Vad gjorde ni och hur upplevde ni som jobbade under tiden för IT-bubblan?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Airborne:

Millenieskiftet blev en antiklimax där inte speciellt mycket hände efter allt kraxande från olyckskorpar om alla system som skulle haverera och leda till kaos.

För systemen hann ju åtgärdas i de flesta fall... Företaget jag jobbade på lade en hel del tid på att säkerställa att allt skulle funka och vi hade saker som behövde åtgärdas.

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

att få gå roliga/intressanta kurser var inga som helst problem.

Jag kan instämma i detta. Jag var på ett par kurser hos Sun i Santa Clara och även om samma kurser hölls i Stockholm så gick det bra att gå dom i Kalifornien istället. Kalendermässigt passade det bäst att gå dom i USA så det fanns förvisso relevanta skäl att det blev så.

Permalänk
Medlem

Jag jobbade med elektronik på ett nystartat IT bolag med en VD som drömde stora orealistiska drömmar.
Start år 2000 och crasch and burn 2003.
Men under dessa år hade man det riktigt bra med väl tilltagen lön pga bristen på skickligt folk och företagen slogs med löner bara för att knycka kompetenser från rivaliserande företag. No regrets!!!!

Visa signatur

Honk

Permalänk
Medlem
Skrivet av Netgear:

Även om jag själv är för ung (född -92) för att minnas IT-bubblan som växte i raketfart under andra halvan av 90-talet och slutligen briserade i början på 00-talet så hyser jag en stor fascination för internetkulturen kring den tiden och nybyggarandan som rådde då. Nu vill jag höra lite historier och anekdoter från de som var i branschen och jobbade under de gyllene åren och hur ni upplevde det. Både när själva bubblan växte och när den slutligen sprack. Hur förändrades branschen efter det?

Tiden kring millennieskiftet var präglat av en naiv framtidstro som bara ökade på ”bubblan” tills den brast.

Jag gick ut en 4-årig datavetenskapsutbildning på universitet i USA 1986, återvände till Sverige 1995 och fick 1998 jobb som teknikchef på "portalen" torget.se.

Siten som var byggd av dåvarande Svenska Posten, var en av de första i Sverige på nätet som också bedrev tidig e-handel med hjälp av en väldigt dyr speciallösning gjord av Netscape i USA kallad ”Merchant” men var väl mest en underhållningsportal med en ständig ström av kändisar i vår "studio" som streamade ”chatt” med dom på nätet.

Läs gärna historien om torget på andra ställen, det är ganska fascinerande. Eller boken från grundarna: www.torget.se : den fantastiska historien om ett av världens mest framgångsrika Internetprojekt av Erik Hörnfelt och Mattias Hansson.

Torget driftades nere i Alingsås (på SUN Solaris servrar) där det också stod en SUN 10000 maskin (ett av de få, väldigt dyra, exemplaren i världen) och skräpade efter en satsning på att dela ut e-post adresser till hela svenska folket som aldrig blev av. Liknande projekt fanns inom Posten där man skulle sätta upp ett system för att folk skulle prenumerera på reklam via e-post. Ja, ni ser likheterna med vad Posten sysslade med i den ”analoga” världen”. Mycket pengar plöjdes ner i projekt som aldrig gav nån frukt.

En annan satsning var Postens betalväxel eller ”X-pay”, ett tidigt system motsvarande dagens betaloperatörer, men med heltidskonsulter (dyrt!) och med föga genomslagskraft på marknaden (eller pga en frågande säljkår inom Posten). Denna betalväxel hamnade sedan hos Strålfors i ett affärsområde som hette "Payment" där jag ironiskt nog hamnade ca 10 år senare som utvecklingschef.

Man ville börja sälja in små mikrositer av torget.se "Lokala torg" till småföretag runt om i Sverige, och det skulle säljas via Postens ordinarie säljkår som aldrig förstod hur man skulle sälja in det, så det floppade medan vi byggde möjligheter för "lokala torg" i plattformen i den spagettikod som den vi det här laget bestod av.

Nåväl, hur var det att jobba där under den tiden?

