Samsung vägrar betala Copyswede – tas upp i Svea hovrätt

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZecretW:

<ironi>Någon som har länken där man kan ladda ner piratkopian på dokumentären om copyswede?</ironi>

Det handlar dock inte om piratkopiering för hundramiljonte gången.

Permalänk

Jag betalar årligen för en tjänst jag inte använder och inte kan säga upp.

Visa signatur

Vatten - 5950x - rtx3090 - ROG PG32UQX - HyperX nånting

Permalänk
Medlem

Som jag sagt säkerligen varje gång detta tas upp så betalar vi för privatkopiering, men alla skivor är skyddade så att vi inte kan kopiera dom. Har hundratals DVD/Blu-ray hemma, hade ju varit fint att få in hela bunten på en disk istället. Antingen borde det inte vara tillåtet att ha kopieringsskydd (vilket nog aldrig skulle hända) på dessa filmer/musikskivor som avgiften ligger på, eller också så borde avgiften tas bort helt.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Frispel:

Ämnade för har diskuterats tidigare. Domarna har i tidigare utlåtanden baserat sin tolkning av "ämnade för" på hur den tolkats i andra domar. Då har de bland annat gällt kofot som vid inbrott ansetts vara särskilt ägnad för detta och sprutor som ansågs särskilt ägnade för knarkmissbruk. Inte att detta skulle vara huvudsyftet utan att det är lämpliga verktyg vid den typen av verksamhet. På samma sätt som att en surfplatta eller liknande lär lämplig om man vill privatkopiera.

Som du skrev, vid inbrott. För vare sig kofot, sprutor, kniv, hagelbössor etc är särskilt ägnade åt något brottsligt vid inköp i vanliga butiker, det är endast då omständigheterna är såna så att det lagliga bruket kan ifrågasättas som man börjar prata om särskilt ägnad till något.
Och på samma sätt gäller mobilen, köper man en sådan i butiken så är den ej särskilt ägnad för privatkopiering.

Annars vet jag att domarna just tolkade som du skrev, jag ser dock inte vårat rättsväsende som auktoritet inom semantik och de inte förespråkar inte ens allas lika värde. (Lika värde betyder att kön, religion, etnicitet, plånbok etc på offret/gärningsmannen är irrelevant)
Men jag blir inte ett minsta förvånad om rättsväsendet högsta instans säger precis som du skrev.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Om lagen säger "ämnad för" så ska man ta reda på vad dom är ämnade för. För det första ska man använda hjärnan, nämligen fundera över, vad används telefoner för? Vad säljs dom för? Främst för att ringa/smsa. Numera säljs telefoner också för att använda olika appar och surfa, men privatkopierad musik ligger väldigt lågt på listan på vad folk använder telefonen till. Sen kan du kolla på statistik, om det nu överhuvudtaget finns.

Läste du inlägget jag länkade till? Formuleringen tolkas i detta och andra fall som att något anses "särskilt ägnat för" om det är ett lämpligt verktyg vid en viss typ av verksamhet. En smart telefon ÄR ett lämpligt verktyg om man vill privatkopiera.

Och hur vet du att privatkopierad musik ligger lågt på listan? Du ifrågasätter om det finns undersökning men kommer själv med eget tyckande som fakta?

Skrivet av Macatonia:

Uppdrag? Tror du att copyswede är på något sätt statligt eller? Det är ett privatägt bolag.

Det är en ekonomisk förening. Deras uppdrag är att tillvarata ägarnas intressen vilket i detta fall då även innefattar privarkopieringersättning. Vad är det som är krångligt med det?

Skrivet av Friterad:

Lagen säger att saker som är ämnade för det ja, man försöker hela tiden lägga avgifter på saker som inte är ämnade för det.

Återigen se hur jag svarar ovan. På vilket sätt anser du att exempelvis en hårddisk är ett dåligt verktyg om man vill privatkopiera? Alternativt, vilka bevis/undersökningar har du som stöd för att dessa bara används för privatkopiering i undantagsfall?

