Permalänk
Medlem

Extern Hdd sönder?

Efter att min externa 2.5 tums hdd tappats i golvet på ett fall på en halvmeter knappt, så värkar den fått spel totalt, nu står det att för att jag skall kunna använda disken så måste jag formatera den. Inte helt säker på att detta skett efter fallet, men misstänker detta. Vill värkligen inte bli av med allt på disken då den var full med div. skit. Går det att fixa fram filerna på disken utan att formatera den, för då lär väl allt försvinna om det inte redan är kört för detta?

Permalänk
Medlem

Finns nog en hel del trådar om dataräddning från diskar här på forumet så prova söka och leta lite.

Men visst kan det gå att rädda data från den med olika program om den ännu fungerar någorlunda.
PC Inspector File Recovery 3.0 är ett av dom olika data recovery program som finns och som du kan testa med =

http://www.download.com/3000-2248-10118664.html?tag=lst-0-1

Annars hoppas jag det finns nån vänlig själ som kan hjäpa dej mer, har aldrig behövt rädda filer på det viset själv....ännu (ta i trä..eller nått )

Permalänk
Medlem

okey, laddade ner det men jag fattar inte riktigt hur det fungerar. Måste jag formatera disken för att få tillbaks filerna, eller är det totalt kört om ja gör detta? Hittar disken som fysisk enhet, men den värkar inte kunna hitta den som logisk enhet, vilket man måste för att hitta filerna eller?

Permalänk
Medlem

Du skall INTE skapa ett nytt filsystem före du räddat datat. Helst skall du göra en avbild av disken och köra dataåterställningsprogrammet på avbilden då disken troligen har fysiska skador på grund av fallet. En av bild kan du skapa med dd_rescue under linux (live-CD). För avbilden behöver du sammanhängande ledigt diskutrymme, som är lika stort som disken. Dessutom behöver du lika minst lika mycket ledigt utrymme som du har data på den skadade disken.

Visa signatur

Fagerja

Permalänk
Medlem

Låter rätt krångligt detdär =/ Tyvär så har jag inte heller möjlighet till 200gb ledigt på nån annan disk så jag får helt enkelt ta och försöka fixa allt på annat sätt. Enda jag skulle behöva är att fixa så jag kan kolla vad som låg på disken innan som inte tar så stor plats, gissar på att det sättet med dd_rescue inte går att se vad som legat på disken utan möjlighet till motsvarande ledig storlek på annan disk? Går det ens att kolla så som jag tänkt mig?