SSD med hicka (plötslig långsamhet)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2003

SSD med hicka (plötslig långsamhet)

Hej!
Jag satt vid min dator och var fredlig när jag plötsligt märkte att min system-SSD blivit jättelångsam. Det märktes dels på att filkopiering (från SSD till HDD) gick barockt slött, dels på att det tog otroligt lång tid att starta ett spel.
Det är en Samsung 840 EVO, och ja jag känner till problematiken med dem. Men jag har senaste firmware och allt det.
Jag gjorde också en Performance Benchmark i Samsung Magician, vilken visade dåliga siffror för skrivning men just inte för läsning, vilket var en smula förvånande.
Jag gjorde då en SMART-diagnostik. Resultatet:

Den säger OK på varje rad. Men... jag vet inte riktigt hur jag ska läsa tabellen, men ser det inte lite oroande ut? Om man tänker sig att threshold är ok värden.

Nu, när jag skriver det här, verkar det ha reparerat sig självt. Det går bra att kopiera. Prestandatest visar bra värden. Ännu inte provat att starta spel.
Men det känns ändå som läge att fundera på om allt verkligen är som det ska.

Så... vad säger expertisen här?

Övriga relevanta systemdata:
Windows 8.1 64-bit
Haswell i7
Jag kommer fasen inte ihåg vad det är för moderkort. Något MSI Z87 kanske? Kan ta reda på det om det är viktigt.

Stationär dator: i7 4770k | MSI Z87-G45 GAMING ATX | 16 GB RAM
EVGA GeForce GTX 980 Ti | 500 + 500 GB SSD | 3 TB WD Red
Fractal Design Define XL R2 | Cooler Master Hyper 212 EVO
be quiet! Straight Power E9 680W 80+ Gold Modulär | Win10
Skärm: Dell U3011 2560x1600

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Jan 2002

Det ser helt normalt ut. POR power recovery count visar hur många ggr disken plötsligt tappat strömmen. Annars om tex reallocated sector count skulle visa något och ständigt ökar är det ett dåligt tecken.

4770K, Gigabyte Z87 HD3, 16GB DDR3, 500 BX100 ssd, Sapphire 280, Qnix 2710 // 4770K, Asrock Z87 extreme3, 16GB DDR3, 250 840 ssd, Gainward 960, Sony HW40 // 2500K, Z68 Asrock pro3-m, 8GB DDR3, 250 840 ssd, 750ti, Qnix 2710

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014

Ser inga fel heller.
Om du har "D" FW (inte C) så bör det fungera som det ska.

Det kan ju varit en cell som var lite kinkig, men det står inget i "Used reserved Block" heller, då den har inte kasserat några celler.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2003

O, tack! Det är fortfarande en smula dunkelt för mig, men säger ni att det ser ok ut så tror jag på det.

Skrivet av Paddanx:

Ser inga fel heller.
Om du har "D" FW (inte C) så bör det fungera som det ska.

Det kan ju varit en cell som var lite kinkig, men det står inget i "Used reserved Block" heller, då den har inte kasserat några celler.

Fråga ändå:
Jag har ett Current Value på 100 för User Reserved Block - ett misstänkt jämnt tal. Är det Raw Data jag ska kolla i för att se nuläget?

Gällande firmware säger den att jag har EXT0CB6Q. Den säger också att det är senaste.
Jag har för mig att jag har kört den där uppdateringen när den rotar igenom hela disken, men det var ett tag sedan och jag har gjort det på en eller två laptops också, så mitt detaljminne är lite dimmigt.

Stationär dator: i7 4770k | MSI Z87-G45 GAMING ATX | 16 GB RAM
EVGA GeForce GTX 980 Ti | 500 + 500 GB SSD | 3 TB WD Red
Fractal Design Define XL R2 | Cooler Master Hyper 212 EVO
be quiet! Straight Power E9 680W 80+ Gold Modulär | Win10
Skärm: Dell U3011 2560x1600

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Svenstavik
Registrerad
Jan 2010

Råkar inte vara något i bakgrunden?
Jag upplevde för första gången några dagar sedan att min 500GB 840 EVO blev seg som sirap, dvs. majoriteten av programmen låser sig totalt och SSD'n ligger på 100% aktivitet, 1500-5000ms response time, men 0KB/s read och 0KB/s write. Dvs. den gör inget.

Hände ett par gånger om, tills jag hittade mitt problem. Vilket konstigt nog var Total war rome 2, som uppdaterade på steam...
När jag tänkte efter har alla gånger jag har haft problem varit direkt relaterad till rome 2 installeras eller uppdateras (inkl. workshop items för detta spel).

Utöver det så fungerar den perfekt.

Vet inte om det hjälper dig alls, men tänkte dela med mig allafall så kanske du kan lista ut om du hittar något liknande som orsakar sådana problem på din maskin.

