120mm fläkt, Minsta möjliga ljud med fancontroller

Permalänk
Medlem

120mm fläkt, Minsta möjliga ljud med fancontroller

Hej alla Sweclockare!

Brukar inte skriva här så ofta, men har ett bekymmer som är svårt att läsa sig till på egen hand. Jag vill ha de tystaste 120mm fläktarna på marknaden! Tror inte de finns någon fläkt som duger med 12 V påkopplat. Men många av de fäktar jag testat får otrevlig extraljud när de går på låga volttal vilket gör att dom stör mig mer än om jag kör dom 100%. Så vad skulle ni rekomendera...

Har testat följande 120mm

AEROCOOL TURBINE (klarar ej låga volt)
EVERFLOW 12CM (klarar ej låga volt)
PAPST 4412 F/2GL 120MM 26DBA (för hög grund RPM helt enkelt, annars bra)
Cooltek 120mm fläkt, 15dB (klarar ej låga volt)
Cooltek 120mm fläkt, 19dB (följer med Lian Li PC-7BSCAND, klarar en låga volt)
Lian-Li 120mm (fläkt märkt lian-li, inte heller bra)

De är vad jag kommer på rak arm att jag testat... har ni några bättre förslag? Hjälp med detta skulle uppskattas, framför allt vilka som går att strypa volten på utan problem är intressant.

Visa signatur

Har en tyst dator.

Permalänk

https://www.datorbutiken.com/se/default.aspx?Product=NOCTNFS1...

Väldigt väldigt tyst fläkt men smakar det så kostar det.

Permalänk
Medlem

Skall du ha en tyst och en stark fläkt i samma veva så satsa på en Noctua P12 fläkt. Den är dyr men den pumpar mycket luft, hela 94 Kubikmeter i timmen.

Dess ljudnivå på (1300 Varv) är lika hög som en Tricool fläkt på lägsta nivå. Det i kombination med en fläktkontroll kommer ge dig den absolut tystaste datorn. Som sagt så kostar det.

Permalänk
Medlem

Har tittat lite på Noctura fläkten... men gillar inte att den skickas med färdigt motstånd för att få ner den i 800 rpm. Hade den gått i 800 rpm och sedan gått att få ner ytterligare hade de varit mycket bättre. Någon som testat Nocturan mot tex Nexus real silent? Vill ha många referenser eftersom jag ska ha 4 stycken... och så tråkigt att chansa fel igen. De har jag gjort med AeroCool fläktar... rätt bra på full volt, men eftersom de inte går att strypa så är de värdelöst.

Och Ghosty kommentar... jag vet vad jag ska säga. Har lysnat på någon sån fläkt när man byggt dator med antec lådor, och de övertygar inte direkt. Så måste ABSOLUT vara bättre än en sådan fläkt, men de antar jag att de finns många som är.

Visa signatur

Har en tyst dator.

Permalänk

Jag köpte en 80mm ADDA-fläkt att använda som utblås på taket i mitt Lian Li-chassi. Fläkten hördes knappt när den snurrade i full hastighet omonterad, men när jag monterade den lät det som ett flygplan.

Vibrationer och dåligt fläktgaller (turbulens) kan öka ljudnivån otroligt mycket.

Permalänk
Medlem

Mycket riktigt, är viktigt att undvika turbulens. Och de är ett jättebra tips igentligen, för de är vanligt fel och något som är lätt att fixa.

Jag har hört att ADDA fläktar ska kunna vara bra... själv har jag bara testat ADDA fläktar i 80 mm, och dom var helt okej. Men då var papst bättre... men papst 120 mm har för höga rpm så den får man inte riktigt tyst på.

De är lite tråkigt med sweclockers att man har svårt att få svar på mer kvalifiserade frågor för att de är så många som skriver och svarar så de mesta försvinner i mängden. Och då är de ändå inget fel på de svar jag fått, absolut inte... vänligt att hjälpa till med de man kan, men måste ha väldigt många svar för att få någon uppfattning.

