Bästa programmen för Linux - v2.0

Permalänk
Entusiast

Bästa programmen för Linux - v2.0

Förord:

Gamla tråden ersätts...
Den här listan föddes utifrån ett uppdateringsbehov av den gamla listan: Bästa programmen för Linux författad av Ubbe_wee
Då den gamla listan inte uppdateras längre, så har det uppstått ett "vakuum". Jag författar nu den här listan, och designar om den från grunden för en bättre översikt.
Jag kommer i mån av tid att uppdatera listan med jämna mellanrum utifrån de förslag som ni postar i den här tråden.
Dock så kommer inte alla förslagen att listas av en eller flera anledningar, och jag kommer då att svara på inlägget och motivera varför. Jag är självfallet öppen för debatt.

Programkategorierna har jag baserat på skrivbordsmiljöernas kategorier.
Jag har medvetet utelämnat spel-kategorin, då tanken att den kategorin skall få en egen lista. Om ingen annan hinner före mig, kommer det inom kort att skapas en "Bästa spelen för Linux" -tråd.

Jag kommer att basera program-beskrivningarna från sina motsvarigheter hos webbsajten alternativesto.net. Dock så kommer jag att ta bort mycket av "marknadsföringsfläsket" och korta ner beskrivningarna. Eventuella faktafel kommer jag att beskylla alternativesto.net för ;).
Översättning från Engelska till Svenska sker av mig personligen. Korrigera mig gärna när ni ser att något inte är korrekt översatt eller på annat sätt är helt upåt väggarna. Facktermer är mycket svåra att översätta, och jag kan lämna vissa termer oöversatta då de förlorar sin betydelse i översatt form.

Tanken är också att den här listan skall bli mer "Bästa programmen för Linux" och mindre "Alla program för Linux". Med detta i åtanke kommer många mjukvaror i den gamla listan att utelämnas, till förmån för de "bästa programmen i sin kategori".
I vissa fall kommer gamla utdaterade mjukvaror att utelämnas till förmån av nya ersättare som är ämnade att ta över rollen. I Linux-världen är detta känt som "Forking", eller på ren svenska: Avgrening. Man avgrenar (Forkar) alltså en mjukvara och vidareutvecklar den i separat regi för att t.ex fixa programbuggar som den ordinarie programmakaren låtit slinka mellan fingrarna. Det är främst detta som den gamla listan behöver uppdateras för.
Varefter tiden går kommer det alltfler och bättre mjukvaror som ersätter sina föregångare. Ni får hjälpa till att lyfta fram dessa mjukvaror. Det är svårt att hänga med i alla hörn samtidigt.

Ni märker säkert att det även tillkommit en programbeskrivning till varje punk i "Den stora listan".
Jag har en fråga till er angående detta: Skall beskrivningen utelämnas för att få en kompaktare lista, eller skall vi köra på den här versionen med en kort beskrivning till varje program?

  • Med en kort programbeskrivning (Nuvarande variant)
    Fördel: Snabb information om programmet utan behov att klicka på en extern länk.
    Nackdel: Sämre listöverblick då posterna tar mer plats.

  • Utan någon beskrivning
    Fördel: Lättöverskådlig och kompakt lista.
    Nackdel: Svårt att se vad varje program har för uppgift. Måste klicka på länk för att få mer information. Att bara ha ett programnamn + länk är inte så tydligt. Vem vet vad programmet "Xghjtk" från sajten BubbaSofwares.com är för något?

Angående Stylish...
Ni som använder Stylish hos Sweclockers (I synnerhet de som använder temat "Swec Dark" av Blargmode). Ni förlorar färgkodningen på bl.a. flaggorna. Detta på grund av att Stylish överskrider de ordinarie CSS-reglerna. Det finns inget någon kan göra åt detta, då Sweclockers CSS-logik och Stylish är isolerade från varandra. Det man kan göra är att temporärt stänga av stylish och/eller "Swec Dark" -temat om man behöver se färg-kodningen.

Dold text

Uppdateringar:

Listan kommer att bli rätt kort till en början, och kommer att uppdateras ofta de första dagarna/veckorna. Så håll ett vakande öga på den här tråden så här i start-groparna.
När ni kommer med förslag, tänk då att det här är en "global" "Bästa programmen..." -lista. Inte en "Personliga favoriter" -lista.
Jag kommer att motivera varför om ett förslag inte lämpar sig för listning.

2014-03-05:

  • Första inlägget kortas ner och beskrivningarna tas bort till förmån av en mer utförlig lista med beskrivningar i andra inlägget istället. Kort och kott det bästa av två världar.

2014-04-04:

  • Skönhetsändringar i lilla listan för högre informationsdensitet.

  • Nedskärningar i Stora listans beskrivningar. "Marknadsföringsfläsket" tas bort och innehållet blir kortare, tydligare och mer neutralt.

  • Ytterligare förslag förs in i listorna.

