Samsung vägrar betala Copyswede – tas upp i Svea hovrätt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Slutsatsen blir alltså att avgiften inte står i proportion till i vilken skala det utnyttjas, och jag ställer mig fortfarande frågan om folk i allmänhet vet skillnad på privatkopiering och piratkopiering.. När diskussionen kommer upp här då och då är det ganska många som inte gör det.

Men som sagt.. Oavsett hur det nu ligger till tycker jag (och nu menar jag tycker som i att det är min åsikt, inte att jag blandar ihop fakta och åsikter) att avgiften, om den nu skall tas ut, tas ut på fel sätt. Avgiften borde påföras verket direkt, istället för media som möjligen används till det. Så drabbas inte de som lagrar annat än privatkopierad musik på media de köpt. Visst, träffytan är fortfarande inte hundra, eftersom de flesta som köper musik förmoligen inte piratkopierar denna heller, men den blir ju större.

Varför vill då inte Copyswede ha det så? Jo förmodligen för att hela organisationen funktion blir onödig. Om kalles platta kostar 1Kr extra, och den kronan påförs musiken direkt, kan ju Kalle och hans skivbolag (om han har något) själva bestämma hur privatkopieringskompensationen skall fördelas, och då får ju inte Åkerlind sin (i mitt tycke ganska stora) del av kakan, och så kan vi ju inte ha det.

Vad som är rimliga proportioner för att motivera en avgift och i så fall vilken nivå den bör ligga på är definitivt något som bör tas upp i dessa sammanhang. Någonstans bör det finnas en gräns både för antalet personer som privatkopierar och mängden utrymme som faktiskt används för detta och det vore nog bra om det klargjordes. Om samma mängd privatkopierar nu som för 10 år sedan men använder mindre utrymmer för detta, motiverar det en sänkning av avgiften? Eller om färre kopierar men använder mer utrymme? Ska det påverka avgiften?

Sedan slår nog problematiken med privat/piratkopiering åt båda hållen, många verkar inte vara medvetna om vad som klassas som privatkopiering och en del som är övertygade om att de inte gör det missar att en del saker de själva gör faktiskt klassas som privatkopiering. Oavsett så är det i princip omöjligt att helgardera sig på den punkten, man får helt enkelt acceptera att det finns en viss osäkerhetsfaktor inbakad i det hela. Vad ska man annars göra för att undersöka folks vanor?

Tanken att lägga avgiften på mediet går antagligen tillbaka till kassettbandstiden. De som kopierade till kassetter betalde för det, de som inte gjorde det behövde då inte betala. Vad copyswede vill eller inte vill är väl inte speciellt intressant, de har en lag att förhålla sig till vilket innebär att avgiften läggs på lagringsmedier. Finns ingen poäng för att just copyswede skulle lobba för en ändring av lagen.

Permalänk
Medlem

Är det inte oftast kopieringsskydd på cd-skivor och dvd-skivor? Då får man ju inte ens privatkopiera? (rätta mig om jag har fel) Om man liknar lagen med allemansrätten får man alltså gå i skogen men inte passera stängslet runt den. Ingen skogspromenad där inte!
Blu-ray-skivor ska vi inte ens prata om som knappt går att spela upp!!!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zero Cool:

Nämn någon person eller något företag som inte utnyttjar lagen för egen vinning, eller arbetar inom ramen av Sveriges lagar för att skapa någon form av värde. Alternativet vore väl att bryta mot lagen för egen vinning?
Självklart får man klaga så mycket man vill. Jag tror dock att det är bättre att klaga på de som skriver reglerna än att klaga på de som följer reglerna.
Att göra liknelser med andra typer av handlingar är svårt, speciellt då mord och att ta ut en avgift är så vitt skilda saker.

Man utnyttjar hål i lagen och ja det är det många företag som gör.

Jag gör inte liknelsen med mord i sig, uppenbarligen så jämför jag med hur lättolkad lagen är för de båda.

