Permalänk
Medlem
Skrivet av KingCobra:

Levererar kraft??? Det är du som levererar kraften (trycket mot materialet) och vinkeln. Snurrar borret fort är batteriet fullt tillräckligt. Är det plåt du skall borra i? Då räcker billiga biltema grejer, är det stål, aluminiummaterial så skall du kosta på dig när det gäller BORRET. Maskinen gör bara en sak, den får borret att snurra. Allt annat gör du och borret.

Men maskinen behöver ju fortfarande leverera ett visst vrid för att kunna bibehålla farten när det blir lite motstånd.

Permalänk
Medlem

herregud, ta en körnarjävel och banka lite lätt, sen tar du en sketen HSS-borr från biltema och använd en vanlig skruvdragare, en billig sådan klarar jobbet galant.

Visa signatur

Intel 9700K @ 5Ghz :: Gigabyte 3080 Vision OC

Permalänk
Medlem

Allt detta snack om borrstål och inget om smörjmedel...

Skrivet av Dunde:

Hade man spänt upp en 1 mm plåt i en pelarborrmaskin och borrat med en 3 mm borr så hade ju resten av verkstan fått sig ett gott skratt.

Om det är tunn billig aluminiumplåt och du vill ha ett perfekt runt hål så är det lättare att få det med en pelarborrmaskin. Borrar man för hand och inte är tillräckligt rutinerad så är det lätt att man fräser upp kanten lite så att hålet blir något äggformat.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Micke-71:

När man gängar hål i stål så är en tumregel att 1,5 ggr diametern ger full styrka på gängan. Dvs då går bulten sönder, inte gängan. Men självklart så finns det undantag. Typiska sådan är bultar som monteras o demonteras ofta. De gängorna slits mer o man brukar då ha längre gängdjup.

Sedan beror det också på vilket stål och bultkvalitet. En sketen 4.6 bult i ss2541 är nog klenare redan vid 1ggr dia.

Dormer är inte något andrahandsval. De gör borr i alla kvaliteter från hss borr, solid hårdmetall och vändskärsborrar. Ett riktigt kvalitetsmärke!!! Ingen tvekan om saken. Jag använder mycket dormer på jobbet. Allt ifrån PFX, ADX, vanliga standard osv. De är bra. Men har uppfattningen att de kan vara lite för "spröda" för handborrning. Inget problem i en cnc maskin men man knäcker dom lätt.

Samma sak e det med hårdmetallborrar i solid hårdmetall för stål. I en cnc maskin så borrar dom härdade stål, till o med i en hss gängtapp eller igenom en hss borr. Men så spröda att man knäcker dom som glas, (kanske inte riktigt men nästan). Ingen hand kan styra dom så jämnt o exakt som de behöver.

Det finns massor av sådana bra märken som ex Kenna metall.

Men bra pris, lagom seghet på borren (för handborrning så de inte knäcks) så är Wedevågs 111 och 121 borr de jag helst använder själv. Självklart finns det bättre val. Men det är våran standard på borr från 1-10mm och inte sällan första valet i cylindriska borr upp till ca 15-20mm. Även obelagda så spöar dom Dormer ADX i vanligt stål i prestanda o livslängd. Är bättre än Dormer PFX i rostfritt.

Visst jag kör mycket med Dormers "vanliga" borr från typ 15 o uppåt på morsekona. Inget fel på dom... Jäkligt bra grejor det med.

Har nu hittat en Wedevåg 121, är det denna du menar: "Snabbstålsborr Double-X 121, Wedevåg"?
http://www.bohlin-nilsson.se/produkter/produkt/25452/snabbsta...

Dessa är alltså bra för handborrning då det är bra kvalitet samt kort borr med andra ord?

Utifall att det visar sig vara min batteridrivna borrmaskin som är problemet, är dessa 3 nedan alternativ bra maskiner?
Antar att dessa bara borrar genom stål men inte hård material som betong, har nämligen väggar hemma som efter att man borrat in en bit blir riktigt hårt att borra, gissar på att den kan vara betong lager som börjar i väggen i hemmet?

får väl satsa på en stor eldriven borrmaskin om jag även vill borra i betong?

liten blå Bosch fått bra omdömen: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1717156
lite större Grön Bosch fått bra omdömen: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=432453
lite större Grön Bosch fått bra omdömen: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2551116

Som jag förstår är skillnaden mellan de 2 gröna borrmaskinerna enbart batteristorleken och då är ju den med större batteri bättre....
Sedan är den minsta blå Boch nog smidigast för montering av möbler samt kanske även borra i dator chassin......