Jag var där i ca två år och ett nybildat affärsområde inom posten som kallades "Postnet" kom ganska snabbt in i bilden för att försöka tjäna pengar på torget med medföljande flytt från World Trade Center i centrala Stockholm till ett nybygge på Järnvägsgatan i Sumpan där det inreddes ett kylrum på bottenvåningen för att man skulle kunna beställa sin matkasse via nätet och få den levererad dit (en nyhet för sin tid).
JD Edwards hade värderat varumärket torget.se till ca 4 miljarder (dollar!) vid denna tid så det var nog inte konstigt att Posten vill försöka få igen lite pengar trots ganska mycket slösande (IMHO). Man rekryterade dåvarande toppskiktet från svenska Dell Computers som ledning för PostNet. Det finns väl mycket paralleller till hur andra hypade företag var på den tiden. Typ Icon medialab, Passagen och bredbandsbolaget som exempel. Men det fanns aldrig någon strategi för HUR man skulle tjäna på denna värdering.

Utvecklarna som jag jobbade med på torget.se ansågs ganska ”hippa” på den tiden, det var ett relativt nytt yrke, inte som utvecklare men att jobba med ”internet”. Det drogs i alla håll i utvecklarna, inte minst från ”konkurrenter” som Framfab, Passagen och Icon medialab som kunde lova guldkantade aktieoptioner (som dom vad DÅ i alla fall) samt höga löner. Så som chef gällde det att vara på tårna och göra vad man kunde för att hålla kvar utvecklarna eller rekrytera nya. Dock har jag inget minne av att omsättningen på folk var särskilt hög. Många som var där hade varit med från början och kände nog en stolthet i att jobba vidare i plattformen oavsett vad som hände företagsmässigt samt det kom ständigt nya tekniska saker att jobba med. Nytt CMS system (Story Server) eller nytt annonssystem eller ny e-handelsplattform (tyska Intershop).

En annan aspekt på den tiden var de ”byråer” som växte upp lite varstans som skulle vara rådgivare och i en del fall strategipartners, samt göra förslag på nästa version av torget.se. En sådan byrå som Postnet anlitade var ”Cell” som satt i de då ”kreddiga” hötorgsskraporna. För dyra konsultpengar levererade som en ”strategi” och ibland också skisser på hur en ny site skulle se ut. I backspegeln hade det lite med verkligheten att göra och var ofta ogenomförbart rent tekniskt. Jmfr med ”Boo.com” t.ex.

Y2K var ju en stor del som kom (oundvikligen) närmare och närmare. Jag var Y2K ansvarig för alla torgets plattformar och mycket tid lades ner på kodgenomgång och fixar, en ganska stor beredskapsorganisation fanns på plats både i Stockholm och i Alingsås med en plan för hur man skulle agera om vissa scenarion inträffade efter midnatt. Lyckligtvis hände ju ingenting vid midnatt samt min son beslutade sig för att han skulle födas den 30/12 1999 så jag fick tillbringa nyårsafton på BB istället för att vaka över systemen. Men allt gick bra med Y2K (och sonen).

Under ”bubblan” var det ganska lätt som sagt att byta jobb för alla i branschen, inklusive mig själv. Jag fick ett (på den tiden) bra erbjudande om att ta över teknikansvaret för en annan portal då det bara fanns en handfull i Sverige ”everyday.com” som fanns inom Stenbeckssfären, ägd till hälften av Tele2 och MTG.
Där var det andra tag i sann Stenbecks-anda och ca 6 månader efter att jag börjat där avskedade man hälften av personalen och sedermera VD’n som anställt mig. Efter ca 2 år var tålamodet slut hos Stenbeck och tekniken las billigare ut helt till ett bolag i Estland (som vi jobbat med under min tid där) och jag blev arbetslös i ca 8 månader år 2002 tills jag öppnade upp ”egen låda” under en kortare tid.

Tiden ”under bubblan” var ju fördelaktig för oss som jobbade med tekniken. Det hände mycket nytt tekniskt sett, pengar fanns det gott om (fram till slutet) att investera i tekniska lösningar och (ibland orealistiska) idéer var det gott om. Och leverantörerna av de tekniska lösningarna på den tiden förstod att ta betalt ordentligt för ”den nya tekniken”.

