Misstagstråden (dela med er av era största misstag vid datorn)

Permalänk
Medlem

Första gången jag bygger dator, När jag lyfter upp CPUn så säger jag till brorsan som tittar på "Tappar jag denna så blir det dyrt".. 2 sek senare tappar jag den rätt ner på bordet med piggarna neråt (ca 15-20 cm).. Fick en väldigt underlig känsla i magen och lyfter försiktigt upp den och inspekterar, som tur var så höll den

Visa signatur

~~ Athlon64 Dual-Core 4400+ ~~ Asus Extreme 7800GTX ~~ 2 GB RAM ~~
3Dmark: 05 / 06

Permalänk

Kapade av fingertoppen (1 mm bara men ändå ) i en Deltafläkt när jag skulle testa den utanför datorn. Den började dansa runt och jag försökte stoppa den. Sprutade bokstavligen blod

Visa signatur

Det är trevligt att vara viktig, men det är viktigare att vara trevlig!

Permalänk

Sladden till Graffekylaren hoppade ur när jag rensade lite i burken. Fick artefakter efter ett tag på CoD2 och kom då på felet. I nvidias temp sensor i grafikkortsinställningarna stod det 143 grader. Oavsett om tempen stämde eller ej så var det brutalt varmt i burken och flänsen brände man fingrarna på.

Men kortet klarade sig

Citat:

Ursprungligen inskrivet av joakim_r

En tft-skärm har ju inte precis tålig yta, räcker ju att trycka lite på dom så ser man ju att det blir konstigt.

Vissa TFT kan hålla rätt bra. På jobbet var det en polare som lackade på en packmaskin och sular en videokasset över hela lokalen (15-20 meter) så den träffar en TFT skärm. Skärmen höll

En annan liten historia från jobbet.

Killarna på packningsavdelningen tröttnade på deras sega rapporteringsdator och de ville ha ny. De började med att dra en skruvmejsel över moderkortet när det var igång så det blixtrade lite, sen ställde de om 110/220 switchen på baksidan och slutligen körde det hårddisken genom en elektromagnetisk fältgenerator som används för att massradera videokassetter.

Hursomhelst hade vi en väldigt skillad datortekniker som genom ett under fick igång maskinen igen. Den gick dock väldigt segt.

Det slutade med att chefen drog en skruvmejsel rakt genom chassit och moderkortet när försökte arbeta på den... sen fixade han en ny

Permalänk
Medlem

Startade min Amd 1500+ (Palomino) utan kylare monterad:p

Visa signatur

| Compucase 6k34bs | Asrock 939S56-M | AMD 64 3000+ @ 2,36Ghz | 1024Mb Ram | Gforce 7600GS | Atrix AT-520W (7v mod) | LG 48/16 Dvd-rom | Segate Barracuda 7200.9 80Gb | Arctic Cooling Silencer 64 Ultra (7v mod) | Zalman 92mm (7v mod) | Zalman Nb47-j + Vantec heatsink | Väldigt tyst

Permalänk

skulla löda dit en extra kontakt på 2 sladdar på min dvd.. nu igår märkte jag att om man stöterimot datorn så öppnas den igen... är kanske för att jag råkade löda sånder någon liten brunklump... dock så fungerar den..

Visa signatur

I am Extrazz.

Permalänk
Medlem

Kopplade in min splitternya DVD-brännare till extrakontakten på kabeln till chassifläkten, vilket hade gått utmärkt om det inte varit så att jag skiftat plats på +5V och +12V för att få fläkten att gå på 5V för att minska varvtalet och gå tystare. DVD-brännaren började ganska snabbt ryka ganska ordentligt. Bortom all räddning.

Visa signatur

/MegaKott

Permalänk
Medlem

Jag körde med vattenkylning på min nuvarande 1900+ för några år sedan..