Skrivet av Lovan:

Som många skrivit tidigare så är borren ditt problem och inte maskinen. Möjligtvis din teknik också.
Det krävs att man vet vad man gör om man ska borra tunn plåt eftersom det kan fastna, som påpekats. Det underlättar med en pelarborr eller ett borrstativ då.
Eftersom vi pratar om en tunn plåt så är inte tipset om att trycka på hårt särskillt relevant då borren inte kommer hinna få upp någon temperatur innan det är färdigborrat. Så borra sakta om du känner för det och i omgångar. För hål som är större än 5 mm så bör du borra med en mindre borr före, typ en 3mm.
Har du svårt att få borren att ta där du vill kan du använda dig av maskeringstejp/frystejp på plåten och borra igenom det. Det håller borren från att röra sig så mycket i sidled.

Motsvarande saker finns på andra affärer också, jag bara tog de här som exempel.
http://www.jula.se/borrmaskinstativ-med-maskinskruvstycke-050...
http://www.jula.se/slagborrmaskin-850w-000135
http://www.jula.se/borrsats-18delar-181012
När borrarna inte går igenom längre köper du dem styckevis. Alla borrar som du kan köpa styckevis är tillräckligt bra för ändamålet. När de blir slöa så slänger du och köper nytt.

Att borra i plåt ställer inga krav på borrens kvalite, maskinens kvalite eller märket på dem. Lägg inte pengar och energi på saker som inte behövs. Fokusera det på det du vill ha gjort istället

Tror att i mitt fall handlar det nog om att jag äger billiga skit borr som dessutom blivit slitna, ska definitvt testa på Wedevåg borr nu.
Det är möjligt att min nuvarande 6år gammla Clasohlson borrmaskin fungerar smidigt för borrning i datorchassi, men det får jag reda på när jag har mina Wedevåg borr.

Skrivet av The-Architect:

För lite större hål i plåt (datorchassitjocklek) så kör jag med en stegborr, upp till 30mm klarar den:
http://www.clasohlson.com/medias/sys_master/8872713715742.jpg

http://www.clasohlson.com/se/Stegborr/30-8747

För själva maskinen så använder jag oftast en 12V Dewalt skruvdragare (som förvisso gick på 1300 spänn, men det var det värt), mer än så behövs inte för plåt, det är om du ska borra värre grejer du behöver gå upp i storlek till en riktig borrmaskin. Skruvdragare är också mycket mer smidiga

du använder stegborr enbart för stora hål då, inte små hål 3-6mm?

Skrivet av ODDNAME:

Skillnad på BLÅ bosch och GRÖN. Så inga dumma kommentarer om något du inte har koll på

Skrivet av Rajat:

Som ovanstående skriver så är det stor skillnad på blå och grön Bosch sen är inte HILTI en optimal maskin att köpa prismässigt om man inte använder den dagligen professionellt i jobb då TS endast ska borra ett par hål i plåt och HILTI gör sig bäst i betong

Så vilken är bättre bosch Grön eller Blå?

Skrivet av JeagerMeisterSWE:

Maskinen på bilden är som folk skriver en slagborrmaskin med snabb-chuck vilket inte levererar god precision även om man kan slå av slagläget. För tunn plåt som i chassin trots stål eller aluminium så kan man använda vilka borrar som häls. För den normala användaren finns det två borrtyper att hålla reda på, det är stenborr och trä-/metallborr. Trä-/metallborr kan man köpa vad skit som helst egentligen om det inte ska användas mycket. Borr må¨r dåligt av att gå varmt så du ska ha hög hastighet när du borrar. Stenborr kräver dock bättre maskin och högre kvalitet på borr då påfrestningarna är högre och kvaliteten på hårdmetallen på borrkronan kan variera.

Men om borr mår dåligt av värme är det då inte bättre ha låg hastighet?

Skrivet av Kent:

Maskinen på bilden är en borrhammare med SDS-fäste, vilket innebär att man inte kan köpa metallborr osv. som passar direkt i maskinen. Det finns visserligen SDS>snabbchuckadapter, men dessa är vingliga och allmänt värdelösa (finns dock borrhammare med utbytbar chuck).

