LG: "Knappt hälften av alla smarta prylar förblir uppkopplade"

Permalänk
Medlem
Skrivet av anCOOL:

Eller så höjer man framfötterna eller sänker bakfötterna lite på kylskåpet, men då måste man ju gå ner på golvet.
Tror ni det finns smarta fötter så man får en notis om att fötterna är justerade...

Helst skall de ju stå vågrätt för att man inte skall slita ut kompressorn fortare.

Men tycker bättre om riktigt korkade vitvaror, ingen extra elektronik som kan gå sönder och göra produkten obrukbar även om resten är i topptrim.

Permalänk
Livsnjutare 😎

Det är nästan svårt idag att köpa saker som inte är smarta.

Tar två exempel: robotdammsugare och luftrenare

Båda är i detta fallet tillverkade utav Xiaomi och roboten förstår jag om man vill kunna fjärrstyra, få rapporter på hur städningen går etc.

Men luftrenaren behövde internet för att röstkommandon skulle fungera. Brydde mig inte om det så jag ville slippa att koppla upp den och bara köra touch-kontrollerna…. Trodde jag !
Kunde inte ens starta upp enheten första gången utav att koppla upp den mot nätet och en app. Gah så trött man blir, aja - sagt och gjort, uppkopplad och nån app installerad i telefonen. Nu gick den att använda stand-alone utan att ha med nätet eller appen att göra. Bra.

… men så när jag är inne i routern så ser jag att den skickar massa trafik ?! Troligen för att den har fler mikrofoner som lyssnar på en.

Blev en blockering utav enheten i routern och gjorde snabbt en liten hatt utav folie 🙈

Visa signatur

Citera eller Svara för respons! •
• Life is a playground {|;^) •

Permalänk
Skäggig legend

Bergvärmepumpen är uppkopplad och det är kanon.
Tvättmaskin och Torktumlaren är uppkopplade vilket även det är super. Jag kan se när fästmön tvättar osv, veta om jag ska hänga upp tvätten när jag kommer hem eller ej, styra timer mot elpriser osv.

Kylskåpet..? WHY?! "dörren står öppen" Jo tack... Halva kvarteret står och knackar på min ytterdörr för att be mig stänga av det pipande ljudet.

Visa signatur

Tråden om Skägg!
My cave...
Ryzen 5 3600@4,3Ghz - 16GB CL16 - RTX 3070 - Kingston Fury M.2 2TB
🎧Schiit Hel + DT-770 PRO - NAD C316 - B&W 685 - LG 65" OLED B6
 Watch Series 5 4G - Macbook Pro 13" 2015 - iPhone 11 PRO 256GB 

Permalänk
Skrivet av Lordsqueak:

Bygg in en timer på spisen*,, verkar smartare

*spis, ugn, tvättmaskin,etc

Hade en spis av Husqvarna från 1950-talet. Den hade en inbyggd timer...för att STARTA spisplattan. Tanken var att man skulle kunna sätta en kastrull med vatten på plattan och få det uppkokt tills man var hemma efter jobbet, eller liknande. Helt livsfarligt.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Har några. Men ogillar att ha produkter ansluta som inte får regelbundna säkerhetsuppdateringar.

Funderar på att sätta dem på ett separat nätverk.

Visa signatur

JJ2 Multiplayer
JJ2 ZStats

[1] Ryzen 5800X | 5500XT | Kingston A2000 | Lenovo G24-10 144Hz [2] Ryzen 5700G | RX 560 | WD Blue SN550 [3] Ryzen 5600G | Kingston A2000 [4] Ryzen 3600 | GT 740 | 850 EVO [5] Ryzen 3600 | Geforce 405 | 850 EVO (alla är i bruk)

Permalänk
Medlem

Har en bergvärmepump uppkopplad mot nätet. Bra att kunna kolla/kontrollera temperaturen hemma när man är borta några veckor.
Och en robotgräsklippare på landet som skickar mail när den fastnat

Vi hade en liknande funktion på vår bil men plockade ur den eftersom vi inte tycker att VW behöver veta vart vi kör, med vilken hastighet osv.

/ B

Permalänk
Medlem

Fy vad otäckt att hälften är uppkopplade, det betyder ju att de om 10-15-20 år kommer fortsätta vara det och då vara många år sedan senaste uppdateringen… varje månad hittas det minst 10 nya CVE i mina närmaste produkter på jobbet, och det är inte projekt med miljoner rader kod eller tusentals dependencies…

Ju smartare dessa saker blir desto mer risker

Permalänk
Skrivet av Bill50x:

Har en bergvärmepump uppkopplad mot nätet. Bra att kunna kolla/kontrollera temperaturen hemma när man är borta några veckor.