Skrivet av Ozzed:

Pytt heller. Lagen skrevs specifikt för att ge ersättning för att folk använde kassettband för att kipiera vinylskivor, att den sedan i efterhand schablonmässigt, släntrianmässigt och klumpigt kommit att appliceras på vad som helst som Copyswede vill dra in deg på är en annan sak.

Oavsett vad så är avgiften i sig inte rättfärdigad idag då folk knappt köper musik längre, utan man "hyr" den genom stramingtjänster. Och tittar man på T. ex Spotify's avtal så är det i strid med avtalet att rippa musiken. Liknande kan ses på Deezer, Tidal, och andra streamingtjänster. Privatkopiering förekommer helt enkelt inte i sådan utsträckning idag att en avgift är berättigad att ta ut.

Såklart lagen skrevs med video och kasettband i åtanke. Men man valde att skriva den teknikneutralt då man visste att det skulle komma andra medier som ersätter kasettband, således gick den att applicera på cd-r, mp3-spelare och vidare till externa hårddiskar, usbminnen, smartphones osv.

Och vad baserar du påståendet att folk knappt köper musik längre? Har du titta på statistik? Och då innan jag nu frågar efter det? Och i vilken utsträckning privatkopieras den musik som fortfarande köps? I vilken utsträckning ska det privatkopieras för att det ska motivera en avgift? Var går gränsen? Är det en viss procent av alla köpare? En viss mängd utrymme som används? Kombination av dessa?

Skrivet av anon159643:

Som du skrev, vid inbrott. Vare sig kofot, sprutor, kniv, hagelbössor etc är särskilt ägnade åt något brottsligt vid inköp i vanliga butiker, det är endast då omständigheterna är såna så att det lagliga bruket kan ifrågasättas som man börjar prata om särskilt ägnad till något.
Och på samma sätt gäller mobilen, köper man en sådan i butiken så är den ej särskilt ägnad för privatkopiering.

Annars vet jag att domarna just tolkade som du skrev, jag ser dock inte vårat rättsväsende som auktoritet inom semantik och de inte förespråkar allas lika värde. (vilket kön, religion, etnicitet, plånbok etc offret har är irrelevant) Och jag blir inte ett minsta förvånad om rättsväsendet högsta instans säger precis som du skrev.l

Kul med ett vettigt argument mot att använda den tolkningen!

Möjligen skulle man kunna se det som att privatkopiering är en inskränkning av upphovsrätten och skulle vara olaglig om inte det fanns ett undantag som privatkopieringsavgiften är tänkt att ersätta upphovsmännen för.

Angående semantik så skulle jag tro att rättsväsendet är bättre lämpat för att utläsa hur olika formuleringar i lagtexten är tänkt att tolkas än gemene man på sweclockers

Permalänk
Medlem

Tror inte Samsung kommer komma någon vart med detta. Folk hakar åter igen upp sig på formuleringen "särskilt ämnad". Men läser man lagtexten så har de ju definierat sin formulering utan otydligheter. Att definitionen sedan gör formuleringen till en ren lögn i mina ögon är en annan femma. Ett skolboksexempel på hur man skriver något så att det ska passera under radarn.

Tar detta från minnet nu, men när jag kollade upp det så vill jag minnas att "särskilt ämnad" definieras som något i stil med "har möjligheten".

Visa signatur

"Tråden får vara öppen så länge diskussionen hålls saklig och civiliserad. "
"... och där låser vi tråden. Tramspellar.
*Låst* "
Andreas D. ^^,
Citera för svar. =3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Det är kört. Det är Copyswede som bestämmer vad "särskillt ägnad" betyder verkar det som. Säger de att det skall vara privatkopieringsavgift på batterier för att de kan användas till att driva apparater man kan privatkopiera med så sväljer vårt rättsväsende det rakt av. Pang bom. Bara hoppas på att dokumentären retar gemene man till vansinne så att vi kan få lite momentum i opinionen.

