Är det en vecka gammalt så låter det helt klart som att det är felaktigt och ett garantiärende. Håller inte frysen temperaturen trots att du också har så kallt i kyldelen så att saker fryser sönder i kylen är det inte okej.
Det är krav på att frysen ska klara -18 annars försämras hållbarheten och alla hållbarhetsrekommendationer för hur länge mat håller i frysen är baserat på -18 grader.
Att stadigt ha kallare än -18 i längden å andra sidan ökar inte hållbarheten så mycket men det går åt mer energi.
Förutom inför infrysning av större mängder då man vill att det ska gå så snabbt som möjligt med nedfrysningen då kan man sänka temperaturen tillfälligt. Det är det infrysningsknappen gör om man har en sådan, att kompressorn får gå kontinuerligt för max kyla.
En temp i frysen på bara -13 till -15 är definitivt inte godkänt och är så pass varmt att man väl i princip kan räkna med halverad förvaringstid om det inte bara rör sig om några timmar under infrysning enbart.
(under infrysning brukar befintliga redan ordentligt djupfrysta varor inte hinna öka mycket i temperatur pga trögheten av lagrad kyla i de redan djupfrysta varorna)
Visst har man just stoppat in en massa mat för nedfrysning kan man råka ut för dessa temperaturer utan att det är onormalt då dessa kombiskåp har liten infrysningskapacitet och även i bättre frysar stiger temperaturen om man fryser in stor mängd men det ska inte vara så när det väl har hunnit kyla ned varorna.
Däremot är det så att infrysningskapaciteten på enkla kombiskåp mer är tänkt för ett halvkilo köttfärs och inte många kilo det är inte något för dem som fryser stora mängder samtidigt utan mer att det ska kunna förvara redan fryst mat.
Sedan har moderna skåp som dels ska vara energisnåla (läs klenare kapacitet på kompressorn men mer isolering istället vilket gör att det tar längre tid att kyla ner varma varor) och dessutom numera använder butan och isobutan R600 och R600a till köldmedium som i princip är gasol vilket är miljövänligare än de tidigare starka växthusgaserna men kanske lite mindre effektivt och dessutom är brandfarligt istället.
Den stora höghusbranden i England där många dog eftersom fasadmaterialet var baserat på brandfarlig cellplast startade just i ett kylskåp med brandfarligt köldmedium.