Slagborr: Vanlig borrmaskin där man kan koppla in kugghjul, dessa generar väldigt många och svaga slag. Har en vanlig chuck som kan anpassas efter borrets tjocklek. Fungerar helt ok i tegel osv. dock rätt dåligt i betong.

Borrhammare: Borrmaskin med en separat pneumatisk slagfunktion som genererar "få" men kraftiga slag. Det krävs speciella borr som har ett standardiserat SDS-fäste. Har man betongväggar är det en bra ide med en borrhammare, det kan evt. gå med en slagborr, men det tar lååång tid. Har man otur stöter man på armeringsjärn och då är borrhammaren ett måste.

Som många har skrivit är bra borr väldigt viktiga, dock gör kombinationen av TS:s lågvarviga skruvdragare (max 550rpm) och kassa borr att det tar evigheter att borra. Visst ska man inte köra med för höga varv, men rätt varvtal beror på diameter, material och evt. kylning. Ska man borra ett 3mm hål i vanligt stål (ej rostfritt) går det bra att varva betydligt högre än 550rpm, ska man däremot borra ett 15mm hål ska man oftast så lågt som 300-500rpm, med bra TIN-borr kan man dock ligga lite högre (igen beroende på material).

Ja vi får se när jag köper nya Borr ifall min nuvarande borrmaskin är dålig, funderar just nu på Bosch batteridriven.
ett annat alternativ är att försöka hitta en bra smidig borrmasking som även klarar av betong.

Permalänk
Medlem

Köp en borr (ej paket) och testa hur det går. För mycket jiddrade i denna tråd som du för ditt syfte inte behöver bry dig i.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sundvis:

Köp en borr (ej paket) och testa hur det går. För mycket jiddrade i denna tråd som du för ditt syfte inte behöver bry dig i.

Är Snabbstålsborr korrekt borr för att borra i datorchassin samt annat allmänt borrande?

tänkte mer exakt på dessa borrar:
Snabbstålsborr Double-X 121, Wedevåg
http://www.bohlin-nilsson.se/produkter/produkt/25452/snabbsta...

På produktbilden är de kopparfärgade.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av joioi50:

Så vilken är bättre bosch Grön eller Blå?

Den blå, den är gjord för professionellt bruk för hantverkare och industri, Bosch motsvarighet till HILTI men precis som med HILTI är den helt onödig och inte lönsam att köpa för att ha för hemmabruk, för det ända målet finns de gröna som i sig duger väldigt bra, men köp inte den billigaste

Visa signatur

The problem in society today: Smart phones, stupid people.

Permalänk
Medlem
Skrivet av joioi50:

Antar att dessa bara borrar genom stål men inte hård material som betong, har nämligen väggar hemma som efter att man borrat in en bit blir riktigt hårt att borra, gissar på att den kan vara betong lager som börjar i väggen i hemmet?

får väl satsa på en stor eldriven borrmaskin om jag även vill borra i betong?

För håltagning i betong behöver du en borrhammare, och för hobbymässig håltagning duger de billigaste maskinerna fint:
http://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/elverktyg-och...

Köp däremot hammarborr av något erkänt fabrikat, typ Bosch, dessa kostar normalt ca 50 kr/st.

Permalänk
Medlem

angående köp av borr bit:

Har hittat detta TiN 15 borr bitar HSS för 260kr inkl frakt, har fått mycket bra omdömen, kanske lika bra som wedevågs borr bitar?
http://www.amazon.co.uk/Irwin-10503991-Drill-Titanium-Coated/...

skulle jag köpa samma storlekar 15st borr bitar vedevåg så skulle det kosta 500kr + 100kr frakt = 600kr, så mer än dubbelt så dyrt.
http://www.bohlin-nilsson.se/produkter/produkt/25452/snabbsta...

Skrivet av Rajat:

Den blå, den är gjord för professionellt bruk för hantverkare och industri, Bosch motsvarighet till HILTI men precis som med HILTI är den helt onödig och inte lönsam att köpa för att ha för hemmabruk, för det ända målet finns de gröna som i sig duger väldigt bra, men köp inte den billigaste

Intressant nog så är den blå mycket mindre samt billigare, fast alla tre har fått bra betyg.
Menar du att de billiga gröna som kostar 1400-1700kr är dåliga?
Har ju i alla fall fått bra betyg på prisjakt.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=432453

Skrivet av Sveklockarn:

För håltagning i betong behöver du en borrhammare, och för hobbymässig håltagning duger de billigaste maskinerna fint:
http://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/elverktyg-och...

