Introduktion till Home Assistant – flexibel men komplicerad hemautomation

Permalänk
Medlem
Skrivet av dlq84:

Håller inte alls med, inget av det du nämner är p.g.a att källkoden råkar vara tillgänglig på github.

Skrivet av Haptic:

Det är ju det som är Home Assistants största fördel!

att alla kan bidra, och man behöver inte oroa sig för att det är något kickstarter bolag som ska gå under och man måste göra om allt man har satt upp, och kanske byta till ett system som bara har stöd för knappt hälften av alla dina enheter. Det gör dessutom att obskyra svenska märken oftast har någon eldsjäl som bygger en integration.

Skrivet av MurdinE:

Relativt enkel och väldigt bra hemautomation. Open source är klart största fördelen.

Största nackdelen tycker jag är rörligheten. Bra att det utvecklas snabbt men det märks att det inte är en mogen produkt eller har tillräckligt konsekvenstänk. Såna enkla saker som att de döper om attribut eller flyttar omkring värden i sina API'er för att det blir snyggare => plugins slutar fungera vilka måste åtgärdas. Eller som att tvinga in config från yaml till gui, fast för att ändra värden blir man tvungen att ta bort och lägga till pluginet igen (går inte att ändra via gui på samma sätt som tidigare i script).

Så fort man uppdaterar måste man kolla breaking changes och leta efter saker som påverkar ens installation samt kolla igenom så alla siffror och automationer fortfarande syns efteråt. Här kunde de gärna få slipa på sina processer för att minska användares huvudvärk vid uppdateringar.

Det är lite som att svära i kyrkan när man tar ställning till open source. Jag står med ett ben i varje läger. Jag älskar open source pga dess community och kan se så många fördelar med hur en produkt växer med hjälp av dess användare.

Den största nackdelen som @MurdinE också belyser, är att du inte har någon som håller i stafettpinnen och håller ihop helheten (vilket också många gånger kan påverka en produkt utvecklingsförmåga).

När en plugin uppdateras för att få annan funktionalitet... någon har städat upp bland variabler eller börjat förändra hur en kedja ter sig i ett flöde så slutar saker i andra moduler att fungera, för att de förlitar sig på data från andra källor.

Där sätter du konsumenten i ett dilemma. Vem äger problemet? Utvecklaren av modul A eller B? Konsumenten? Oavsett vem så får du en impact av en förändring som ofta resulterar i timmars felsökning, oberäkneliga svordomar och som väldigt många gånger slutar i att konsumenten får vända sig till båda utvecklarna. Har man tur tar någon åt sig av ditt dilemma och engagerar sig för att lösa problemet, eller så hamnar det i en backlog för feature requests som läggs på hög.

Det var lite det jag vill framhäva är en akilleshäl för alla open source projekt. Ofta går det att lösa med någon annan integration - men det kräver då att konsumenten engagerar och avsätter sin tid/plånbok för att lösa ett problem som inte existerade för en månad sedan.

En annan akilleshäl i ett open source projekt är att konsumenten inte kan utföra några kvalitetskontroller på det som installeras - om man inte är kapabel nog att kunna utläsa vad all kod gör i respektive fil. Ta wordpress som ett praktexempel på hur många plugins varje vecka som blir svartlistade, för att de innehåller skadlig kod eller är sårbara för attacker.

Med det sagt - så finns det otroliga fördelar med open source, så som tillgänglighet av funktioner, anpassningar och ledtiderna av implementation för ny funktionalitet, på grund av användarbasen som har ett behov.

Skrivet av Cinvan865:

Jag kör OpenHAB sedan några år tillbaka, på den tiden kändes OpenHAB mer kompetent än HA. Nån som kört båda nyligen och kan ge en färsk jämförelse på hur det är idag? Jag har förstått att HA har utvecklats mycket på ganska kort tid...