När jag så en dag kom hem från skolan, hör jag att lillsyrran sitter nere i mitt rum i källaren och spelar.. visst, ingen fara med det, om INTE jag även hör det bekanta pipandet..
Hm, va f-n är detta?! tänker jag, sliter av mig väskan, kastar mig nedför trappan, och ser att min dedikerade pump-grendosa med lampa INTE lyser.. "Hur länge har du suttit?!?!" vrålar jag.. "Hm, nån halvtimme kanske.. den bara pep hela tiden" .. Jag sliter givetvis ur strömsladden fort som attans, och öppnar sedan mitt HX-08, beredd på det värsta.

Synen som träffar mig är inte rolig, ett Maze3 block utan vatten, slangar som ser ut som gråa polkagrisar, och en speciell lukt gör sig påmind..

Dock bör sägas att de äldre cpu'erna tål en hel del. Jag sitter än idag på samma 1900+ och den fungerar utan minsta problem! Smått fantastiskt..

Min syster satt aldrig vid datorn igen utan att jag var hemma.. ^^

En annan sak som hänt mig var när jag körde med en Celeron 600 och min föregångare till vattenkylning.. ett kit från Senfu, med dual radiator.
Processorn var ganska friskt trimmad, och på ett LAN hos kompisen så börjar den tjuta.. okej, jag startar om den (pipet var för värme, det visste jag) och kollar vad tempen är på då (bios).. 87 grader. "Spännande" var nog inte första tanken som slog mig!
Stängde snabbt av datorn, lät systemet gå 5min innan jag startade igen. Kom aldrig på vad som hände, det funkade fint efter det..

Ett ATX-agg gick hädan för ett par månader sedan.. jag kopplade in en 3-pins y-kabel, och när jag skulle sträcka mig efter fläktarna, glider kabeln ner på golvet - rakt på ett fläktgaller. Poff. AOpens fantastiska agg från min HX08.. ye old faithful.

Visa signatur

WS: Asus P8Z77-I Deluxe mITX | Intel 3770K@4.6 | NH-U12P | Asus 780 GTX | Corsair 2x8GB 1600Mhz CL9 | Samsung 840 512GB | Ubuntu 16.04.3 x86_64 | Corsair AX750 | 2x Dell U2412M | Puppe.se | NAS: i7 860, 16GB DDR3, GA-P55M-UD4, FD Define R3, 8x2TB Samsung F4EG, Serveraid M1015, EVGA 750W G2 PSU, FreeBSD x64

Permalänk

inte lätt när husse lägger en gammal tröja över en hårddisk och i nästa sek så drar han åt sig tröjan och offret faller 1,3m fritt..

edit: tog bort onödig fakta

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kurtfield
ännu en hårddisk har mött döden.
inte lätt när husse lägger en gammal tröja över den och i nästa sek så drar han åt sig tröjan och offret faller 1,3m fritt..

likheter mellan Röda Knappen och HD 1.3m fritt är slående; i mindre än en bråkdel av en sek har man blivit ett lakan fattigare.

Grattis till 1000 inlägget i tråden

ont surt när andra tar sönder.
var en snubbe på techsweden som la sitt grafikkort i köket för att sedan byta kylning.
dock så lämnade han kortet lite och när han kom tillbaka hade hans son som var i "bankåldern"
lekt lite med hans X850XT som låg i några bitar.

Visa signatur

i7-8700k, 16GB, GTX 1070, Samsung 850 512 GB

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jojje_c1
Grattis till 1000 inlägget i tråden

tack så hjärtligt!

alltid trevligt att bli uppmärksammad på det där viset..

Permalänk
Medlem

satt och lekte lite med ett gammalt socket 7 (pentium1) moderkort. Tycker att det är lite trångt på skrivbordet och dum som jag är lägger jag moderkortet PÅ nätagget. Tänkte inte på att jag kortslöt hela skiten förren jag nuddade en liten metall sak som blivit sjuhelvetes varm. Hade ett brännmärke på handflatan i 2 månader efteråt.