Jag undrar om jag skulle vågat hålla en så dyr och för hemmet kritisk komponent exponerad.
Det känns som regel snarare än undantag att företag missköter säkerheten.

Permalänk
Avstängd

Som någon sa är problemet att de uppkopplade funktionerna är inte särskilt smarta.

Det enda jag kommer på i dagsläget som jag hade uppskattat är om mitt kylskåp kan hålla koll på vilka av mina livsmedel som finns i skåpet minst 300 dagar om året, är slut eller påväg att ta slut. Och isåfall generera en inköpslista där livsmedlet ingår. Och även om det skulle finnas så kommer funktionen sist på priolistan efter prestanda, pris, hållbarhet och utseende.

Att enbart förlänga av/på knapp och display till ens mobil är inte nog för att kallas smart. När torktumlaren kan vika tvätten själv och ugnen med x-ray se innertemperatur på köttet, och frysen frosta av sig själv, då snackar vi.

Permalänk
Medlem

Det närmaste jag har är väl en vattenkokare, och den var för all del uppkopplad en gång i tiden, men när den tappade anslutningen -av någon anledning jag inte kommer ihåg - så orkade jag inte para ihop den igen. Jag är sällan längre ifrån den än att jag hör när den är klar, och mer avancerade funktioner än "koka" (d.v.s. tryck på knappen) använde jag sällan eller aldrig, och "gå till köket, fyll på vatten och tryck på knappen" var alltid snabbare än att "öppna appjäkeln i mobilen, konstatera att det ändå var slut på vatten, gå till köket, fylla på vatten, öppna mobilen och trycka på knappen".

Tvättmaskin hade varit bekvämt dock då jag aldrig hör när den är klar, och ett par gånger om året brukar jag konstatera att jag uppenbart behöver träna på att stänga kyl och frys vilket skulle göra det smidigt att få en notis om det också. Spisen glömmer jag ytterst sällan, men även det vore det tryggt att ha notis om.

Men ja, det är tveksamt huruvida jag skulle vilja ha sådana saker uppkopplade utan att själv kunna säkra upp dem ...

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem

Jag tycker att det verkar vara en hel del teknik för teknikens skull när det gäller smarta hem idag.

Jag har några uppkopplade prylar idag och jag har ett ordentligt IoT VLAN för dessa. Men ifall jag ska ansluta något till nätet så ska det verkligen tillföra något och fördelarna med att ha dem uppkopplade ska överstiga nackdelarna.

Jag tycker att det allt för ofta tillverkas saker som säljs som smarta utan att det tillför någon praktisk nytta av att ha dem uppkopplade.

Permalänk
Medlem

Jag har smart tvättmaskin och torktumlare från Bosch.
Det kom på köpet och var inget jag efterfrågade.
I teorin är det nog användbart att få en notis om att tvätten är klar eller att tvättmedlet är på väg att ta slut men nyttan för mig är högst marginell.
Tyvärr är också maskinerna en ren plåga att koppla upp. Det är fruktansvärt buggigt och osmidigt. Sedan tappar de också uppkopplingen efter en kort tid och man får börja om (ifall man anser det värt).
Jag har inte orkat.
Till på köpet finns det funktioner i tvättmaskinen som måste skötas via app, dosering och ljudstyrka. Tack och lov behöver man sällan ändra på detta.
Erfarenheten av dessa två vitvaror har inte gett mersmak på smarta prylar.
Jag hoppas att varor från andra tillverkare är smidigare.

Permalänk
Medlem

Från originalkällan:

"Amid pressure from weaker demand and rising materials costs, internet-connected appliances, including dishwashers and ovens that link to a customer’s home Wi-Fi network, could help manufacturers such as LG and Whirlpool recast what has traditionally been a one-time purchase business model into ongoing relationships with customers.

Internet-connected appliances provide manufacturers with data and insights about how customers are using their products, allowing them to sell relevant replacement parts or subscription services."

Personligen klarar jag mig fint utan att betala en månadsavgift för att använda min köpta spis/frys/kyl. Och om det innebär att går minste om "relationen" med Bosch, Electrolux eller Samsung så gör det mig bara lycklig.

Permalänk
Hedersmedlem

*OT raderat*

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Medlem

Jag köper gärna smarta produkter som ofta blir en besvikelse då mycket känns halvfärdigt trots ibland flera generationer på marknaden.
Däremot måste det vara möjligt att styra produkterna lokalt då jag inte kopplar upp mot "molnet" utan styr dem i mitt lokala nätverk som inte tillåter produkter att ringa hem då de inte har tillgång till internet.
Tyvärr bryr sig de flesta tillverkare sig endast om att samla in data över deras molntjänster än att underlätta för kunder att själva styra sin utrustning.