Jag vet inte om det är en bra liknelse men på den tiden såg man fram emot ”internet” som man idag gör med AI. Kanske kommer det också en AI bubbla i framtiden, men den ska väl börja ”bubbla” lite mer först.

Visa signatur

- "Only a fool would say that!"

Permalänk

Jobbade på IconMediaLab. Bubble tiden var speciell. Lärde mig mycket. Har en massa stories om den tiden. Bland annat att jag betalade AW drinkar på vissa krogar med med mitt Visitkort, som fakturerades firman. Kanns dock som att prata om ett ex från ett gammalt förhållande.

Visa signatur

Sweclockers lurker när min plånbok behöver åsikter.

Permalänk
Medlem

Jag jobbade i ett bolag som var på övervåningen till VDns hus i Katrineholm. Vi driftade en massa siter och skrev i PHP. Några finns kvar idag de flesta inte. Roligast var väl när vi var på nån releasefest i bonnierskrapan, blev intervjuade av A-ekonomi och tog taxi de 14 milen hem.

På fritiden hade jag ett eget projekt så i stort sett jobbade jag 8-22 varje dygn i tre års tid. Det slutade med att jag gick in i väggen och låg på soffan (bokstavligen) i ett helt år med diagnosen utmattningsdepression. VDn var helt oförstående. Det var en galen, fruktansvärd, lärorik tid. Önskar inte att nån annan går igenom samma sak.

Visa signatur

MB Gigabyte X570 I AORUS PRO RAM Corsair 16GB DDR4 3200MHz CL16 SSD Gigabyte AORUS NVMe Gen4 SSD 500GB CPU Ryzen 5 3600 GPU ASUS GeForce GTX 1660 Ti Chassi FD Node 202

Permalänk
Medlem
Skrivet av [SH]:

För systemen hann ju åtgärdas i de flesta fall... Företaget jag jobbade på lade en hel del tid på att säkerställa att allt skulle funka och vi hade saker som behövde åtgärdas.

Nu minns jag inte i vilket sammanhang, kan nog ha varit i någon podd, som jag hörde om en ganska framstående akademiker inom området datavetenskap som menar att vi idag skrattar lite åt att Y2K sågs som ett reellt hot då. Han menade, just som du säger, att det var mycket som på riktigt hade kunnat gå fel och braka ihop men att anledningen till att det gick så smärtfritt som det gjorde var just för att det jobbades med att avvärja potentiella fel i förtid.

Visa signatur

ASUS TUF Gaming B550M-PLUS ~ AMD Ryzen 5600 XT ~ ASUS TUF Gaming AMD Radeon RX 6800
Corsair Vengeance LPX Red 16GB (2x8GB) 2400MHz DDR4 ~ Samsung SSD 860 EVO M.2 1TB
Corsair RM750 750W 80+ Gold

Permalänk

Jag missade själv det mesta eftersom jag inte bodde i "rätt" stad för att åka med på det tåget men jag hade gamla studiekamrater och bekanta som med endast några års erfarenhet tjänade 60-70K i månaden under en period då man kunde ta över 2K i timmen för en "internetkonsult". Man åkte på "konferens" över hela jordklotet och hade sanslösa firmafester. Det fanns något som kallades "burnrate" på den tiden (look it up). Och det var *bra* om den var så hög som möjligt (!) De fick såklart gå ner i lön till nästa jobb när den bubblan sjönk ihop som en suffle ett par år senare.

Jag har nu jobbat över tjugo år i IT-branchen men har alltså fortfarande inte lyckats komma upp i den lönenivån

Visa signatur

||Wintel PC|3*Mac mini|Xbox One S|Synology DS918+||

Permalänk
Medlem

Började jobba direkt efter skolan på en datorbutiken som fanns i Göteborg under 1998. Den gick i konkurs dock och direkt efter det fick jag jobb på ett startup ställe och fick en flångans ny audi och kreditkort som jag kunde köpa alkohol och ordna ordentliga fester med etc vilket va kul när man va runt 19/20. Min egna lön va ett skämt dock men det va en sjuk tid. Gratis alkohol på vårt kontor och andra bisarra grejer som antagligen inte va helt korrekt skattemässigt. Det va en kul tid.

