Permalänk

Felkod för crash

Skapade för ett par dagar sedan en tråd om att min AIO ej fungerade. Något jag lyckats lösa genom att reklamera den hos komplett.
Sitter och kollar mineventlogg och loggbok för system och program. Har även kollat igenom alla drivrutiner vilket fungera som de skall. Dock hittade jag en felkod som framkommer vid flertal krascher (typ 85%) under program i loggboken. Det skiljer sig enbart ett par sekunder mellan felkoden i program tills dess att datorn kraschar.

Resterande 15% verkar komma ifrån att CPUn blir överhettad pga död AIO kylare och därför stänger systemet av sig.

Loggboken för Program: https://imgur.com/R0OyApw
Loggboken för System: https://imgur.com/NYry9s4

Är detta något som kan göra så att datorn kraschar? Isåfall hur löser jag det?

Permalänk
Medlem

Menar du att du alltså fortfarande har problem med att datorn kraschar även efter bytet av kylare?

Permalänk

Nej, har tyvärr inte kunnat byta kylare än. Skall skickas en ny från komplett på måndag. Så har fortfarande samma AIO kylare, dock nu när jag förstått att AIO kylaren är död så har jag slutat med all form av load och bara surfar på nätet, inget krävande.

Har alltid haft uppe ett program för att hålla koll på tempen och matchar dem med när datorn kraschar. 15% av krascherna har kommit vid lite spelande och tempen har stigit till en för hög nivå och datorn har då stängt av sig själv. Tog mig ett tag att få fram varför den kraschar även om tempen ligger på ca 50-60grader i idle.

Kollar jag runt på eventloggarna så ligger de där 2 koderna med några sekunders mellanrum vilket får mig att tro att de är relaterade till varandra. Kan dock ha fel. Dessa felkoder uppkommer flera gånger, även innan jag upptäckte att AIO kylaren var trasig. Datorn kan krascha helt idle och kollar jag eventloggarna så är det dessa 2 koder som kommer fram..

EDIT: Insåg att jag har en BIOS som ej är uppdaterad, vet ej om det kan vara problemet? Ligger på version 7C37vAC vilket. Nyaste versionen, 7C37vAE är släppt 6 månader efter.

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Datorn ska inte krascha pga att slui.exe inte kan göra sitt jobb.
Rensa loggarna och börja om.
Se över temperatur/belastning på cpu/gpu/disk och kör memtest

varför har du kört med död kylare?

Permalänk

Skall rensa och hålla koll.

Belastning är inte avsevärt hög på CPU, dock är tempen jäkligt hög. Ligger stadigt på 80 grader i idle.
Laddat ned memtest men känns säkrast att göra det när jag bytt ut min AIO kylare?

Visste inte om att den var död förens den första kraschen. Då gick jag igenom loggar etc och märkte när jag kollade tempen på CPUn att den var hög. Kollade då över kylaren och insåg att den ej fungerade alls. Fläkten snurrar men ena röret är varmare än den andra och jag bytte till en annan dator för att kolla där, samma sak. Har normalt sett aldrig något som visar temp i bakgrunden så visste inte om att den var trasig..

Permalänk
Medlem

@P.levinsson: Ja, byt kylare innan du börjar oroa dig över andra problem. Just nu kan du inte veta om problemen du har beror på överhettning eller något annat, så det är ingen större mening att försöka felsöka innan du fixat det värsta problemet.

Permalänk

Nu sitter jag med MSI dagon center för att kolla tempen. Datorn kan krascha oavsett om Cpun är uppe på 95 grader eller 70. Så är något mer än att bara kylaren är död och datorn på så sätt överhettas. Ligger något mer bakomliggande som skapar problem

EDIT: Testade att starta upp ett spel som är relativt krävande (outriders). CPU går från, för ovanlighetens skull 60 grader, till 107 direkt när spelet startas och efter 2 sek kraschar datorn. GPU användningen gick upp till ynka 10%. Det är något som inte stämmer där heller. Varit inne och kollat på drivrutinerna och de visar OK, kan vara så att något är knasigt där ändå?

Permalänk

Jag skulle råda dig att sluta använda datorn utan en fungerande kylare.