Google Drive sviker - Tips på alternativa lösningar

Permalänk
Medlem
Skrivet av snraway:

Seafile, on-prem. Appar för desktop+mobil så de mappar jag speglar är i ständig synk. Funkat felfritt många år, trots flera stora uppdateringar. Även Pro-varianten är gratis för hemmabruk. Lättviktig klient med lågt cpu-avtryck och mkt snabb deltasynk. Uppdaterar jag ett lösenord i Keepass på datorn så är Keepassklienten i mobilen (IOS) uppdaterad sekunder senare, så det finns inte mkt att klaga på. Synkar givetvis mobilbilder mm automatiskt om man önskar sånt osv.

Körde Nextcloud tidigare men var inte helt nöjd.

Är tidigare Dropbox-kund. Det funkade smidigt, men ville gå över på något egenhostat utan löpande kostnader men som ändå var väldigt likt.

Ska kika på Seafile, är inne på att gå vidare själv

Permalänk
Säkerhetsutbildare
Skrivet av Xeonist:

Jag har min Synology på colo så den fyller det kriteriet.

Det finns såklart 100 olika sätt att göra saker, and to each his own..

Men det du får med en sån lösning är ju att Synology erbjuder en mängd enkla/smarta funktioner att synka inom sitt eget ekosystem, och du kan ha en egen NAS hemma också.

Så en Synology på colo ger mig antingen/både fördelen med en fast åtkomstpunkt/IP, eller om jag hellre vill, en slags cold storage dit jag kan synka min Synology jag har hemma.

Man måste använda Cryptomator? Det finns inga alternativ?

Måste var ett dåligt ordval av mig. Det finns alternativ, till exempel Boxcryptor som nyligen förvärvades av Dropbox.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pilleville:

Du kan ju lägga grejerna i en krypterad zip-fil med lösenord. Lite mek men Google och MS borde inte kunna läsa dem.

inte zip - möjligen 7zip av anledning att 7zip också krypterar katalogen (efter att du bockat in det i GUI:t, av någon anledning är det inte default...) av filerna vilket zip inte gör utan lämnas i klartext.

Och har en tillräckligt svår och lång password som inte får träff i enligt https://haveibeenpwned.com/API/v3#SearchingPwnedPasswordsByRa... med 5 första hexvärdena av en SHA1-krypterad sträng av din password (utan nyradstecken efter! - kolla med välkänd password som abc123, 123456 etc. först att det ger ett svar med väldigt många förekomster (antalet anges efter ':'-tecknet) för att se din strängkonvertering till SHA1-hash fungerar som det skall) och sedan kolla resten själv i svaret om resterande hex-värden-strängen också fins på någon rad i svaret från webbsidan i dess svar på flera hundra rader. hittar du resten av SHA1-strängen även där så är din password inte tillräckligt unikt eller har läckt i någon databasläcka på någon site/forum du har besökt och skaffat konto hos.

Alternativet att du verkligen använder en maskinslumpad password på minst 12 tecken med siffror och symboler eller maskinslumpad passfras med minst 6 ord med skiljetecken från en diceware-lista då dessa sekvenser har extremt låg risk att få träff i haveibeenpwned-testet.

---

Det fins uppgifter av bl.a virusforskar fått sina passwordkrypterade zip-filer med virussampel borttagna av onedrive för att MS upptäckte att de innehöll virus...

Oklart om de bara tittade i filkatalogen på zipfilen och såg namnen på virus och drog slutsatsen att det var virusfiler eller om de faktiskt avkrypterade filen och konstaterade var virusfiler och tog bort dessa pga. att använda password var inte tillräckligt starkt.

du kan vara ganska så säker på att scanning görs på all data som du skickar upp till en molntjänst - för att tjäna pengar på dig och din data!

Om du laddar upp data molntjänst - se till att det är värdelös grus (=hårt krypterat med bra password som görs i din maskin innan detta sänds upp med någon molntjänstklient) och att du inte skicka upp värdefull malm till lagringen som de kan bearbeta (som kvittoinscanningar i klartext) ...

Permalänk
Medlem
Skrivet av nikka:

Måste var ett dåligt ordval av mig. Det finns alternativ, till exempel Boxcryptor som nyligen förvärvades av Dropbox.

Eller helt enkelt bara rclone. Kanske lite osmidigt om man enkelt vill klicka runt bland sina filer etc. Men för ex backup är det inga konstigheter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av laukan82:

Ska kika på Seafile, är inne på att gå vidare själv

Viktigt att vara medveten om är att Seafile inte lagrar filer oförändrade på disk utan lägger dom i sitt interna lagringsformat, så att få ut dom därifrån är ett meck ifall du vill byta till en annan lösning senare, man blir inlåst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tommy:

Viktigt att vara medveten om är att Seafile inte lagrar filer oförändrade på disk utan lägger dom i sitt interna lagringsformat, så att få ut dom därifrån är ett meck ifall du vill byta till en annan lösning senare, man blir inlåst.