Jag började min karriär ordentligt där som programmerare och skrev Sveriges första instore video distributionssystem. Efter det bolaget gick under och jag blev headhuntad till ett större bolag som köpte upp allt så blev lönen och förmånerna helt annorlunda, då jag va den enda som kunde systemet utan och innan. Det va en kul tid. De åren gjorde det möjligt för mig att få möjlighet till att spara ihop till egen bostad etc.

Alla trodde att alla bolag som jobbade med IT var värda hur mycket pengar som helst. Det va nästan så personer och bolag som var förmögna nästan slogs om att äga dessa startups, det enda viktiga va att de levererade något som andades framtid och nytänk.

Visa signatur

🎮 ASUS RTX 3080 STRIX • i7-13700K • Define 7 • ASUS B660-PLUS D4 ⌨ 64GB DDR4 3600MHZ 💿 4TB NVMe
🖥️ Acer Predator 43" CG437KP 120hz 🖥️ 2 x LG 43" 43UN700

📹 Mitt skrivbord 🎬 Mitt biorum

Permalänk
Medlem

Tänker ganska ofta tillbaka och blir nostalgisk över den tiden. Det fanns så mycket möjligheter både vad gäller teknik, affärsidéer och att hitta personer att samarbeta med. Dåtidens anda och hur alla pratade med varandra på diverse "communities" var (som jag minns det) generellt mycket trevligare och mer konstruktiv än idag (vilket är det jag saknar absolut mest), varför kan man nog skriva spaltmeter med teorier och reflektioner om.
Jag var lite för ung när det begav sig för att ta riktiga anställningar men gjorde mycket småjobb med/via "internetvänner" eller diverse jobbannonser i forum. Blev inga stora inkomster men att som tidig tonåring kunna dra in någon tusenlapp då och då kändes så klart häftigt och det var sällan någon speciell stress kring grejerna utan rätt så bekvämt arbete. Jobbade ju hemifrån när jag hade tid så det var snarare mer att få betalt för att utöva ett fritidsintresse än jobb.

En släkting till mig började sin bana som IT-konsult under senare delen av 90-talet och jag minns när jag som typ 10-åring hälsade på henne när hon jobbade på Adcore (eller något liknande namn). Det var ett konsultbolag som hade ett stort kontor i centrala Stockholm och framförallt hade dom en kyl med glasdörr som var fylld med coca cola, vilken upplevelse!

När jag började gymnasiet började jag tycka att andra saker var roligare och skolan tog mer tid, så tyvärr rann alla bekantskaper ut i sanden efter ett tag. Internet som helhet förändrades också och har väl sedan dess inte blivit bättre mer än i teknisk aspekt i min mening (och generaliserat), varav jag gärna blir nostalgisk och blickar tillbaka.

Permalänk
Medlem

Det påminde mycket om masshysterin kring #metoo, BLM osv. och då som nu var det dom som visste minst och helt saknade praktisk erfarenhet som ansågs veta bäst. Minns att Icon ville anställa mig, men både Spray och Framfab ansåg att jag med mina typ 27 år var för erfaren eftersom ingenting som gällde i världen före 1995 var relevant längre och man ville ha folk som kunde "tänka nytt". Och som om det inte var illa nog hade jag dessutom en högskoleutbildning vilket tydligen var jättedåligt.

Till skillnad från dom finns jag dock fortfarande kvar i branschen så något måste jag gjort rätt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mika3l:

En släkting till mig började sin bana som IT-konsult under senare delen av 90-talet och jag minns när jag som typ 10-åring hälsade på henne när hon jobbade på Adcore (eller något liknande namn). Det var ett konsultbolag som hade ett stort kontor i centrala Stockholm och framförallt hade dom en kyl med glasdörr som var fylld med coca cola, vilken upplevelse!