Glöm för all del inte strumporna som är särskilt ämnade för att stickas i skorna som är särskilt ämnade åt att gå till bilen som är särskilt ämnad åt att köra och köpa batterierna. Utan privatkopiering inga strumpor.

Visa signatur

[ Kunde ej ladda signaturen, var god försök senare. ]

Permalänk
Avstängd
Skrivet av zorp:

Tycker det är fel att kasta skit på Copyswede. Dom är en branschorganisation som ska göra allt dom kan för att dra in pengar till sina ägare, ie artister och konstnärer:

"Copyswede är en ekonomisk förening som ägs av sina fjorton medlemsorganisationer. Organisationer som företräder upphovsmän eller utövande konstnärer kan bli medlemmar."

Så dom gör bara sitt jobb. Där det är fel är i lagen, och innan den ändrar lär det här fortgå. Och artisterna och Copyswede vore ju idioter om dom inte försökte dra in så mycket pengar som möjligt.

Så skyll inte på dom, eller på domstolarna. Skyll på politikerna. Det är helt deras fel.

Det där är jag väldigt skeptisk till... Copyswede vägrar själv avslöja var pengarna går till t.ex. Sedan är det inte bara fel i lagen utan även hos Copyswede och deras tolkning av den. Att bara skylla på lagen är att göra det för enkelt för sig.

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tumnus:

Det där är jag väldigt skeptisk till... Copyswede vägrar själv avslöja var pengarna går till t.ex. Sedan är det inte bara fel i lagen utan även hos Copyswede och deras tolkning av den. Att bara skylla på lagen är att göra det för enkelt för sig.

Öhm, det står väl ganska tydligt i årsredovisningen vart pengarna går?

Och hur kan copyswedes tolkning av lagen vara fel när det än så länge har gått deras väg i domstolarna? Det tyder väl på att de tolkar lagen rätt? Och vem bestämmer om det är fel i lagen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Läste du inlägget jag länkade till? Formuleringen tolkas i detta och andra fall som att något anses "särskilt ägnat för" om det är ett lämpligt verktyg vid en viss typ av verksamhet. En smart telefon ÄR ett lämpligt verktyg om man vill privatkopiera.

Och hur vet du att privatkopierad musik ligger lågt på listan? Du ifrågasätter om det finns undersökning men kommer själv med eget tyckande som fakta?

Återigen se hur jag svarar ovan. På vilket sätt anser du att exempelvis en hårddisk är ett dåligt verktyg om man vill privatkopiera? Alternativt, vilka bevis/undersökningar har du som stöd för att dessa bara används för privatkopiering i undantagsfall?

En smart telefon är inte direkt lämpligt verktyg, den kan dock göra det. Många smartphones är inte alls så enkelt att privatkopiera på, en del, t.ex Apple (men även en del Androidlurar) försvårar hela processen att privatkopiera. Dessutom spelar det ingen roll, tolkar domarna /moderator "särskilt ägnat för" samma som "lämpligt" eller "kan göra" så är man inkompetent och kanske borde ta sig en svenskkurs.

Ptja, är väldigt aktiv online på forum (SweC är ett bra exempel) och pratat med många IRL så att säga. Känner ingen som privatkopierar annat än sina egna bilder eller liknande, inte heller är det många om man är ute på forum som verkar göra det heller. Visserligen inte representerat för hela svenska folket då det är ett teknikforum, men:http://www.sweclockers.com/forum/trad/1238770-undersokning-privatkopierar-du?p=1

Ta dig själv en funderare på saken, hur många är det inte som använder streamingtjänster? Är ju väldigt logiskt att dom som har t.ex Spotify inte privatkopierar sin musik, för många är streamingtjänster den enda källan för musik för dom, alltså har man inte skivor längre till samma grad.

Sa jag att en hårddisk var det? Dock är det väldigt fel att ta betalt flera gånger för samma sak, alltså poängen. Vi betalar flera gånger, dessutom för något som är kopieringsskyddat och som kräver ofta dyr programvara för att rippa (har inte hittat ett enda gratis som fungerar korrekt).

