Permalänk
Medlem

Fläktlös CPU-kylare?

Är i planerings-stadiet för att bygga en liten trevlig tingest som har så passiv kylning som möjligt. Det jag nu funderar på är kylningen till processorn. Om jag nu vill ha passiv kylning där oxå, finns det något sätt att räkna ut ungeför hur stor kylfläns man skulle behöva? Nu beror det ju på en massa olika faktorer, så som processorns temp, omgivande temp m.m. men finns det något ungefärligt? Kanske man behöver en sjuhelsikes stor bautafläns för att det skall fungera över huvud taget?

Sen en annan lite fundering jag har i smaband med detta... För bästa effekt så bör ju själva kylflänsarna sitta på utsidan av lådan, och inte i den varma goa miljön inne i burken. Då är det ju en liten bit från själva processorn ut till sidan i lådan där flänsarna skall sitta. Hur skulle det funka? Kylflänsarna bör väl vara på så kort avstånd som möjligt från värmekällan? Hur skulle det funka om avståndet från processorn till kylflänsarna på utsidan är t.ex 1dm?

Är det någon som försäkt med detta, och har ni i så fall lyckats med bra resultat?

Permalänk
Medlem

Vatten kylning är det som klarar av det du vill ha, heatpipes skulle möjligtvis funka men dom går inte att köpa löst vad jag vet.

Visa signatur

Citera för att vara säker på svar!

Permalänk

Med heatpipe så kan du flytta kylaren en bra bit bort från processorn, tänk på barebonelösningar där dom är integrerade med chassikylningen. En sak som jag har funderat på iom att jag questar lite för samma sak är nätagget, om man ändå ska bygga saker utanför lådan kan man väl med fördel flytta "vaddetnuärförnått" som blir varmt i nätagget utanför lådan och bara ha en passivfläns där, som därför inte behöver vara lika stor annars om den hade vart innanför. Kanske med nått händigt brännskydd för klåfingriga.
Sen om det där med hemmagjorda heatpipes såg jag nån tråd om i sommras
som säkerligen går att leta upp.
Annars är Scyte Ninja ett populärt val för folk som vill ha tyst och passivt. Det går ju att ducta så att man klarar sig på bara en säg 120´s fläkt för att kyla hela lådan.

Visa signatur

PS3 40GB

Permalänk
Medlem

Tänkte att göra ett så litet chassi som möjligt, och då kommer tyvärr inte vattenkylning få plats. Eller så får jag väl tänka om och göra ett lite större chassi där vattenpaketet FÅR plats

Permalänk

Scythe Heatlane Zen är också ett alternativ.
http://www.inwarehouse.se/productDetail.aspx?Id=e654327&Refer...
speciellt angående priset.

Visa signatur

WS: AMD Opteron 144 - Asrock 939dual - 1,5GB RAM - 80Gb - ATi X800GT 256mb - Antec Trueblue 480w - Antec SLK3000B
Server: AMD Athlon XP 2500+ - MSI KT4 Ultra - 1.5GB DDR RAM - 80+80gb i Raid 0 - Win2003

Permalänk
Medlem

eftersom du inte skriver vad du har tänkt använda din dator till så tipsar jag om mina servrar, routrar och andra roliga datorer...
alla är 100% ljudlösa...

(se sign för länk)

Visa signatur

Har varit på detta forum på tok för länge...

Permalänk
Medlem

Mitt bygge utnyttjar passiv kylning ganska mycket. Någon form av flöde behöver man oftast. Jag har två fläktar i mitt P180-chassi, en i övre kammaren som kyler passiv CPU, GPU och nordbrygga. Sen har jag en fläkt i undre kammaren som kyler hårddiskar samt passivt nätagg.

Scythe Ninja är den bästa passiva kylaren som finns just nu vad jag vet. Den fungerar mycket bra med ett väldigt lågt flöde. Någon form av flöde gör dock stor skillnad!

Visa signatur

Min dator äger mig. True story.

Permalänk
Medlem

Det finns att köpa ganska praktiska heatpipes här:
http://www.frozen-silicon.de/catalog/detail/2370,102782,362/?...

Vet inte hur bra de är, men det skulle vara intressant att prova. Inte så fasligt dyrt.

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av eNthernet
Scythe Heatlane Zen är också ett alternativ.
http://www.inwarehouse.se/productDetail.aspx?Id=e654327&Refer...
speciellt angående priset.

Förutom att den är superkass som kylare...kolla bara första bästa test så får du se.

Visa signatur

Gå absolut inte in här -> http://piv.pivpiv.dk
Citera om du svarar på nån annans inlägg!
http://google.istheshit.net/images/qdnuljog.gif

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kalle_kongo
Förutom att den är superkass som kylare...kolla bara första bästa test så får du se.

vart kan man se testet?

Permalänk
Medlem

Finns på SPCR bland annat. Kylaren är jättegammal, tror den kom ut 2002-2003, och har fått flera nya revisioner, bla. NCU-2000 samt NCU-2005. Alla dem åker dock på stryk av SCNJ-1000, dvs Scythe Ninja.

Visa signatur

Min dator äger mig. True story.