Köp däremot hammarborr av något erkänt fabrikat, typ Bosch, dessa kostar normalt ca 50 kr/st.

ifall jag behöver borra i väggen någon dag får det bli en billig borrhammare + hammarborr bit från Bosch.

Skrivet av Micke-71:

Antar att han menar djup på hålen 5-6mm. Diameter för att gänga M3 är 2.5mm.

Optimal styrka uppnås vid 1,5ggr dia på en skruv i stål. Dvs en M3 bör gå in 4.5mm för att nå full styrka. Då bör gängan vara minst 1mm djupare och de flesta gängtappar idag har en pågång på några mm. Men det är bara om full styrka behövs.

Ifall exakt diameter ska vara 2.5mm för att gänga, kan man säga att 3mm borr är tillräckligt för att skruven ska gå lätt genom hålet (dvs inte gänga)?
eller ska man borra med 3.5mm för att det ska gå genom hålet utan problem.

Edit----> Det blev IRWIN 10503991 enligt omdömena på Amazon så går den genom stål som smör jämfört med vanliga varukedja borr bitarna.
En nackdel är att de inte är korta, men kommer nog bli en fin uppgradering från mina nuvarande borr bitar.
http://www.amazon.co.uk/Irwin-10503991-Drill-Titanium-Coated/...

Permalänk
Medlem
Skrivet av joioi50:

du använder stegborr enbart för stora hål då, inte små hål 3-6mm?

precis, för mindre hål så funkar ett vanligt borrstål bättre

Permalänk
Avstängd
Skrivet av joioi50:

Intressant nog så är den blå mycket mindre samt billigare, fast alla tre har fått bra betyg.
Menar du att de billiga gröna som kostar 1400-1700kr är dåliga?
Har ju i alla fall fått bra betyg på prisjakt.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=432453

Vet inte hur du jämfört priserna, men detta är den billigaste gröna och detta är den billigaste blå.

Generellt för att förklara skillnaden enkelt så är den gröna för trä och betong, den blå för metall.

Visa signatur

The problem in society today: Smart phones, stupid people.

Permalänk
Medlem
Skrivet av joioi50:

Intressant nog så är den blå mycket mindre samt billigare, fast alla tre har fått bra betyg.
Menar du att de billiga gröna som kostar 1400-1700kr är dåliga?
Har ju i alla fall fått bra betyg på prisjakt.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=432453

Dom 2st gröna är på 18V den blå är på 10.8V, så det är lite skillnad i vad den kan leverera för kraft.

Visa signatur

Core i5 9600K | Fractal Design Define Mini C | 16GB Corsair Vengeance | Asus Prime Z390M-Plus | Asus RTX2060 6GB | M.2 970 EVO 500GB | SSD 840 EVO 250GB | Seasonic Focus 650 FX | Corsair H100x

Dell Latitude E7440 | Samsung S10

Epson EH-TW6700 | Kingpin 90" | Canton GLE 496 5.1 | Yamaha RX-V773 | Audio-Technica ATH-M50x | Qpad QH-90

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rajat:

Vet inte hur du jämfört priserna, men detta är den billigaste gröna och detta är den billigaste blå.

Generellt för att förklara skillnaden enkelt så är den gröna för trä och betong, den blå för metall.

Skrivet av Tauri:

Dom 2st gröna är på 18V den blå är på 10.8V, så det är lite skillnad i vad den kan leverera för kraft.

Så är det stor skillnad att borra i datorchassin med 10.8V Bosch jämfört med 18v bosch?
den blå på 10.8v käns klart mer itnressant.

men om den gröna är mycket bättre till datorchassi borrning samt kanske även klarar betong(?), så är det klart att den gröna är intressantare.

blå 10.8v: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1717156

Grön 18v: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2551116

Permalänk
Medlem

Nej det är ingen som helst skillnad att borra i tunnplåt med små borr mellan dessa två.
Tunnplåt och små borr kräver inte alls mycket ork.