Skrivet av Frispel:

Öhm, det står väl ganska tydligt i årsredovisningen vart pengarna går?

Och hur kan copyswedes tolkning av lagen vara fel när det än så länge har gått deras väg i domstolarna? Det tyder väl på att de tolkar lagen rätt?

*bort/mod* Du menar alltså att domare inte kan ha fel, vara inkompetenta eller köpta? Dom har alltid rätt?*bort/mod*

§1 /moderator
Permalänk
Medlem

Vem fan köper skivor nu för tiden?
Spotify och Netflix är det enda jag använder.. ändå måste man betala till dessa idioter..

Visa signatur

CPU I9 9900K@4,7Ghz |EVGA GTX 2070 Super 10365p Timespy 3DMark |Ram 32GB CorsAir DDR4 Vengence PRO |Define R6| ASUS Strix Z390F | M.2 SSD Evo 970 1TB |CorsAir 750W | Acer 27" Predator XB271HU | Win 10 Pro

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Frispel:

Så du tycker att copyswede inte borde försöka fullfölja sitt uppdrag och ta in avgifter för det som lagen medger ska avgiftsbeläggas?

Och vad menar du är feta löner? Har du koll på vad de tjänar? Vad som är normal lön för personer med den typen av tjänst/utbildning mm?

Copyswede är ett privat företag så uppdraget är det de själva ger sig.

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

En smart telefon är inte direkt lämpligt verktyg, den kan dock göra det. Många smartphones är inte alls så enkelt att privatkopiera på, en del, t.ex Apple (men även en del Androidlurar) försvårar hela processen att privatkopiera. Dessutom spelar det ingen roll, tolkar domarna /moderator "särskilt ägnat för" samma som "lämpligt" eller "kan göra" så är man inkompetent och kanske borde ta sig en svenskkurs.

Ptja, är väldigt aktiv online på forum (SweC är ett bra exempel) och pratat med många IRL så att säga. Känner ingen som privatkopierar annat än sina egna bilder eller liknande, inte heller är det många om man är ute på forum som verkar göra det heller. Visserligen inte representerat för hela svenska folket då det är ett teknikforum, men:http://www.sweclockers.com/forum/trad/1238770-undersokning-privatkopierar-du?p=1

Ta dig själv en funderare på saken, hur många är det inte som använder streamingtjänster? Är ju väldigt logiskt att dom som har t.ex Spotify inte privatkopierar sin musik, för många är streamingtjänster den enda källan för musik för dom, alltså har man inte skivor längre till samma grad.

Sa jag att en hårddisk var det? Dock är det väldigt fel att ta betalt flera gånger för samma sak, alltså poängen. Vi betalar flera gånger, dessutom för något som är kopieringsskyddat och som kräver ofta dyr programvara för att rippa (har inte hittat ett enda gratis som fungerar korrekt).

Återigen, LÄS vad jag skrev tidigare när jag kortfattat redogjorde för hur domarna resonerade kring formuleringen "särskilt ägnad för". Det vore klart olämpligt och rättsosäkert om domarna tolkade samma formuleringar olika beroende på vilken lag de står i. Som det är nu så är det mer förutsägbart för lagstiftaren när de skriver en lag då det finns praxis sedan tidigare på hur en viss formulering bör tolkas.

Att man använder streaming utesluter inte att man privatkopierar, känner ett antal människor som dels har musik på sin telefon som inte finns på spotify och dels har musik på telefonen som de kan lyssna på när de är utomlands och stängt av mobildata.

Rent lagligt så betalar du för ett undantag i upphovsrättslagen som tillåter dig att skapa exemplar för eget bruk.

§1 i citat
Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Läste du inlägget jag länkade till? Formuleringen tolkas i detta och andra fall som att något anses "särskilt ägnat för" om det är ett lämpligt verktyg vid en viss typ av verksamhet. En smart telefon ÄR ett lämpligt verktyg om man vill privatkopiera.