Jag körde både HA och OpenHAB, samt även Domoticz paralellet under 2015 för att utvärdera vilket jag skulle välja. OpenHAB var då en given vinnare då jag tycker det krävdes alldeles för mycket av mig som användare för att få HA och Domoticz att fungera. OpenHAB var väl inte ljusår för de andra, de var rätt snarlika, men av någon anledning fastnade jag mer för openHAB under ett år - till jag köpte mig en Homey 2016 och lade ner alla andra projekt.

När jag började skriva min HA artikel var jag faktiskt lite orolig för hur mycket jobb jag skulle behöva lägga ner för att få fram ett vettigt första material. Jag blev så chockad över hur långt HA har kommit och hur smidig hela processen var - att jag framåt kommer jobba vidare med min installation och få min Homey samt HA att samexistera i samma hem.

Jag tycker definitivt du ska ge HA en ärlig chans iaf.

Skrivet av bärplockaren:

Perfekt jag som håller och komma igång och lära mig HA.
Gött att kunna få in alla protokoll under ett och samma tak. (Wifi, 433mhz, zigbee, z-wave)

Kör de just nu via viritualbox men tanken är gå över till rpin.

Kul att du är på gång. Säg gärna till om det är något särskilt du vill att vi täcker i en artikel framåt.

Skrivet av Jimi84:

Underskatta inte att skriva så mycket som möjligt med Yaml, visst är det en högre inlärningskurva än att dra grafiska flöden i Node-Red, men de som valt att göra sina automatiseringar grafiskt tenderar glömma och dribbla bort sig själv om de behöver editera något efter 3 månader. Yaml är mycket renare. Mycket enklare att komma tillbaka till ifall man behöver ändra något.

En annan variant är att hålla sig till Blueprints.

När man lär sig förstå hur YAML konfig filerna är uppbyggda, vad som är vad och hur du kan kontrollera allt på ett helt annat plan - så köper jag dina argument.

Däremot, när man börjar få ett hundratal enheter eller fler, automatiseringar som liknar tomtens julklappslista och tredje parts entiteter som officiellt inte går in via en integration till både höger och vänster, så börjar det bli jobbigt att hitta i konfigurationsfilen. Visst finns det sökfunktionalitet - men det förutsätter att du kommer ihåg vad du döpt allting till.

Tyckte ni det var ett vettigt första upplägg av HA? Var det något ni kände att jag missat?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nima2001:

letar även jag, efter såna som kan köras helt lokalt.
testat shelly's ?

Jag har två aqara temperatur sensorer fungerar bra, har bara bytt batteriet på den ena. Men bra att ha en zigbee lampa nära så att de får bra koppling i zigbee nätet.

Shelly har jag i dimmer2 och flood de är också trevliga. Men lite mer meck att köra mqtt och/eller REST.
Jag har en laptop med ubuntu där jag kör HA, Node-red, grafana m.m i docker containers.
ConbeeII och philips hub. Har tänkt sälja Philips huben men har inte blivit av.

Var jätte roligt att hålla på i början. sen går det i vågor då man bara låter det stå sen får man lite nytändning och lägger till någon ny pryl.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Fatmajk:

Varför har folk blivit så lata att de inte pallar trycka på en vanlig knapp?

För man vill spara el. Nu kör jag Homey PRO, men har Homeassitant + conbee 1 sticka igång på min Synology NAS. Kör rörelsedetektorer i alla rum. Tänds när jag kliver in. Släcks vid inaktivitet. Låter ljusslingorna tändas och släckas vid resp soluppgång och solnedgång.

Permalänk
Medlem

Största fördelen för mig är att koppla samman system som normalt inte pratar med varandra.

Startar jag min TV så sänker den automatiskt fläkthastigheten på min luftvärmepump i TV-rummet. Nej, Samsung och Mitsubishi har inga färdiga integrationer om man inte tar till knep såsom HA.

Eller tänder jag ljuset med en z-wave brytare så kan jag även tända ljuset på smålampor kopplade till billiga Nexa brytare som kör 433mhz.

Trycker jag play på min Nvidia Shield så dimmrar den ner i TV-rummet. Pausar jag eller stänger av dimmrar den upp.