Skillnaden mellan dessa två är 10vs18volt och Ah mängden, volt "kan" betyda att den maskinen har lite mer ork (oftas stämmer det).
Oftas så har även högre volt versionerna "större batteri" dvs mätt i Ah (detta gör att batteriet räcker längre men har inget med orken att göra).

Den största skillnaden mellan dessa två är dock att den blå har betydligt bättre kvalitet!
Dvs Bosch har kört väldigt länge med gröna serien till konsumenter och den blåa till proffs/etc och genom åren så har bosch gröna serie fått ganska dålig kritik (från både privatpersoner och proffs) för att hålla väldigt dåligt medans den blåa har fått väldigt bra kritik istället.
Slutsatsen är att den gröna serien är i stort sett byggd med det billigaste skit dom kan hitta, billigaste tillverkningskostnader, och troligen även räknat på att dom SKA gå sönder efter en viss tid så vi köper en ny.

Med andra ord köp den blåa om du nu MÅSTE köpa en ny då den du har kommer funka lika bra till att borra några små hål i tunnplåt så länge du har hyggliga borrar.
Fördelen OM du köper den blåa är att den kommer troligen att hålla i en evighet för dig med reservation för batterierna (men det gäller ALLA batteri maskiner).

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av grizzly666:

Nej det är ingen som helst skillnad att borra i tunnplåt med små borr mellan dessa två.
Tunnplåt och små borr kräver inte alls mycket ork.

Skillnaden mellan dessa två är 10vs18volt och Ah mängden, volt "kan" betyda att den maskinen har lite mer ork (oftas stämmer det).
Oftas så har även högre volt versionerna "större batteri" dvs mätt i Ah (detta gör att batteriet räcker längre men har inget med orken att göra).

Den största skillnaden mellan dessa två är dock att den blå har betydligt bättre kvalitet!
Dvs Bosch har kört väldigt länge med gröna serien till konsumenter och den blåa till proffs/etc och genom åren så har bosch gröna serie fått ganska dålig kritik (från både privatpersoner och proffs) för att hålla väldigt dåligt medans den blåa har fått väldigt bra kritik istället.
Slutsatsen är att den gröna serien är i stort sett byggd med det billigaste skit dom kan hitta, billigaste tillverkningskostnader, och troligen även räknat på att dom SKA gå sönder efter en viss tid så vi köper en ny.

Med andra ord köp den blåa om du nu MÅSTE köpa en ny då den du har kommer funka lika bra till att borra några små hål i tunnplåt så länge du har hyggliga borrar.
Fördelen OM du köper den blåa är att den kommer troligen att hålla i en evighet för dig med reservation för batterierna (men det gäller ALLA batteri maskiner).

Att denna skröna ännu lever, finns ingen som lägger resurser på att räkna ut när en produkt ska gå sönder, att de använder billigare material till konsumentprodukter är inte någon nyhet, men de sparar inte in på materialkostnader för att sedan anställa någon/några som sitter och räknar ut hur lång livslängd alla produkter ska ha

Visa signatur

The problem in society today: Smart phones, stupid people.

Permalänk
Medlem
Skrivet av grizzly666:

Nej det är ingen som helst skillnad att borra i tunnplåt med små borr mellan dessa två.
Tunnplåt och små borr kräver inte alls mycket ork.

Skillnaden mellan dessa två är 10vs18volt och Ah mängden, volt "kan" betyda att den maskinen har lite mer ork (oftas stämmer det).
Oftas så har även högre volt versionerna "större batteri" dvs mätt i Ah (detta gör att batteriet räcker längre men har inget med orken att göra).

Den största skillnaden mellan dessa två är dock att den blå har betydligt bättre kvalitet!
Dvs Bosch har kört väldigt länge med gröna serien till konsumenter och den blåa till proffs/etc och genom åren så har bosch gröna serie fått ganska dålig kritik (från både privatpersoner och proffs) för att hålla väldigt dåligt medans den blåa har fått väldigt bra kritik istället.
Slutsatsen är att den gröna serien är i stort sett byggd med det billigaste skit dom kan hitta, billigaste tillverkningskostnader, och troligen även räknat på att dom SKA gå sönder efter en viss tid så vi köper en ny.