Skrivet av Frispel:

Nu är det fortfarande så att den som skriver lagen vet ungefär hur de olika formuleringarna kommer att tolkas. Att du inte håller med spelar i praktiken igen roll då det väl ändå bör vara så att lagen ska tolkas så som den som skrev den tänkt sig? Eller?

Så länge domarna går på copyswedes linje innebär det att det troligen är så som lagstiftaren tänkte sig att den skulle tolkas. Har svårt att se något annat sätt att definiera en tolkning som rätt eller fel i dessa sammanhang. Som sagt, att du tycker att det är fel innebär inte per automatik att det faktiskt är fel.

Du menar att domarna i detta fallet är dom som skrivit lagen? Eller? Var annars vill du komma med att "lagen ska tolkas så som den som skrev tänkt sig"? Skriver man "jag äter banan" så tolkar man det uppenbarligen som att man äter banan, och inte ett äpple. Men ja, författaren kanske menade äpple, men vad spelar det för roll? Ska vi ha en lag som säger en sak men egentligen menar något annat så är systemet helt idiotiskt, kan ju påstå att en text ska tolkas hursomhelst då lika gärna.

Att domarna tolkar det på ett sätt betyder inte att det är rätt heller. Löjligt med argument som att dom har en utbildning osv, då det handlar om en väldigt väldigt simpel svensk text. Lite som att påstå att man ska lita mer på en trafiklärare som säger att man ska köra på vänster sida av vägen just för att denne har en utbildning, när saken i fråga inte kräver mer än vett.

Permalänk
Medlem

Efter Hösta domstolen kan inte Samsung överklagag till EU-domstolen som sista och högsta instans ?

Visa signatur

Gaming: CM storm sniper, FSP Aurum 750W, Asrock X370 Taichi, Ryzen 5 1600, 2x8GB Crucial Tactical 3000Mhz, ASUS Radeon RX Vega 56 ROG Strix, Soundblaster ZBrandvägg: SUGO SG13B-Q, Corsair SF450 450Watt, Noctua NH-L9x65, Xeon e3-1220L 1,1Ghz, 2xSAMSUNG 4GB DDR3L ECC RAM, 2.5 HDD WD AV-25 320GBLab Server:Yeong Yang yy-0221, antec signature 650W, TYAN S2469, 2xOpteron 2600 Noctua NH-U9DO, 8x1GB ECC REGHTPC: Silverstone GD09, AsRock Killer x370, Ryzen 2400g, 2x8GB Crucial Tactical 3000Mhz

Permalänk

Processen följer i stort sett samma trend som den om huruvida en dator var speciellt ägnad åt att ta emot TV-utsändningar. Om juristerna följer lagen och andemeningen i “särskilt ägnade för framställning av exemplar av verk för privat bruk” så faller CopySwedes mål. Finns egentligen inget mer att säga om saken.

Dock får man reservera sig för CopySwedes stora lobbyverksamhet som inte exkluderar just jurister inom rättsväsendet. Det är inte alltid lagen och logiken vinner!

Visa signatur

TUF GAMING X570-PLUS | Ryzen 3900X | EVGA 3080 Ti FTW3 ULTRA GAMING | 32GB DDR4 3200MHz | 3 x M2 2TB | Corsair 850W

Permalänk
Medlem
Skrivet av SunTzu88:

@Johan86c:

Du har rätt min vän.
bästa vore direktdemokrati. Men människor är lata för att rösta och kämpa för något sådant, sedan så brukar många av nya lagarna godkännas utan att ens folk vet om det. Ansvarslös folk = lättare för eliten att roffa åt sig ännu mera makt.

Det är inte bara att folk är för lata (vi kan baka in ointresserade där också). En annan aspekt är att folk inte har nog med tid för att sätta sig in i alla frågor, och de flesta underskattar nog hur mycket saker man behöver ha insikt i för att ha något relevant att komma med vad gäller helheten i styre av ett land. Sedan har vi min bedömning att väldigt många människor inte är smarta nog för att sätta sig in. Det låter hårt men jag tror de flesta som säger emot det ligger i just den gruppen. Gott om studier har visat att det är de mest okunniga som tror att de kan mest.