Alla telefoner har lämnat hemmet (wifi). Barnen har glömt att släcka ljuset igen. Bäst att släcka.

Börjar man tänka på det så hittar man alla möjliga smarta system i hemmet som kan dra nytta av varandra. Efter att man installerat HA så hittar den automatiskt alla möjliga enheter man knappt visst fanns i hemmet. Xbox, TV, förstärkare, torktumlare, skrivare, Philips Hue, router..

Men telefonappen använder jag aldrig för att tända och släcka. Men den är väldigt smidig för att se data från alla sensorer. Temperatur, luftfuktighet, elförbrukning etc. i hela huset.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon333222:

För man vill spara el. Nu kör jag Homey PRO, men har Homeassitant + conbee 1 sticka igång på min Synology NAS. Kör rörelsedetektorer i alla rum. Tänds när jag kliver in. Släcks vid inaktivitet. Låter ljusslingorna tändas och släckas vid resp soluppgång och solnedgång.

har du räknat på återbetalningstiden för rörelsesensorerna? antar att du inte köper de dyraste men men..

tänker att sparar du nån kilowatt om dagen så tar det kanske bara ett år?

Visa signatur

vad gör man inte för massorna med en
"riktigt stor digital penis"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cinvan865:

Jag krånglade en del med IKEA Trådfri mot ConBeeII och fick det inte att fungera riktigt som jag ville ha det. Det jag var ute efter var att kunna ha en IKEA Trådfri remote för att styra lamporna om jag ville, samtidigt som jag hade dem automatiserade. Jag kunde få styrning på lamporna, men då tappade den kontakten med remoten. Om min RPi dör av okänd anledning vill jag ändå kunna tända lamporna i köket liksom. Det slutade med att jag köpte IKEAs Gateway och integrerade den mot RPi, då fungerar det som jag vill. Men detta var något år sedan och det kan ju ha varit jag som inte förstod hur man kunde göra.

Du kan parkoppla fjärren mot conbee också och lägga in automationer i HA för att styra lamporna (eller annat) baserat på olika knapptryckningar. Funkar såklart inte om din rpi/HA dör.

Dock tror jag inte fjärr mot lampa fortsätter funka heller om IKEA-gatewayen dör i ditt exempel. Flyttade själv nyligen från gateway till conbee och då dog alla parkopplingar när jag fabriksåterställde gatewayen. Den kan iofs skickat ut något meddelande om total frånkoppling i meshet i samband med det..

Permalänk
Medlem
Skrivet av moreempty:

har du räknat på återbetalningstiden för rörelsesensorerna? antar att du inte köper de dyraste men men..

tänker att sparar du nån kilowatt om dagen så tar det kanske bara ett år?

Alternativet som jag ser det är ju att de är tända dygnet runt. Poängen är att slippa tända/släcka manuellt, vilket upplevs som jobbigt. Det är inte bara några timmar om dagen man sparar. Sedan ytterligare en sak är ju trivsel, inte så hemtrevligt med alla lampor tända på max/samma nivå hela dygnet

Permalänk
Medlem

Håller med om att komplexiteten och all tid man måste lägga ner är det negativa med HAS. Att alla jag känner som älskar HAS även jobbar som utvecklare säger en del .
HAS made for and by developers .

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av moreempty:

har du räknat på återbetalningstiden för rörelsesensorerna? antar att du inte köper de dyraste men men..

tänker att sparar du nån kilowatt om dagen så tar det kanske bara ett år?

Hehe, tänker inte ROI här, men gillar inte att elda för fåglarna liksom. Ledlamporna har en begränsad livslängd och dör av värmedöden om de är på 24/7.

Permalänk
Medlem

Om man har Conbee II crför kör ni du med hur hubben?

Permalänk
Medlem
Skrivet av kRYSSET:

Den största nackdelen som @MurdinE också belyser, är att du inte har någon som håller i stafettpinnen och håller ihop helheten (vilket också många gånger kan påverka en produkt utvecklingsförmåga).