Visa signatur

Har en tyst dator.

Permalänk

Vasadu - du har givetvis tittat på SPCR och deras test?

kort sammanfattning är att Noctuan är lika bra som Nexusen vid samma varvtal, kostar lite mer gör den dock...

jag är rätt nöjd med Nexusarna, dom kommer dessutom med gummifästen, blåser inget extremt, men det är visat att vara likvärdigt med andra vid samma varvtal

Visa signatur

Folding - bad in poker, good in real life

Permalänk

Jag har en Nexus i lådan och en i nätagget, båda går på runt 500 varv, mycket lägre så stannar dom. Min dator är nästan ohörbar, mest Samsungdisken som hörs vid sök och läs, och den ligger på en bit skumgummi i botten på lådan.
Nexus är billiga, tysta och bra. Mycket prisvärda.

Den som påstår att en tricool på lägsta är nått att sträva efter har för mycket väsen antingen hemma eller i lådan.

Visa signatur

PS3 40GB

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bubbalobill

Den som påstår att en tricool på lägsta är nått att sträva efter har för mycket väsen antingen hemma eller i lådan.

Jag beskrev skillnaden, inte vad som var att eftersträva. Jag bytte ut Tricool mot noctua p12 och sänkte sedan fläktarna till 800 Varv. Det enda man hör nu är hårddiskarna.

Ljudnivån på en P12 på max, är likvärdig med en tricool på min. Noctuan är kanske lite tystare. Men någon stor skillnad är det inte. Däremot är det stor skillnad på mängden luft som flyttas per decibel. och det är egentligen det man skall kolla efter.

Permalänk
Medlem

Noctuan finns ju i en 800 rpm version
https://www.datorbutiken.com/se/default.aspx?Product=NOCTNFS1...
Nakdel är att den som alla fläktar från noctua inte flyttar mycket luft.

Sedan finns ju Nexus 1000 rpm tyst + flyttar skapligt med luft.
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=316478

Sedan min favorit Scythe https://www.datorbutiken.com/se/default.aspx?Product=SCSFF21D 800 rpm
Tyst som noctua + flyttar luft som nexus
Kör bara Scythe fläktar numera dock 1200 + 1600 versionerna som jag reglerar efter tempratur

Visa signatur

Acer Predator Helios 300

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Vasadu

PAPST 4412 F/2GL 120MM 26DBA (för hög grund RPM helt enkelt, annars bra)

I min låda har jag en av ovanstående på 5v och den snurrar i knappa 900rpm. Den är faktiskt riktigt schysst, men som du säger så går det inte att uppnå lika få RPM.
Utöver den har jag även Noctua NF12S @5v, vet inte vad den snurrar i men den är tyst iaf. Har också en Nexus@12V i agget. Nexus låter mest av dessa har jag för mig.
I ditt fall hade jag kollat på Noctua P12 om pengar inte spelar någon roll. Annars köper du helt enkelt Nexus Real Silent från Inet.se och undervoltar dessa till behaglig ljudnivå.
Noctua-fläktarna har visats behålla luftflödet bättre när man kommer ned på lägre varvtal.

Och med ULNA-motståndet som ingår till noctua NF12S-fläkten så sänker man faktiskt RPM till betydligt lägre än 800. Tror snarare 600rpm med NF1200S och 500RPM med NF800S. P12 är nog den fläkten som är mest intressant i och med den är nyare och ska vara ännu bättre.

Visa signatur

AMD 5700X@Vatten | asus prime x370pro | Asus 2080 Strix | 2x16GB Kingston Fury Renegade RGB DDR4 3.6GHZ | Lian Li O11d EVO + 2x240 EKWB RAD + 6 Lian Li AL120 | CoolerMaster V850 | NVME 2TB Seagate Firecuda 510 + NVME 1TB WD BLACK + 3 SSD | Samsung Odyssey 49" G9| DELL 2713HM | Varmilo VA69 Clear/brown | Logitech G502 2016.