Jag gillar absolut inte Copyswede, men för att ändå resonera kring detta med min sista poäng så tror jag många bara skriker rakt ut eftersom det handlar om att en massa datorrelaterade prylar blir dyrare. Hur många är det som egentligen tänker öht på vilka långtgående effekter en dom för, eller emot, skulle ge? Och hur många av dem klarar av att se och förstå alla de effekterna?

Detta är inte menat som en hyllning till kompetensen hos riksdagspolitiker i allmänhet (det finns mycket att önska där), men de är klart mer kompetenta än genomsnittet och därmed är representativ demokrati ett bättre system.

Detta är såklart helt utan att gå in på de praktiska detaljerna, då om det ens skulle gå att genomföra i praktiken på ett säkert sätt så skulle det bli extremt dyrt. Hade vi åkt på ett nyval i krisen efter förra valet hade det gått på runt 250-300 miljoner kronor.

Permalänk
Hedersmedlem

*Inlägg redigerade i enlighet med §1 (otrevligheter)*
/moderator

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Medlem
Skrivet av MoNkeY-05:

Nästa SSD får bestämt bli SSD som tack för att de kämpar för oss. (och sig själva, iofs..)

Säker på att nästa ssd blir en ssd och inte en mekanisk?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Avstängd

Jävla kommunist fasoner, hoppas Samsung och alla andra lämnar Sverige om dom förlorar i hovrätten.

"Problemet med socialism är att förr eller senare tar andras pengar slut" - Margaret Thatcher.

Visa signatur

Asus Z97M-plus | i7 4790k @4.8Ghz | Aorus 1080Ti | FD Integra M 750W | Vengence 2x8 GB Ram | FD Define Mini C | Evo 850 500GB | Intel 750 1.2TB | AOC AG271QG

Permalänk

Klart Copyswede vill ha en del av den goda kakan, finns ju många mobiltelefoner i Sverige och att
få in enkla pengar på att hävda att de används till piratkopiering.

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5900X /Radeon RX 6950XT / Gigabyte X570 AORUS ULTRA / 32gb Corsair Vengeance RGB PRO DDR4 3600MHz /, EVGA Supernova G2 850W PSU/ Lian-li O11 Dynamic /M.2 Samsung 950pro,WD BLACK SN750 /EKWB Watercooling 240+120mm radiator /Corsair Hydro X Series XC7 RGB / Corsair K70 RGB / Phillips 27" G-sync + 2st 27" AOC .

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dr. MASS:

Efter Hösta domstolen kan inte Samsung överklagag till EU-domstolen som sista och högsta instans ?

EU-domstolen är för medlemsländerna, inte medborgarna eller företagen primärt. Svenska domstolar kan begära in ett förhandsavgörande från EU-domstolen, och är skyldiga att göra det om det är ett beslut som omfattas av EU-lag. Så är inte fallet här dock.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Darklorden:

Processen följer i stort sett samma trend som den om huruvida en dator var speciellt ägnad åt att ta emot TV-utsändningar. Om juristerna följer lagen och andemeningen i “särskilt ägnade för framställning av exemplar av verk för privat bruk” så faller CopySwedes mål. Finns egentligen inget mer att säga om saken.

Dock får man reservera sig för CopySwedes stora lobbyverksamhet som inte exkluderar just jurister inom rättsväsendet. Det är inte alltid lagen och logiken vinner!

Processen är helt annorlunda. Folk TROR det handlar om särskilt ämnade för, men domslutet föll utifrån branschpraxis.
Frågan "särskilt ämnad" var inte ens intressant.

CopySwede hävdade helt enkelt att branschen gått med på avtal som gäller annan utrustning som innehåller hårddiskar, och då ska samma avtal gälla även här. Oavsett om produkten är särskilt ämnad eller inte.
Så gick resonemanget, och tingsrätten gav dem rätt utifrån det.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Om jag vill privatkopiera massa saker så köper jag ju i första hand en telefon och inte en hdd/ssd!