Såklart lagen skrevs med video och kasettband i åtanke. Men man valde att skriva den teknikneutralt då man visste att det skulle komma andra medier som ersätter kasettband, således gick den att applicera på cd-r, mp3-spelare och vidare till externa hårddiskar, usbminnen, smartphones osv.

Och vad baserar du påståendet att folk knappt köper musik längre? Har du titta på statistik? Och då innan jag nu frågar efter det? Och i vilken utsträckning privatkopieras den musik som fortfarande köps? I vilken utsträckning ska det privatkopieras för att det ska motivera en avgift? Var går gränsen? Är det en viss procent av alla köpare? En viss mängd utrymme som används? Kombination av dessa?

Men som någon säkert tagit upp så är en golfklubba/hammare osv osv lämpliga tillyggen om man ämnar misshandla folk. Med Copyswedes logik skall ju i så fall varenda golfare betala en avgift till brottsofferjouren eftersom golfklubbor är "särskillt ägnade" att misshandla folk med. Oberoende undersökningar är svåra att hitta. Men jag tror vi båda kan hålla med om att Copyswede är part i målet så deras konstaterande att "folk privatkopierar, alltså är avgiften berättigad" ger jag inte mycket för.

Jag skulle hellre se att avgiften togs bort och att all kopiering blev totalförbjuden. Undantaget då citaträtten och allt det där andra praktiska som av tekniska skäl vore idiotiskt att olagliggöra.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Tror tyvärr ändring är enda sättet... :=/

O du tror de har använt B laget med trainees i tingsrätten?

Problemet är inte att Copyswede har rätt, utan att lagarna är idiotiskt skrivna, så att CopySwede kan vänta dem till att passa sitt tänk, med äldre folk som domstolarna trots allt är fyllda med. Dessa har ingen aning om hur mycket av detta fungerar idag, förutom det som presenteras för dem i just en domstol. Hade du haft 18 åringar som dömt hade de skrattat CopySwede från domstolen.

Vi får se... TV-licensen blev rätt gjort iaf, men jag vete F om detta blir rätt gjort.

Kanske inte, men i tingsrätten brukar det vara trainees i juryn och tolkningarna av lagen blir ibland lite amatörmässiga enligt folk som är lite bättre insatta som jag pratat med...

Visa signatur

i7-8700k | ASUS ROG Strix Z370-F Gaming | 2x8+2x16GB Corsair Vengeance LPX 3200 | ASUS TUF RTX 3080 OC | Samsung 860 EVO 1TB | WD Black SN850 1TB | Intel 660p 2TB | Crucial MX500 4TB | Noctua NH-U14S | Fractal Design North | Seasonic Focus Plus Gold 650FX | ASUS Xonar Essence STX

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Men som någon säkert tagit upp så är en golfklubba/hammare osv osv lämpliga tillyggen om man ämnar misshandla folk. Med Copyswedes logik skall ju i så fall varenda golfare betala en avgift till brottsofferjouren eftersom golfklubbor är "särskillt ägnade" att misshandla folk med.

Hagamannen blev väl misshandlad med en golfklubba så han har ju öppet mål att starta Copyswedegolf.

Tycker som många andra att hela den här lagen och dess tillämpning luktar mutor och fiffel. Att ha kvar en lag om kopiering från analog och sen överföra det på digitalt som det nu görs är rätt efterblivet.
Snart kommer det en avgift till copyswede på elräkningen med för man kan ju inte kopiera utan el.

Visa signatur

13700KF, RTX 3080ti, Arctic Freezer 360, 16GB b-die 3866-15-15-15, 1TB 970 Evo+28TB snurrdisk, Phanteks P400a, Samsung 34" Odyssey G5 C34G55T.

Permalänk
Medlem

Förstår inte hur det kan vara Samsungs fel att det privatkopieras ??Är väl ändå användarens ansvar att följa en skum lag.