FD R5|ASUS p8z77-V LX| Intel core i7 2700k @ 4.3Ghz|Corsair H115i|Corsair XMS3 DDR3 24GB |MSI 980 Ti Gaming 6G|Samsung 840 EVO 500GB + 17TB lagrning |EVGA superNOVA g2 750w |Asus VG248QE + BenQ GL2450 x2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Isla de Muerta
Registrerad
Okt 2009

Kör en advanced trim i deras mjukvara, det tar en bra stund men lyfter din SSD en hel del

CPU: R5 1600 @ 3.9Ghz 1.38v
RAM: 16GB @ 3066Mhz
GPU: 480 nitro+ @ 1366Mhz

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av Horvendile:

Fråga ändå:
Jag har ett Current Value på 100 för User Reserved Block - ett misstänkt jämnt tal. Är det Raw Data jag ska kolla i för att se nuläget?

Gällande firmware säger den att jag har EXT0CB6Q. Den säger också att det är senaste.
Jag har för mig att jag har kört den där uppdateringen när den rotar igenom hela disken, men det var ett tag sedan och jag har gjort det på en eller två laptops också, så mitt detaljminne är lite dimmigt.

Det är inte senaste, du har bara första fixet, "C" FW, och den är inte perfekt utan kan få det felet du beskriver.

Men du behöver ta ner Samsungs magician 4.6 eller senare (senaste är 4.7, Finns i andra stycket i länken)
"D" FW är helt självläkande dock. Du behöver inte göra några avancerade prestanda optimering eller något, utan bara uppdatera och starta om. Ge disken lite tid att rätta till sig själv (några timmar räcker mer än väl). Sen ska den fungera bra igen.

Current Value på 100 är ofta omräknat så det ska vara i %, så du bör ha 100%.
Det är "RAW value" delarna som är individuella siffor, dock i HEX format.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2003

Tack för all hjälp!
Jag hade mycket riktigt en gammal version av Magician. Trodde den skulle upptäcka själv att den och firmware var gammal, men icke. Har nu Magician 4.7 och firmware EXT0DB6Q.
Och tack för infon om hur man ska läsa SMART-diagnostiken också.

Och det här med advanced performance optimization ska ge något i praktiken alltså? Jag har inte brytt mig om den fliken tidigare, bara tänkt att Windows Trim ska räcka.
Men den skulle för all del kunna få stå och tugga i natt.

Stationär dator: i7 4770k | MSI Z87-G45 GAMING ATX | 16 GB RAM
EVGA GeForce GTX 980 Ti | 500 + 500 GB SSD | 3 TB WD Red
Fractal Design Define XL R2 | Cooler Master Hyper 212 EVO
be quiet! Straight Power E9 680W 80+ Gold Modulär | Win10
Skärm: Dell U3011 2560x1600

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2011

Uppdatera firmare

Provat med det?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av Horvendile:

Och det här med advanced performance optimization ska ge något i praktiken alltså? Jag har inte brytt mig om den fliken tidigare, bara tänkt att Windows Trim ska räcka.
Men den skulle för all del kunna få stå och tugga i natt.

Det är inbyggt i den nya firmwaren, så prestandan kommer gradvis att bli bättre bara SSDn är igång. Så det är bara att låta datorn vara igång några timmar så fixar det sig självt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av Horvendile:

Tack för all hjälp!
Jag hade mycket riktigt en gammal version av Magician. Trodde den skulle upptäcka själv att den och firmware var gammal, men icke. Har nu Magician 4.7 och firmware EXT0DB6Q.
Och tack för infon om hur man ska läsa SMART-diagnostiken också.

Och det här med advanced performance optimization ska ge något i praktiken alltså? Jag har inte brytt mig om den fliken tidigare, bara tänkt att Windows Trim ska räcka.
Men den skulle för all del kunna få stå och tugga i natt.

Var så lite så.

Advanced performence optimization "gör nytta", men det sliter på disken, och det behövs inte göras. Det funktionen gör är att bokstavligt talat skriva om alla använda sektorer på hela disken till nya celler. Är onödigt slitage till lite kortvarig prestandaökning.

Disken kommer rätt snabbt att reda ut alla sega sektorer och allt själv, utan att du behöver bry dig. Du kan se här, hur min 840 EVO som gick från "B" fw till "D" fw ordnade till sig själv utan inverkan. Eftersom du hade "C" så lär det gå ännu snabbare, då den redan har fixat delar av problemet (min 750GB gjorde det samma från "C" och det tog 1-2 timmar typ).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2003

Åter, tack!
Intressant att se prestandagraferna.
Hm, en av mina laptops med 840 EVO har jag sålt till en ännu mindre techsavvy person än jag själv. Borde tipsa henne om ny firmware.

Stationär dator: i7 4770k | MSI Z87-G45 GAMING ATX | 16 GB RAM
EVGA GeForce GTX 980 Ti | 500 + 500 GB SSD | 3 TB WD Red
Fractal Design Define XL R2 | Cooler Master Hyper 212 EVO
be quiet! Straight Power E9 680W 80+ Gold Modulär | Win10
Skärm: Dell U3011 2560x1600