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Vad som är rimliga proportioner för att motivera en avgift och i så fall vilken nivå den bör ligga på är definitivt något som bör tas upp i dessa sammanhang. Någonstans bör det finnas en gräns både för antalet personer som privatkopierar och mängden utrymme som faktiskt används för detta och det vore nog bra om det klargjordes. Om samma mängd privatkopierar nu som för 10 år sedan men använder mindre utrymmer för detta, motiverar det en sänkning av avgiften? Eller om färre kopierar men använder mer utrymme? Ska det påverka avgiften?

Sedan slår nog problematiken med privat/piratkopiering åt båda hållen, många verkar inte vara medvetna om vad som klassas som privatkopiering och en del som är övertygade om att de inte gör det missar att en del saker de själva gör faktiskt klassas som privatkopiering. Oavsett så är det i princip omöjligt att helgardera sig på den punkten, man får helt enkelt acceptera att det finns en viss osäkerhetsfaktor inbakad i det hela. Vad ska man annars göra för att undersöka folks vanor?

Tanken att lägga avgiften på mediet går antagligen tillbaka till kassettbandstiden. De som kopierade till kassetter betalde för det, de som inte gjorde det behövde då inte betala. Vad copyswede vill eller inte vill är väl inte speciellt intressant, de har en lag att förhålla sig till vilket innebär att avgiften läggs på lagringsmedier. Finns ingen poäng för att just copyswede skulle lobba för en ändring av lagen.

Att Copyswede har lagstadgad rätt att ta ut avgiften behöver inte betyda att de måste vurma för den, men anledningen till att de gör det ändå tror jag ligger i deras eget ekonomiska incitament i det hela.

Sen var det säkert korrekt att ta ut avgift på mediet på kasetttiden, då en stor del av kasseterna köptes med syftet att privatkopiera, huvudsyftet, och oftast enda systet. Men så ser det knappast ut när någon köper en mobiltelefon idag, så om lagen ska motiveras med hur faktiska användarmönster ser ut, så måste lagen ändras.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Hoppas verkligen inte att det skulle bli annorlunda med 18-åringar som domare, det vore fullkomligt rättsosäkert. Domarna ska döma efter det som står i lagen och de bevis som de båda parterna framför. Punkt. Att tro att vettiga och insatta 18-åringa domare (utbildade jurister vid 18 år...hm...) skulle döma på något annat sätt är aningen naivt.

Jo jag hoppas det. Problemet är att alla dömer på sina värderingar. Att påstå att någon inte gör det är bara löjligt. De är inte maskiner, de är människor.
Sen att det naturligtvis inte "ska" göra det är en annan sak.

18åring var att ta i, vet. Min poäng är att de 50+ som sitter där inte direkt har vuxit upp med dagens teknik. De såg på när deras yngre son kopierade ett band med blandad musik till sin flickvän, eller i bästa fall, brände en skiva.
Att man därför med den bakgrunden lätt kan förstå CopySwede, som naturligtvis gör sitt jobb om det gäller just tex kassettband, inte kan förstå att man orkar inte ladda sin telefon med musik och filmer var/varannan dag, utan man tar andra möjligheter som streaming-tjänster, där man via reklam eller abonnemang faktiskt betalar för ex man lyssnar på.

Man köper dessutom musiken digitalt, inte på CD/Kassett i samma uträckning, om du nu ändå väljer att köpa, och då läger denna på enheten. Du har dock då betalt för den, samt har rätt att ha en backup på datorn precis som all annan mjukvara. Och jag tror inte direkt på större % användare som går ut, köper en skiva med musik, sätter den i datorn, kodar om den, och sen lägger den på en telefon är majoritet... Varför göra allt det jobbet?
Men för någon som är 50+ så kan det lätt ses som "enda" sättet, då man inte vuxit upp med alternativ.