Med andra ord köp den blåa om du nu MÅSTE köpa en ny då den du har kommer funka lika bra till att borra några små hål i tunnplåt så länge du har hyggliga borrar.
Fördelen OM du köper den blåa är att den kommer troligen att hålla i en evighet för dig med reservation för batterierna (men det gäller ALLA batteri maskiner).

Skrivet av Rajat:

Att denna skröna ännu lever, finns ingen som lägger resurser på att räkna ut när en produkt ska gå sönder, att de använder billigare material till konsumentprodukter är inte någon nyhet, men de sparar inte in på materialkostnader för att sedan anställa någon/några som sitter och räknar ut hur lång livslängd alla produkter ska ha

men det verkar som ni båda håller med att de dyrare gröna 18v kommer troligtvis gå snabbare sönder jämfört med den billigare blå 10.8v?

Permalänk
Skrivet av joioi50:

men det verkar som ni båda håller med att de dyrare gröna 18v kommer troligtvis gå snabbare sönder jämfört med den billigare blå 10.8v?

jisses hur många hål ska du borra ? 10-20st första gången. nu är det ju mera diskutera navelludd och vilken färg som är bäst.

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Avstängd
Skrivet av jonatan80:

jisses hur många hål ska du borra ? 10-20st första gången. nu är det ju mera diskutera navelludd och vilken färg som är bäst.

LOL, för 20 hål tror jag nog även den gröna ska överleva, för dem kan nog TS även köpen på på Rusta för 199kr

Visa signatur

The problem in society today: Smart phones, stupid people.

Permalänk
Skrivet av Rajat:

LOL, för 20 hål tror jag nog även den gröna ska överleva, för dem kan nog TS även köpen på på Rusta för 199kr

med en dewalt, Makita, Metabo, Milwaukee, AEG, eller Hitachi DS18DBL för 5009kr kan man pilla mera navelludd.
ska den hålla några år av navel pillande så krävs ju en för minst 3-4000kr håller du inte med ?

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Avstängd
Skrivet av jonatan80:

med en dewalt, Makita, Metabo, Milwaukee, AEG, eller Hitachi DS18DBL för 5009kr kan man pilla mera navelludd.
ska den hålla några år av navel pillande så krävs ju en för minst 3-4000kr håller du inte med ?

Tror du det räcker? Man behöver nog minst en Bosch GBM 32-4 Professional för 11 889:- för det, tänk på att det samlas mycket ludd där genom åren

Visa signatur

The problem in society today: Smart phones, stupid people.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rajat:

Generellt för att förklara skillnaden enkelt så är den gröna för trä och betong, den blå för metall.

Boschs färgkodning av produktserierna har ingenting med bearbetningsförmågan att göra, och ingen av maskinerna klarar att borra i betong. Möjligtvis i murbruk, tegel eller lättbetong.

Skrivet av joioi50:

men om den gröna är mycket bättre till datorchassi borrning samt kanske även klarar betong(?)

Boschs gröna serie är enklare maskiner för icke-professionellt bruk. Det innebär inte att en blå alltid är bättre på en specifik arbetsuppgift, utan att de blåa generellt är hållbarare och mer lämpade för professionellt bruk genom t.ex. ett stabilare chassi och andra mer påkostade komponenter, vilket har avgörande betydelse för en professionell användare. Du kommer helt säkert klara dig med en grön, om du inte tänkt bygga ett hus eller tappa ner den från byggställningar. Alternativt kan det ibland gå att köpa demoexemplar av professionella maskiner hos lokala verktygshandlare till fyndpris. Ta en maskin med så hög batterispänning som möjligt, känn på den före köp och gör inte misstaget att köpa en för stor/dyr maskin.

Här är en film som illustrerar skillnaden mellan en slagborrmaskin och en borrhammare, i betong:
https://www.youtube.com/watch?v=RZ6BZI27gSg

Med slagborrmaskin står han och kämpar i över en minut, motsvarande hål tar 2-3 sekunder med borrhammare.

Permalänk
Medlem

Jag har en enkel Bosch skruvdragare från Ica Maxi. Modellen säljs fortfarande, dom kostar runt 500kr och den duger aldeles utmärkt för vardagsanvändande. Till detta har jag Biltemas Cobalt-borr. Det är Biltema, men det är dom bättre borren.