Dold text

Flaggor:

4 st positioner med färgkodning: [1:Grön] [2:Gul] [3:Grå] [4:Blå]

  1. Licensform.

  2. Nerladdningmetod.

  3. Interface.

  4. Finansiering om ej fri.

  1. Licensflaggorna (Gröna):

    • [OSS] - Open Source Software.
      Mjukvaran baseras på öppen källkod, och brukar i regel ligga under någon av de fria licenserna.
      Mjukvarorna är fria att använda och modifiera.
      Varianter som förekommer är OSS (Open Source Software), FOSS (Free Open Source Software), FLOSS (Free-Libre / Open Source Software) med flera andra varianter.
      Skillnaderna ligger i hur stor frihet man har som användare och utvecklare. Vi går inte in på detaljer, och anger alla OSS-varianter son [OSS] kort och gott för enkelhetens skull.

      http://sv.wikipedia.org/wiki/Fri_programvara
      http://opensource.org/licenses

    • [FPS] - Free Proprietary Software.
      Källkoden till mjukvaran ifråga kan antigen vara öppen eller stängd. Företaget eller organisationen bakom koden har alla rättigheter till koden.
      Dock så är mjukvaran med den här flaggan i regel kostnadsfri att använda och ladda ner.
      Man bör vara uppmärksam på vad som skrivs i licensavtalet.

      http://sv.wikipedia.org/wiki/Proprietär_programvara
      http://sv.wikipedia.org/wiki/Gratisprogram

    • [PPS] - Personal Proprietary Software.
      Mjukvaran har i regel en individuell/personlig licensform som inte är tillåten att dela med sig av. Det är i regel en personlig värdehandling.
      Det vill säga att varje organisation och/eller individ får godkänna och fullfölja det skrivna licensavtalet. I regel handlar det om en summa pengar för att få rätten att använda mjukvaran.
      Ibland kan det dock förekomma att man får ett personligt licensavtal utan kostnad, men gentemot att man godkänner avtalet som råder. Det brukar då i regel handla om att företaget får rätten att använda ens kontaktuppgifter i marknadsföring. (Reklam)
      Vi kommer att försöka ange vad som gäller, och vad priset är för att få en licens. Om det kostar pengar, eller om det finns något annat i licensavtalet som bör uppmärksammas.

      Ni kommer att märka att en del av de "fria" mjukvarorna där ute kommer att märkas med denna flagga. Exempel på dessa är antivirus-mjukvarorna. De brukar i regel ge ut sina licenser individuellt, men kostnadsfritt. Detta gentemot att de får använda ens kontaktuppgifter i marknadsföring. Vi kommer att märka den här typen, och liknande typer, med den här flaggan.

      När man talar om dessa licensformer, benämner många det som "EULA" (End User License Agreement)
      Vi använder inte [EULA] som flagga i den här listan, då den benämningen är alldeles för bred, och förekommer även bland de fria alternativen.

      http://en.wikipedia.org/wiki/EULA
      http://sv.wikipedia.org/wiki/Programvarulicens

  2. Distributionsflaggorna (Gula):
    Hur programmet laddas ner och installeras.

    • [SD] - Standard Distribution.
      Mjukvaran ifråga finns i de flesta Linux-distributioners programbibliotek.
      Använd distributionens standardförfarande för att söka upp, ladda ner och installera mjukvaran.

    • [ED] - External Distribution.
      Mjukvaran ifråga finns laddas ner från programmakarens hemsida, eller via andra källor.
      Erbjuds antigen via en distributions-specifik paketfil, eller som ett körbart installations-skript. Förfarandet varierar.

    • [SC] - Source Code.
      Programmet finns endast som källkod. Ingen officiell distribution av förkompilerade binärer förekommer.
      Nerladdning av källkoden sker via angiven länk. Efter nerladdning brukar standardförfarandet för kompilering av källkod fungera rätt bra.
      Det är alltid bra att läsa "README" och "INSTALL" -filerna som ingår i paketfilen. Det förekommer oftast speciella steg som man behöver ta för att få en komplett upplevelse.

      En utmärkt generell guide: http://www.wikihow.com/Compile-a-Program-in-Linux
      Tänk på: Förfarandet kan variera. Återigen: Läs "README"/"INSTALL" filerna det första ni gör efter upppackning.
      En del distributioner har ett speciellt förfarande, där man kan skapa ett installationspaket av källkoden. Oftast helt automatiskt. Läs wiki-sidorna till er aktuella distribution, samt kolla in länk-förslagen längre ner.

    • [REG] - Registering.
      För åtkomst/nerladdning, krävs någon form av registrering.
      Kan i regel inte laddas ner via distributioners paketsystem, och kräver en extra handpåläggning för att ladda ner.
      Normalt så registrerar man sin epost-adress + en del andra uppgifter, via ett registreringsformulär. Efter registrering och bekräftelse får man tillgång till en engångslänk där man laddar ner någon paketfil (ZIP, RAR, TAR.GZ, etc... ), och placerar filen i en speciell mapp i sitt system, varav det sedan kan installeras via paketsystemet som vanligt.
      Förfarandet kan variera. Läs installations-instruktionerna från programvarumakaren.

  3. Interfaceflaggorna (Gråa):
    Vad för typ av användarinterface programmet använder sig av, och vilken miljö det passar bäst till.

    • [X] - Generic X Graphical User Interface.
      Mjukvaran använder sig av de generella bilbioteken eller eget internt bibliotek för att rita sina grafiska element i X-miljön.
      Mjukvaran passar bra med de flesta skrivbordsmiljöerna och/eller fönsterhanterarna och favoriserar ingen av dem.

    • [QT] - KDE/QT-based software.
      Mjukvaran passar särskilt väl i ett QT- eller KDE-baserat system. Använder QT/KDE-bibliotek, dialogrutor, navigering med mera. Integrerar sig mer eller mindre med skrivbordsmiljön KDE eller andra miljöer som använder QT-biblioteken.
      Det hindrar dock inte att mjukvaran används i andra miljöer. Bara att den drar extra mycket nytta av just QT- och/eller KDE-miljön.