Permalänk

jag flyttade datorn lite åt sidan när de var igång, NÄR DEN VAR IGÅNG!
fyfan, kändes hämskt, tänk om jag fått en stöt eller något?!
nejmen skämt åsido, har nog aldrig gjort något galet

Visa signatur

Systemet: Win10 x64, SilverStone Temjin TJ08-E, Corsair RM650X 650W, Intel i5 3570k, Be quiet! Shadow Rock Slim, ASUS GeForce GTX 1060 6GB DUAL OC, Asus P8Z77-M Pro, 16GB Corsair Vengaence LP, Samsung 860 QVO 1TB, Asus VG248QE 24".

Permalänk
Medlem

Råkade klocka datorn och glömde låsa agp
Då luktade det bränt och fläkten smälte
Nu kör jag med en fläkt under och en nordbrygga kylare

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bernt-oskar
Hade en 220volts, 30watts, 120mms-fläkt till att blåsa in kalluft i rummet.. skall flytta den, men sätter ett finger i den (när den är igång) och det slutar i ett mindre blodbad.. :/

jag vet precis hur du känner dig jag råkade ut för typ samma sak men med en liten 80 fläkt och fan va de blöder från fingrarna...

Visa signatur

CPU: Ryzen 3700X | CPU-Kyl: Alpenföhn Black Ridge + NF-A9x14 | GPU: ASUS Nvidia 1080 Ti 11GB | RAM: Corsair LPX 3000MHz 2x16GB | MB: MSI B450I | Chassi: Sliger SM560 | SSD: Samsung 970 EVO 1TB | PSU: Corsair SF 600W

Permalänk

Köpte ett kontrollerkort och kopplade mina fildiskar till den. Kortet hade RAID, schysst tänkte jag och aktiverade det.... alla partitioner försvann. All film, musik och allt annat kul försvann. Som tur var finns det trevliga program för återställning av filer på förlorade partitioner, så det löste sig.... men klantigt var det.

Visa signatur

[ Opteron 165 X2 @2610MHz ]::[ 4x256MB PC3200 Kingston CL2 HyperX ]::[ WD80GB ]::[ Seagate 250GB Sata-2 ]::[ ASrock Dual-Sata2 ]::[ Sapphire X850XT PE ]

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blåskärm
Köpte ett kontrollerkort och kopplade mina fildiskar till den. Kortet hade RAID, schysst tänkte jag och aktiverade det.... alla partitioner försvann. All film, musik och allt annat kul försvann. Som tur var finns det trevliga program för återställning av filer på förlorade partitioner, så det löste sig.... men klantigt var det.

Hände mig också, dock var jag medveten om att kortet hade andra inställningar än hårddiskarna... 4st 200gb-diskar fulla med "semesterfilmer/bilder/program" åt skogen. Kan tillägga att jag köpte nytt tangentbord sen.

Man ska inte hålla på och skruva med datorer eller liknande när man sovit för lite i en vecka.

Visa signatur

GA-Z170X-G7 | i7-6700K | HyperX Predator 32GB | G1 Gaming 980 Ti
512GB 950 PRO | 2x850 EVO 500GB | 2x2TB HDD
CM Storm Scout II | Corsair AX860i | 3x Eizo Forris 24" | Logitech G19s

Permalänk
Medlem

Fick tag på en XP skiva från en polare (vilket var hemmagjord). Körde in den å tänkte formatera C:
Men helt plötsligt så hoppade den över där man väljer vad man ska formatera och började formatera alla 3 hårddiskar vilket jag hade mp3 på 60gb och en hel del filmer på. Snacka om paff man blev.. aldrig mer lita på vänner inom dator...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av joakim_r
Hade köpt ett nytt grafikkort, helt svart, men allt annat snurrar. Tar ut det, samma problem. Väntar en stund, ahh skärmkabeln