Dom satt dessutom i princip vägg i vägg med ett bolag som hette Adfore som också var "Internetkonsulter med mera" vilket ledde till ständiga problem och att ägarna till det betydligt Adfore till slut fick bra betalt för att heta något annat istället

Permalänk
Medlem

Jobbade som Jr. "IT konsult" i Stockholm tidigt 2000tal, med kunder som Letsbuyit.com, Insplanet.com med fler... helt galet så här 24år senare .

Visa signatur

chmod 775

Permalänk
Medlem
Skrivet av stoffe-2k:

Letsbuyit.com

Största orsaken till att ett gäng Global-knivar hänger i köket. Köpte dock ingen julgran men minns en fd kollega som både köpt och fick sin gran (innan jul).

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Medlem

Upprensningen av "Ilove you" viruset var en hitt med . .

Visa signatur

chmod 775

Permalänk
Medlem

Efter att ha utbildat mig till systemvetare 97-99 så inledde jag min karriär på ett större klassiskt konsult-bolag mitt i "bubblan". På hösten år 2000 åker vi på konferens och jag minns tydligt att vi under workshops kom fram till att vi ville vara mer som Icon och Framfab. Dvs istället för att sälja resurskonsulter till stora bolag så skulle vi ta hela webb-projekt så som de nya konsultbolagen...... 1 år senare har bubblan spruckit och vi har konferens igen då fanns det inget heligare än att sälja resurser till Ericsson och AstraZeneca

Sammanfattningsvis skulle jag säga att ingen gjorde något fel på den tiden. Varken beställare eller vi som levererade. Man visst bara inte hur värdefullt eller meningslöst det skulle vara att finnas på internet. Själv tror jag att flera satsningar som gjordes på den tiden faktiskt är embryos till succéer idag. Ex Spotify och Klarna. Samma sak med hem-pc reformen som även det säkerligen bidragit till att vi har en stark medelålders IT-generation.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BobbyM:

Dvs istället för att sälja resurskonsulter till stora bolag så skulle vi ta hela webb-projekt så som de nya konsultbolagen...... 1 år senare har bubblan spruckit och vi har konferens igen då fanns det inget heligare än att sälja resurser till Ericsson och AstraZeneca

Vem kunde då ana att Ericsson något år senare också skulle hänga på repen. Var en av konsulterna som hängde kvar längst, då hade redan många anställda fått sluta och min arbetsgivare dessutom hunnit gå i putten likt många andra konsultbolag där säljarna ansåg sig vara stjärnor bara för att dom svarade i telefon när kunderna ringde. När dom då slutade ringa visste ingen hur man skulle göra för att skaffa uppdrag...samtidigt som mängden uppdrag minskade dramatiskt nästan över en natt...

Skrivet av BobbyM:

Sammanfattningsvis skulle jag säga att ingen gjorde något fel på den tiden. Varken beställare eller vi som levererade. Man visst bara inte hur värdefullt eller meningslöst det skulle vara att finnas på internet. Själv tror jag att flera satsningar som gjordes på den tiden faktiskt är embryos till succéer idag. Ex Spotify och Klarna. Samma sak med hem-pc reformen som även det säkerligen bidragit till att vi har en stark medelålders IT-generation.

Här håller jag helt med, är väl inte ovanligt att "storslagna fiaskon" senare visar sig vara helt rätt idé fast vid fel tillfälle, och ofta med många spinoffer. Eller ja, många gjorde ju massor av fel, i synnerhet dom som på högst oklara meriter fick ansvar för något dom helt uppenbarligen inte var lämpade för, men många av idéerna var inte fel.

Permalänk
Medlem

Jag arbetade inte under IT-bubblan, jag var tonåring då och gick på högstadiet / gymnasiet.

MEN, under IT-bubblan så var jag och en kompis totalt uppslukade i att göra hemsidor. Måste vart runt -96 till -98 nån gång. Satt och sökte på nätet hur man gjorde saker, och knackade HTML i Notepad, och stal häftiga bilder och GIFar till höger och vänster. Vi hade sjukt kul, minns att vi emellanåt satt och skrattade så att vi blev tårögda. Nu minns jag knappt vad vi hade på hemsidan. På den tiden var det inte förenat med någon direkt legal fara att fildela, så vi hade lagt upp några väl valda MP3or också, för det var ju det heta på den tiden. Men det ledde till att webhotellet raderade vår hemsida, eftersom de ändrade sin policy angående sånt. Och av nån anledning hade vi inga backuper, så hela sidan försvann för evigt.

