Permalänk
Medlem

Dator under 10 000

Hej,

Har ingen vidare koll på dator, men känner att det är dags att uppdatera min drygt 10 år gamla burk. Försöker hålla mig under 10 k, och utbudet verkar inte vara super direkt. Men hittar dessa två:

https://www.komplett.se/product/1212709/gaming/gamingdator/ga...

https://www.komplett.se/product/1203886/gaming/gamingdator/ga...

Vilken av de två rekommenderas?

Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

Kan du tänka dig bygga själv eller ta hjälp av någon? Du får oerhört mycket mer för pengarna då. Kolla vilken fin summa jag landade på.

Visa signatur

🏬: B550M DS3H 🔲: Ryzen 5 5600X ❄️: Freezer 34 eSports 🏴: RTX 3060 Ti Ventus 2X OC
🗄️: Stronghold 🔌: RM650 (2019) 🎞️: 32 GB DDR4 3200 MHz CL16 💾: CS3030 1 TB
⌨️: E9270P/MK730 (MX Red)/G80-3000N (MX Silent Red) 🖱️: Xlite V2 Mini/G603/MX Vertical
🎧: Edition XS/Astro A50/GSP 370/ATH-SR30BT/TAT2206 📶: Archer C6 📱: Pixel 6a
🖥️: OLED55BX/276E8VJSB

Permalänk
Hedersmedlem

Jag skulle nog inte säga att någon av de två är särskilt bra, men om jag hade behövt välja en av dem hade jag valt den där Komplett-datorn alla gånger i veckan. Du får då en dator uppbyggd av standardkomponenter som är lättmekad, inte något märkesskräp med icke-standard-komponenter som sätter käppar i hjulet inför uppgradering.

Det som starkt talar mot just den Komplett-datorn är grafikkortet. RX 6500 XT är absolut ingen höjdare prestandamässigt, det är ett väldigt begränsat grafikkort, ungefär i klass med ett kort i mellanklassen från 2016 och till och med sämre på flera sätt (mindre VRAM bl.a.) Duger för att spela spel i 1080p om man inte har krav på hög kvalitet eller hög FPS, men inte till mycket mer. Men vad vet jag, det kanske räcker för dina krav, ska du ens spela spel på datorn? Du har ju inte skrivit vad du ska ha datorn till!

RX 6500 XT blev också väldigt utskällt i recensioner eftersom det bara kommer med 4x PCIe-banor, vilket starkt begränsar kortets prestanda om man monterar det i en dator som inte har PCIe 4.0, men eftersom det här kortet sitter i en dator med stöd för PCIe 4.0 så spelar det ingen större roll, däremot är det värt att känna till om man tänkt sig plocka ur det kortet ur den datorn och köra det i en äldre dator framåt, det kommer bli skit. Men i just den här datorn bör det inte vara ett problem.

Det som talar för Acer-datorn är den betydligt bättre grafiken. Mer VRAM, mer prestanda. Fortfarande inget prestandamonster men säkert 20-30% bättre prestandamässigt. Hittade ingen direkt jämförelse mellan korten tyvärr då Sweclockers inte har med båda i samma typ av prestandaindex vad jag kan se.

Det andra som skiljer är CPU:erna, jag skulle säga att båda är ungefär likvärdiga. Vilken som är bättre beror på vad man gör med processorn, båda är kompetenta och ungefär likvärdiga i genomsnitt. Så på den fronten skulle jag säga det kvittar.

Annars har båda datorerna ungefär samma feature set, 16 GB RAM, 500-512 GB SSD, WiFi... så det skiljer inte så mycket där. Fördel för Komplett-datorn att den har stöd för nyare nätverksstandarder-standarder (Wifi 6, 2.5 Gb/s Ethernet), medan Acer-datorn bara har stöd för Wifi 5. Jag hittar ingen spec på hur snabbt nätverkskortet är, så jag utgår från att det är 1 Gb/s i Acer-datorn. Kan spela roll om du ska ha datorn länge.

Så jag skulle säga, prioriterar du spelprestanda per krona framför allt är nog Acer-burken det bättre köpet, men vill du ha en lättarbetad dator med mer framtidssäker nätverksanslutning som är uppbyggd på standardkomponenter så är Komplett-burken det du hellre ska sikta på.

Permalänk
Medlem

Kan du inte tänka dig montera datorn är denna nedan helt ok, dock 500 kr över budget.
https://sharkgaming.se/max-bite-ultimator

Bygge 2 från scarabeo är dock bättre sett till grafikprestanda, 6650XT slår RTX 3060 gällande RAM-minne får du 32GB vs 16GB i shark-datorn.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Kvarnis:

Kan du inte tänka dig montera datorn är denna färdigmonterade helt ok, dock 500 kr över budget.
https://sharkgaming.se/max-bite-ultimator

Bygge 2 från scarabeo är dock bättre sett till prestanda, 6650XT slår RTX 3060 i prestanda dessutom 32 GB vs 16GB.

Den där Shark-datorn var ju klart mer prisvärd, betydligt bättre grafik. Jag skulle dock starkt rekommendera att man byter upp sig från Intels standardkylare om man beställer denna, om man inte älskar höga temperaturer, throttling och allmänt oväsen. Att gå upp till en Arctic Freezer 34 är klart värt de 600 kr som Shark vill ha för det imo.

Sedan är det ju nästan bara standarddelar också, vilket gör den mindre hemsk än Acer-datorn.

Den går dessutom att konfigurera så att den är inom budget genom att nergradera till en 500 GB SSD istället, då är den jämförbar med de andra prebuildsen som nämndes dessutom.