Q7FN kalibrering med colormunki eller liknande?

Permalänk

Q7FN kalibrering med colormunki eller liknande?

Hej!

Köpte i dagarna en 65" Q7FN. Jag har suttit i veckor fram och tillbaka innan jag tillslut bestämde mig men är mycket nöjd med mitt val då den kommer att användas mycket till spel men även en del Film och serier.

Det jag egentligen undrar är ifall det går att kalibrera den med https://www.inet.se/produkt/2203393/colormunki-display eller liknande utrustning och ifall det ens är lönt eller brukar de vara så kallat "Good Enough" direkt ur kartong? den kommer att vara kopplad till min "HTPC".

Tack på förhand
Tor

Permalänk
Bildexpert 📺

@Thorthemighty: Kort svar är nej. Du kan, troligtvis inte på något enkelt eller rimlig sätt, kalibrera TV:n via den mjukvaran och mätaren. Något av en instegsmodell för kalibrering är i1 Display Pro ihop med gratisprogrammet HCFR. Detta samt en god portion fördjupning i ämnet kan du komma en god bit med.

Firmware i Colormunkin brukar begränsa den till den medföljande programvaran som kan användas för profilering, dvs för att skapa färgprofiler. Dels är effekten godtycklig, särskilt mot en TV, dels är icc-profiler endast aktuella i datorn och dessutom endast aktuell för de programvaror som använder färghanteringssystemet. Vilket inte alla videouppspelningsprogram gör.

Permalänk

@Laxpudding: Alright! har du tips på någon guide/PDF/bok där man kan läsa på lite mer? Att nörda ner mig och pilla med inställningar tills att resultatet blir riktigt bra är sådant jag gillar.

// Tor

Permalänk
Bildexpert 📺

@Thorthemighty: Det är nog att börja knäcka igenom forum och fånga pusselbitarna. Annars har jag grunderna i denna artikel:

https://www.sweclockers.com/artikel/26241

och mer generellt hur färger och signal hänger ihop

https://www.sweclockers.com/artikel/17633