Det roliga var att vår lilla sida fick en del besökare däremot. Var till och med några "randoms" i skolan som kom fram och frågade om jag var "xxx" som hade hemsidan, och berättade att de tyckte den var sjukt häftig. Då var man stolt!

Blev även lite andra sidor man gjorde, fan-sidor för våra favoritband och en sida till Quake-klanen vi hade, osv.

Allt såklart på 56k modem.

För min del rann det ut ut i sanden och jag arbetar med annat nu. Jag har ingen kontkt med den kompisen längre, men så vitt jag vet är han web-utvecklare sen länge.

Visa signatur

AMD Athlon XP 2000+(Palomino) | 512MiB DDR333 | Gigabyte GA-7VRXP | Point of View GeForce 4 Ti4200 XP | 2x IBM Deskstar 80GB i Raid 0 | Chieftec Dragon | Win2k |

AMD Ryzen R7 5700X | 16GiB DDR4 3200 CL14 | MSI B450 Tomahawk II | Sapphire RX5700 Pulse | Intel 660p 1TiB | Nanoxia Deep Silence | AOC CQ32G1 144Hz 1440p | Win 10 |

Permalänk
Medlem

Mitt IT-bubbligaste minne från typ 1999 eller 2000 var när vi skulle presentera en ide om en sajt att handla med värdepapper på. Avanza fanns inte och din internetbank hade högst primitiva möjligheter. (Jag hade byggt en del av dem också) Det var en hitflugen kille från Arthur Andersen (ungefär Accenture idag) som var den ende som skulle kolla på och testa systemet. Jag var med som nåt slags teknikstöd, så min uppgift var nog att kolla att datorn inte blåskärmade. Och så ville vi kanske ha med nån utan kostym för att vi skulle se trovärdiga ut.

Vår stjärnsäljare började med att fråga hur mycket Andersen var beredda att investera. Som första fråga, bara det känns ju helt stört. Och Andersen-konsulten ville visa att han hade läst på så han log och svarade "I er valuta så har jag ungefär 3 miljarder med mig". Då gick vår säljare ut och spydde och jag fick göra presentationen.

Jag lovar att vi inte kom i närheten av de där pengarna

Skrivet av swede1:

Jag vet inte om det är en bra liknelse men på den tiden såg man fram emot ”internet” som man idag gör med AI. Kanske kommer det också en AI bubbla i framtiden, men den ska väl börja ”bubbla” lite mer först.

Ja, jag tänker också så. Mycket av webben föddes under lågkonjunkturen 1991-93. Har vi tur eller otur så får vi göra en sån här resa med AI om 5-10 år.

Visa signatur

* i7-4790K * EVGA GeForce GTX 1070 Ti 8GB * Asus Z97-E * 32GB DDR3 * SuperNOVA 750 G2 * Fractal Design R5 * NH-U14S * Samsung 850/860/970 EVO 0.5/1/2TB

Permalänk
Medlem

Har vi otur så blir det AI som tar med oss på en resa över ättestupan...hehe

Visa signatur

Honk

Permalänk
Medlem

Började jobba januari 2000 som IT-konsult. Efter ett halvår hoppade jag sedan över till Ericsson och jobbade där som mjukvaruutvecklare. Hade tur och fick vara kvar under stålbadet. Många med mycket längre erfarenhet än mig fick gå då de jobbade med "fel" grejer...
Tror inte det hade gått lika bra om jag jobbat kvar som konsult under IT-kraschen.

Visa signatur

Dator: Ghost S1 * Corsair SF600 * Intel Core i5 7600K * Cryorig C7 * ASRock Fatal1ty Z270 Gaming * Kingston HyperX Predator DDR4 32GB * PowerColor Red Dragon Radeon™ RX 5700 XT * Samsung 960 EVO 500GB * HGST Travelstar 7K1000 1TB
Skärm: HP Pavilion 27 Quantum Dot
Ljud: Pro-ject Pre Box S2 Digital