    • [GTK] - Gnome/GTK-based software.
      Mjukvaran passar särskilt väl i en Gnome/GTK-baserad miljö. Använder Gnome/GTK-bibliotek, dialogrutor, navigering med mera. Integrerar sig mer eller mindre med skrivbordsmiljön Gnome eller liknande miljöer som använder GTK-biblioteken.
      Det hindrar dock inte att mjukvaran används i andra miljöer. Bara att den drar extra mycket nytta av just GTK- och/eller Gnome-miljön.

    • [CON] - Console/Terminal-based program.
      Mjukvaran använder sig av ett användarinterface för text/konsol. Utmärkt alternativ för de som föredrar att arbeta i terminalfönster och/eller utanför den grafiska X.Org-miljön, men vill ha ett interface för en bra överblick.
      Ej att förväxla med CLI-baserade mjukvaror, som använder samma miljö, men har inga användarinterface
      Använder sig av både kommandoväxlar och tangentbordsnavigering. I viss mån även musnavigering.

    • [CLI] - Command Line Interface.
      Mjukvaran körs direkt som ett kommando i kommandotolken, och har inget direkt användarinterface.
      Ej att förväxla med Konsolbaserade mjukvaror, som använder samma miljö, men har användarinterface.
      Använd kommandoväxlarna för att styra programmet innan exekvering. Ingen navigering förekommer.

  4. Finansieringsflaggorna (Blåa):
    Hur mjukvaran finansieras om den inte är fri.

    • [ADS] - Advertising.
      Det förekommer reklam i själva mjukvaran.

    • [ADW] - Adwares.
      Mjukvaran introducerar extra mjukvaror i systemet som är bundna till marknadsföring i någon form.
      (Detta är i skrivande stund inte så vanligt i Linux-världen, men jag är rätt säker på att detta kommer att ändras)

    • [ACC] - Online account required.
      För att ladda ner och/eller använda mjukvaran, behövs ett konto. I regel gratis om inget annat anges.

    • [PAY] - Classical "Pay to use" software.
      Klassisk kommersiell mjukvara som kostar en slant för att få använda.

    Fler flaggor kan komma att läggas till eller ändras med tiden. Var uppmärksamma.
    I de fall där mjukvaran finns till flera plattformar, kommer flaggorna att ange vad som gäller för Linux-versionen.
    Detta är trots allt en lista ämnad för just Linux.

Dold text

Länktips:

  • http://alternativeto.net/
    Letar man efter alternativa mjukvaror, är detta en förträfflig söktjänst.
    Detta är ingen medioker sökmotor, utan en riktigt bra tjänst vars databas skapas av användarna själva. Håller en mycket hög kvalitet.
    "Måste-ha" i sin privata länklista.

  • http://sourceforge.net/
    De flesta känner igen den som en nerladdningstjänst, men Source Forge är så mycket mer än så.
    Deras portal innehåller mycket matnyttigt. Avsätt en stund och surfa runt på denna förträffliga webbsajt, så märker ni snart att det finns så mycket mer att hämta än bara filer.

  • http://www.linuxalt.com/
    En annan alternativlista, där man listar de populära Windows-mjukvarorna, och länkar dem till de alternativa Linux-motsvarigheterna.

Kom med fler länktips, och gärna en kort beksrivning.

Dold text

Lilla Listan:
(För detaljer och beskrivningar, se nästa inlägg "Stora Listan" längre ner. Klicka här för att hoppa direkt.)

  • Grafik, Bildhantering

    • GIMP - [OSS] [SD] [GTK] - [www]

    • Inkscape - [OSS] [SD] [GTK] - [www]

    • Blender - [OSS] [SD] [X] - [www]

  • Multimedia, Ljud, Video

    • VLC - [OSS] [SD] [X] - [www]

    • Mplayer - [OSS] [SD] [X] - [www]

    • Audacity - [OSS] [SD] [X] - [www]

    • Spotify - [FPS] [REG] [X] [ADS]/[PAY] - [www]

    • LMMS - [OSS] [SD] [GTK] - [www]

  • Internet, Chat, Kommunikation

    • Chrome - [FPS] [ED] [X] - [www]

    • Chromium - [OSS] [SD] [X] - [www]

    • Firefox - [OSS] [SD] [X] - [www]

    • Konversation [OSS] [SD] [QT] - [www]

    • Irssi - [OSS] [SD] [CON] - [www]

  • Kontor, Dokumenthantering

    • LibreOffice - [OSS] [SD] [GTK] - [www]

    • Foxit PDF Reader - [FPS] [ED] [X] - [www]

  • System, Filhantering, Terminalhantering

    • Yakuake - [OSS] [SD] [QT] - [www]

    • Guake terminal - [OSS] [SD] [GTK] - [www]

  • Utveckling, Programmering, Matematik, Fysik

  • Verktyg, Widgets, Gadgets ...

  • Övrigt

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Entusiast

Stora Listan

Stora Listan:

  • Grafik, Bildhantering

    • GIMP - [OSS] [SD] [GTK] - [www]
      GIMP fyller många uppgifter: enkelt ritprogram, professionell bildredigeringssvit, stöd för batchfiler, rendering för massproduktion, bildformatsomvandlare och mycket mer.

    • Inkscape - [OSS] [SD] [GTK] - [www]
      En öppen och fri vektorgrafik-editor med funktioner som liknar Illustrator, Coreldraw, Xara X med flera andra. Inkscape stödjer många avancerade SVG-funktioner. Strävar också efter att upprätthålla en välmående användar- och utvecklarbas genom att använda en öppen community-driven utveckling.