Man kan köra för fort med en bil.Ska biltillverkarna bli tvungna att betala en avgift bara för att man kan köra för fort med en bil..Idiotiskt helt enkelt

Visa signatur

╔ Corsair 32GB DDR4 CL15 3000Mhz VENGEANCE RGB ■
╠ ASUS-ROG-MAXIMUS-X-HERO ■ ASUS-ROG-STRIX-RTX2070-OC ■ i7 8700K
╠ DeepCool Captain 280EX RGB ■ 2x Samsung 970 EVO 500GB■
╠ Deepcool NEW ARK 90 Electro Limited Edition NR58 ■ XFX PRO1000W Limited Black Edition
╚ Samsung SE790C 34" Ultrawide 3440x1440@75Hz

Permalänk
Medlem

Copyswede is lika korrupt som Kommunal.

Permalänk
Medlem

Alla här inne verkar låsa sig vid "ÄMNADE FÖR", vilket som jag sade inte var vad domslutet föll på.

Domslutet föll på branschpraxis.

Med andra ord, alla diskussioner om domstolens tolkning av ämnade för är irrelevanta, och minns jag domen rätt så diskuterar tingsrätten också den frågan eftersom Samsungs jurister lyfter den. Tingsrätten kommer dock fram till att branschpraxis bör gälla, och formuleringen "särskilt ämnad för" saknar då alltså betydelse.

Så, vad Samsungs jurister behöver göra denna vända:
1. Visa att dessa produkter inte omfattas av branschpraxis på avtal som slutits på andra produkter.
2. Därefter visa varför privatkopieringsavgiften inte ska omfatta dessa produkter (då blir det alltså fråga om formuleringen "Särskilt ämnad för").

Om inte Samsung lyckas visa att branschpraxis inte gäller här, kommer det precis som i tingsrätten vara totalt orelevant huruvida de är särskilt ämnade för privatkopiering eller inte.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Mikaelmannen:

Hagamannen blev väl misshandlad med en golfklubba så han har ju öppet mål att starta Copyswedegolf.

Tycker som många andra att hela den här lagen och dess tillämpning luktar mutor och fiffel. Att ha kvar en lag om kopiering från analog och sen överföra det på digitalt som det nu görs är rätt efterblivet.
Snart kommer det en avgift till copyswede på elräkningen med för man kan ju inte kopiera utan el.

Nja, men straffskatt på el från solpaneler aka solskatt. Har vi MP att tacka för. Säg inget till copyswede för de vill nog ha en bit av kakan
http://supermiljobloggen.se/debatt/2016/01/rickard-nordin-c-s...

Permalänk
Medlem

Tack och lov är copyswede inte i farten i Finland... Det är syndom er där borta Vanligtvis brukar jag inte vara mycket för Samsung men jag hoppas de vinner detta.

Permalänk
Medlem

Alla som PRIVATkopierat till sin telefon de senaste tre åren räcker upp en hand.

Permalänk
Medlem

Ska bli intressant o höra vad HD har o säga om detta med Telias del!

Visa signatur

Stationär PC: Chassi: Phanteks Enthoo EVOLV ATX MB: MSI B550 Gaming Plus CPU: AMD Ryzen 7 5700X Kylning: Noctua NH-U12S GPU: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3600MHz NVMe: 2st Kingston A2000 SSD: Intel 520 180GB och Intel 530 240GB HDD: WD Green 1TB, Toshiba 640GB samt fler HDD PSU: Corsair RM750X. Mobila enheter Mina Androidenheter och Dell Latitude 5400. Citera om du vill ha ett garanterat svar från mig

Permalänk
Medlem
Skrivet av Macatonia:

Bara för att någonting är komplicerat och bökigt för dig så betyder inte det att detsamma gäller andra. Jag personligen tycker att streamad film är av urusel kvalitet. Och Spotify är ett program som är 10 år efter i produktutvecklingen, ett abb jag sade upp i veckan då jag märkte att jag aldrig använde skiten. Varför när youtube finns?

Mycket av det som streamas idag är i riktig hög kvalitet.
Har Apple-TV och deras HD-filmer man kan hyra via Apple är riktigt bra kvalitet.
Självklart så är ju en BR-skiva i högre kvalitet men för mig räcker verkligen den höga kvalitet man får ifrån många stramingstjänster.

