Akta dig för XY-Problemet, sätt alltid dina frågor i ett sammanhang!

Permalänk
Hedersmedlem

Akta dig för XY-Problemet, sätt alltid dina frågor i ett sammanhang!

Ett vanligt förekommande problem här på forumet (och i allmänhet på teknikforum, eller för de som jobbar i helpdesk eller liknande) är det s.k. XY-problemet, till den grad att jag tänkte att det vore bra med en förklaring av detta. Jag hittar ingen bra beskrivning av detta på svenska, så jag tänker att jag lägger en beskrivning här på forumet att länka till. (Mod får gärna flytta till ett bättre underforum!)

XY-problemet uppstår när någon har problem med X. Hen försöker själv lösa sitt problem, och tänker sig att Y är en möjlig lösning. Men vet inte riktigt hur man gör Y heller, så hen kommer till forumet och ber om hjälp med Y.

Efter många om och men, det kanske visar sig att Y inte ens är rätt lösning, eller är väldigt svår att genomföra, så framkommer till slut själva ursprungsfrågan X, som visade sig ha en mycket enklare och bättre lösning än Y.

XY-problemet beror alltså på att frågeställaren inte tar ett steg tillbaka och sätter sin fråga i sitt sammanhang, och även på att de som hjälper frågeställaren inte heller tänker på att fråga.

Som ett exempel så tar jag upp tråden PCI grafikkort? från förra helgen. Syftet med exemplet nedan är inte att specifikt peka ut en frågeställare, det här är bara ett väldigt tydligt exempel på något som är väldigt vanligt förekommande.

Frågan kom in som nedan, vid 2021-03-13 13:53.

Skrivet av Trådskaparen:

Hej, jag skulle behöva använda ett PCI grafikkort till min dator tillfälligt. Dom grafikkorten är ju riktigt gammal och funkar dom i Windows 10?

Detta är alltså vad man kan kalla för "Y". Efter många inlägg fram och tillbaka så kom vid 2021-03-15 15:58, alltså cirka två dygn senare, själva "X" fram:

Skrivet av Trådskaparen:

Jag vet ju exakt vad problemet är jag ska bara "flasha" ett bios på grafikkortet så fungerar det. Man måste vara i Windows för att det ska funka. Jag tror jag kommer att köpa en riser extension och köra mitt reserv PCI-E grafikkort där.

Efter det tog det inte ens 20 minuter tills detta förslag på lösning på X:

Skrivet av pv2b:

Alternativ lösning som kräver noll inköp:

  1. Boota datorn från fungerande grafikkort.

  2. Installera TeamViewer.

  3. Konfigurera TeamViewer så att du kan koppla upp mot din dator utan att behöva klicka/godkänna något.

  4. Fixa en annan enhet du kan styra datorn genom TeamViewer med. (En annan dator eller en mobiltelefon.)

  5. Stäng av datorn och bytt till grafikkortet du ska flasha

  6. Boota datorn

  7. Koppla upp mot datorn via TeamViewer och lös problemet den vägen.

  8. Avinstallera TeamViewer om du inte vill ha kvar det, det kan innebära ett säkerhetshål att någon kan fjärrstyra din dator, t.ex. om ditt TeamViewer-konto bli hackat.

Finns andra varianter på samma tema, som t.ex. Microsoft Remote Desktop (kräver Windows xx Pro), eller någon random VNC-server.

Finns en risk att datorn inte bootar alls utan fungerande grafikkort, men detta är ju värt ett försök tänker jag.

Som sedan visade sig vara rätt lösning:

Skrivet av Trådskaparen:

Tack för alla idéer ni gav mig men lösningen med TeamViewer gjorde så allt löste sig! Tack

Lösningen hade alltså inget att göra med den ursprungliga frågan. Om frågeställaren hade ställt rätt fråga till att börja med, så hade hjälpen kommit mycket snabbare.

Vad kan vi då göra som forummedlemmar för att undvika detta?

När du ställer en fråga: Sätt alltid din fråga i sitt sammanhang. Vad försöker du göra? Vad försöker du åstadkomma? Varför försöker du göra det du gör? (Det är okej att fråga om Y, men försök alltid åtminstone nämna att det finns ett X.)

När du besvarar en fråga: Fundera alltid på varför frågeställaren vill göra detta, och om du misstänker att det kan finnas någon annat underliggande fråga, fråga. Det kan spara alla mycket tid och energi.

Permalänk
Medlem

Väldigt bra formulerat. Känns som det inte är jättevanligt här men man ser det dyka upp då och då.

Permalänk
Festpilot 2020, Antiallo

@pv2b, vanligt problem, klister och anonymisering av trådskaparen som du besvarat!