Ah, sånt är jag lite allergisk mot.
Tack, då avstår jag nog.

Tips om man vill kika på alternativ till owncloud för egen hosting?

Permalänk
Medlem
Skrivet av laukan82:

Tips om man vill kika på alternativ till owncloud för egen hosting?

Hänger inte riktigt med i vad du frågar efter, du kan hosta ownCloud själv, det är det jag gör.
Annars är nog NextCloud det närmaste alternativet, där har du fler plugins att använda osv. För min egen del så är jag bara intresserad av lagring av filer, då är ownCloud ett bra alternativ eftersom det är mycket mindre resurser som krävs för att köra det.

Permalänk
Medlem

Använder mega

Permalänk

Jag kör Microsoft OneDrive, men har precis börjat testa Nextcloud via webhotellet Hetzner, men då får du inte Nextcloud office.
https://www.hetzner.com/storage/storage-share/

Visa signatur

Intel i5 6600K | Be Quiet, Pure Rock! | Asus Z170 Pro Gaming | Asus GTX 1070 Strix Gaming | HyperX 16 GB (2x8GB) DDR4 2133MHz Fury Black | Samsung 850 Evo 250GB | Skärm: Samsung S27D390H | Chassi: Fractal Design Define R4 Black
Spelnick: Jernhand

Permalänk
Medlem

Använder Proton Drive med Proton Family.

Visa signatur

MB/Case: ASUS ROG Strix B350-F || FD R6
PSU: Seasonic FOCUS Plus 750W Platinum
CPU/Cooler: Ryzen 5600 || Noctua NH-U12S
RAM: G.Skill FlareX 16GB 3200 CL14
GPU: ASUS RX7800XT TUF OC

Permalänk
Medlem
Skrivet av str8forthakill:

Moln ska lagra Vatten, inget annat.

1995 ringde och ville ha tillbaka sin kommentar.

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Medlem

Sparade just ett Pages-dokument i Icloud för att återuppta läsning/redigering i ett annat rum på en annan dator. En halvtimme senare är det inte uppdaterat så den andra datorn kommer åt det. Fick maila dokumentet till mig själv. Vansinne.

Däremot gick det bra att lägga upp en godnattsaga i Google Drive åt dottern så hon kom åt den nu när hon sover över hos en kompis. Ska man behöva gå omvägen via icloud och webläsare för att säkert veta att den uppdaterats?

Ok, kanske skulle lagt detta i gubbgnälltråden, men finns det ingen vettig molntjänst som man kan montera som enhet (G:, /Molnet, whatever), och ENDAST som fjärrenhet, inget lokalt synk alls, och som är åtkomlig från MacOS, Windows, Android, Linux etc?

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem
Skrivet av nikka:

Jodå. Det kan du också göra. Jag föreslog Cryptomator för att kunna arbeta med filerna utan att behöva arkivera och packa upp filer manuellt.

Varför behöver man arkivera och packa upp? Kör man Linux så hanteras komprimerade filer som mappar sömnlöst, om man har ram nog.

Molnet kör jag i min privata server.

Telefonen kör jag med bluetooth eller samma kabel som till min Samsung T7 = SSD hastighet. Det är oftast (ladd-)kabeln som är slöheten, inte telefonen. Se till att ha en kabel avsedd för att överföra data, inte bara ladda.

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk
Medlem

För mig fungerar Google Drive utan minsta problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av walkir:

Använder oftast pCloud här. Otroligt snabb och smidig lösning. Perfekt när jag vill dela bilder i originalkvalitet från systemkameran (Google slaktar väl fortfarande alla bilder?)

Har även iCloud på alla mina Apple-enheter. Synkar däremot aldrig bilder mellan enheter, utan iCloud är främst till för specifika programfiler, kontakter och lösenord. Enbart min iPhone har fullständig backup.

Både Google Drive och OneDrive är två påtvingade tjänster som jag helst undviker. Speciellt OneDrive får mig att fly Windows som plattform.

Du menar då att iCloud inte är en påtvingad tjänst?

Permalänk
Medlem
Skrivet av breakman:

Du menar då att iCloud inte är en påtvingad tjänst?

Precis! Jag kan köra min Mac helt utan Apple ID och iCloud om jag så vill.

Permalänk
Medlem
Skrivet av walkir:

Precis! Jag kan köra min Mac helt utan Apple ID och iCloud om jag så vill.

