[Hjälp] Nätverkskablar brevid elkablar

Permalänk

[Hjälp] Nätverkskablar brevid elkablar

Jag ska precis flytta in i en lägenhet med Bredbandsbolagets bredband indraget precis innanför ytterdörren. I nästa vecka kommer en elektriker och byter elcentral och system, från gammalt ojordat till jordat. Samtidigt vore det praktiskt att dra nätverkskablar i lägenheten.

Fråga 1: Går det att dra nätverkskablar i de rör som ligger i väggarna avsedda för elkablar, tillsammans med elkablarna, utan att de stör varandra?

Jag har kontaktat Elsäkerhetsverket för att fråga om en sådan lösning är tillåten och de svarade att man får dra vad som helst i rören tillsammans med elkablarna, förutsatt att kablarna är lika bra isolerade och skärmade osv som elkablarna.

Fråga 2: Vilken kabelstandard är det jag måste hålla mig till för att mina kablar ska överensstämma med Elsäkerhetsverkets krav?

En tanke var att på något vis dra fiberkablar intill elkablarna. Ljus lär inte påverkas av magnetfälten omkring.

Fråga 3: Skulle en fiberlösning vara praktiskt genomförbar?

Fråga 4: Jag läste att man kanske inte behöver skärmade kablar, är det sant?

Fråga 5: Var bör jag införskaffa kablar/utrustning till den lösning ni tycker är bäst?

Tack för hjälpen

- Albert

Permalänk

Fråga 1: Vet faktiskt inte om det är att rekommendera (alltså jag har inte den blekaste aning ifall det skulle störa eller ej) så det får någon annan svara på.

Fråga 2 och 3: Fiber är inte din lösning, såvida du inte har överdrivet mycket pengar dvs.

Titta snarare på skärmade ethernet-kablar.

Vad sägs om komplett.se, datorbutiken.se eller Clas Ohlsson.

Visa signatur

Permalänk
Avstängd

Tänkte du fixa ett utag i några rum kanse?
Då måste man väl sätta en switch vid första jacket som delar internet anslutningen och sedan dra in kablarna i röran till dom olika rummen.

Eftersom du bor i lägenhet kanse du borde höra med hyresvärden om det är okej att göra det.

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

intressant detta då ja funderar på det själv :)..
håller mig uppdaterad/återkommer om innehållet i tråden..

Permalänk
Medlem

3) Som tidigare sagts så är fiber ingen bra lösning i ett hem. Det är dyrt och omständigt.

4) Du ska INTE ha skärmade kablar, åtminstone inte om du ska installera det själv. Om du mot all förmodan måste ha skärmade kablar så bör dom installeras av en kunnig installatör eller elektriker.

5) kjell.com har det mesta du behöver, installations-tp-kabel, crone-verktyg, rj45-uttag, mm.

Permalänk

Tack för alla svar.

Några förtydliganden:

1. Jag flyttar in i en bostadsrätt.
2. En elektriker ska ändå byta alla elledningar eftersom alla uttag ska jordas, hade tänkt införskaffa kablar och låta honom installera det på samma gång.
3. Min första plan var att dra en kabel från uttaget vid dörren till en närliggande (och centralt placerad) garderob där modemet/switchen/routern placeras och nya kablar dras till de rum som ska ha tillgång till bredbandet.

Citat:

4) Du ska INTE ha skärmade kablar, åtminstone inte om du ska installera det själv. Om du mot all förmodan måste ha skärmade kablar så bör dom installeras av en kunnig installatör eller elektriker.

Skulle du kunna utveckla det svaret något mer? Varför bör man inte ha skärmade kablar?

En lösning kanske vore att ha "vanliga" TP-kablar (oskärmade) och se till så att elkablarna som ligger brevid är extra skärmade istället, det kanske är en bättre lösning?

Permalänk
Medlem

Re: [Hjälp] Nätverkskablar brevid elkablar

Citat:

Ursprungligen inskrivet av interwill
Jag ska precis flytta in i en lägenhet med Bredbandsbolagets bredband indraget precis innanför ytterdörren. I nästa vecka kommer en elektriker och byter elcentral och system, från gammalt ojordat till jordat. Samtidigt vore det praktiskt att dra nätverkskablar i lägenheten.

Det går bra att dra data- och elkablage (230V) i samma kanalisation, i varje fall i störningsavseende. Tittar man på installationer i fastigheter så ligger exempelvis buntarna med datakablage ofta på samma kabelstegar som starkströmskablarna. Jag är dock inte helt säker på vad gällande föreskrifter säger, men jag har för mig att det är OK så länge de inte ligger i ett och samma rör (VP-rör) utan i en öppen kanalisation med lite mellanrum, t.ex. kabellister osv. Elektrikern borde dock veta mer om detta.

Du bör använda dig av oskärmad TP-kabel av typ Cat5e eller Cat6, vilken i sig är mycket okänslig för (både induktiv och kapacitiv) störning. Skärmad kabel behövs endast i extremt störda miljöer (typ kraftstationer) och skärmen i kabeln kan orsaka problem med antenneffekt (skärmen bildar en lång antenn) eller läckström (vid olika jordpotentialer), och är dessutom mycket tjockare och jobbigare att dra. Fiberkablage är förvisso bra, men än så länge för dyrt och omständligt vad gäller skarvning, kontaktering och konvertering för att vara praktiskt för privat bruk.

Snyggast blir det om du monterar en liten korskopplingspanel på lämpligt ställe i hallen (t.ex. i en garderob) tillsammans med en switch och eventuell IP-telefoni-dosa. Exempel på hur en juste installation kan se ut finns här (fler i samma tråd): http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&postid=711...