Intressant att du tar upp kvalitet när du då kör med youtube gentemot Spotify...
Hur mycket musik ligger det lagligt uppe på youtube med hög kvalitet som är lik Spotify?
Och hur länge ligger den uppe innan den tas bort?

Använder spotify varje dag, all musik i bilen kör via spotify. Många spellistor är nerladdade som offlinelistor.

Visa signatur

Dator 1: Core i7 10700K | Asus Prime Z490-P | 16 Gbyte DDR4 3600 MHz | Asus GeForce RTX2060 6 GB OC EVO |
Dator 2: Core i7 4770K | MSI Z87-S02 | 16 Gbyte DDR3 1600 MHz | GeForce GTX 650 TI |
Dator 3: Lenovo IdeaPad 5 Pro | Ryzen 7 5800H | 16 Gbyte DDR4 3200 MHz |
Kamera: Canon EOS 6d | EF 17-40mm f/4L USM | EF 35mm f/2 IS USM | EF 100-200mm f/4.5 | Speedlite 430EX II |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

En smart telefon är inte direkt lämpligt verktyg, den kan dock göra det. Många smartphones är inte alls så enkelt att privatkopiera på, en del, t.ex Apple (men även en del Androidlurar) försvårar hela processen att privatkopiera. Dessutom spelar det ingen roll, tolkar domarna /moderator "särskilt ägnat för" samma som "lämpligt" eller "kan göra" så är man inkompetent och kanske borde ta sig en svenskkurs.

Ptja, är väldigt aktiv online på forum (SweC är ett bra exempel) och pratat med många IRL så att säga. Känner ingen som privatkopierar annat än sina egna bilder eller liknande, inte heller är det många om man är ute på forum som verkar göra det heller. Visserligen inte representerat för hela svenska folket då det är ett teknikforum, men:http://www.sweclockers.com/forum/trad/1238770-undersokning-privatkopierar-du?p=1

Ta dig själv en funderare på saken, hur många är det inte som använder streamingtjänster? Är ju väldigt logiskt att dom som har t.ex Spotify inte privatkopierar sin musik, för många är streamingtjänster den enda källan för musik för dom, alltså har man inte skivor längre till samma grad.

Sa jag att en hårddisk var det? Dock är det väldigt fel att ta betalt flera gånger för samma sak, alltså poängen. Vi betalar flera gånger, dessutom för något som är kopieringsskyddat och som kräver ofta dyr programvara för att rippa (har inte hittat ett enda gratis som fungerar korrekt).

Du menar alltså att domare inte kan ha fel, vara inkompetenta eller köpta? Dom har alltid rätt?

Självklart kan domare vara köpta eller inkompetenta. Men detta har avhandlats flera gånger och med tanke på att det copyswedes väg varje gång än så länge så skulle jag vilja påstå att det är mest troligt att copyswedes tolkning av lagen är den korrekta i den meningen att den stämmer överens med lagstiftarens intentioner.

Det är viktigt att hålla isär egna tyckande och absoluta faktum, att du tycker att det är en felaktig tolkning innebär inte att det automatiskt är så. Har du läst lagen? Satt dig i vad de olika formuleringarna innebär? Läst förarbetena? Om du som lekman inte gjort detta och en hel del därtill så har du väldigt lite grund för att avgöra vad som är rätt eller fel tolkning.

Skrivet av Tumnus:

Copyswede är ett privat företag så uppdraget är det de själva ger sig.

Copyswede är en ekonomisk förening som ägs av ett antal organisationer (SAMI, STIM mm) som tar tillvara upphovsmännens intressen. Sitt uppdrag får det från ägarna viket då i förlängningen är upphovsmännen själva. De ger sig inte själva ett uppdrag utan får det av ägarna vilket då bland annat innefattar att ta in och fördela avgifter för just privatkopiering.