Jag har gjort en liknande tabbe.. Skulle felsöka en dator när jag ströjobbade på brorsans jobb, som tydligen hade konstiga färgade ränder på skärmen osv.. Kopplar in allt och konstaterar att skärmen inte får någon signal ö.h.t.. Gräver fram ett annat grafikkort för att testa med, samma sak. Men sen kommer jag på att jag ju inte har kopplat loss skärmsladden mellan grafikkortsbytet.. Aha, jag råkade visst sätta sladden i det interna grafikkortet istället. Undrar lite varför jag inte kom på att något var fel när jag kunde byta grafikkort utan att ens koppla ur skärmsladden, men jag skyller på att jag var trött.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av farmboy
Startade min Amd 1500+ (Palomino) utan kylare monterad:p

Brännde två av mina kompisars processorer på precis på samma sätt, med mindre än en halvtimme emellan

Visa signatur

all work and no play makes jack a dull boy

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Freden90
Råkade klocka datorn och glömde låsa agp
Då luktade det bränt och fläkten smälte
Nu kör jag med en fläkt under och en nordbrygga kylare

Hurfanken lyckades du smälta en fläkt genom att råka höja frekvensen på agp'n?

Permalänk

det största felet jag gjort är att någonsin börja med datorer... NU ÄR JAG FAST! jag går hela tiden o funderar på byggen o projekt osv. osv.

Modding, -godis för själen.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mad_max_nr1
Brännde två av mina kompisars processorer på precis på samma sätt, med mindre än en halvtimme emellan

Man tycker ju att du borde hajat den första gången..

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MegaKott
Kopplade in min splitternya DVD-brännare till extrakontakten på kabeln till chassifläkten, vilket hade gått utmärkt om det inte varit så att jag skiftat plats på +5V och +12V för att få fläkten att gå på 5V för att minska varvtalet och gå tystare. DVD-brännaren började ganska snabbt ryka ganska ordentligt. Bortom all räddning.

gjorde exakt samma sak för några dagar sen
jag tycker verkligen synd om dig!

Permalänk
Medlem

Mycket skit i de sidor ja lyckats orka läsa, lite mytomaner finns det nog

Ett av mina misstag:

Satt i förrådet (isolerat arbetsrum) och försökte få Freesco att funka på en gammal 386a, men det vägrade, blev skitsur och gav datorn en spark med hälen rakt över chassit, rätt vad det var så satt jag där i mörkret o undra vad som hänt, då hade det blivit kortslutning i nätagget och proppen inne i huset gick..
Tror aldrig jag fick igång det aset igen..

Har även varit med om att pumpen till min vattenkylning gav upp,
billig skitpump från claes ohlsson. Kom in i rummet från köket o såg blåskärmen, undrade vad som hänt, sen såg ja att pumpen inte gick..
Mitt danger den maze2 var konstigt i färgen och slangarna var helt torra innuti.. Men den funkade efter lite ny kylpasta osv. Klockade inte lika högt dock
Va en gammal Athlon TB 1000
(Efter det satte jag en bimetallbrytare på kylblocket som bröt power good signalen till moderkortet om blocket blev över 60grader)

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

Jag kan ta det värsta jag kommer ihåg, har antagligen förträngt resten

Hade en fin snabb scsi disk som jag precis installerat men så skulle jag ha ut den igen för att flytta om grejer i datorn.
Skulle rycka strömsladden(molex kontakt) men den satt som F*n så jag tog i och SLET ur den.
Efteråt såg jag att molexkontakten tappat ena plastsidan, aja tänkte jag och stoppade i disken igen.
När jag satte på strömmen så tyckte jag att det luktade bränt, vad tusan är det här nu då och tog bort sidan på chassit.
Där såg man röken välla ut ur disken
Den funkade inte så bra tyvärr...

Visa signatur

Citera för att vara säker på svar!

