Inledning

Svart och vitt i bilden är på samma gång både det enklaste och mest fundamentala med bilden. Där bilden börjar och där den slutar. Något grundläggande kan också på samma gång bli väldigt komplext. För ankrar vi inte svart och vitt på rätt nivåer i skärmen blir bilden fel. Kanske väldigt fel.

hdmi_levels_match.jpg

Att ankra svart och vitt på rätt nivåer är A och O för bilden.

Bilden blir för mörk eller för ljus och vi förlorar information som ska synas i bilden. Sådant som skuggtoner med nyanser av mörkgrått och högdagrar med nyanser av vitt och ljusgrått försvinner från bilden. Eller så blir det tvärtom där bilden tappar kraft och kontrast för att istället visa informationen för tydligt.

Ett klassiskt exempel är gamingskärmen med uppljusade skuggtoner som gör det lättare att se fiender i mörka delar av bilden. Samma uppljusning när vi tittar på film gör bilden blaskig och det syns block och komprimeringsartefakter i en mörkgrå smet där filmen borde vara svart. Svart och vitt är inte ankrade på rätt nivåer.

datornivå_webb.png
videonivå_webb.png

Hur svart och vitt ankras skiljer sig åt baserat på datornivåer och videonivåer. En teknisk skillnad med lång bakgrundshistoria som ställer till problem även idag. Just detta tar artikeln upp och belyser samt förklarar hur du med testmönster ska ankra signalens nivåer mot skärmens förmåga att släcka ned och tända sitt ljus.

Artikeln är del 1 i en artikelserie där SweClockers förklarar grunderna med bild och färg samt hur det hänger ihop. Videon riktar in sig på den snabba och exemplifierande förklaringen. Artikeln och texten går på djupet. Planen för del 2 behandlar också svart och vitt i bilden med betoningen på hur det tonar från svart till vitt. Hur den elektrooptiska transferfunktionen fungerar, det som kallas för EOTF eller ”gamma” på mer vardagligt teknisk språk.