Skrivet av Ozzed:

Men som någon säkert tagit upp så är en golfklubba/hammare osv osv lämpliga tillyggen om man ämnar misshandla folk. Med Copyswedes logik skall ju i så fall varenda golfare betala en avgift till brottsofferjouren eftersom golfklubbor är "särskillt ägnade" att misshandla folk med. Oberoende undersökningar är svåra att hitta. Men jag tror vi båda kan hålla med om att Copyswede är part i målet så deras konstaterande att "folk privatkopierar, alltså är avgiften berättigad" ger jag inte mycket för.

Jag skulle hellre se att avgiften togs bort och att all kopiering blev totalförbjuden. Undantaget då citaträtten och allt det där andra praktiska som av tekniska skäl vore idiotiskt att olagliggöra.

Om det fanns ett undantag i lagen som gör det lagligt att använda golfklubbor för misshandel så kan jag tycka att det ok om man betalar en "klubbavgift" till brottsofferjouren, om inte så haltar liknelsen betänkligt.

Intressant nog så brukar båda parter i dessa mål lägga fram undersökningar som bevisning, som jag förstått det så brukar båda sidors undersökningar visa att det privatkopieras en hel del. Båda sidors undersökningar bör vara partiska åt sitt håll vilket gör det lite svårt att bortse från...

§1 i citat
Permalänk
Medlem
Skrivet av Orfi:

Copyswede is lika korrupt som Kommunal.

Och du baserar detta påstående på...vadå? Att de fullföljer sitt uppdrag och drar in pengar till sina ägare, dvs upphovsmännen?

Permalänk
Inaktiv

Musikbranschen ("de som hjälper artisten") borde ta ut en skatt själv som går direkt till konsumenten vid köp, ...istället börjar man ställa orimliga krav som radiotjänst tex bara för att de säljer dåligt

Permalänk
Medlem

Dödsryckningar från en döende industri.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Visa signatur

Moderkort: ASUS ROG MAXIMUS X CODE CPU: i7 8700K @ 4.8 GHz Kylare: Phanteks PH-TC14PE Svart Minnen: Corsair Vengence LPX 4x8 GB GPU: Asus GeForce GTX 980 TI med EVGA Hybrid cooler PSU: Corsair AX 850W 80+ Gold Lagring: Samsung 960 EVO 500GB M.2 + 2 x 2 TB WD Green RAID0 Chassi: NZXT H2 Svart OS: Windows 10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Om det fanns ett undantag i lagen som gör det lagligt att använda golfklubbor för misshandel så kan jag tycka att det ok om man betalar en "klubbavgift" till brottsofferjouren, om inte så haltar liknelsen betänkligt.

Intressant nog så brukar båda parter i dessa mål lägga fram undersökningar som bevisning, som jag förstått det så brukar båda sidors undersökningar visa att det privatkopieras en hel del. Båda sidors undersökningar bör vara partiska åt sitt håll vilket gör det lite svårt att bortse från...

Fast spelar det egentligen någon roll? Jag tror folk skulle bli aningen sura om de var tvungna att betala "misshandelsavgift" på saker som anses lämpliga att misshandla folk med, eftersom de flesta inte gör det, även om det vore lagligt..

Mitt resonemang bottnar i att jag tycker att lagen är problematisk eftersom jag får betala en avgift för något som jag inte gjort på säkert 5 år nu. Om det var så att de flesta privatkopierade så skulle nog de flesta också tycka att det var en OK avgift, men vad man kan tyda av opinionen så ser det ju inte ut så. Jag vet inte vilka undersökningar du syftar på då den enda jag kan hitta är gjord av Copyswede och den går ju inte lita på eftersom de har ett egenintresse i att den har ett visst resultat, och detsamma gäller såklart om Elektronikbranchen gör en undersökning. Det behövs oberoende, neutrala undersökare som formulerar frågan på ett sätt som folk förstår. de flesta verkar ju tro att privatkopiering och piratkopiering är samma sak, och det är nog fler som piratkopierar än som privatkopierar i sådanna fall, och de kan därför ha missförstått frågan.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.