Detta har inget med öppenheten av källkoden att göra utan mer utvecklarna bakom koden. För att ta ett exempel: Python, som också är öppen källkod, där har dem en kommitté som håller i staffetpinnen.

Skrivet av kRYSSET:

När en plugin uppdateras för att få annan funktionalitet... någon har städat upp bland variabler eller börjat förändra hur en kedja ter sig i ett flöde så slutar saker i andra moduler att fungera, för att de förlitar sig på data från andra källor.

Igen, detta är ett problem hur folk bakom projektet driver det. Inte att källkoden är öppen. Du kan ha samma problem med proprietära produkter. Fördelen med att källkoden är öppen är att du själv (eller någon annan) har möjligheten att fixa problemet. Hade koden varit stängd hade du snällt få vänta på att utvecklarna av plugin:et löser det.

Skrivet av kRYSSET:

Där sätter du konsumenten i ett dilemma. Vem äger problemet? Utvecklaren av modul A eller B? Konsumenten? Oavsett vem så får du en impact av en förändring som ofta resulterar i timmars felsökning, oberäkneliga svordomar och som väldigt många gånger slutar i att konsumenten får vända sig till båda utvecklarna. Har man tur tar någon åt sig av ditt dilemma och engagerar sig för att lösa problemet, eller så hamnar det i en backlog för feature requests som läggs på hög.

Då HA kör Apache 2.0 licens så skulle jag säga att problemet ligger hos konsumenten. Utvecklaren av modul A eller B har inga obligationer att fixa något problem som händer hos konsumenten. Men eftersom jag inte är någon advokat så kan jag ha helt fel. Det kan vara väldigt frustrerande när sådan här sker. Men jag hoppas HA har någon sorts funktionalitet att mitigera detta. Något som kanske kan vara intressant att ta upp om det blir en fortsättning?

Skrivet av kRYSSET:

Det var lite det jag vill framhäva är en akilleshäl för alla open source projekt. Ofta går det att lösa med någon annan integration - men det kräver då att konsumenten engagerar och avsätter sin tid/plånbok för att lösa ett problem som inte existerade för en månad sedan.

Håller inte med, då detta problem även existerar för proprietära program. Släpper t.ex. SideFX en ny version av houdini (ett program för att göra bland annat special effekter och använder sig av plugins). Då är det inte säkert att ens plugins kommer att funka. Utan man får då helt enkelt avsätta sin tid/plånbok för att lösa problemet.

Skrivet av kRYSSET:

En annan akilleshäl i ett open source projekt är att konsumenten inte kan utföra några kvalitetskontroller på det som installeras - om man inte är kapabel nog att kunna utläsa vad all kod gör i respektive fil. Ta wordpress som ett praktexempel på hur många plugins varje vecka som blir svartlistade, för att de innehåller skadlig kod eller är sårbara för attacker.

Är precis det öppen källkod tillåter konsumenten att göra. Att inspektera källkoden och se att den gör det utvecklarna säger att den gör. Är koden stängd, då kan du enbart förlita dig på att den gör det utgivarna säger att den gör. Sen är det långt ifrån alla som har den kompetensen som krävs för att läsa koden. Men möjligheten finns att anlita någon tredjepart för att göra en undersökning eller förlita sig på att det finns tillräcklig med kompetens i communityn som kan kontrollera. Något som inte är fallet om koden är stängd. Exemplet med wordpress låter som att öppenheten funkar då dem upptäcker sårbarheter. Hade det varit bättre om wordpress var proprietär?

Skrivet av kRYSSET:

Tyckte ni det var ett vettigt första upplägg av HA? Var det något ni kände att jag missat?

Jag tyckte det var ett bra första upplägg. Har bara suttit lite med HA när jag försökte få den att samla in data från mina RuuviTags. Men fick aldrig det att funka, utan istället skrev jag något eget baserat på exempel från ruuvis kodarkiv. Så denna guide funkade bra för mig för att få lite kött på benen och se vad man kan göra med HA.

Visa signatur

Dagens ordspråk:
Den som väntar på något gått väntar alltid för länge.