Dock om du loggar in med ditt Apple ID på en iPhone så är iCloud automatiskt på mig veterligen och syncning till iCloud vad gäller bilder och videor. Jag har iallafall alltid behövt stänga syncningen av bilder/videor till iCloud på iPhone telefoner.

Visa signatur

Stationär PC: Chassi: Phanteks Enthoo EVOLV ATX MB: MSI B550 Gaming Plus CPU: AMD Ryzen 7 5700X Kylning: Noctua NH-U12S GPU: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3600MHz NVMe: 2st Kingston A2000 SSD: Intel 520 180GB och Intel 530 240GB HDD: WD Green 1TB, Toshiba 640GB samt fler HDD PSU: Corsair RM750X. Mobila enheter Mina Androidenheter och Dell Latitude 5400. Citera om du vill ha ett garanterat svar från mig

Permalänk
Medlem
Skrivet av jnsson:

Dock om du loggar in med ditt Apple ID på en iPhone så är iCloud automatiskt på mig veterligen och syncning till iCloud vad gäller bilder och videor.

Det går utmärkt att använda en iPhone utan Apple ID om man så vill. Ang. iCloud så funkar min iPad Pro även utmäkt utan det.

https://www.macworld.com/article/673831/how-to-use-an-iphone-...

Permalänk
Medlem
Skrivet av walkir:

Det går utmärkt att använda en iPhone utan Apple ID om man så vill. Ang. iCloud så funkar min iPad Pro även utmäkt utan det.

https://www.macworld.com/article/673831/how-to-use-an-iphone-...

Ja, det var inte det jag skrev heller! Jag skrev OM man loggar in med Apple ID så slås iCloud syncningen på automatiskt av bilder/videor. Läs vad jag skrev...

Visa signatur

Stationär PC: Chassi: Phanteks Enthoo EVOLV ATX MB: MSI B550 Gaming Plus CPU: AMD Ryzen 7 5700X Kylning: Noctua NH-U12S GPU: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3600MHz NVMe: 2st Kingston A2000 SSD: Intel 520 180GB och Intel 530 240GB HDD: WD Green 1TB, Toshiba 640GB samt fler HDD PSU: Corsair RM750X. Mobila enheter Mina Androidenheter och Dell Latitude 5400. Citera om du vill ha ett garanterat svar från mig

Permalänk
Medlem
Skrivet av jnsson:

Ja, det var inte det jag skrev heller! Jag skrev OM man loggar in med Apple ID så slås iCloud syncningen på automatiskt av bilder/videor. Läs vad jag skrev...

Sovit dåligt inatt? 😂 Jag läser på samma sätt som när du alltid skriver att Windows 11 är guds gåva till världen 😉

Permalänk
Medlem
Skrivet av walkir:

Precis! Jag kan köra min Mac helt utan Apple ID och iCloud om jag så vill.

Du kan iofs och köra Windows helt utan Microsoft konto och slippa OneDrive på det sättet.

Visa signatur

CPU: R7 5800X3D | GPU: XFX 6900XT Merc 319 | MB: Gigabyte X570 PRO-I| RAM: 2x16 Corsair LPX@3600MHz CL18|Cooling: Scythe Ninja 5 (Noctua A12x25)|PSU: Corsair SF750|SSD: Samsung 970 EVO Plus 1TB + Corsair MP510 4TB + Samsung 850 EVO 2TB + Samsung 850 PRO 2TB|CASE:NR200P

Permalänk
Medlem

Kör på synology, du slipper månadskostnaden men har en dyr start kostnad

Permalänk
Medlem
Skrivet av walkir:

Precis! Jag kan köra min Mac helt utan Apple ID och iCloud om jag så vill.

Skrivet av sweisdapro:

Du kan iofs och köra Windows helt utan Microsoft konto och slippa OneDrive på det sättet.

Man kan även köra Linux på PC, så slipper man Microsoft också om man vill det

Permalänk
Medlem
Skrivet av walkir:

Precis! Jag kan köra min Mac helt utan Apple ID och iCloud om jag så vill.

Skulle säga att iCloud är "lika påtvingad" som OneDrive är till Windows, jag kan välja att använda ett lokalt konto till Windows om jag så vill. Väljer jag att logga in med ett MS-konto så är jag inte heller påtvingad OneDrive, Windows frågar om jag vill logga in till OneDrive och det är inget måste. Sen kan jag säga att jag inte sett röken av Google Drive varken på min dator med Windows eller på den med Manjaro...

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av 925a:

Tänkte precis fråga om detta. Varför inte ett "privat" moln? Engångskostnad. Jobbet kör G-drive men privat så kör jag icloud och ftp. Synkar dock INGENTING.

Privata moln kostar visserligen också per månad.
Drar servern 40w 24/7 så kostar det straxt ubder 60 spänn i månaden i el på 2kr/kwh.
Det är vad jag betalar för OneDrive i nuläget. Och det är så innan man tar in hårdvarukostnader och tiden man får lägga på drift.