Phenom X6 1045T | Corsair TWIN2X PC6400C4DHX 2x2GB + Crucial Ballistix Sport 2x2GB | Gigabyte ma785gmt-us2h | Silverstone Temjin 08 | Corsair VX450

Permalänk
Medlem

Turbulens! Skär ut gallren helt så märker du skillnad på fläktar. Mina Nexus låter mer än Tricool pga turbulensen(de förflyttar mer luft).

http://www.silentpcreview.com/article695-page4.html#noctua

http://www.silentpcreview.com/article695-page2.html#nexus

390 rpm snurrar den långsamma av noctuan, men 16 cfm är knappt något.. Fast om du inte behöver något bra luftflöde så är dom ett mycket bra val!

Visa signatur

Bustin double glocks
Galatasaray<3

Permalänk
Medlem

PAPST 4412 F/2GLL vet jag av erfarenhet att startar utan bekymmer med 5V.

Googlade lite på den och enligt "tveksamma källor" http://www.ichbinleise.de/Luefter/Papst/Papst-Luefter-120mm/P...

så ska den vara specificerad till 18db(A).

Visa signatur

Common sense isn't that common.

Permalänk
Medlem

Intressanta svar... Trevligt med lite folk som testat de fläktar som kan tänkas vara intressanta. SPCR sidan var väldigt intressant... har inte tittat där sen senaste uppdateringen tydligen (april 2007), men har läst den innan. Just nu lutar de mest åt Nexus... dels för den är snygg och för att beskrivningen på SPCR säger att Noctura fläkten saknar "buttery smoothness" som andra har.

Sen diskuteras Papst fläkten... tror jag har min på någon hylla här... Hittat den! Men den modell jag har är för kraftigt spinn på ... Kan tänka mig att papst har mer än en modell, var säkert 5 år sedan jag köpte min...

Och när de gäller luftflöde så kommer jag använda mig av 4 stycken... så luftflödet måste inte vara så stor per fläkt, de viktiga att de inte för något oväsen. Har satsat på bäst tänkbara komponenter i övrigt när de kommer till ljudnivå så blir nog inte så mycket kompromisser här heller.

Edit: Man ska inte titta för mycket på hyllorna... hittat 8 st 120mm fläktar och en flock andra storlektar som ligger och skräpar... Viste inte jag hade så många på lager. Någon som behöver?

Visa signatur

Har en tyst dator.

Permalänk

jag säger noctuan med fläkt kontroll, jag hör den seriöst inte, jag lyckades få in örat i fläkten när jag lyssnade dock, det är det dåliga, vassa blad=/

Visa signatur

"If you are really extreme, you never let informed facts or the scientific method hold you back from your journey to the wrong answer." (jayhall0315)
Celeron 352 @ 7822.8mhz 50k Vantage 40k 3Dmark06

Permalänk
Medlem

Nocturan har också förespråkare ser jag... Har dock hört att "den är seriöst tyst" uttalande för många gånger... Vilket gör att jag har svårt att ta de till mig.

Har ett lite roligt exempel när jag gick in på en datorbutik (rätt seriös sådan) och frågade om de hade några passiva grafikkortskylare... de hade dom inte, men väl en Zalman kylare som skulle vara väldigt ljudlös enligt säljaren... jag sa som de var... Jag tror dig inte! (har nämligen inte gillat Zalman sen jag köpte deras 5000 serie som var en stor besvikelse, trots att många sagt att den var "jättebra!")

Han kände sig tvungen att visa att han hade rätt... kopplade i kylaren i en dator så jag skulle kunna höra själv... den körde igång... Sa som de var... Jag är inte imponerad... du sa att den skulle var tyst! Hade tidigare nämnt att jag skulle använda fancontroller... så då kommer argumentet... låter mindre om man stryper strömmen...och försöker demonstrera detta genom att bromsa fläkten med fingret... = )... Men köpte kylaren eftersom jag var desperat (standardkylare), men blev inte övertygad om funtionen på säljarens öron.