Permalänk
Medlem
Skrivet av gothenburg:

Jag vill att mina lampor ska tändas när jag ska gå upp på morgonen, därför har jag en vanlig mekanisk timer.

Hur funkar det om du bestämmer dig för att bryta din rutin då och då?

Edit: Några meningar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kRYSSET:

Den största nackdelen som @MurdinE också belyser, är att du inte har någon som håller i stafettpinnen och håller ihop helheten (vilket också många gånger kan påverka en produkt utvecklingsförmåga).

Det har ju inget med om koden är open-source eller inte utan organisationen/företaget bakom. Både linux och Microsoft är praktexempel på detta där båda tillhandahåller och ansvarar över mjukvaror som har öppen källkod.

Skrivet av kRYSSET:

När en plugin uppdateras för att få annan funktionalitet... någon har städat upp bland variabler eller börjat förändra hur en kedja ter sig i ett flöde så slutar saker i andra moduler att fungera, för att de förlitar sig på data från andra källor.

Där sätter du konsumenten i ett dilemma. Vem äger problemet? Utvecklaren av modul A eller B? Konsumenten? Oavsett vem så får du en impact av en förändring som ofta resulterar i timmars felsökning, oberäkneliga svordomar och som väldigt många gånger slutar i att konsumenten får vända sig till båda utvecklarna. Har man tur tar någon åt sig av ditt dilemma och engagerar sig för att lösa problemet, eller så hamnar det i en backlog för feature requests som läggs på hög.

Hur skulle det skilja sig om skillnaden vore att du inte har tillgång till källkoden? dvs closed-source?

Skrivet av kRYSSET:

En annan akilleshäl i ett open source projekt är att konsumenten inte kan utföra några kvalitetskontroller på det som installeras - om man inte är kapabel nog att kunna utläsa vad all kod gör i respektive fil. Ta wordpress som ett praktexempel på hur många plugins varje vecka som blir svartlistade, för att de innehåller skadlig kod eller är sårbara för attacker.

Återigen, om alla tilläggen skulle vara med stängd källkod, då skulle vi lita på företagets goda vilja att själva tala om när det är sårbarheter när dom hittar dom. och det förutsätter ju att dom överhuvud taget avsätter resurser för att leta dessa sårbarheter.

Visa signatur

CPU: Ryzen 9 3900x Noctua NH-D14 MOBO: TUF Gaming X570-PLUS GPU: GTX 980 RAM: 32 GB 3200 MHz Chassi: R4 PSU: Corsair AX860 Hörlurar: SteelSeries 840 Mus: Logitech G502 Lightspeed V.v. nämn eller citera mig för att få svar.

Permalänk
Medlem

Jag har kört HA sen någon gång 2016-2017 tror jag. Använder det både som hemlarm och tända lampor inne och utomhus.
Det hela har funkat mycket bra, är sjukt stabilt. MEN det var sjukt knöligt att få igång för en som inte är vad vid att sitta och koda i YALM, men fick hjälp av snälla själar som har detta som hobby. Sen när det gått ett tag så behövdes Python uppdateras för att jag skulle kunna fortsätta uppdatera HA, hade hjälp av en kompis med svart bälte i Linux, men inte ens han lyckades med detta som för en Windowsanvändare låter som en enkelt grej.. Så jag ligger snällt kvar på version 0.63 från 2018 för att slippa göra om en massa. Men jag får väl ta mig i kragen och göra om allt nån gång... Jag vill dock hålla på med andra saker i livet än Yalm-kod så vi får se när det blir av. Mitt larm och annat funkar ju, så det finns inget som pressar mig att installera om i nuläget.

Skulle jag rekommendera HA? Absolut, utan att ens ha testat de nya användarvänliga versionerna! Men bara om man har tid att pilla med det.