    • Blender - [OSS] [SD] [X] - [www]
      Blender är en fri öppen 3D-svit med avancerade funktioner som vanligen bara återfinns i de stora dyra 3D-sviterna. Blender kan bland annat användas för modellering, texturering, riggning, animering och rendering. Stödjer flera olika sorters simuleringar, däribland vätskesimulering och partikelsimulering. Skapa kraftfulla 3D-animationer, komplicerade 3D-objekt och virtuella världar.

  • Multimedia, Ljud, Video

    • VLC - [OSS] [SD] [X] - [www]
      Resurssnål, öppen mediaspelare som stöder nästan alla digitala ljud- och videoformat. Den kan också koda och konvertera mediafiler, och fungera som en streamingserver. VLC behöver inga externa codecs då den stödjer de flesta formaten direkt, men kan även använda externa codecs i de fall där det önskas.

    • MPlayer - [OSS] [SD] [CLI][X] - [www]
      Plattformsoberoende mediaspelare. Den spelar de flesta förekommande ljud- och videoformaten, samt en bunt nativa. Klarar även att direkt spela upp VideoCD, SVCD, DVD, Bluray och andra externa mediaformat, i den mån det finns codecs för. Har även möjligheter att spela upp media utan X-miljö genom att spela direkt via framebuffer/SVGA/VESA/ASCII

    • Audacity - [OSS] [SD] [X] - [www]
      Fri, öppen mjukvara för inspelning och redigering av ljud. Kan användas för att spela in ljud, konvertera band och skivor, redigera ljudfiler, ändra hastighet eller tonhöjd en inspelning och mycket mer.

    • Spotify - [FPS] [REG] [X] [ADS]/[PAY] - [www]
      Kommersiell musikstreamingtjänst som ger innehåll från en rad större oberoende skivbolag. Tjänsten återfinns i över 24 länder.

    • LMMS - [OSS] [SD] [GTK] - [www]
      Fritt och plattformsoberoende alternativ till det kommersiella FL Studio. För produktion av musik med hjälp av datorn. Detta innefattar bland annat skapandet av melodier och beats, syntes och blandning av ljud, samt anordnande av samplingar. Anslut din MIDI-utrustning och bli en fullfjädrad musiker, allt i ett användarvänligt och modernt gränssnitt.

  • Internet, Chat, Kommunikation

    • Chrome - [FPS] [ED] [X] - [www]
      Google-versionen av Chromium. En fri webbläsare som utvecklats av Google med fokus på snabbhet och minimalism. Chrome erbjuder snabb uppstart och laddning av webbsidor. Chrome har ett minimalistiskt användargränssnitt, uppdateras automatiskt i bakgrunden, och erbjuder synkronisering av bokmärken, tillägg, lösenord och historik mellan flera datorer via Google-konto.

    • Chromium - [OSS] [SD] [X] - [www]
      OSS-versionen av Google Chrome. Den slutna koden har utelämnats för att ge oss en helt fri FOSS-version av den mycket populära webbläsaren Google Chrome.

    • Firefox - [OSS] [SD] [X] - [www]
      Fri och öppen webbläsare som härstammar från Mozillas applikationssvit. Firefox är en högst utbyggbar webbläsare med tusentals tilläggsmoduler.

    • Konversation [OSS] [SD] [QT] - [www]
      Konversation är en enkel och lättanvänd IRC-klient för nybörjare, men har även en del avancerade funktioner för de mer erfarna användarna. Ett "måste" i KDE-samlingen.

    • Irssi - [OSS] [SD] [CON] - [www]
      En terminalbaserad IRC-klient. Mycket populärt alternativ hos många erfarna Linux-användare.

  • Kontor, Dokumenthantering

    • LibreOffice - [OSS] [SD] [GTK] - [www]
      Fritt office-paket som är kompatibel med många andra stora kontorssviter (Däribland Microsoft Office), och är tillgänglig till flesta större operativsystemen. LibreOffice är självständigt utvecklad, baserad på OpenOffice.

    • Foxit PDF Reader - [FPS] [ED] [X] - [www]
      Fri och resurssnål PDF-visare med förvånansvärt många funktioner.

  • System, Filhantering, Terminalhantering

    • Yakuake - [OSS] [SD] [QT] - [www]
      Yakuake är en drop-down (Quake-stil) terminalemulator baserad på KDEs "Konsole" (KDEs egna terminal-program). Dess utformning är inspirerad av konsoler i datorspel såsom Quake, som glider ner från toppen av skärmen när en tangent trycks, och glider tillbaks upp med samma tangent.

    • Guake terminal - [OSS] [SD] [GTK] - [www]
      Guake är en top-down terminal för Gnome (i stil med Yakuake för KDE, Tilda eller terminal som används i Quake). Guake är redan paketerad av ett antal distributioner (bland dem är Fedora, Debian Ubuntu eller ArchLinux).

  • Utveckling, Programmering, Matematik, Fysik

  • Verktyg, Widgets, Gadgets ...

  • Övrigt

Se "Uppdateringar" i första inlägget. (2014-04-04)
Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Entusiast

Rekommendationer och kommentarer:

  • SysGhost rekommenderar:

    • LibreOffice - [OSS] [SD] [GTK] - [www]
      OpenOffice har halkat efter, och utvecklas inte alls i samma takt som förut, när Oracle tog över. LibreOffice är en glasklar ersättare. Man har löst en drös buggar från OpenOffice, och vidareutvecklat en del andra funktioner. Finns ingen anledning att använda OpenOffice idag. LibreOffice är bättre på samtliga punkter... och några till.

