Permalänk

Gör APIC nån skillnad?

Om man diseablar APIC i biosen och sedan instalerar om OS så man blir av med ljud knastrandet presterar då datorn på något sätt sämre?

Permalänk
Visa signatur

Workstation: Intel Core i5-10400 | Gigabyte B460M DS3H | 16GB DDR4 | Geforce GTX1660 SUPER 6GB |
Server: Dell R730xd | Intel Xeon E5-2640 | 64GB DDR3 ECC RAM | Dell VMware vSphere ESXi 6.5
NAS: Synology 212J 2x4TB, Synology 218play 2x4TB | MSMCP CCNA1

Permalänk

ähh, där får jag inga svar på mina frågor, men altså vad blir skillnaden om jag stänger av APIC?

Permalänk
Medlem

Du ska inte märka skillnad i prestanda om du använder det eller inte. Det har att göra med hur moderkortet styr IRQ till olika komponenter (AGP/PCI-platser, integrerade chip och dylikt).

Problemet med att ljudet knastrar har att göra med att något kort delar IRQ med ljud-chipet och håller databussen för länge, så länge att ljud-chipet inte får hämta data som den ska spela upp från minnet. När det händer får du "knaster" eller vad man nu ska kalla det. Om du sänker "PCI Latency Timer" till 16 cykler kan det avhjälpa problemet helt och hållet, effekten är att en PCI-enhet inte kan hålla bussen för länge. Du hittar inställningen för timern i BIOS, troligen i samband med inställningar för PCI-enheter. Se till att aktivera diverse funktioner medans du pillar på där.. (Delayed Transaction, etc..).
I grunden så har detta inget att göra med att enheter "delar IRQ" utan bara att något chip inte följer standard speciellt bra..

Används inte det integrerade Soundstorm i sydbryggan på MSI K7N2 ? Synd för dig isf, bättre ljud för spel och film kan man inte få (bortsett från analoga utgångarna).

Permalänk

men altså alla mina pci platser är tomma, och jag har ett inbyggt realteak ljudkort, men när jag säger att det knastrar hur menar du då högt eller? för jag märker bara det när jag spelar och många ljud kommer samtidigt men man märker knappt knastret men det kan vara störigt nångång och om man kan bli av med den utan att datorn på något sätt ska prestera sämre så skulle det vara bra.... Altså jag har minst 5 problem just nu med datorn så ljudet är bara en liten del av det......

Permalänk
Medlem

Det ska låta ungefär som när en ljud-cd-skiva har repor, det blir "digitala artefakter" i ljudet. Det är inte någon typ av brus eller så..
Du borde kolla så att det inte bara är de analoga utgångarna som är kassa på ditt kort, alltså mycket störningar från andra komponenter på moderkortet eller grejer du har i närheten av datorn. Kassa signalkablar eller skadade kablar till hörlurar och annat kan ge problem med brus, t.ex. att man hör störningar i samma frekvens som en fläkt i datorn, typ 2500 varv från en 80 mm fläkt.
Kopplar du ljudet via digital-utgången till en förstärkare och du inte hör störningar så vet du att det är den digitala till analoga konverteringen av ljudet som är kass.. och därmed inte så mycket att göra åt, om det inte är kablar som det är fel på.

Permalänk

ok, men jag kan ju försöka med att stänga av apic, men om det inte är det ska jag sätta på det och formatera om eller är det lika bra att ha det av stängt?.........

Permalänk

bra tips med pci timern... har satt den till 16 nu... får hoppas det löser mina ljudproblem.. har inte hunnit testa mer än nån timma än och än så länge ser det bra ut

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fresh Prince
ok, men jag kan ju försöka med att stänga av apic, men om det inte är det ska jag sätta på det och formatera om eller är det lika bra att ha det av stängt?.........

Det spelar ingen större roll som sagt, men helst ska du använda APIC eftersom moderkortet då kan styra om IRQ som den vill och det kan avhjälpa en del problem med vissa enheter eftersom en BIOS-uppdatering innehåller information som rättar till buggar i designen av modekortet, specifikt hur IRQ sätts.

Permalänk

ok... thx.......