Visa signatur

[ Tt Core V21 | Ryzen 5900X | Noctua NH-D15 | MSI MAG B550 Mortar | 64GB Ballistix 3600Mhz CAS 16 | MSI PCIE5 850W |
RTX 4080 | 980 Pro 2TB SSD ]

Permalänk
Medlem

Vad använder ni för hårdvara för att visa gränssnittet? Kör ni dashboard direkt på mobilen eller har ni paddor, isåfall vilken/vilka?

Visa signatur

| AMD Ryzen 5 5600X | Asus Rog B550-i gaming | Sapphire Radeon 6800 refkort | Viper Steel Patriot 16gb 4400mhz | Sabrent NVMe Rocket 1TB + Samsung 970 1TB | Corsair 750W SFX | Cooler Master NR200P | Vattenkyld custom loop

Permalänk
Medlem
Skrivet av mastrovious:

Vad använder ni för hårdvara för att visa gränssnittet? Kör ni dashboard direkt på mobilen eller har ni paddor, isåfall vilken/vilka?

Kör på mobiler och en gammal 10" huawei surfplatta jag köpte på Tradera för ändamålet. Hade lite krångel med för gammal Android-version för diverse kiosk-appar för UI på helskärm. Hittade appen HomeHabit för UI på plattan som integrerar mot HA, är ännu mer touch-vänligt än HA's Lovelace UI och helt okej gratis.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mastrovious:

Vad använder ni för hårdvara för att visa gränssnittet? Kör ni dashboard direkt på mobilen eller har ni paddor, isåfall vilken/vilka?

Här hemma kör vi Homeassistant appen i alla telefoner, jag och sambon har fulla dashboards för allt medans barnen bara har sina egna rum (för att inte kunna jävlas med varandra)

Men i ärlighetens namn så används det inte så mycket. Allt är automatiserat här så allt tänds och släcks när man kommmer hem eller går (rum beroende på person, allt om ingen är hemma), rörelsesensor i toalett, badrum och kök. Kontoret tänds om datorn är påslagen samt olika ljus i hallen och vardagsrum beroende på tid och andra kriterier som t.ex. om en film spelas på tv'n. Och skulle man ändå behöva ändra någonting så finns det smarta strömbrytare i varje rum som kan ställa "scener" eller så ber man Google assistenten att tända släcka dimmra och så vidare.

Mitt mål har hela tiden varit att få det så sömlöst och automatiserat så att man inte ska behöva tänka på att gå och tända och släcka utan det "bara fungerar".

Sen är det såklart inte bara lampor som styrs, har t.ex. temperatursensor i varje kyl och frys så det larmar om temperaturen blir för hög (barn som glömt frysdörren t.ex.), stereon i vardagsrummet stänger automatiskt av subwoofern på kvällarna och sätter förstärkaren i night mode för att inte störa grannar. Övervakningskameran i hallen skickar notis om tensorflow registrerat en människa när ingen är hemma och skickar en bild till telefonen. Fantasin sätter gränserna

Visa signatur

CPU: Det finns. GPU: Lite snabbare än den gamla! RAM: Absolut! Nätagg: Alldeles lagom. Kylning: Tyst och tillräcklig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kvirkel:

Kör på mobiler och en gammal 10" huawei surfplatta jag köpte på Tradera för ändamålet. Hade lite krångel med för gammal Android-version för diverse kiosk-appar för UI på helskärm. Hittade appen HomeHabit för UI på plattan som integrerar mot HA, är ännu mer touch-vänligt än HA's Lovelace UI och helt okej gratis.

Skrivet av Langelus:

Här hemma kör vi Homeassistant appen i alla telefoner, jag och sambon har fulla dashboards för allt medans barnen bara har sina egna rum (för att inte kunna jävlas med varandra)

Men i ärlighetens namn så används det inte så mycket. Allt är automatiserat här så allt tänds och släcks när man kommmer hem eller går (rum beroende på person, allt om ingen är hemma), rörelsesensor i toalett, badrum och kök. Kontoret tänds om datorn är påslagen samt olika ljus i hallen och vardagsrum beroende på tid och andra kriterier som t.ex. om en film spelas på tv'n. Och skulle man ändå behöva ändra någonting så finns det smarta strömbrytare i varje rum som kan ställa "scener" eller så ber man Google assistenten att tända släcka dimmra och så vidare.