    • Foxit PDF Reader - [FPS] [ED] [X] - [www]
      Släng ut den där bronto-mastodont-läsaren från Adobe. En PDF-läsare skall vara en läsare. Inte ett komplett operativsystem. Foxit visar var det blå skåpet skall stå!

Se omröstningstråden för förklaring.
Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem

Ser att du har med opera men den utvecklas ju inte längre så det verkar inte som någon bra ide

Permalänk
Entusiast
Skrivet av aluser:

Ser att du har med opera men den utvecklas ju inte längre så det verkar inte som någon bra ide

Det är något som jag faktiskt har glömt bort. Det låg i bakuhuvudet att det var något med Opera, men mindes inte vad.
Opera trillar ur listan, då Opera numer bidrar med kod till Chromium och Blink-motorn. http://en.wikipedia.org/wiki/Blink_%28layout_engine%29

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem

Om man gillar OSS och inte gillar att bli förföljd på internet så borde man inte rekomendera Chrome alls. Man bör hålla sig till chromium om man vill använda googles browser då den är code audited och inte innehåller tracking och andra nasties som hittats i chrome.

Mina förslag till de olika kategorierna och med andra ord de jag använder i grafisk miljö (oftast i terminalen som jag arbetar, men det verkar som denna tråd är om grafiska program) kommer här, men det kan vara värt att ha i åtanke att jag hatar GTK3 som pesten så ALLA förslag kommer vara QT baserade UI's och finns med multiplattform så du kan köra samma program i windows, mac os och linux utan problem:

Grafik:
Krita - Bildredigerare som är mucket trevligare att arbeta med om man är inbiten photoshopanvändare än Gimp.
Karbon - Svg editor mm
Inscape-QT - Svg editor

Multimedia:
VLC - Videospelare med kpartsplugin
Clementine - Musikspelare
Spotify-client-qt - Sotify klient
Minitube - Se på youtube utan browser med snabbsökningar och fiffiga playlistfunktioner (ej gratis windowsversion men gratis och opensource för alla andra plattformar)
Kmix - Välgjord mixer med massor med konfigurationer (se upp med vilket backend du använder dock)

Internet, Chat, Kommunikation:
Arora - Webbläsare
Konqueror - Trevlig basbrowser som kan användas till allt från filhanterare, arkivhanterare, bildvisare, pdfläsare och såklart en massa mer beroende på vilka kpart plugins man installerar. (denna kräver dock kdelibs)
KVirc - Irc klient med mera funktioner än någon annan överhuvud taget.
Skype - Internettelefoni och snabbmedelanden och skärmdelning. Tyvärr inte opensource.
qBittorrent - Utan tvekan den snabbaste och bästa grafiska torrent/magnet klienten för linux.
Kopete - Snabbmedelanden som stödjer alla protokoll från gadu till facebook. (en himla massa)

Kontor, Dokumentbehandling och övrigt:
Okular - PDFläsare med kpartsplugin
Ark - Zip/rar/gzip/ace osv arkivering med kpartsplugin
Dolphin - Filhanterare med kpartsplugin
Gwenview - Bildvisare med kpartsplugin
Calligra - Mer komplett Office suite och av mycket högre kvalitet än libre/openoffice, med bättre microsoft dokumenttypstöd och mycket trevligare interface. innehåller följande program:
--Words - Orbehandlare
--Sheets - Kalkylbladsbehandlare
--Stage - Presentationsbehandlare
--Kexi - Databashanterare
--Plan - Projektplanerare
--Braindump - Tankekartsprogram
--Flow - Flödesschema
--Karbon - Nämnd ovan i grafikdelen, men den är så bra att den får vara med två gånger.
--Krita - Bildredigerare men då den hör till Calligra suite likväl så får den stå med här nere likaså.
--Author - e-Book redigerare med epubstöd liknande ibook för osx.
Google Earth - Har haft vansinnigt trevligt med att åka på vägarna i hemkommunen och titta på alla tuffa saker. Kan rekomendera an streetview tur av svalbard.
Yakuake - Dropdown terminal
KSnapshot - Screenshot stool som har automatisk uppladdningsfunktioner till en massa sidor och integerar i kde.
Scanlite - Enda purebreed skannern som funkar med många versioner av TWAIN protokollet.
Tellico - Samlingsorganiserare (tänk cdskivor, serietidningar och antika byxknappar typ av samlingsorganiserare)
FileLight - Undrar vad som tar plats på datorn? Filelight visualiserar all din data. Har kpartsplugin så du kan använda den som filhanterare om du vill.
kcalc - kalkylator (finns även som science kalkylator med fler funktioner)
qParted - Partitionsredigerare med kpartsstöd.

Har säkert missat några jag använder men de är oftast små och obetydliga för gemene man så som kruler och kcolorchooser som gör precis vad namnet antyder.

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Medlem

Foxit Reader finns väl inte till Linux? Jag testade köra det genom Wine för ett halvår sedan och det fungerade inget vidare. Okular tycker jag är den bästa PDF-läsaren dock på grund av dess enkla fullskärmsläge.

Sedan så föredrar jag PeaZip eller 7-zip (Wine) framför Ark.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av jetten:

Foxit Reader finns väl inte till Linux? Jag testade köra det genom Wine för ett halvår sedan och det fungerade inget vidare. Okular tycker jag är den bästa PDF-läsaren dock på grund av dess enkla fullskärmsläge.

Sedan så föredrar jag PeaZip eller 7-zip (Wine) framför Ark.