Permalänk

Glöm skärmat om du inte kan jorda skärmen på ett bra sätt.

Visa signatur

Citera mig gärna om du vill ha svar!

Permalänk
Medlem

I en kabelkanal/list på väggen så får strömkablar dras med annat kabelage, i vp-rör i väggen så får de inte dras med exempelvis tp eller telefon, dock i separata rör brevid.

Visa signatur

[Arrogance]-[5800X+6900XT]-[Win10]

Permalänk
Medlem

Du kan dra skärmare kablar själv , OM du gör följande korrekt:

JORDAR!!! Du måste jorda skärmen ordentligt i t.ex racket , som sedan skyddsjordas i elnätet , t.ex via väggutaget vid racket.

Ett rack i plåt är ett måste om man ska dra skärmade kablar , så man har nått centralt att jorda dom i .

Men ta detta med din elektriker , men jag ser ingen anledning att köra skärmade kablar , såvida du inte bor i en transformatorstation , men då har du andra problem än störningar på ditt nätverk.

OBS! Känns som jag har svamlat o stavat fel , men jag sitter med hög feber så ... Måste dock aktivera mig så jag inte blir tokig ^^

Permalänk

Okej.

Håller på o fixa till i lägenheten och vill helst slippa synliga, fult dragna, kablar. Har kollat på lite 802.11n-routerrecensioner, men jag är inte helt övertygad om att en sådan lösning skulle funka med tanke på lägenhetens planlösning
(och de tjocka betongväggarna).

Ska höra med elektrikern om vad har kan hjälpa till med, tack för alla svar.

Permalänk
Medlem

Du får inte dra tp i elrör! Skälet är att det inte finns någon tp kabel som är godkänd för 230/400V (åtminstånne kan inte mina elgrossister få fram någon)

Angående skärmat eller inte så är det en onödig investering i en lägenhet. Ska man köra skärmat ska det som sagt göras ordentligt vilket då kräver skärmad kopplingspanel, ett jordat rack, skärmad kabel både i vägg och som patchkablar samt skärmade uttag. Varje pryl kostar mer än sin oskärmade variant så det blir dyrare utan att du vinner något på det, oskärmat klarar betydligt mer än man tror.

Jag har behövt skärmat en gång och det var en industri där vi la tp på samma stege som 40KV matningen till en pappersmaskin och då var den dessutom frekvensstyrd

Visa signatur

Arbetsdator: HFX Mini. Ryzen 3600, GTX1650. Skärmar: Dell 2415

Permalänk
Medlem

Det skulle inte vara ett alternativ att dra kablarna genom telefonrören?

Permalänk
Medlem

Du kan dra tp-kablarna genom samma rör som telen , men då får sätta två utanpåliggande uttag , ett tele och ett data , vid varje dosa , sen välja kopplingsodan för tele som utgångpunkt för datakablarna ... Om du äns har en sån dosa . I vissa lägenheter finns det en kopllingsoda där inkommande tele kommer in , sen går vidare till jacken , och i vissa lägenheter komma inkommande tele in i samma dosa som huvudjacket sitter i.
Sen får du tänka på att det kan vara svårt nog att få igenom två tpkablar i ett 16 mm rör , men det kan vara ännu svårare om det ligger en telekabel i.

Är det två lösa trådar i röret kan det gå bra ,men är det en fyrledare med ytterhölja på kan det bli trång att få i två tpkablar okså , om du nu vill ha dubbeluttag , annars drar du bara i en kabel , men om det inte finns nån kollingsdosa kan du behöva dra två kablar i ett rör , kanske tre okså , men det kan bli riktigt knivigt .
Jag har lyckats med det en gång , fast då var röret tomt och relativft rakt , bara en 90-graders böj.

Permalänk

Varför får man inte dra TP i elrör? Vad har det för betydelse om TPn är godkänd för 230/400V? Man ska ju inte direkt skicka 230V genom den...

Visa signatur

CCNA

Permalänk

Om det av någon anledning skulle bli en skada eller dylikt på elkablarna så måste andra kablar som ligger i närheten ha isolering som är godkänd för 230/400V. Om inte och med lite otur så kan det bli ett överslag till dom andra kablarna med vissa tråkiga pöföljder som man bli mycket kostsamma.

Permalänk
Medlem

En vanlig TP-kabel som du köper på Biltema/Kjell/Clas Ohlsson/Whatever har väldigt låg isolationsspänning , tro det bara är 50 V lr nått sånt , har ingen framför mig för tillfället , och för att få dra en TPkabel i samma rör som 230V kablar måste den ha minst 230 V isolationsspänning ... Alltså ska du dra en nätverkskabel i samma rör som en elledning ska den klara 230V .
För som föregående talare sa : Om det blir ett isoleringsfel på en spänningsförande ledare i röret , kan det bli ett överslag till tpkabeln , och då kan det slå sönder utrustning i båda ändar.
Och då kan det bli dyrt och tråkigt.

Permalänk

Tack för de svaren, då vet jag

Visa signatur

CCNA

Permalänk
Medlem

Även betydande risker för personskada som det heter dvs risk för att mäniskor blir skadade eller dör. 230V är dödligt

Visa signatur

Arbetsdator: HFX Mini. Ryzen 3600, GTX1650. Skärmar: Dell 2415

Permalänk
Medlem

Och även en överhängande risk att försäkringsbolag kan ställa till problem vid ev. skada..

Visa signatur

Raid is not backup

Permalänk
Medlem

Men .. Jaja Jag ska vara snäll nu.

Om en kabel som går tillsammans med en elkabel kan ställa till personskada , så har denna fel isolationsspänning.

Sen får den som fattar fatta.