Mitt mål har hela tiden varit att få det så sömlöst och automatiserat så att man inte ska behöva tänka på att gå och tända och släcka utan det "bara fungerar".

Sen är det såklart inte bara lampor som styrs, har t.ex. temperatursensor i varje kyl och frys så det larmar om temperaturen blir för hög (barn som glömt frysdörren t.ex.), stereon i vardagsrummet stänger automatiskt av subwoofern på kvällarna och sätter förstärkaren i night mode för att inte störa grannar. Övervakningskameran i hallen skickar notis om tensorflow registrerat en människa när ingen är hemma och skickar en bild till telefonen. Fantasin sätter gränserna

Tack! Ska ägna mellandagarna åt detta tänkte jag 😁

Visa signatur

| AMD Ryzen 5 5600X | Asus Rog B550-i gaming | Sapphire Radeon 6800 refkort | Viper Steel Patriot 16gb 4400mhz | Sabrent NVMe Rocket 1TB + Samsung 970 1TB | Corsair 750W SFX | Cooler Master NR200P | Vattenkyld custom loop

Permalänk
Medlem
Skrivet av exroz:

Varför är folk så beroende av att styra sina lampor?

Det går att göra med en timer eller smartplug för 100 kr.

Jag är inte heller intresserad av lampstyrning, men i framtiden vill jag gärna ha självhostad röststyrning för att lägga till saker på inköpslista, och automatisk rensning av inköpslista baserad på digitala kvitton.

Permalänk
Skrivet av Bankai:

Hur funkar det om du bestämmer dig för att bryta din rutin då och då?

Edit: Några meningar.

Det blir ingen skillnad, fönsterbelysningen tänds alltid kl 05 och släcks vid 07 och tänds runt 15 tills jag går och lägger mig vid 22. Justerar tiden något sommartid. Därav mitt intresse för att skaffa Home Assistant.

Visa signatur

Intel i5 6600K | Be Quiet, Pure Rock! | Asus Z170 Pro Gaming | Asus GTX 1070 Strix Gaming | HyperX 16 GB (2x8GB) DDR4 2133MHz Fury Black | Samsung 850 Evo 250GB | Skärm: Samsung S27D390H | Chassi: Fractal Design Define R4 Black
Spelnick: Jernhand

Permalänk
Medlem
Skrivet av hyllevask:

Har länge tänkt införskaffa en temperatur/luftfukt mätare att slänga upp på vinden, men det har aldrig blivit av. Kan du rekommendera någon?

Sonoff SNZB-02, kör via ZigBee. Har en från Shelly också som kör via WiFi, men den tycker jag inte är lika bra. Jag kan dock inte svara på varför :). Kör många alla ZigBee via en SmartThing-hub.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk

Har någon hatkärlek till home assistant, de är otroligt bra när de funkar. Men lika lockande de är att trycka uppdatera när de kommit nya versioner lika mycket ångrar man sig när man inser värdet i uttrycket "rör inget som fungerar" för det är mer regel än undantag att något kommer skita sig när man i sin iver tryckt uppdatera och nått point of no retur . Nåväl fördelarna väger klart över nackdelarna och här sitter man med 5st Raspberrys med individuella installationer av home assistant för olika ändamål både privat och för ändamål i jobb😁

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nima2001:

letar även jag, efter såna som kan köras helt lokalt.
testat shelly's ?

Jo, det lutar nog åt att skaffa ett par Shelly H&T eftersom jag har läst bra saker om dem, även om jag föredrar Zigbee-enheter. Tror att jag också ska beställa mig en bunt nya Aqara från AliExpress och göra ett nytt försök. Gillar storleken på dem.

Visa signatur

Smurf

Permalänk
Medlem

Vad rekommenderas att använda för tablet till att köra HA dashboards i sina olika rum i huset?