Visa signatur

Har en tyst dator.

Permalänk

tjenare om du vill ha en så tyst dator som möjligt och flytta så mycket luft som möjligt så finns det inget som kan jämföra sig med noctua, jag har 6 stycken i min dator och en fläktkontroll till alla (sitter en i nätagget med) har man allt på lägsta så kan jag i princip inte höra den, har ett 8800GTS så det är det ända som låter på min dator nu mera vi har noctua fläktar i alla våra datorer totalt har vi tror det är 16 stycken och a vi har provvat nästan alla fläktar men dom va helt änkelt bäst

Ps trotts att jag har allt på lägsta så sitter jag med 22 grader på bägge kärnorna i core temp

rättså omöjliga temperaturer men har provat alla mätprogram som finns och det ligger tydligen där omkring

Permalänk
Medlem

Varken Noctua eller Nexus är dåliga fläktar, skillnaden är nog så liten att människoöron inte märker någon skillnad. Bråket mellan dessa... Köp S-Flex!

vissa tester vinner nexus, andra noctua.."Inget som kan jämföra sig med noctua" Jag sätter min dator på att du inte själv jämfört den med nån annan högpresterande fläkt.

Visa signatur

Bustin double glocks
Galatasaray<3

Permalänk

innan vi köpte alla våra noctua fläktar så gjorde vi tester, tror du verkligen att vi skulle lägga ut 3200 på fläktar om vi inte testat billigare alternativ innan ? vi har kört med Adda, nexus, Scythe S-FLEX, papst, Scythe Minebea Silent, pluss orginalfläktarna som satt i min låda, så ja vet inte vad du kallar för högprestanda fläkt men,

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Krimskrams
innan vi köpte alla våra noctua fläktar så gjorde vi tester, tror du verkligen att vi skulle lägga ut 3200 på fläktar om vi inte testat billigare alternativ innan ? vi har kört med Adda, nexus, Scythe S-FLEX, papst, Scythe Minebea Silent, pluss orginalfläktarna som satt i min låda, så ja vet inte vad du kallar för högprestanda fläkt men,

Vem e vi? Det låter som Noctua är överdriven, vilket den inte är!

Visa signatur

Bustin double glocks
Galatasaray<3

Permalänk

jag och min käre padre om vi hadde köpt en massa nexus fläktar så hadde vi kunnat tjäna as mycke på de, men vi tyckte att ljudet och ljudkaraktären var bättre på noctuan så vi körde på de

Permalänk
Medlem

Det är eget val Jag väljer Nexus, aldrig hört en Noctua heller, men den kan omöjligt vara nån stor skillnad, speciellt med tanke på att många säger att Nexus är tystare än Noctua.. 50/50

eller vet du vad? orkar inte bråka så jag säger att noctua är bättre ;D

Visa signatur

Bustin double glocks
Galatasaray<3

Permalänk

hahaha woohoo ;D nästan så att man ska göra en massa likadana upsättningar med olika fläktar o sen mäter man ljudvolym, ljudkaraktär och sen hur kallt är i datorn vore inte de någe ?

Permalänk
Medlem

Hård debatt... utmärkt!

Hur skulle du Krimskrams beskriva skillnaden i ljudkaraktär mellan Nexus och Nocturan... Kommer plocka ner volten på båda... och min stora skräck är konstiga ljud från motorn vid låga volt. För detta ljudet är ofta mer störande än en fläkt som snurrar i jämn hastighet. När de kommer till temp tror jag att jag kommer klara mig utmärkt med ett lågt luftflöde per fläkt.

Visa signatur

Har en tyst dator.

Permalänk

jadu tycker att noctuan har ett något längre "flåsljud" (den låter alltså lägre när luften paserar igenom fläkten) och mina fläktar låter inte konstigt vid låga varv så det ska nog inte vara några problem med dina, om du köper dom