Permalänk
Medlem

Problem vid uppstart ( P4, XP )

Hej !

Är ny här på forumet.

Har problemas.... En gammal Volvodator av märket Fujitsu Siemens, 3.0GHz.
Moderkortet:
Model: D1826-G
Version: 26361-D1826

Hårddisken är en WDC WD1600JD-55HHB0

Till problemet:
Det började för några månader sedan då datorn låste sig och jag stängde av med knappen på framsidan av burken. Sen då jag skulle starta den igen ville den helt enkelt inte gå in i XP. Jag kom så långt att bilden med XP texten och den "rullande stapeln" som visar att den laddar. Sen stannade den och startas om igen. Fick det inte att fungera vilket resulterade i att jag fick omformatera skiten. Och det gick fint. Drog slutsatsen då att jag fått elakt virus som gjorde detta.

Sen för en vecka sedan hände nästan samma sak igen. Datorn ville inte starta upp. Kom dock inte så långt denna gången. Den bara låste sig. Gjorde en massa försök fast med samma resultat. Till slut gick det.... och sen fungerar datorn precis som är tänkt. Fattar noll.

Något måste göras. Händer det en gång till är iochförsig problemet löst för då ska jag slå sönder skiten med slägga...

En tanke som slog mig var att det var hårddisken som strular. Att den börjar gå sönder. Men borde inte den lagga ur fullständigt då den belastas hårt då ?

Finns det något program som man kan köra som belstar disken järnet och man sedan kan utesluta att det är fel på den komponenten. Kanske moderkortet som spökar...eller något annat... Jaja.... mina studiekamrater sa att ni här på forumet säkert kunde hjälpa mig i detta.

Tack på förhand !

Permalänk
Medlem

Ladda ner WD's verktyg för att felsöka hårddisken.

Visa signatur

System:\Dator\Spel>2600k¤5ghz_-_32Gb_-_MSI_3070.exe
System:\Dator\Lab>RaspberryPi_4_-_8Gb.com

Permalänk
Medlem

Innan hård testar borde man flytta ens grejer till ett annat ställe. Om det värsta händer medan du testar vill du inte ha några grejer kvar som du vill behålla.

Pratar av erfarenhet. Som tur var följde jag mitt eget råd.

Permalänk
Medlem

Troligtvis är det moderkortet som strular (kolla kondingarna)

Permalänk
Medlem

Tack för svaren !

Laddade hem ett prog från WD support som kollade igenom hårddisken. Körde en Full media scan. "Detect bad sectors", men det gick visst att laga (?) dem. Körde en test till precis och den visade fint resultat.

Då återstår moderkortet då.... Menar du grower att jag ska plocka bort moderkortet och mäta alla kondingar ? Finns det inget program som kollar av alla spänningar på kortet ? Eller på annat sätt kan felsöka så som programmet från WD support gjorde ?

Permalänk
Medlem

Grover menar att man kan se med egna ögon att kondensatorerna är trasiga genom att de är lite uppblåsta på översidan. Speciellt om du känner efter med ett finger när datorn är avstängd.