Jodå. Den finns till Linux. Jag själv kör den som primär PDF-läsare under mina Linux-installationer.
Dock så finns den inte hos distributionernas egna programvarubibliotek, utan man får ladda ner en paketfil direkt från Foxit.
På nerladdnings-sidan kan man välja vilket operativsystem man vill ladda ner den för, innan man klickar på "Free Download". I det här fallet är det "Desktop Linux" som gäller.

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Hedersmedlem

Kontor och dokumenthantering:

Texstudio (GPL v2) - knoppat av ifrån Texmaker och i min mening bättre
PDFSAM pdf-splitt-and-merge (GPL v2) - ett bra alternativ om man inte känner för trixa med kommandon ifrån terminalen

Verktyg:

Tmux (BSD) - den bättre "screen"
x2go (GPL/AGPL) - grafiskt fjärrskrivbord, bra prestanda, integrerat med ssh (server och klient; enkel konfiguration)
Meld (GPL v2) - citat "Meld is a visual diff and merge tool targeted at developers", enkelt och lättförståeligt
Sftpman (som jag förstår det en egendefinierad licens) - gui och cli, för att enklare hantera ssh+sshfs
tcplay (någon typ av BSD) - eftersom truecrypt är ett projekt utan transparens rekommenderar jag hellre tcplay, ett cli verktyg, men ifall det skulle behövas har jag flera länkar till bra guider och skript
VirtualBox (GPL v2 och proprietär) - kräver ju ingen förklaring, har bra stöd för det mesta man skulle vilja leka med

Multimedia ljud:

Deadbeef (GPL v2) - enkel men oerhört kvalitativ spelare
Easytag (GPL v2) - bra stabil taggning av musikfiler
Rubyripper (GPL) - grafiskt gränssnitt för säker rippning; motsvarighet till EAC

Jag har bara lite snabbt skrivit ner några förslag, där de flesta är ganska allround.

Permalänk
Medlem

Tänk frihet och tänk QT. Alla prgram gjorda i GTK är generellt sämre och man kan lätt blockera dem från att installeras i pakethanteraren genom att förbjuda libgnome och libgtk.

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Hedersmedlem

@kemuffkamelen

Varför dra upp frågan om QT vs. GTK? Tråden handlar om program generellt, inte om att "tvinga" in användare till att välja ramverk. Dessutom måste du skilja på program som är utvecklade helt beroende av QT eller GTK från de som endast implementerar delar för det grafiska gränssnittet.

Jag vet inte heller riktigt vad "frihet" har med QT att göra. Osäkerheten om vem som haft kontrollen över QT och dess licens har varit en av de mer avgörande drivkrafterna till utvecklingen av GTK. Orosmoln dök upp återigen upp när Nokia valde att sälja QT. Allt tycks dock vara i sin ordning.

QT är mer komplett än GTK och är en mer färdig egen produkt. Trots det anser jag det onödigt att i en sådan här tråd komplicera saker och ting. Är ett program bra, är det bra, oavsett om det är beroende, delvis beroende eller oberoende av QT eller GTK.

Skrivet av kemuffkamelen:

Calligra - Mer komplett Office suite och av mycket högre kvalitet än libre/openoffice, med bättre microsoft dokumenttypstöd...

Det är ett bra förslag att ta med Calligra. Det ingår fler komponenter i Calligra än nämnda alternativ, men du får gärna motivera följande:
- "mycket högre kvalitet"
- "bättre microsoft dokumenttypstöd"

Permalänk
Medlem

Bra jobbat det här uppskattas nog av många bland annat mig

Nu hittar jag lättare program till Linux

Visa signatur

Dator 1 [] AMD FX-8350 5.06Ghz [] CROSSHAIR V FORMULA-Z [] Ram : Corsair 8GB (2x4096MB) CL9 1866Mhz []CF Radeon HD7870 [] PSU : XFX Core Edition 850W 80+ Bronze [] Kylning : Beg vattenkylning med cpu Ek-Supremacy Elite AMD .::. 5GHz klubben 2014.::. - .::. OC 1GHz+ Cinebench Klubben 2014 .::.-.::. 4GHz+ Klubben 2014 .::..::. 3DMark FireStrike Klubben .::.

Permalänk
Medlem

Har knappt använt det själv men darktable, liknande Lightroom men för Linux (och OSX).

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk
Entusiast

Utmärkta förslag.
Uppdatering av listan kommer att ske. Har varit lite uppbunden de senaste dagarna.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Entusiast
Skrivet av danedi:

Tänk frihet och tänk QT. Alla prgram gjorda i GTK är generellt sämre och man kan lätt blockera dem från att installeras i pakethanteraren genom att förbjuda libgnome och libgtk.

Intressant förslag. Att svartlista ett beroende för det ena systemet till fördel för det andra. Fungerar åt båda hållen och passar bra i de fall man vill hålla sitt system slimmat.

Men...

QT vs. GTK är en mer subjektiv åsikt.
Gnome, MATE, Cinnamon, Unity med flera andra skrivbordmiljöer visar att GTK är ett bibliotek värt att satsa på.
KDE står nästan ensam som komplett skrivbordsmiljö på QT-sidan. Undantag finns, men är små eller icke kompletta.

Både QT och GTK har en uppsjö av valmöjligheter, och det är bara fantasin som begränsar.
Det står mycket jämnt mellan de båda.
Allt faller ihop till en ren smaksak i slutändan.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem
Skrivet av SysGhost:

Intressant förslag. Att svartlista ett beroende för det ena systemet till fördel för det andra. Fungerar åt båda hållen och passar bra i de fall man vill hålla sitt system slimmat.