Ersättningen ska ju trots allt vara som kompensation för förlorad inkomst för att du kopierade den för eget bruk, istället för att handla den igen. Och enda gången du gör detta är om du medvetet kodar om den från annat media, eller lägger den digitala kopian på flera enheter (ej räknat backup då).

Sen att folk privatkopierar i allmänhet har väl inte med saken att göra?
Om de gör det med Filmer till TVn, Musikvideo till datorn, eller what ever har inte med en smartphone att göra. Enda som spelar roll är just... vad de gör med den utrustning som domen handlar om.
Eller har vi börjat döma oskyldiga för att grannen gör något liknande nu?
De enheter där man kan visa att privatkopiering sker, fine ge dem denna avgift. Men då ska också varje enhetstyp bevisas, och tills dess får den inte avgiftsbeläggas. Annars är det "skyldig" tills oskyldigt bevisad, vilket är fullständigt absurt.

Skrivet av Micke O:

Kanske inte, men i tingsrätten brukar det vara trainees i juryn och tolkningarna av lagen blir ibland lite amatörmässiga enligt folk som är lite bättre insatta som jag pratat med...

Jo, att tingsrätten har gjort udda domar förr är ingen nyhet. Men om det är så man väljer att fylla sin domstol så undrar jag om vi inte vore bättre utan den. För om dens enda syfte är att göra dumt beslut, för att man sen ska överklaga så är det ett enorm resursslöseri.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Rent lagligt så är exemplarframställning något som bara upphovsrättsinnehavaren får göra. Man har gjort ett undantag för att man lagligt ska kunna flytta musik mellan olika media och format. Som lagstiftningen ser ut hade du annars varit tvungen att köpa ett nytt exemplar på rätt media i rätt format om du på ett lagligt sätt ska kunna lyssna/titta på flera olika uppspelningsapparater.

Ja så ser lagen ut. Men då frågar jag dig, är inte det en ganska skruvad lag? Och borde det inte isåfall inte vara olagligt att som upphovsrättshavare att försöka förhindra privatkopiering med DRM och liknande?

Du driver en något annan diskussion än resten av tråden. Folk är i huvudsak inte upprörda över lagtolkningen, man är upprörd över att lagen finns. Över att det finns lagligt stöd att plocka ut en avgift för privatkopiering, och att den nästan i blindo läggs på enheter som gör att det drabbar precis alla, när verksamheten i realiteten förekommer i ganska liten utsträckning.

Permalänk
Medlem

Jag tycker att Samsung ska be copyswede lägga fram exempel på media som man kan privatkopiera, eftersom allt har kopieringsskydd.
Förövrigt förstår jag inte logiken, köpet jag något så äger jag det, jag får göra vad jag vill med det inom lagens gränser. Varför står media inom en särbehandling där jag måste betala extra, direkt konsekvens genom att jag måste köpa det i olika format fast jag redan äger både fysisk och digital kopia om jag har den på CD-skiva eller indirekt genom att jag måste betala skatt för privatkopiering.

Permalänk
Avstängd

Chaebol Samsung vs Chaebol Stockholm

Det slutade såhär. En kamp mellan två klaner. Stockholmsklanen med sina vasaller runt om i riket och Samsung-klanen. Jag knyter den vita tygbiten runt mitt huvud och tänker på speltiteln Total War: Eurasia (legal battles of the 21 century)
Detta kan vara konflikten som enar Nord- och Sydkorea, när utländska imperialister vill införa orättfärdiga avgifter som minskar marginalerna åt deras befolkningar.

Visa signatur

Allting är gratis. Bara höja skatten.
http://imgur.com/gallery/hhD3J
I zenit av Roms storhetstid mutades romarna att rösta på senatorer i utbyte mot mutor
https://www.youtube.com/watch?v=gJ2tPMIh6u0

Permalänk
Avstängd

Bara ordet kassett avgift säger ju det mesta om det här.
Är snart 25 år sen jag sluta med kassetband.