Permalänk
Medlem

Hade en WiFi uppkopplad tvättmaskin. Var inget att hänga julgrannen. Svår att installera.

Permalänk
Medlem

Jag är allt för smarta funktioner inbyggda i apparaterna, men skulle inte säga att jag har något behov av att kunna styra dessa hushållsenheter via mobilen eller andra uppkopplade operativsystem.

Jag försöker istället leva mitt liv med färre notiser.

Det hjälper inte heller att det är en mardröm att koppla upp vissa enheter, tänker framförallt på min sound-bar från LG.

Permalänk
Medlem

Min Miele-tvättmaskin är "smart", om man nu vill kalla den det. I praktiken ser jag tre fördelar - man får en notis när tvätten är klar, det ger tillverkaren möjlighet att uppdatera firmware i händelse av någon upptäckt bugg och att den säger till när tvättmedlet håller på att ta slut. Men inget jag inte kunde leva utan direkt.

Visa signatur

Intel Core i5 12600K | MSI Pro Z690-A DDR4 Wifi | MSI RTX 3080 Ventus 3X Plus | 4x8 GB G.SKILL Trident Z RGB 3200MHz | Samsung 970 EVO 500GB | Seasonic Focus+ Gold 750W | Corsair Obsidian 500D | LG 34GN850

Permalänk
Medlem

Har rätt många prylar uppkopplade,

*Diskmaskin, borsch - ganska meningslös igentligten men notifikationer på när maskinen är klar, lågt med salt och glans var lite trevlig.
inget man igentligen behöver men men, dock var det smidigt att ställa in vattenhårdhet, etc med appen istället för den lilla displayen.

*Tvättmaskin. Borsch - huvudsakligen skulle vi ha autodos som enda krav, funkar som förväntat med notiser etc, väldigt nöjd med den då man snabbt kan växla mellan maskiner (2 barn = mycket tvätt) lite besviken på "länken" som skulle skapas mellan torktummlaren och tvättmaskinen där "rätt" program skulle köras automatiskt på torktummlaren efter valt tvättprogram/kg men är igentligen en ickefråga.

*Torktummlare, borsch samma som innan, notiser är kanon då vi inte riktigt hör maskinen från övervåningen, Just denna har strulat lite då det är "för kallt" i luften och man måste starta om programmet ibland (får väl koppa ihop golvvärmeslingorna snart...)

Ut över detta har jag 2 elbilsladdare (zappi), en egen knopad HA med ett 15 givare till (pann temp, frånluft, vind (båda med fukt) hus garage etc för diverse aviseringar,

Överlag är jag väl ok nöjd med borschen, aldrig tappat länken o appen har väl funkat. Dock saknar jag tonvis med funktioner som skulle vara intressanta speciellt localonly med ett lite simplare interface för att länka med tex HA (finns ju ful fix men det orkar jag faktiskt inte med längre då tiden inte riktigt längre finns samt samt att kunskapen har halkat efter "lite".

Permalänk
Inaktiv

Ljuva tider back in the day när man kunde köpa maskiner, högtalare och soundbars etc. utan appar och internetuppkoppling. Det ska vara akut ifall jag köper sådan utrustning och inte heller finnas några "dumma" alternativ.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tomas1976:

Jag har smart tvättmaskin och torktumlare från Bosch.
Det kom på köpet och var inget jag efterfrågade.
I teorin är det nog användbart att få en notis om att tvätten är klar eller att tvättmedlet är på väg att ta slut men nyttan för mig är högst marginell.
Tyvärr är också maskinerna en ren plåga att koppla upp. Det är fruktansvärt buggigt och osmidigt. Sedan tappar de också uppkopplingen efter en kort tid och man får börja om (ifall man anser det värt).
Jag har inte orkat.
Till på köpet finns det funktioner i tvättmaskinen som måste skötas via app, dosering och ljudstyrka. Tack och lov behöver man sällan ändra på detta.
Erfarenheten av dessa två vitvaror har inte gett mersmak på smarta prylar.
Jag hoppas att varor från andra tillverkare är smidigare.

Surt att dom strulade så för dig, Första drift tagningen va lite knepig då jag inte kunde pilla fram en WPS knapptryckning men efter första drift tagningen har den aldrig tappat länken (inkluderat ett byte från pfsense till Microtiks (dock samma unfi puck).

