Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av darkmoon
Det borde väl bara vara om någon polisanmäler dig som mördare? Fast det är klart... finns ju gott om bevis

Hehe jo, svårt att neka.

Behövs ingen anmälan. Får en åklagare kännedom om det så är han givetvis skyldig att inleda utredning och sen väcka åtal om han bedömer att han kan få dig fälld.

Permalänk
Medlem

Det är väl ändå inte olagligt att vara drogpåverkad? Däremot är det ju olagligt att inneha droger samt att köpa och sälja.

Visa signatur

"Människor som inte tänker ordentligt har inga hjärnor; snarare har de grått ludd som har flugit in i huvudet på dem av misstag"
Citat: Nalle Puh

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MrMan
Det är väl ändå inte olagligt att vara drogpåverkad? Däremot är det ju olagligt att inneha droger samt att köpa och sälja.

Det är säkert olagligt att vara drogpåverkad på allmän plats då det är olagligt att vara onykter på allmän plats.

Visa signatur

Fuck fruit! Sitting around being all smug on trees and in pies.
En vänlig liten puff blev en hatisk knuff.
Keso är köttfärs gjord på mumintroll.

Permalänk

angående barn och underhåll som någon nämnde tidigare i tråden. om en svensk man gör en amerikansk kvinna gravid och sedan sticker hem till Sverige varefter han vägrar bära sin del av "familjens" ekonomi, så kan den amerikanska kvinnan stämma honom angående underhåll inför svensk domstol. följande gäller då:

den svenska internationella privaträtten består av en mängd så kallade kollisionsregler. ett exempel är 1 kap 3 § IDL (lagen om internationella rättsförhållanden rörande dödsbo) som stadgar att "testationsbehörigheten prövas enligt lagen i medborgarskapslandet". om man tittar på indispositiva mål, dit många frågor av familjerättslig karaktär hör, så ska kollisionsreglerna betraktas ex officio. parterna kan alltså inte själva komma överens om tillämplig lag (som ju är fallet i dispositiva mål).

vad gäller fadersskapsfrågor blir i första hand IFL (lagen om internationella faderskapsfrågor) tillämplig. enligt IFL ska såväl frågor om fastställande som om upphävande av faderskap prövas i enlighet med lagen i den stat där barnet har sin hemvist (där barnet stadigvarande bor) när målet prövas i första instans (således inte nödvändigtvis födelsestaten).

och slutligen, vad gäller underhållsfrågor, så ska dessa, enligt IÄL (lagen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap), prövas enligt svensk rätt om barnet befinner sig i Sverige vid tillfället (medborgarskap eller så kallad "hemvist" är inte i sig nödvändigt). för övriga fall, dvs då barnet inte befinner sig i Sverige, så saknas kollisionsregler. därför får man övergå till att betrakta praxis. då står det ganska snart klart att rättsutvecklingen har rört sig i riktning mot att det är lagen i barnets hemvistland som gäller.

om vi förutsätter att kvinnan vinner målet så bör alltså mannen tvingas betala ett underhåll utmätt enligt amerikansk lag.

Visa signatur

Holler at thy dragonmaster