Visa signatur

Chassi.Corsair Obsidian 750 D.Moderkort Asus Maximus XI Hero Processor Intel I7 8700K Med kylare Fractal design Celsius S36.Grafikkort MSI Gaming X trio 2080.SSD.1 Samsung 850 Pro 256 GB.SSD.2 Samsung 840 Evo 500 GB till spel.Nätagg Evga 850 G2.Minne 16 gb corsair vengeance 3200 mhtz.Skärm. Asus PG278QR.
2×596 gb.Mekaniska hårddiskar.

Permalänk
Medlem

Heja Samsung! Slås för att göra Sverige till en bättre marknad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daemon85:

Jag tycker att Samsung ska be copyswede lägga fram exempel på media som man kan privatkopiera, eftersom allt har kopieringsskydd.
Förövrigt förstår jag inte logiken, köpet jag något så äger jag det, jag får göra vad jag vill med det inom lagens gränser. Varför står media inom en särbehandling där jag måste betala extra, direkt konsekvens genom att jag måste köpa det i olika format fast jag redan äger både fysisk och digital kopia om jag har den på CD-skiva eller indirekt genom att jag måste betala skatt för privatkopiering.

Hur ser du på mer materiella ting, typ väskor eller annat.
Har du rätt att göra en exakt likadan kopia i din superduperavancerade 3d-kopiator som inte skiljer sig nämnvärt mot originalet?

Nu säger jag inte att det copyswede gör är rätt eller att lagen är bra.
Mer nyfiken

Permalänk
Medlem

Samsung gör bra här. Copyswede ska inte ha ett öre av någon!!! största skämt till företag som skapats.

Visa signatur

My rig 144hz 1440p 27" samsung g5, xfx 6950xt, 11900K, TM Peerless assassin,Gigabyte z590 UD, 32GB 3200MHz Vengeance, 1tb nv2, 2TB SSD 4TB HDD, corsair750 vengeance, Lancool 215.
GFs rig 144Hz samsung 1080p, Palit 3060Ti, 10400F,corsair H60 , B560 Auros, 16GB 3000MHz, 500GB NV1, 480GB A400, 2TB+750GB HDD, Seasonic 650 gold, Kolink Void Laptop Lenovo Legion 5, 2060, 4800H, 16GB, 1,5TB NVME HTPC 3060, 10400F, 16GB, 500GB NVME, 960GB A400 3rd PC 3060Ti, 3700X, Hyper 212, 16GB, 250GB SSD, 2TB HDD, 650w gold, P300A

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wiinis:

Hur ser du på mer materiella ting, typ väskor eller annat.
Har du rätt att göra en exakt likadan kopia i din superduperavancerade 3d-kopiator som inte skiljer sig nämnvärt mot originalet?

Nu säger jag inte att det copyswede gör är rätt eller att lagen är bra.
Mer nyfiken

Jag har all rätt att göra helt egna kopior om jag vill av handväskor, så länge jag inte säljer dem (eller ger bort i den skala att man kränker upphovsrättshavaren) så alla får göra egna kopior till sig själva om de vill för min del.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daemon85:

Jag har all rätt att göra helt egna kopior om jag vill av handväskor, så länge jag inte säljer dem så alla får göra egna kopior till sig själva om de vill för min del.

Det är sant.
Du får även kopiera och ge till några vänner...
Detsamma gäller musik/filmer osv.

Permalänk
Medlem

Inom jurudiken brukar man vara noga med orden. Skriver man tex "absolut" i en mening så ändrar detta innebörden. Typ "Jag skänker min cykel till NN" har en annan mening än "jag skänker absolut min cykel till NN". Detta torde betyda att meningen att en apparat ska vara "särskilt avsedd för" att kopiera musik har en annan betydelse än om man bara skrivit "avsedd för". För mig som lekman betyder "särskilt avsedd för" att produkten är konstruerad med detta som huvudsakliga användning. Jämför med bråket om datorer som kan visa tv ska vara licenspliktiga. Där fick ju faktiskt Radiootjänst ge sig. Nu är inte lagskrivningen exakt lika så helt jämförbar är saken inte men den visar ändå att skrivningen är viktig.