Men...

QT vs. GTK är en mer subjektiv åsikt.
Gnome, MATE, Cinnamon, Unity med flera andra skrivbordmiljöer visar att GTK är ett bibliotek värt att satsa på.
KDE står nästan ensam som komplett skrivbordsmiljö på QT-sidan. Undantag finns, men är små eller icke kompletta.

Både QT och GTK har en uppsjö av valmöjligheter, och det är bara fantasin som begränsar.
Det står mycket jämnt mellan de båda.
Allt faller ihop till en ren smaksak i slutändan.

Skickades från m.sweclockers.com

Absolut, blacklistingen av gtk3 hade att göra med en skerhetsissue i 3.2 som uppdagats tydligt och dokumenterats på phoronix site. Det är sedan länge fixat, men jag litar inte på något vis på GNOME teamet efter hela den där grejen. Att deras tookit brakar samman i kompatibillitet med program och teman mellan varje version hjälper ju inte. Och att det språt som de försökt tuta i oss att stödja som frantidens gnome-språk (Vala) har nu helt övergivits och slösat otroligt mycket av utveklarnas tid och resurser som kunde använts på annat håll.

Man bör även tillägga att LXDE ska inte köra med GTK3 heller utan slås samman med Razor-Qt och helt skippa GTK3, Även XFCE talar om att hoppa över GTK3 för all föranselig tid. Och Ubuntus Unity ska vara helt fritt från GTK3 i och med Unity8 som ska vara hetl Qt baserat.

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Medlem
Skrivet av KimTjik:

@kemuffkamelen

Varför dra upp frågan om QT vs. GTK? Tråden handlar om program generellt, inte om att "tvinga" in användare till att välja ramverk. Dessutom måste du skilja på program som är utvecklade helt beroende av QT eller GTK från de som endast implementerar delar för det grafiska gränssnittet.

Jag vet inte heller riktigt vad "frihet" har med QT att göra. Osäkerheten om vem som haft kontrollen över QT och dess licens har varit en av de mer avgörande drivkrafterna till utvecklingen av GTK. Orosmoln dök upp återigen upp när Nokia valde att sälja QT. Allt tycks dock vara i sin ordning.

QT är mer komplett än GTK och är en mer färdig egen produkt. Trots det anser jag det onödigt att i en sådan här tråd komplicera saker och ting. Är ett program bra, är det bra, oavsett om det är beroende, delvis beroende eller oberoende av QT eller GTK.

Det är ett bra förslag att ta med Calligra. Det ingår fler komponenter i Calligra än nämnda alternativ, men du får gärna motivera följande:
- "mycket högre kvalitet"
- "bättre microsoft dokumenttypstöd"

Kvalitet är kanske subjektivt, men de komponenter som ingår är fler och mer "feature complete" än till exempel libreoffice. Stöd för alla dokumenttyper som stödjs via kparts och kdelibs är inte illa vilket gör att du kan öppna mångt fler dokumentformat än i de flesta office suites.
Att de har bättre stöd i Calligra för microsoft office dokument beror på clean in house development sponsrad och delvis skriven av Novell och OpenSuSE ingengörer som har avtal med microsoft för interoperabilitet fastän Calligra självt är GPL licensierat.

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Medlem

Email:
Icedove
En FOSS version av Mozilla Thunderbird. Fungerar galant men sen gor jag inget avancerat med mina email klienter.

Webblasare:

GNU IceCat
GNUs FOSS version av Firefox. (Foredetta GNU IceWeasel)

IceWeasel
Debians FOSS version av Firefox.

Programmering:
Geany
Anvander den for att lara mig HTML, CSS och Jacascript for tillfallet. Tycker den ar Linux motsvarighet till Notepad++.
Klarar dom flesta spraken inklusive C, Java, PHP, HTML, Python, Perl, Pascal.

Kommunikation:
HexChat
Baserad pa den populara och overgivna Xchat. Har allt jag behover i en irc klient.

Ljud:
Decibel Audio Player
Enkel och smidig musik spelare. Har tyvarr inte blivit uppdaterad pa lange.

Visa signatur

UNIX + SFF = <3

Permalänk
Medlem

Grafik: Cinepaint
http://www.cinepaint.org

Visa signatur

Fagerja

Permalänk
Medlem
Skrivet av aluser:

Ser att du har med opera men den utvecklas ju inte längre så det verkar inte som någon bra ide

Finns det någon risk, t.ex vad det gäller säkerheten med att fortsätta använda Opera? Gillar den skarpt, speciellt speed dial.

Ingen som nämnt Steam än?

Permalänk
Medlem

Utveckling

  • Brackets, gjort av Adobe och är en HTML/JS baserad editor för att skriva hemsidor. Stödjer de stora språken och kommer med intressanta möjligheter som Live Edit, skriv koden och se hemsidan uppdateras automatiskt i Chrome/Chromeium. Skriver man CSS kod eller HTML kod så uppdateras hemsidan direkt med nya koden vilket medför att tiden kortas ner avsevärt och gör det bra mer underhållande.
    http://brackets.io/

  • Komodo Edit, utmärkt HTML5/JS utvecklings IDE för olika webbspråk. Fördelen med denna över Brackets är att dess syntax checker är bra mycket bättre.
    http://komodoide.com/

  • Eclipse
    Alla känner till eclipse så behöver nog inte dra upp vad det är för något

Grafik

  • Krita, ett utmärkt ritprogram, trevliga features och bra GUI samt stödjer ritplattor med pressure points.
    http://krita.org/

  • Lightworks, ett full fledged video editing program som slår nog altl vi har på linux just nu.
    http://www.lwks.com/

Ljud

Visa signatur

Arch - Makepkg, not war -||- Gigabyte X570 Aorus Master -||- GSkill 64GiB DDR4 14-14-15-35-1T 3600Mhz -||- AMD 5900x-||- Gigabyte RX6900XT -||- 2x Adata XPG sx8200 Pro 1TB -||- EVGA G2 750W -||- Corsair 570x -||- O2+ODAC-||- Sennheiser HD-650 -|| Boycott EA,2K,Activision,Ubisoft,WB,EGS
Arch Linux, one hell of a distribution.