Jag har borrat mycket i datorer och annat och det har funkat fint i dom senaste 3 åren iaf! Borrning handlar mycket om teknik också. Håll lagom högt varv och håll så pass högt tryck att det spånar.... I stora drag, man får öva och testa sig fram.

För betong har jag Julas borrhammare som gick för 249:-, funkar fint den med. Jag har borrar 10mm hål utan att den klagar. Borrhammare över slagborr alla dagar i veckan!

Permalänk
Medlem

Jag borrade ur ett 30 tal popnitar med ett träborrhuvud som jag betalade 3kr för med en 299kr's borrmaskin från jula så något måste du ju göra fel glömt att ladda batteriet?

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sveklockarn:

Boschs färgkodning av produktserierna har ingenting med bearbetningsförmågan att göra, och ingen av maskinerna klarar att borra i betong. Möjligtvis i murbruk, tegel eller lättbetong.

Så det säger du

Den gröna (Trä och betong)
http://www.bosch-do-it.com/se/sv/goer-det-sjaelvare/verktyg/s...

Den blå (Tär och stål)
http://www.bosch-professional.com/se/sv/borrmaskiner-101357-o...

Visa signatur

The problem in society today: Smart phones, stupid people.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rajat:

Så det säger du

Kolla toppen på sidan, där har man lättförståeligt skrivit "Elverktyg för gör-det-självare" på gröna sidan och "Bosch elverktyg Hantverk och industri" på den blåa sidan. Det finns borrhammare (som klarar betong) i båda serierna, men TS är såvitt jag kan förstå ute efter en sladdlös borrskruvdragare.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sveklockarn:

Kolla toppen på sidan, där har man lättförståeligt skrivit "Elverktyg för gör-det-självare" på gröna sidan och "Bosch elverktyg Hantverk och industri" på den blåa sidan. Det finns borrhammare (som klarar betong) i båda serierna, men TS är såvitt jag kan förstå ute efter en sladdlös borrskruvdragare.

Jag har läst vad det står, men du sa att ingen av dem klarar betong vilket var helt fel, nu ändrar du dig och säger annorlunda.

Visa signatur

The problem in society today: Smart phones, stupid people.

Permalänk
Medlem

Jag börjar alltid med en liten borr, ofta 1,5 mm. Då går den större borren mycket bättre och man får bättre precision. Jag har en billig slipmaskin som jag slipar borrarna med vartefter det behövs. Nackdelen är att centrum på borren kan flyttas om man slipar fel och då blir hålet motsvarande större. Men jag slipper köpa nya borrar så ofta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rajat:

Jag har läst vad det står, men du sa att ingen av dem klarar betong vilket var helt fel, nu ändrar du dig och säger annorlunda.

En borrhammare klarar att borra i betong, en slagborrmaskin gör det i praktiken inte.

Boschs uppdelning i grön och blå serie indikerar användarkategori (hemmafixare/proffs), inte materialbearbetningsförmåga.

Hur är det med läsförståelsen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av stigw:

Jag börjar alltid med en liten borr, ofta 1,5 mm. Då går den större borren mycket bättre och man får bättre precision. Jag har en billig slipmaskin som jag slipar borrarna med vartefter det behövs. Nackdelen är att centrum på borren kan flyttas om man slipar fel och då blir hålet motsvarande större. Men jag slipper köpa nya borrar så ofta.

har alltid misstänkt att det är bättre att börja med en mindre borr för att sedan borra med större storlek.
Men det finns ingen nackdel med den metoden?
Tillexempel att borren skulle slitas mer av 2-borr metoden?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sveklockarn:

En borrhammare klarar att borra i betong, en slagborrmaskin gör det i praktiken inte.

Boschs uppdelning i grön och blå serie indikerar användarkategori (hemmafixare/proffs), inte materialbearbetningsförmåga.

Hur är det med läsförståelsen?

Där har jag egentligen inte sagt annat ifall du backar tillbaks, hur är det med din läsförståelse?

Skrivet av Rajat:

Den blå, den är gjord för professionellt bruk för hantverkare och industri, Bosch motsvarighet till HILTI men precis som med HILTI är den helt onödig och inte lönsam att köpa för att ha för hemmabruk, för det ända målet finns de gröna som i sig duger väldigt bra, men köp inte den billigaste

Dold text
Visa signatur

The problem in society today: Smart phones, stupid people.