Vilken variant av köttfärssås gör du?

Permalänk
Medlem

Använder alltid blandfärs när jag kör köttfärssås, hart inte så många ingredienser i den.
Blandfärs
Gul lök (denna rivs då man har familjemedlemmar som inte gillar lök att tugga på)
Tomatpure (bara den sorten som innehåller 99%tomat och där resterande är salt finns några märken)
Mjölk (ja man kan använda vatten med men köra man grädde blir det för tjockt när den varit på spisen ett tag)
Salt och Vitpeppar

Fler saker än så har jag inte i.

Visa signatur

Moderkort: B550M AORUS PRO , Minne: 32GB 3600Mhz HDD1: Intel 660P M2 1TB, HDD2: Kingston A400 960GB CPU: 5900X, Kylning: NH-D15 black GPU: RTX 4080 VENTUS 3X OC Låda: Define 7 Compact Glass, PSU: RM650i
Mus: G502 Wireless Lightspeed, Tangentbord: Strafe RGB MK.2, Monitor: LC49G95TSSRXEN
Surfplatta: Huawei Mediapad M5, Telefon: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem

Beror på hur mycket jag vill lyxa till det...

75% högrev, 15% lammbringa som tärnas fint med kniv
Märgben
Tomapuré
Passerade tomater
Gul lök
Morötter
Stjälkselleri
Vitlök
Chili
Rödvin
Köttbuljong
Misopasta
Lagerblad
Salt och peppar

Fräs ihop, låt puttra några timmar och avsluta i ugnen på grilläge i 225 grader så det blir en fin karamellisering på ytan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Låter som en strålande idé att använda!
Får kolla efter ben nästa gång jag ska långkoka färs.

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk

Oftast 12% nötfärs.
2 burkar krossade tomater/hela tomater (bäst pris)
Vitlök
Tomatpure
Lök
Morötter
Lagerblad
Lite vatten eller rödvin om jag har det hemma
Salt
Peppar

Oftast är det godast när det stått i kylen nån dag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sarato:

Låter som en strålande idé att använda!
Får kolla efter ben nästa gång jag ska långkoka färs.

Jag kan även starkt rekommendera Misopasta (se till att smaka av bara, så det inte blir för mycket). Ger bra Umami och förhöjer köttsmaken.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Jag kan även starkt rekommendera Misopasta (se till att smaka av bara, så det inte blir för mycket). Ger bra Umami och förhöjer köttsmaken.

Älskar att använda Miso. Särskilt i kombination med smör gör att smakerna blir riktigt fina.
Kan varmt rekommendera att prova att steka kikärtor (från tetra eller burk) i miso och smör och ha som tillbehör till mat. Fantastiskt trevligt!

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Medlem

Många intressanta varianter i tråden!

Den jag tycker är godast är denna, som är en helt traditionell Ragu Bolognese:

1kg blandfärs (fläsk & nöt)
200g finskuren pancetta
6-7 rivna morötter
2-3 gula lökar, finhackade
1 hel vitlök, pressad/finhackad
5dl köttbuljong
300g (1,5 tub) tomatpure (blandas i buljongen)
1-2 msk socker
En halv flaska rött vin

Och...
INGEN JÄKLA GRÄDDE ELLER MJÖLK!

Visa signatur

Das Haus, det bästa inom House.

| Asrock X670 SL | Ryzen 7800X3D | 32GB 6000mhz CL30 | Radeon 6950XT Red Devil | Kingston KC3000 2tb M.2 | 20tb+ HDD | Dell UP3017 30" 2560x1600 |

Permalänk
Medlem

Det finns så många varianter man kan göra och jag brukar testa lite olika kombinationer ibland. Beror lite på humör och hur hungrig jag faktiskt är vad jag väljer.

Återkommer dock ganska ofta till den variant som min mamma gjorde och som jag efter många års försök till slut lyckades få smaka exakt likadant. Kommer troligen få mycket negativa kommentarer kring den och det är lite som att svära i kyrkan men den smaken ger mig så mycket minnen vilket troligen är varför jag gillar den framför alla andra varianter. Lite av en "comfort food" för mig.

Nötfärs
Salt
Vitpeppar
Lökpulver (Här jag svär i kyrkan då jag normalt sett alltid använder färsk lök av någon sort)
40% Grädde
Vatten
Ketchup.

Detta ska göras i en stekgryta av plåt, gjutjärn ger inte samma smak.

Ja, jag älskar den för jag är uppväxt med den. Sedan får andra tycka vad de vill om kombon.

En sak jag dock aldrig kan komma överens med är sådana som blandar in slemmiga burkchampinjoner i köttfärssås, annars kan jag gå med på alla möjliga varianter.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Medlem

Gjorde denna i helgen, blev finemang! 👌

500g nötfärs 12%
Stek och tillsätt köttfärskrydda, svartpeppar, paprika krydda, salt och 1msk soja.
500g krossade tomater, 1dl cremefraiche av valfri smak och 3msk tomatpure.
Blanda och låt puttra i stekpanna under lock i 15min, blanda 1gång mitt i, blanda när det har puttrat klart.