Permalänk
Medlem

gnome-log är ganska kul om man vill ha en systemd logviewer. Har inte sätt en grafisk innan.

Permalänk
Medlem

FreeCAD är ett ganska bra CAD-program till Linux.

Förresten, har någon något tips på CAD-program till Linux? Tycker inte riktigt FreeCAD fyller upp till mina önskningar. Vill ha något som SketchUp. Jag vill nämligen designa ett chassi men FreeCAD är ganska drygt att använda tycker jag.

Visa signatur

AMD R5 1600 3.2 GHz | Gigabyte AX370 Gaming K3 | Corsair Vengeance LP 2x8GB 3200MHz CL16 | Sapphire RX580 Nitro+ 8GB | Phanteks Eclipse P400S | 1x Samsung 970 EVO 500GB 1x WD 500GB | Windows 11 Pro

Permalänk
Medlem

Mosh (GPLv3) - SSH-ersättare vars största styrka är att den fungerar bra över mobila uppkopplingar och även stödjer roaming mellan olika uppkopplingar. Det leder också till möjligheten att lämna Mosh igång och "uppkopplad" hela tiden - även om du inte har uppkoppling så håller Mosh igång sessionen på servern så när du får tillbaka internet så synkas allting mellan klienten och servern.
http://mosh.mit.edu

Visa signatur

Citera eller nämn gärna mig (@ToJa92) om du svarar på något jag skrivit.
Uppskattar du eller blir hjälpt av ett inlägg jag skrivit är jag tacksam om du gillar det.

Permalänk
Medlem

Tänkte bara tipsa om radiotray. Trevligt litet program för radio lyssning.

Visa signatur

"Be not afraid of life. Believe that life is worth living, and your belief will help create the fact." - William James

Permalänk
Medlem

Chat:
tox.im?

Programmering / editor
Sublime 3?

Permalänk
Medlem

Tipsar om mpv som videospelare.

Det är en fork av mplayer2, med rensad kodbas, fler funktioner, mm. Ni kan läsa om förändringarna här.

Edit: Ingen verkar ha nämnt MPD och ncmpcpp heller. Det är värt att kolla upp.

Visa signatur

Chromebook Pixel 2015 w/ Arch
Taggad inför frame.work!

Permalänk
Medlem
Skrivet av buchno:

Tipsar om mpv som videospelare.

Det är en fork av mplayer2, med rensad kodbas, fler funktioner, mm. Ni kan läsa om förändringarna här.

Edit: Ingen verkar ha nämnt MPD och ncmpcpp heller. Det är värt att kolla upp.

mplayer2 är inte jättemycket att hurra för. Dock så star spelaren mpv (som är en fork på mplayer2) steget extra och ger dig många saknade funktioner.

Visa signatur

Plan9 fan. In glenda we trust.

Permalänk
Medlem

Pycharm (Programmering/Python)
http://www.jetbrains.com/pycharm/download/
Finns både Open-source och commercial version.

Play On Linux (WINE/Game)
http://www.playonlinux.com/en/

Dessa är två viktiga för mig.

Permalänk
Medlem

Tänkte dra mitt strå till stacken.

Utveckling:

  • Emacs - Inte hittat någon mer smidig och flexibel text editerare, har mycket inbyggt och om det inte finns redan så finns det alltid någon som har skrivit ett plugin. De språk jag använder det till är C++, python, elisp, haskell. En nackdel är att inlärningströskeln är mycket hög, men för mig var det värt att lära sig. Samt om du kör ett vanligt tangentbord mappa om caps lock till ctrl, ditt lillfinger kommer tacka dig efteråt.

  • gdb - Väldigt bra debugger för C++, använd det via emacs plugin (M-x gdb eller M-x gud-gdb) så blir den ännu bättre.

  • multicursor - Ett plugin man måste ha när man kör emacs.

  • Vim - Om man inte gillar emacs finns det alltid vim. Snällare snabbkommandon för händerna (emacs pinky någon?) och när du har lärt dig det kan du bli riktigt snabb på editera filer.

  • zsh - För den som använder terminalen mycket. Mycket bättre autocomplete än vad bash har, väldigt konfiguerbar. Inte testat scripta i det så mycket men verkar inte vara allt för olikt bash.

Finns även sublime eller atom.io som text editerare men har inte testat någon av dem så kan inte uttrycka mig om dem är bra eller inte.

Grafik:

  • darktable - Bra fotoredigerings program som kommer väldigt nära adobe lightroom.

  • kdenlive - Simpel videoredigering som gör sitt jobb.

Media:

  • Mopidy - Musik server som har plugin för spotify.

  • ncmcpcpp - MPD client som funkar med mopidy.

Edit:
La till zsh.

Visa signatur

Dagens ordspråk:
Den som väntar på något gått väntar alltid för länge.