SSDs med rökskada - vågar man använda dom?

Permalänk
Medlem

SSDs med rökskada - vågar man använda dom?

Råkade ut för en brand med tillhörande rökskador av elektronik för ett halvt år sedan ungefär. Plockade ut diskarna ur min stationära dator och kunde komma åt och rädda innehållet.

Kasserade i princip all elektronik som var inne i röken men funderar på om det skulle kunna skada min nya stationära dator om jag testade att använda mina SSDs i den? Bör väl snarare vara att de diskarna kanske ger upp en dag?

Någon som vet?

Permalänk
Medlem

Ingen VET om/när ett lagringsmedia kraschar, nytt eller gammalt.
Tar du tillräckligt ofta säkerhetskopior så är det bara att köra på.

Permalänk
Medlem

Min första SSD som jag köpte för typ 14 år sedan var rökskadad och därför billig, fungerade prima i de 10+ år jag använde den. Tror ärligt den fungerar fortfarande men den var en 120 gb så bytte ut den

Permalänk
Medlem

en vanlig sata-ssd lär klara sig rätt bra då det inte finns något rörligt i den så chansen att rökpartiklar tagit sig in ssd-chassit är närmast obefintligt. en nvme kan vara lite mer utsatt men så länge den är fri från synligt sot så är lär den fungera bra. För säkerhets skull ska du kanske inte lagra något viktigt på dom

Permalänk
Hedersmedlem

Jag köpte precis en 2 TB stor SSD för 1500 kr. Disk är billigt. Dataförlust är dyrt.

Du kan ha kvar dina rökskadade diskar för backup kanske om du inte redan har backupdiskar.

Permalänk
Medlem

Som flera ovan skriver: röken lär inte vara några problem. Det som kan ha skadat disken är värme.
Men man vet aldrig vad som har hamnat på kontakterna. Spreja dem med rejält med elektronikrengöring eller isopropanol och låt allt torka ordentligt så funkar sakerna säkert bra sedan.