Visa signatur

i9-12900K | Z690 HERO | RTX 3080 | PG279QM 240Hz | 32GB DDR5 | H150i ELITE | PSU 1200W | SN850 2TB | SSD 1TB | HDD 1TB | WIN 11 | Meshify 2 Black | Kringutrustning: Logitech MX Keys | Razer Naga Pro | Razer Nari Ultimate
TV: LG 65" OLED65C8 | PS5 & Pulse 3D Wireless Headset, Series X & Xbox Wireless Headset & Elite Series 2

Permalänk
Medlem

500g färs (nöt eller bland)
500g krossade tomater
1 Lök
Vitlök efter tycke
Några matskedar tomatpuré
En skvätt ketchup
Salt & peppar
Vitpeppar
Oxfond
Soja

Bonus: Rivna morötter om man vill ha lite "mer" köttfärssås.

Bryn färsen & löken
Blanda i resten
Puttra
Ät

Permalänk
Medlem

Köttfärs (högrev om man vill fina till det)
Sidfläsk (guanciale eller pancetta om man vill fina till det lite mer)
Lök (riven)
Vitlöl (finhackad)
Morötter (riven eller fintärnad)
Stjälk/rotseller (riven eller fintärnad)
Krossade tomater
Vitt vin
Köttbuljong vid behov
Timjan
Oregano
Litet lagerblad
Salt och peppar
Parmigiano Reggiano eller Grana Padano på toppen

Koka åtminstone en timme.

Mjölk och grädde i köttfärssås är Satans påfund. Speciellt med ketchup till. Fy.

Visa signatur

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valiumballong:

Köttfärs (högrev om man vill fina till det)
Sidfläsk (guanciale eller pancetta om man vill fina till det lite mer)
Lök (riven)
Vitlöl (finhackad)
Morötter (riven eller fintärnad)
Stjälk/rotseller (riven eller fintärnad)
Krossade tomater
Vitt vin
Köttbuljong vid behov
Timjan
Oregano
Litet lagerblad
Salt och peppar
Parmigiano Reggiano eller Grana Padano på toppen

Koka åtminstone en timme.

Mjölk och grädde i köttfärssås är Satans påfund. Speciellt med ketchup till. Fy.

Krossade tomater är än värre. Färska solmogna tomater som skållas, skalas och finhackas ska det vara. ,)

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alphahanne:

Krossade tomater är än värre. Färska solmogna tomater som skållas, skalas och finhackas ska det vara. ,)

Antalet veckor om året när det går att få tag på bra färska tomater är färre än antalet veckor då jag vill inte köttfärssås Det är oftast godare tomater på burk än på grönsakshyllan (under förutsättning att man är beredd att betala lite för sina burktomater).

Visa signatur

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Permalänk
Medlem

Tricket med köttfärsås är att den ska småputtra lääänge.

Visa signatur

MSI Z370 PRO // Intel i5 8600K // GTX 3070 // 16 GB DDR4

Permalänk
Medlem

Blandfärs
Krossade tomater
Vitlök
Hackad chili / habanero
Ketchup
Massor av grädde
Maizena

Jag är ganska värdelös på att laga mat och äter mycket färdigt men just köttfärssås blir det ibland.

Visa signatur

AMD 5800X | MSI X570 Tomahawk | 4x8GB 3600CL18 | Palit 4080 OC Game Rock | Corsair AX860

Permalänk
Medlem

Min blir olika varje gång men brukar göra min med rödvin (och jag gillar inte vin) i alla fall och sen får den puttra i några timmar. Brukar bli riktigt gott och bra mat för matlådan.

Visa signatur

Här sitter jag och känner in rummet och spelar dataspel.

Permalänk
Medlem

Nötfärs, bryner den. Sen i med ett par matskedar chilisås och ett par matskedar Heintz ketchup. Rejäl mängd lök/vitlöks pulver. Bryn till lätt färg uppstår. Sen e de klart Låter kanske inte gott, men jag är uppväxt med den och älskar den

Visa signatur

AMD Ryzen 5800X3D | EKWB 360 Elite | Asus RTX 3080 TUF OC | Asus ROG Strix x470-F | 32GB 3600mhz | 500GB EVO 970 M.2 | 1TB 860 QVO | HX1000v2 | Asus ROG PG279Q | Keychron Q1 moddat | Xtrfy m42 wireless | Logitech G PRO X Wireless |

Permalänk
Medlem

500g nötfärs, bryn
3 dl grädde
vitlökspulver, lökpulver, vitpeppar, (mycket) svartpeppar, salt
dijonsenap, johnny's sötstarka, ketchup

En rätt otypisk köttfärssås men som ovan talare sa, det är den jag är uppväxt med och är enligt mig den godaste köttfärssåsen.