Permalänk
Medlem

Jag skulle sätta kabelstrumpa och andra molexkontakter på mitt nätagg. Klart att man sätter 5 och 12 volt på fel ställen. På två kontakter med En 40GB och en Cd-brännare åt skogen. Så nu sitter jag på en 10GB och en DVD-Brännare ist.

Visa signatur

Main: 9900k @ 5.0GHz | 16GB @ 3400MHz CL15 | RTX 2080 @ 2100/16200MHz 12378 Time Spy
HTPC: R5 3600 @ 4.2 | 16GB @ 3600MHz CL18 | GTX 1080 @ 2088/11006MHz 8039 Time Spy

Permalänk
Medlem

Jag köpte en dator (packardbell) på ett konkurs lager en gång och tänkte jag skulle slakta den på användbara delar. När jag skulle ta bort kylflänsen från prollen (3.0ghz) så losnade hela skiten med prollen på. Försökte bända loss den och allt. Men efter ca 30sek under en hårtork lossnade den när jag böjde med en kniv på sidan och FLÖÖÖÖG iväg ca 2m ner i marken. Tog upp den stackars prollen och ser då att säkert hälften av alla pinns är böjda Jag satt ungefär 10-15h med att räta dom försiktigt med en liten mejsel som precis gick imellan pinsen. Dock var det ett helvette att få dom helt raka och hitta alla böjda pinns. Hade den i ca 6mån och då var den hela tiden trög när den sattes i sokeln på brädan (fick lirka i den)

I övrigt har jag alldrig haft sönder något till datorn någonsin. Har väll haft tur helt enkelt eller så är jag bara noga med det jag gör

Visa signatur

AMD Opteron 170 @ 2901Mhz- DFi Sli-DR - Prometeia Mach II - 2x Crosair XMS3500 BH5 512mb @ 2-2-2-5 264Mhz 3.6Vdimm (Bränner in dom nu)- Asus *extreme* 6800Ultra

Permalänk

Processor + ~65% våld : en pigg gick åt helvete. Men som tur har man kunniga kontakter som kan löda fast skiten igen.

Visa signatur

[AMD64 4000+][7800GTX 256MB][2048MB RAM] 400GB HDD\HIPER 580W

Permalänk
Avstängd

1. hade ett glas juice, för nära armen, manöver i spelet, glas över datorn, ryker moderkortet.
2. blåste ett grafikkort, testade att lägga en kylning på minnet, medans datorn gick, rök....ops.
3. Skruvmejseln slant....skrapat moderkort....
4. Lämnade i en floppy så när syrran skulle starta så startade datorn inte, tog ur disketten...syrran vart glad.
5. lade in en extra HD, nytt filformat på gamla HD "raw" doh...
6. Byggde ihop första datorn, startade inte, felsökte, frågade andra, kolla kontakten på nätagget vart rådet, va? jo, i av läge..slå på, datorn startade...
7. Köpte sis 754 moderkort, plus sata disk, ok, vem fan visste inte att man nu behövde en floppy med drivrutiner? < jo.........
8. kompis grafikkort lade av, hans tjej, flasha bioset, han, nä varför då? prövade, jo nu funkade det, hon, de gör så iblan...............d
9. EQ2 spelet funkade inte, trodde att det var fel på routern, vart less köpte ny, ingen skillnad, köpte nytt mobo och CPU, nä..no go, frågade kabeltjänsten med internet, jo, vi blockerar vissa portar, öppnade den jag behövde..funkade..

Visa signatur

Träna bort dyslexin. Ryzen 3600 - asus B350plus - Msi Vega56 - Acer 1440p 144hz - M.2 ssd - asus essence stx - Sennheiser hd600 - Corsair 750w - 16gb ram 3ghz - atcs 840 - luftkylt - Felsökning? (Lär dig Googla)

Permalänk
Avstängd

min brosa åt upp ett par skruvar till chassit så ha inte hungriga små brosor i närheten av datorn

Visa signatur

amd xp 1700+ geforce4 mx440 512mb sdram 82gb hårdisk