Ta in dessa 130 miljarder så kommer vi nog kunna sänka en hel del skatter och samtidigt få ut mer av de samhällsbärande funktionerna (skola, vård&omsorg, etc)

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

@Mithras: Ja, dessa skattesmitare skulle behöva sig en omgång, men "många bäckar små" som det heter.... Bara för att skattesmitarna är en större del så betyder det inte att man kan optimera kostnaderna på annat håll.

Visa signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Eller att skiten ska läggas på skatten. Men allt går att ändra.
Ser man historisk så var politikerna väldigt mycket emot piratradio (Radio Nord) som på 1950 talet sände riktig rå gangster musik som The Beatles, Elvis Presley och allt vad de hette. Folk blev som galningar av musiken. Endast sund musik skulle få sändas på sveriges radio.

Att ändra till att skattemedel endast får användas till samhällsnyttiga program är dessutom inget stort steg. Samma regler bör gälla alla som får skattemedel, går det för mycket till ren nöje så dra in på pengarna.

Eftersom de inte får sända reklam (reglerat enligt sändningstillståndet) hade det bara varit att ansöka om konkurs med ett sådant förslag. Detta är inte ett sådant förslag.

Det är fortfarande en avgift för public service radio och tv precis som innan, så att det ändras hur den tas ut förändrar inget i grunden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Förjävligt.

Jag älskar ju verkligen melodifestivalen, skavlan, sport och Åsa Nisse från 1950. Verkligen program jag vill betala för. (ironi)

Jag tycker de kunde delat upp skatten i två. En basic som enbart går till Rapport och aktuellt och ger någon slags samhällsnytta och en pro skatt för underhållning? Jag fattar inte att de har en budget på 8.5 miljarder, helt sjukt. Hade ju gärna sett lite bättre transparens om vad pengarna går till egentligen. Dessa pengar kunde gått till skolan, sjukvården eller polisen.

Förstår hur du menar. Problemet är bara att om du frågar alla människor i Sverige kommer man att svara väldigt olika på vad som är viktigast. Därför är deras (Public Service) uppdrag inte helt enkelt.

Dock förstår jag att många tycker att vissa saker är onödiga. Så hur hade en lösning enligt dig sett ut?

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ejziponken:

Gillar utförandet men inte priset. Känns som de ligger superhögt. Danmark har väl typ skitlåg public service? Vad är det som kostar så mycket egentligen?

I Danmark må en også betale for radio utover tv lisensen, noe hverken Sverige eller Norge krever lisens penger på.

Permalänk
Medlem

Känns onödigt dyrt för att titta på Kalle anka en gång om året.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av gabriel15:

Folk förlorar sina liv för vi inte klarar av att ha en fungerande sjukvård och du vet aldrig när du själv behöver sjukvård eller någon i din närhet.

Du anser att det går att jämföra sjukvård med statliga TV/Radio sändningar eller hur menar du?

Ja det är så samhället fungerar. Inte bara sjukvård heller utan alla är med och betalar skatt för en massa saker de själva inte använder eller har någon nytta av. T.ex. varför ska man vara med och betala skatt för skolsystemet om man aldrig kommer att ha några barn själv?

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p