Permalänk
Medlem
Skrivet av kelthar:

Sonoff SNZB-02, kör via ZigBee. Har en från Shelly också som kör via WiFi, men den tycker jag inte är lika bra. Jag kan dock inte svara på varför :). Kör många alla ZigBee via en SmartThing-hub.

Min Sonoff tappar ofta kontakt med Smartthings. Xiaomis Aqara fungerar däremot bra och är värd den extra pengen.

Visa signatur

Gaming: MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI | AMD Ryzen 9 5900X | ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB | Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3200 MHz | Corsair RM850x V2 | Sabrent 2TB Rocket Nvme PCIe 4.0 | FD Define S | LG 27GP850 | LG 48C1

Permalänk
Medlem
Skrivet av naaw:

Vad rekommenderas att använda för tablet till att köra HA dashboards i sina olika rum i huset?

jag kör med amazon firetablets för att få röststyrning från samma ställe.
dessutom är dom förhållandevis billiga och klarar vara anslutna 24/7.
använd med fördel appen wallpanel med HA.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kelthar:

För att det är så najs, men för mig slutar det inte där. Reglera värmepanna (viessmann), termostaterna på elementen (tado), pluggar och inbyggda puckar till belysning temp och fuktsensorer på vindarna och i krypgrunden, styra barnens wifi, trigga ljud i högtalarna och skicka notifikation när mina kameror detekterar att det är en person som kommer på uppfarten (med frigate).

Många saker kan man lösa med separata system och appar och använda sig av deras menyer och hantering. Men nu är allt på ett ställe, med de knappar och information som jag anser att jag behöver.

Hur är upplevelsen med tado? Jag har varit sugen på dem men de kostar ju en slant. Behöver man bryggan om man kopplar mot HA?

Skrivet av Nima2001:

letar även jag, efter såna som kan köras helt lokalt.
testat shelly's ?

Jag kör shelly h&t och de funkar prima. Har även shelly puckar i hrla huset och grymt imponerad av hur bra de funkar med tanke på priset. Samt shelly flood, gassensor. Köpte mig nuss en shelly pro till elcentralen och lite andra enheter. Tänkte se om jag kan byta ut termostatstyrningen till pannan med shelly uni kombinerat med h&t. Även en ikea gateway till några trådfri lampor och bänkbelysningen i köket och rullgardiner. Fungerar bra. Lite meck att få igång det och får ladda om integrationen ibland i HA. Men det är främst när dottern varit å tryckt på stenåldersswitcharna till fönsterlamporna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av aragon:

jag kör med amazon firetablets för att få röststyrning från samma ställe.
dessutom är dom förhållandevis billiga och klarar vara anslutna 24/7.
använd med fördel appen wallpanel med HA.

Är Alexa-integrationen mot HA smidig? Kör Google Assistant och den var lite meckig att få igång, behöver laddas/authentiseras om ibland och manuellt synka enheter. Med Assistant borde väl de flesta plattor stödja röststyrning?

Permalänk
Medlem

Har kört HA i omgångar (och de flesta andra system också för den delen) under de senaste 10 åren, men faller alltid tillbaka på Homey. Allt bara lirar utan att man måste lägga timmar på att få mellanslag rätt i yaml-filer eller slita av sig det lilla hår man har kvar för att en uppgradering helt plötsligt har fått hälften av alla automationer och enheter att sluta fungera.

Gillar dock nya el-vyn i HA skarpt, ffa om man har solceller och elbil.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dhanjel:

Har kört HA i omgångar (och de flesta andra system också för den delen) under de senaste 10 åren, men faller alltid tillbaka på Homey. Allt bara lirar utan att man måste lägga timmar på att få mellanslag rätt i yaml-filer eller slita av sig det lilla hår man har kvar för att en uppgradering helt plötsligt har fått hälften av alla automationer och enheter att sluta fungera.

Gillar dock nya el-vyn i HA skarpt, ffa om man har solceller och elbil.

använd en vettig kontroller som sköter protokollen åt ha så blir det stabilt, skulle ha dö så funkar allt ändå

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.