Är nog en 10 meter mellan APn och dm/tt via betonggolv. Rullat ungefär i 2 år nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tomas1976:

Jag har smart tvättmaskin och torktumlare från Bosch.
Det kom på köpet och var inget jag efterfrågade.
I teorin är det nog användbart att få en notis om att tvätten är klar eller att tvättmedlet är på väg att ta slut men nyttan för mig är högst marginell.
Tyvärr är också maskinerna en ren plåga att koppla upp. Det är fruktansvärt buggigt och osmidigt. Sedan tappar de också uppkopplingen efter en kort tid och man får börja om (ifall man anser det värt).
Jag har inte orkat.
Till på köpet finns det funktioner i tvättmaskinen som måste skötas via app, dosering och ljudstyrka. Tack och lov behöver man sällan ändra på detta.
Erfarenheten av dessa två vitvaror har inte gett mersmak på smarta prylar.
Jag hoppas att varor från andra tillverkare är smidigare.

Jag kan bara hålla med. Har också en bosch tvättmaskin. Grymt dålig. Bara problem att koppla upp den och hålla uppkopplingen. Det som var mest korkat är att maskinen måste stå igång på ett specifikt program och sedan får välja program i appen, som inte är samma som om man startar manuellt. Så fort den varit avstängd så hittar appen inte den och man för göra om installstionen. Riktigt värdelös och inte ett dugg smart.

Felstavning
Permalänk
Medlem

Föredrar att använda mig av "dumma" maskiner som sedan styrs av lokal kontroller, antingen genom scener som baseras på förbrukning för att veta när tork/tvätt är klart, samt slå på kaffe och vattenkokare. Eller genom torrkontakter på tex smartimplant. Vill inte ha vitvaror eller andra saker som är beronde av internet för att fungera genom en tjänst som både kan vara orsäker och sluta funger närsom om tillverkaren väljer det.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Skrivet av padinni:

Jag har samma problem glömmer kyl och frys på glänt och har inga alarm. Finns det någon lösning menar du?

Lösningen för dig är att köpa kyl/frys med vanligt traditionellt larm?? Piper efter 30 sek eller nåt sånt

Fyfan vad drygt att fylla mobilen med massa dryga appar som fyller noll funktion. Mitt element och lampor är via app, men använder det aldrig ändå. Är bara enklare att trycka på knappen

Visa signatur

är alla stockholmare inkompetenta?

Permalänk
Medlem

Det finns endast en enstaka smart funktion av vitvara jag skulle vilja ha, och det är inget som kräver uppkoppling. En varning för när en mobiltelefon befinner sig i trumman.

Dyrt

Permalänk

Har min värmepump ,airfryer, AC, luftrenare, robotdamsugare uppkopplade,

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5900X /Radeon RX 6950XT / Gigabyte X570 AORUS ULTRA / 32gb Corsair Vengeance RGB PRO DDR4 3600MHz /, EVGA Supernova G2 850W PSU/ Lian-li O11 Dynamic /M.2 Samsung 950pro,WD BLACK SN750 /EKWB Watercooling 240+120mm radiator /Corsair Hydro X Series XC7 RGB / Corsair K70 RGB / Phillips 27" G-sync + 2st 27" AOC .

Permalänk
Medlem
Skrivet av Returtony:

Har min värmepump ,airfryer, AC, luftrenare, robotdamsugare uppkopplade,

Uppkopplad airfryer? Vad är poängen med det? Har själv en gammal utan några som helst funktioner förutom värme så det är en uppriktig fråga.

Permalänk
Medlem

Air fryern är uppkopplad men appen används i princip aldrig.
Görs mest pommes i den och det är två klick på maskinen, går snabbare än att ta fram telefonen.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Om enheterna har någon användbar funktion så fine, men då vill jag även ha opensource gränssnitt till de så jag kan fixa själv för tillverkarna kommer släppa en 1.0 version och sedan inte en enda uppdatering (alternativt uppdatering som bara försämrar). Plus inget jävla moln trams, låt mig koppla den till mitt egna homeassistant nät eller liknande.

Men mig veterligen finns det knappt en enda användbar funktion till valfri enhet, och än mindre att de har opensource:at deras gränssnitt osv.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av padinni:

Jag har samma problem glömmer kyl och frys på glänt och har inga alarm. Finns det någon lösning menar du?

Jag har ett kylskåp som är gammalt, vet inte exakt hur gammalt, skulle kunna vara cirka 15-20 år. Det stod här när jag flyttade in för ~10 år sedan och då var det inte nytt. Electrolux. Det enda nätverk det är kopplat till är elnätet.

Om jag lämnar frysdörren på glänt så börjar det pipa tills jag stänger det.

Det är ju perfekt. Trådlös kommunikation (ljud), ingen app som behöver installeras, och jag får bara notisen om jag är i närheten och faktiskt kan göra något åt det (igen, ljud!).

(Det är inte helt perfekt, det går att lämna dörren på glänt pyttelite så att sensorn inte reagerar på att dörren är öppen, men det lovar jag att du inte löser genom att koppla upp kylskåpet mot Internet.)