/ B

Permalänk
Skrivet av Tumnus:

Ja. Och med det argumentet borde ju folk dömas för fortkörning så fort de köper en ny bil. För bilen kan ju användas till att köra för fort eller tom. streetracing.

Ibland undrar man vad det egentligen är för okunniga som driver detta lands domstolar. Juridik kan de antagligen men att ta till någon som vet mer om saker ifråga verkar vara utanför deras låda liksom..

Är det inte i tingsrätten som det sitter politiker utsedda av riksdagspartierna? Ibland så väljer partier att utnämna folk utan någon som helst kvalifikation.

Tyvärr är det precis så som du skriver redan. Inte direkt vid köp av specifikt ny bil men allmänt köp av bil. Försäkringspremien du betalar är skyhög för att du bestraffas för andras vårdslöshet i trafik, fastän du kanske kör lagligt. Och Gud förbjude att du är man och mellan 18-24 år gammal då är försäkringen jättedyr bara för att det finns slynglar i samma ålder som /kan/ och /kör/ ansvarslöst. Ingen hänsyn tas till dig som individ utan det är kollektivbestraffning som gäller.

Samma med Copyswede-avgiften. De struntar fullständigt i dig som individ, men om det är möjligt att privatkopiera på/till en enhet så utgår de ifrån att folk gör det. Kan du köra för fort, ja då pröjsar du för att folk gör det.

Det är så dumt att man saknar ord, men folk förtjänar den regering de har.

Visa signatur

WCG-dator: |AMD 2990WX @ 3.3GHz All Core| |ASRock Taichi X399| |Samsung 970 EVO M.2 500GB| |Quad Channel 64GB Corsair 2933Mhz @ 14-13-13-28-1T| |SilverArrow TR4| |PNY GTX 1080 8GB @ +185/+625MHz| |Corsair AX1200i 1200W| |Thermaltake Level 10 GT Snow Edition|

Permalänk
Medlem

Varför inte starta en namninsamling, eller vända oss direkt till statsråden eller något departement ... De är väl tvungna att diarieföra allt ? Till sist kanske de måste ta tag i frågan istället för att sticka ner huvudet i sanden???

Visa signatur

TE Computer-1|B550|5600X|NH-D9L|2x8GB|980 Pro|RTX 3060|SF600|Benq 21:9|B&W MM-1|B&O H95

Permalänk
Avstängd

Såg en kvinna köpa en ny kockkniv häromdagen. Hon måste väl ändå upp i domstol asap då hon obviously ämnar mörda med den.

Trams där CS försöker stjäla pengar på väldigt lös basis.

Permalänk
Medlem

Haha!
Riktigt kul att det är en annons för bra pris på dum & dummare efter artikeln

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tumnus:

Är det inte i tingsrätten som det sitter politiker utsedda av riksdagspartierna? Ibland så väljer partier att utnämna folk utan någon som helst kvalifikation.

Njae, nämndemän är inte politiker, även om uppdraget som nämndeman inte är ett politiskt uppdrag, väljs nämndemännen i kommun- och landstingsfullmäktige efter nominering av de politiska partierna. I princip vem som helst kan bli nämndeman men man behöver gå genom något parti för att bli vald. Sedan finns där vissa bestämmelser för behörighet och lämplighet att ta hänsyn till också.

Antar att poängen är att nämndemännen ska representera vanligt folk. Medelåldern bland nämndemännen idag är dock väldigt hög, ca 57år. Vilket kanske kan förklara varför en del många gånger sitter och sover under rättegången... Men men, antar att de lyssnar igenom inspelningarna innan de beslutar om något.

Visa signatur

| I7 3770K | NH-D14 | Asus P8Z77 V | Corsair AX 760 | Gigabyte G1 Gaming GTX 1080 | Fractal Design R4 | Cruical BallistiX Tactical 16GB | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung 850 EVO 500GB | 1TB WD | Windows 10 Pro |