Det finns såklart ett helt gäng andra bra anledningar till att drifta själv. Dont get me wrong 😁. Men der blir inte automatiskt superbilligt att köra det hemma.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Privata moln kostar visserligen också per månad.
Drar servern 40w 24/7 så kostar det straxt ubder 60 spänn i månaden i el på 2kr/kwh.
Det är vad jag betalar för OneDrive i nuläget. Och det är så innan man tar in hårdvarukostnader och tiden man får lägga på drift.

Det finns såklart ett helt gäng andra bra anledningar till att drifta själv. Dont get me wrong 😁. Men der blir inte automatiskt superbilligt att köra det hemma.

Nu är jag ju en sån som kör en rejäl server som kostar mig en del i månaden. Men å andra sidan, hade jag endast velat köra en egen molnlagringslösning behöver jag ju faktiskt inte utrustning som drar 40 watt.

Mitt förslag är isf följande:
Raspberry Pi Zero 2W för 220 spänn, går att ansluta till valfri USB-laddare och ett minneskort i den storlek man behöver, säg 1 kr/GB. Hela enheten kommer kanske dra 1 watt i snitt (kör själv dessa som backup-syncthingnoder och snittar 1 watt över tid).

Jag tror definitivt att du kommer undan billigare än att köpa tjänsten om man räknar bort arbetstid

Permalänk
Medlem
Skrivet av lhugo:

Nu är jag ju en sån som kör en rejäl server som kostar mig en del i månaden. Men å andra sidan, hade jag endast velat köra en egen molnlagringslösning behöver jag ju faktiskt inte utrustning som drar 40 watt.

Mitt förslag är isf följande:
Raspberry Pi Zero 2W för 220 spänn, går att ansluta till valfri USB-laddare och ett minneskort i den storlek man behöver, säg 1 kr/GB. Hela enheten kommer kanske dra 1 watt i snitt (kör själv dessa som backup-syncthingnoder och snittar 1 watt över tid).

Jag tror definitivt att du kommer undan billigare än att köpa tjänsten om man räknar bort arbetstid

Detta låter lite intressant. FInns det något program så man kan synka med andra datorer? Finns det app till android för synkning?
Jag antar att man lika grna kan koppla in en USB disk, eller de kanske drar för mycket ström för vad den kan hantera?

Permalänk
Medlem
Skrivet av volny:

Detta låter lite intressant. FInns det något program så man kan synka med andra datorer? Finns det app till android för synkning?
Jag antar att man lika grna kan koppla in en USB disk, eller de kanske drar för mycket ström för vad den kan hantera?

Jag gör såhär:

Skrivet av lhugo:

En helt egenbyggd lösning baserad på Syncthing med snapshots i bakgrunden mot min lagringsserver. Krypterade noder hos familjemedlemmar för redundans. Fungerat felfeitt i flera år. Är ni intresserade av att testa Syncthing har jag skrivit en guide här.

Det finns syncthingklient till android.

Du kan ansluta en extern hårddisk om det behövs men drar den för mycket ström bör den ha en egen strömtillförsel.

Permalänk
Livsnjutare 😎

Dropbox gratis + värvningar och andra boosts, så har 24gb gratis där, lifetime.

Har använt DB sålänge jag minns, därav att jag är kvar och fortsätter

Visa signatur

Citera eller Svara för respons! •
• Life is a playground {|;^) •

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xeonist:

Jag har min Synology på colo så den fyller det kriteriet.

Det finns såklart 100 olika sätt att göra saker, and to each his own..

Men det du får med en sån lösning är ju att Synology erbjuder en mängd enkla/smarta funktioner att synka inom sitt eget ekosystem, och du kan ha en egen NAS hemma också.

Så en Synology på colo ger mig antingen/både fördelen med en fast åtkomstpunkt/IP, eller om jag hellre vill, en slags cold storage dit jag kan synka min Synology jag har hemma.

Man måste använda Cryptomator? Det finns inga alternativ?

När jag började på mitt senaste jobb fick jag ta över ansvaret för ett helt hav av Synologys, en bit över 3PB.
De kraschar och blir korrupta titt som tätt, tro mig...
Nu har jag migrerat över allt det till Dell PowerScale istället(totalt ca 10PB). Riktigt skönt att bli av med Synology-skräpet.

Vad ville jag egentligen säga med detta? Jo att "molnet" troligen är betydligt säkrare än en liten NAS, oavsett var den står. Det bygger nämligen(likt PowerScale) på distribuerad data, dvs det finns redundans. Dessutom finns det en professionell serviceorganisation som kan hantera ev. problem som uppstår.